zaffaran 17.05.05, 08:54 Kochani, poradzcie mi, jaka najlepiej zabrac ze soba walute?Czy bardziej oplaca sie dolary czy euro? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agrafek Re: waluta? 17.05.05, 09:57 Z moich doświadczeń wynika, że sami Rumuni są znacznie bardziej zainteresowani euro niż dolarami. Nie mam natomiast pojęcia jak to obecnie przekłada się na przelicznik. W ubiegłym roku, jeśli komuś chciało się to dokładnie przeliczać i porównywać stawki, euro wypadało korzystniej. Ciekawostka - w banku w Brasovie znalazłem w kasie kantoru wywieszony przelicznik złotówki (i to całkiem korzystny). Pani w okienku bardzo się jednak zdziwiła na widok mojej stuzłotówki i za nic nie chciała jej przyjąć:). pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
danny.p Re: waluta? 17.05.05, 13:27 Mnie przed wyjazdem poradzono wziąć euro, nie sprawdzałem jednak czy ta waluta ma korzystniejszy przelicznik niz dolar. Złotówki znalazłem tylko w jednym kantorze, ale wolałem wymienic euro ze wzgledu na nieco korzystniejszy kurs. Za 1 euro było ok. 35.000 lei ( 35.200, jesli dobrze pamietam...), za złotówkę 7.000, dolara nie pamietam, po prostu nie wziałem ich ze sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
danny.p Re: waluta? 17.05.05, 13:38 i jeszce jedno - jak sobie własnie przypomniałem, we wioskach (po dogadaniu się, oczywiscie, co wcale nie było łatwe:)) mozna było płacic w euro, przeliczali wtedy równo po 35.000, z dolarami nie było juz tak prosto... Odpowiedz Link Zgłoś
zaffaran Re: waluta? 18.05.05, 08:06 Dzieki, o to mi chodzilo; ale tak w ogole to troche obawiam tych nowych nowych banknotow- czy stare sa jeszcze tez wazne? Pozdrawiam Ps.Za miesiac i tydzien- JADE NA URLOP!:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
szpulkaa Re: waluta? 18.05.05, 11:45 kurs euro czy dolarow jest rozny w roznych kantorach. jesli ma sie czas, to warto zajrzec do kilku i porownac albo zapytac kogos, kto zna miejsce, gdzie jest najkorzystniej. kurs zmienia sie codziennie. w zeszlym tygodniu w Bukareszcie euro kosztowalo od 3500 do 3600. wazne, zeby pieniadze wymieniac w kantorach wyraznie oznaczonych "0% comision"! nie wiem, co lepiej stoi: euro czy dolar... zawsze wymiam euro:-) a o denominacji mozesz poczytac w watku na ten temat;-) Odpowiedz Link Zgłoś
zielonatosia Re: waluta? 25.07.05, 17:16 Obecnie lepiej stoi euro: za 100 PLN można kupić 24,33 Euro co daje 86,61 nowych lei za 100 PLN można kupić 29,41$ co daje 85,87 nowych lei Minimalnie kożystniejszy jet więc kurs euro. PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
katz_czb Re: waluta? 18.08.05, 12:25 W sobote wreszczie jade do Rumunii i pytanie do osob, ktore wrocily. Czy w rozliczeniach za noclegi (na wsiach) lepiej sprawuja sie dolary czy euro? Pozdrawiam Maciej Odpowiedz Link Zgłoś
zaffaran Re: waluta? 19.08.05, 22:41 Mnie zawsze pytali o euro ale lokalna waluta tez byla akceptowana ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
katz_czb Re: waluta? 20.08.05, 00:48 hehe :) dzieki za odpowiedz wlasnie koncze sie pakowac i 5:20 wstaje :) i ruszam :) Pozdrufffka Maciej Odpowiedz Link Zgłoś
szpulkaa Re: waluta? 22.08.05, 15:29 dobrej drogi i udanego pobytu!:-) a wlasnie wczoraj moj znajomy Rumun zadeklarowal, ze jednak on bardziej ufa dolaron i nie jest jednostka odosobniona... :-))) Odpowiedz Link Zgłoś