Dodaj do ulubionych

które publikacje wybrać

24.01.13, 18:23
Planujemy całą rodziną (czyli z 2 dzieci) poszwendać się z namiotem po Rumunii.
Zaczeliśmy szperać już po necie teraz chcę zamówić jakieś przewodniki /mapy.
Trudno wybrać nie mając tego w ręce ;) dlatego liczę na osoby które już korzystały i poradzą/odradzą
www.taniaksiazka.pl/s/q-rumunia
Obserwuj wątek
    • Gość: jaszczur Re: które publikacje wybrać IP: *.toya.net.pl 24.01.13, 23:25
      Ja mam Pascala-
      • marysiowamama Re: które publikacje wybrać 25.01.13, 13:58
        O! dziękuję Ci bardzo za odzew. W takim razie zacznę od zaopatrzenia się w Pascala.
        I jeszcze podpytam czy tam baza noclegowa jest chociaż w minimalnym stopniu zaznaczona.
        Z noclegami to pewnie ja też bym wolała wygodne łóżko ale raz że chcemy dzieciom zafundować coś atrakcyjniejszego niż hotelowy pokój ;) a po drugie jednak łóżko razy 4 daje już jakąś sumę i zawsze lepiej mieć więcej gotówki na lody ;)
        Póki co próbuję się dowiedzieć jak to z tymi cenami tam jest. Czytam totalnie sprzeczne informacje. Jedni piszą że jest tak samo jak w PL a inni że to raj cenowy i wszystko tanie jak barszcz ;)
        • niusieek Re: które publikacje wybrać 26.01.13, 11:14
          Witam
          Namiot to super oferta w Rumunii
          Rozbijasz się gdzie chcesz,co do campingów jest ich dużo i niedużo ale zawsze się coś znajdzie.
          Z roku na rok jest ich coraz wiecej i polepsza sie ich standart
          Co do cen sa przybliżone do naszych i łatwo sie połapać w sklepie bo lej i zl sa prawie 1 do 1
          Droższy jest nabiał o jakieś 25% a poza tym jak w polsce.Piwko jest tańsze!
          Ceny camoingow sa od 10do 30 lei za namiot
          Poszukaj na forum moich postow tam jest parę polecanych prze-zemnie campingów
          pozdrawiam
          niusieek

• Gość: jaszczur Re: które publikacje wybrać IP: *.toya.net.pl 26.01.13, 16:45
            Baza noclegowa jest bardziej rozwinięta niż w Polsce. W każdym miasteczku znajdziesz hotel , motel lub kwaterę prywatną, dodatkowo jest sporo noclegów przy trasie. Nie rezerwowałem noclegów wcześniej (tylko noclegi nad morzem w Saturnie zarezerwowałem przez Neckermanna) i nie było problemów z ich znalezieniem. Cena noclegu dla dwóch osób waha się od 80 do 120 złotych bez śniadania , czasem w cenie strzeżony parking, basen, klimatyzacja. W tym roku również zarezerwowałem hotel nad morzem a noclegi tranzytowe zostawiam przypadkowi.
            Jeśli chodzi oceny są zbliżone do polskich i tak jak pisał Niusiek droższy jest nabiał i mięso, tańsze są usługi, wino i owoce. Reszta +/- 10%. Przykładowo trzydaniowy obiad dla dwóch osób z napojami to wydatek 40-50 zł., nad morzem 50-60zł. W miejscach mało turystycznych jeszcze taniej. Paliwo jest kilka groszy tańsze, ale to jest zmienne, parkingi 1-2 zł.. Bilety wstępu do muzeum czy innych atrakcji kosztują od 5 do 10 zł. Są jednak wyjątki np. Sinaja gdzie bilet do pałacu kosztował około 50zł/osoba.
            Jeśli masz jeszcze pytania to pisz , może uda mi Ci się pomóc.
    • Gość: Aneczka Re: które publikacje wybrać IP: *.ennet.pl 04.02.13, 10:45
      Dużo solidnej wiedzy jest w "Rumunia mozaika w żywych kolorach" Bezdroży. W tym parę informacji na temat jedzenia, mini-słownik. To przydatne. Nie ma tam jednak zbyt wielu ilustracji. Dlatego lubię mieć dwa przewodniki.
      Jeśli chodzi o namiot jest sporo kempingów prowadzonych przez Holendrów na bardzo wysokim poziomie: czyściutkie łazienki, wi-fi, wygolony trawniczek, wiaty na grilla, pralnie itp. ceny mają niestety też europejskie (za wielki namiot i samochód płaciliśmy w 2012 ok 10 euro) ale są i tańsze. Ciekawostką kemping w Sighisoarze, bliziutko starówki, z basenami (zastrzegam, że tam akurat byłam dawno). Gdzieś tu na forum powinien być link do mapki usytuowania tych holenderskich kempingów.

Map mam kilka, w wolnej chwili przejrzę która dokładna.

Dodam jeszcze, że nawigacja (Automapa) zawsze podawała nam realne czasy przejazdów. Zazwyczaj podobne jak w Polsce. Gdy wybraliśmy boczne drogi prawdą okazało się nawet 300km w 7 godzin.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka