Forum Zdrowie DDA
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

terapia dla DDA

29.08.08, 05:32
    Hej

Jestem DDA i szukam sobie jakiejs terapii indywidualnej. Pisze zeby zasiegnac
    Waszej opinii, jaka terapia bylaby dla mnie najlepsza (bo np. u Was sie
    sprawdzila).

Moj ojciec jest sezonowym alkoholikiem - teraz chyba ze wzgledu na wiek pije
    rzadziej, ale pije odkad pamietam - jak matka za niego wychodzila ponad 30 lat
    temu to juz mial problemy z alkoholem :(
    Awantury w domu i cala reszta np. policja, wiadomo jak to jest. Matka tez ma
    problemy z psychika (nerwica), leczy sie od wielu lat, ale glownie prochami.
    No i wyrastalem w takim domu - ojciec alkoholik i zaborcza apodyktyczna matka
    nie pozwalajaca "rozwinac skrzydel w zyciu". Teraz jestem na swoim w dalekim
    miescie, ale to co bylo ma wplyw na cale moje zycie. Mam 27lat a jestem od
    zawsze samotny - brak dziewczyny (w calym zyciu!), znajomych w sumie tez nie
    mam a spotykanie sie z tymi ktorych mam meczy mnie jakos, wiec tego nie robie.
    Reszta chyba standardowo, niskie poczucie wlasnej wartosci, obwinianie sie o
    byle co, potezny krytyk wewnetrzny, poczucie, ze nic dobrego mi sie nie
    przydazy a wrecz przeciwnie, zal, gorycz, mysli samobojcze, zal ze sie
    urodzilo itd.

Pierwszy raz bylem u lekarza w tej sprawie juz w kwietniu 2007, czyli ponad
    rok temu. Zrezygnowalem z powodu krotkich spotkan "terapeutycznych" - 15 min,
    raz max 20 (NFZ). Pozniej bylem na Zakopianskiej 33 (Warszawa) troche na
    terapii behawioralno-poznawczej, ale tam mi psycholozka na jednym spotkaniu
    oznajmila, ze to nasze ostatnie i ze "lepiej mi bedzie" w Instytucie
    Psychiatrii i Neurologii na Sobieskiego. To poszedlem tam i bylem ponad pol
    roku na terapii grupowej, ale sie skonczyla. Dala mi np. wiecej odwagi przy
    zabieraniu glosu itp. ale ciezko znalezc tam troche miejsce jak 12 osob ma do
    dyspozycji 2h raz w tygodniu, to jest srednio 10min na glowe + ciezko na
    grupowej a nie w cztery oczy mowic o najbardziej prywatnych rzeczach, dlatego
    teraz sklaniam sie w ku terapii indywidualnej.

Daleko mi od "wyzdrowienia", wiec szukam sobie dalej. Bylem na 1 spotkaniu z
    lekarzem chyba psychiatra to powiedziala, ze mi leki nie pomoga za to polecila
    mi znalezienie sobie jakiejs indywidualnej terapii analitycznej, 2x w tygodniu
    przez 2lata :( Ale wiadomo ze to ogolnie, bo w praktyce zalezy od potrzeb, no
    ale mysle ze czeka mnie jednak sporo pracy (kto wie moze i dluzej).

No i moje pytanie, czy byliscie jako DDA na takiej terapii analitycznej dluzej
    i dala Wam cos? Tu na forum czesto pojawia sie slowo terapia, ale sa rozne
    odmiany a tu raczej sie nie mowi konkretnie o jaka chodzi, albo uzywa sie
    ogolnie "terapia DDA" co nic mi nie mowi.

Z gory dzieki za odpowiedzi
    Obserwuj wątek
      • magnetx Re: terapia dla DDA 29.08.08, 05:35
        Aha i zapomnialem, w sumie juz nawet akceptuje terapie indywidualna platna (bo
        do tej pory korzystalem z darmowych), bo chyba na NFZ nie ma co liczyc jezeli
        idzie o kase na takie rzeczy + podejrzewam ze beda koszmarnie dlugie okresy
        oczekiwania (Warszawa), ale mozecie mnie oczywiscie wyprowadzic z bledu jak w
        nim jestem (jezeli jest gdzies np. taka terapia analityczna 2x w tygodniu po ok.
        1h).
        • ych Re: terapia dla DDA 29.08.08, 11:17
          magnetx napisał:

> jezeli jest gdzies np. taka terapia analityczna 2x w tygodniu po ok
          > . 1h).

Na NFZ analityczna 2x w tygodniu? Myślę, że nawet jeśli teoretycznie
          jest to możliwe, to w praktyce chyba nie występuje.
      • megg2003 Re: terapia dla DDA 29.08.08, 07:52
        Witam Cie. Z terapią analityczną raczej daj sobie spokój. Indywidualna razem z
        grupwą daję największe rezultaty. Z tego, co zauważyłam, jesteś z Warszawy lub
        okolic. Podaję Ci link do strony, gdzie znajdziesz wszystkie rekomendowane przez
        PARPę placówki leczenia uzależnienia, współuzależnienia, DDA z całego
        województwa mazowieckiego. Powodzenia!
        • ladynemeyeth Re: terapia dla DDA 29.08.08, 09:07
          A ja z własnego doświadczenia polecam Ci OTEP - www.otep.pl/
          i panią Ewę Szczygielską. Chodziłam do niej przez okło rok na
          terapię indywidualną i bardzo mi pomogła. Przestałam, ponieważ czas
          zacząć grupową.
          Terapia w OTEP jest płatna - ok. 70 - 80 zł za 50 min. Ja miałam
          spotkania raz w tygodniu.
          Pozdrawiam!
          • aczenko Re: terapia dla DDA 29.08.08, 09:58
            jeżeli nic się nie zmieniło w kwestiach płatności, to w Instytucie Psychologii
            Zdrowia( Warszawa, ul. Gęślarska) terapie indywidualne dla DDA za darmo, każde
            spotkanie indywidualne to godzina a nie jakieś szokujace 10 min. Sądzę że nic
            się nie zmieniło, bo ich misją jest nieść pomoc alkoholikom i ich rodzinom

IPZ ma swoją stronę internetową więc możesz doczytać
            IPZ to bardzo dobra instytucja, oprócz leczenia mają też jako nieliczni
            akredytację PARPY do szkolenia terapeutów leczenia uzależnień(współuzależnień i
            DDA)

powodzenia w znalezieniu terapii szytej na miarę Twoich potrzeb.
        • ych Re: terapia dla DDA 29.08.08, 11:17
          megg2003 napisała:

> Z terapią analityczną raczej daj sobie spokój.

Dlaczego?
        • magnetx Re: terapia dla DDA 29.08.08, 21:42
          Nie widze tego linka cos :)
          Wlasnie tez prosilbym o wyjasnienie dlaczego terapia analityczna odpada. To jeden z wielu rodzajow terapii indywidualnej wlasnie. Inne to:
          -przychoanaliza (podobna do t. analitycznej, ale czesciej)
          -psychodynamiczna
          -behawioralna
          -humanistyczno-egzysencjalna
          -poznawczo behawioralna
          -i inne (chyba mniej popularne, ale sa).

Znalazlem ich opis w specjalnym wydaniu Charakterow: Psychologia dzis (1/2008) i stad moje pytanie czy konkretnie z analityczna ktos z Was sie zetknal, bo mi ja polecila ostatnia lekarka, z ktora niedawno rozmawialem na Sobieskiego.

Z tego co czytalem, to wszystkie maja "wspolny mianownik" pt. bliski kontakt z drugim czlowiekiem - terapeuta, no ale tez sie roznia miedzy soba.

A co do NFZ to po ktorejs odpowiedzi widze, ze moge sobie raczej darowac ta sciezke i szukac indywidualnej jakiejs prywatnie.

Interesuje mnie dodatkowo kwestia plci terapeuty. Ja do tej pory mialem do czynienia z kobietami (nie liczac 1 rozmowy konsultacyjnej na Zakopianskiej z facetem). Czy plec ma jakies wieksze znaczenie? Np. w moim przypadku jak jestem juz i tak "dzieki" mojej matce uprzedzony do kobiet, to moze lepiej jednak facet terapeuta, choc z drugiej strony to poznanie zdania w roznych kwestiach kobiety "normalnej" tez moglo by mi cos dac. Co myslicie?
          • aczenko Re: terapia dla DDA 29.08.08, 22:07
            też zgadzam się z opinią Megg że lepiej abyś sie trzymał terapii dla DDA. Nie
            chodzi o to, że te inne są jakieś gorsze. Nie w tym sensie. Ale one są -
            nazwijmy to z grubsza - dostosowane do szeroko rozumianych zaburzeń i problemów.
            Jak możesz wybierać między specjalistą od konkretnej "choroby" w tym wypadku
            DDA, to pomoc będzie dostosowana do tejże choroby, w tym wypadku dostosowana do
            DDA Tak jak internista nie zna się w detalach na konkerentych chorobach i jak
            można to odsyła do specjalisty, podobnie te ścieżki psychologiczne o których
            wspomniałeś nie znają sie aż tak na specyfice DDA i leczenia tego jak właśnie
            specjaliści uzależnień.
            Chyba że uważasz że sprawy DDA są pozałatwione i chcesz spojrzeć na siebie głębiej.

Co do NFZ - to nie zgodzę się że specjaliści uzależnień opłacani przez NFZ
            serwują takie dziadostwo 15 min. Możliwe że po prostu trafiłeś właśnie do
            jakiegoś ogólnego psychologa i może wtedy to tak wygląda - bo w uzależnieniówce
            wysokie standardy są raczej normą .
            Za moment wkleję Ci przykładowy program w darmowej placówce - myślę że się
            zdziwisz ile ludzie dostają i na jakim poziomie.

Na koniec dodam że znam wielu DDA którzy próbowali się "leczyc' u psycholgów
            tzw. ogólnych i dopiero jak trafili na specjalistów uzależnieniówki to wtedy
            czuli że ktoś wie o czym o nim mówią i ma sprawdzone pomysły na leczenie z
            syndromu DDA.

moim zdaniem jeżeli problem jest zdiagnozowany to raczej lepiej wybierac miedzy
            specjalistą niż "generalistą"

oczywiście od każdej reguły są wyjątki i być może taki wyjątek widzisz u siebie.
            Moja opinia dotyczy tzw. większości przypadków .
            Pozdrawiam i zaraz odszukam i wkleje przykład tych darmowych propozycji
            finansowanych przez NFZ, bo przyznam że trochę dotknęło mnie to osobiście jako
            osobę działającą w takich placówkach i robiącą w tym kierunku specjalizację.

• aczenko przykład jak terapie są rozbudowane 29.08.08, 22:18
            Formy leczenia w naszym zakładzie E-mail

• TERAPIA DLA OSÓB UZALEŻNIONYCH
            • TERAPIA DLA OSÓB WSPÓŁUZALEŻNIONYCH
            • TERAPIA DOROSŁYCH DZIECI ALKOHOLIKÓW

TERAPIA DLA OSÓB UZALEŻNIONYCH

Dla osób uzależnionych proponujemy dwa tryby leczenia:

1.Tryb ambulatoryjny:

Obejmuje on spotkania grupowe w godzinach dopołudniowych i popołudniowych
            uwzględniając możliwość zmianowości pracy zawodowej.

Leczenie w trybie ambulatoryjnym składa się z następujących etapów :

Grupa „0” – edukacyjno – terapeutyczna (wiedza o uzależnieniu, jego
            mechanizmach, fazach choroby, podstawowe zasady trzeźwienia), cykl trwa 4 tygodnie;

Grupa „1” – rozliczenie destrukcji uzależnienia /wg Przewodnika Samopoznania i
            Samopomocy/ - cykl trwa ok. 4 miesiące;

Grupa „2” – zapobiegania nawrotom picia i Trening Asertywnych Zachowań
            Abstynenckich – cykl trwa ok. 4 miesiące;

Grupa „3” – „Zdrowienia , radości i sukcesu” – cykl trwa ok. 4 miesiące;

Grupa „4” - dalszego zdrowienia /pogłębiona terapia problemów osobistych
            /minimum do 3 lat trzeźwości/;

2. Dzienny Oddział Terapii Uzależnienia od Alkoholu:

Jest to sześciotygodniowy, intensywny i poszerzony program leczenia obejmujący
            edukację o chorobie oraz rozliczenie destrukcji uzależnienia. Terapia grupowa,
            objęta kontraktem terapeutycznym, w której spotkania odbywają się codziennie od
            poniedziałku do piątku w godzinach - pon,wt,śr. 8.30 – 15.30, czw. 14.00 – 20.00
            , pt. 8.30 – 13.30. Pacjent w trakcie leczenia korzysta również z terapii
            indywidualnej /osobisty terapeuta/. W programie Oddziału Dziennego w dniach
            wolnych od spotkań grupowych realizowane są również zadania indywidualne w
            Zakladzie. Na czas leczenia w Dziennym Oddziale istnieje możliwość uzyskania L-4
            od lekarza z Zakładu. Po zakończeniu leczenia w Dziennym Oddziale dalsza terapia
            odbywa się w trybie ambulatoryjnym.

Osobom uzależnionym proponujemy także:

Terapię indywidualną – spotkania z terapeutą prowadzącym przez cały okres
            leczenia w zależności od potrzeb osoby leczącej się i ustaleń zawartych w
            kontrakcie.

Obozy terapeutyczne – tygodniowe wyjazdy grupowe dwa razy w roku w okresie
            wiosennym i jesiennym obejmujące intensywną pracę nad sobą.

W naszym Zakładzie prowadzimy również terapię w następujących grupach:

Grupa nawrotów– dla osób, które w trakcie leczenia przerwały abstynencję lub są
            w tak zwanym „suchym nawrocie choroby” – cykl trwa ok. 2 miesiące, program
            oparty jest o trening zapobiegania nawrotom choroby alkoholowej.

TERAPIA DLA OSÓB WSPÓŁUZALEŻNIONYCH
            Dla osób współuzależnionych proponujemy :

• Terapię grupową dla rodzin osób uzależnionych
            • Terapię dla rodziców młodzieży zagrożonej nadużywaniem środków psychoaktywnych
            • Terapię indywidualną.
            • Obozy terapeutyczne.

Terapia grupowa dla rodzin składa się z następujących etapów:

Grupa edukacyjna – cykl składa się z 13 spotkań, spotkanie jeden raz w tygodniu;

Grupa terapeutyczna I-wszego stopnia – objęta kontraktem terapeutycznym,
            spotkanie raz w tygodniu, cykl trwa ok. 7 miesięcy;

Grupa terapeutyczna II-giego stopnia - objęta kontraktem terapeutycznym,
            spotkanie jeden raz w tygodniu , okres uczestnictwa w tej grupie w zależności od
            indywidualnych potrzeb.

Terapia dla rodziców młodzieży zagrożonej nadużywaniem środków psychoaktywnych-
            spotkanie jeden raz w tygodniu.

Terapia indywidualna – spotkania z terapeutą prowadzącym przez cały okres
            leczenia w zależności od potrzeb osoby leczącej się.

Obozy terapeutyczne – trzydniowe wyjazdy grupowe dwa razy w roku, w okresie
            jesiennym i wiosennym obejmujące intensywną pracę nad sobą;

DODATKOWE FORMY TERAPII:

1. Integracyjne grupy terapeutyczne dla wszystkich pacjentów Zakładu;

2. Terapeutyczne plenery plastyczne;

3. Ćwiczenia relaksacyjne;

4. Spotkania z przedstawicielami różnych instytucji np. na tematy procedur
            Niebieskich Kart, interwencji policji, prawa rodzinnego i cywilnego;

5. Terapia Dorosłych Dzieci Alkoholików

6. Indywidualne poradnictwo i wsparcie dla osób doznających przemocy domowej.
            7. Letnie laboratoria umiejętności dla uczestników wszystkich grup dla osób
            współuzależnionych

----------------------------------------------------------------------
            bardzo dalekie od 15 minut
            i bardzo pogłębione z każadym kolejnym etapem jak np grupa zdrowienia, radości i
            sukcesów

oczywiście nie zamierzam Cie przekonywać, tyle że absolutnie nie zgadzam sie z
            opinią ze opieka zdrowotna dla DDA refundowana z NFZ
            jest kiepska - ogólnie służba zdrowia cienko przędzie ale z niezrozumiałych dla
            mnie powodów uzależnieniówka ( czyli leczenie alkoholików, osób
            współuzależnionych i DDA) to moim zdaniem minimum ozaza na pustyni a często
            wiszące ogrody te z 7 cudów świata.
            tyle mojej subiektywnej opinii
            pozdrawiam

• magnetx Re: przykład jak terapie są rozbudowane 31.08.08, 11:10
              Hej

Pozstanawialem sie nad tym troche i faktycznie, terapia dla DDA, czyli konkretnie dla mnie, chyba bedzie lepsza niz jakas ogolna. Sprobuje wiec tego, bo w zadnym razie moje problemy z tym co bylo nie sa "zalatwione".

Ta oferta, ktora przedstwiles(as?) jest faktycznie szeroka i z tego co piszesz bezplatna. To wszystko jest w IPZ na Geslarskiej tak? Zobaczylem na ich stronie odwolanie do jakiegos osrodka na ul. Olbrachta, ale widze tam cennik, wiec chyba tam terapia jest platna.

A tak z ciekawosci mozesz polecic jakis dobry osrodek blizej centrum (powiedzmy blizej politechniki, bo niedaleko pracuje)? Bo do Geslarskiej musialbym sporo dojezdzac przez teoretycznie np. rok lub dluzej na ta terapie (aczkolwiek jezeli bedzie trzeba i nic blizej sie nie znajdzie to bede tam jezdzil - znaczy zadzwonie i zobacze jak sa terminy i kiedy mozna rozpoczac).

Pozdrawiam
              • aczenko Re: przykład jak terapie są rozbudowane 31.08.08, 17:26
                niestety nie znam szczegółowo oferty warszawskiej , może nowy post z zapytaniem
                o Warszawę ułatwi Ci wybór

podałam IPZ bo to marka sama w sobie w leczeniu uzależnień

niedawno IPZ poleciłam znajomemu, który latami chodził prywatnie do psychologa
                ogólnego i ciągle sie czuł kiepsko

ponoć IPZ nadal dla DDA bezpłatnie - ale trzeba sprawdzić

przykładowy program był z ośrodka na Śląsku

pozdrawiam
                p.s
                zapraszam na stronę www.ddablog.wordpress.com
                - może znajdziesz trochę informacji, które Ci pomogą w wyborach .
      • ych Re: terapia dla DDA 29.08.08, 11:13
        magnetx napisał:

> Zrezygnowalem z powodu krotkich spotkan "terapeutycznych" - 15 min,
        > raz max 20 (NFZ).

Zgroza!!! Już lepiej w ogóle nie prowadzić terapii, niż udawać, że
        tak krótkie spotkania są terapią - to nie tylko nieprofesjonalne ale
        i nieetyczne, bo zwodzi i opóźnia udanie się pacjenta po fachową,
        potrzebną mu pomoc.

> roku na terapii grupowej, ale sie skonczyla. Dala mi np. wiecej
        odwagi przy
        > zabieraniu glosu itp. ale ciezko znalezc tam troche miejsce jak 12
        osob ma do
        > dyspozycji 2h raz w tygodniu, to jest srednio 10min na glowe +
        ciezko na
        > grupowej a nie w cztery oczy mowic o najbardziej prywatnych
        rzeczach, dlatego
        > teraz sklaniam sie w ku terapii indywidualnej.

Popieram! W indywidualnej będziesz miał dodatkowo szansę na pracę
        nad Twoimi własnymi, indywidualnymi problemami w Twoim tempie
        zamiast pracy nad "programem" i ustalonymi z góry tematami.

• little_emma Re: terapia dla DDA 31.08.08, 17:59
        W pełni zgadzam się z moimi przedmówcami.
        Ty próbowałeś szukać terapii poprzez różne jej rodzaje i próbowałeś
        zdecydować, czy np psychoanaliza byłaby dla Ciebie najlepsza.
        Natomiast dużo lepiej jest nastawić się na "terapię DDA", tzn.
        zgłosić sie do ośrodka, który zajmuje się stricte uzależenieniami
        (takie ośrodki z reguły prowadza równiez terapię DDA)i oni już będa
        wiedzieli, jak z Tobą pracować.
        Nie jestem z Warszawy, ale w moim mieście jest np chwalony ośrodek
        leczenia uzależnień (ma również grupę DDA) i korzystanie z jego
        usług jest darmowe. Także niekoniecznie musi to być prywatna
        terapia. Trzeba poszukać. Warszawa to duże miasto i coś pewnie się
        znajdzie, zwłaszcza, że wyżej masz podane różne linki i nazwy
        ośrodków.
        Życzę powodzenia w szukaniu i w terapii:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka