bea63 09.04.06, 12:41 Czy ktoś z Was był w górach Retezat? Czy możecie polecić jakieś schroniska, chaty w górach? Jak najlepiej tam dojechać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ph29 Re: Góry Retezat 13.04.06, 13:56 > Czy ktoś z Was był w górach Retezat? Czy możecie polecić jakieś schroniska, > chaty w górach? Jak najlepiej tam dojechać? Pociągiem przez Węgry do Simerii (korzystając z jakichś City Starów albo Romania Special), przesiadka na pociąg w stronę Petrosani, wysiadasz w Ohaba sub Piatra i czekasz na taki wóz drabiniasty, który wozi w góry. Tak było pięć lat temu :). Oczywiście wszystko zależy, od której strony chcesz wyruszyć. Schroniska są, acz - jak to w Rumunii - raczej w dolinach niż wysoko w górach. Nie spałem w nich, korzystałem z wyznaczonych biwaków (co prawda ten przy stawie Bucurei nie spełnia standardów ekologiczno-higienicznych, ale lokalizacja jest tak rewelacyjna, że na wszystkie niedostatki macha się ręką). Odpowiedz Link Zgłoś
bea63 Re: Góry Retezat 13.04.06, 19:37 Dzięki za informacje.Jestem trochę zdziwiona, że góry te są chyba mało popularne, bo nikt z forumowiczów dotychczas nie pisał nic o nich. Z opisów i zdjęć wyglądają na tyle zachęcająco, że myślę o tym, żeby wybrać się tam. Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Góry Retezat 13.04.06, 19:49 Sa malo popularne i malo uczeszczane, nawet przez Rumunow, ale podobno bardzo atrakcyjne (takze wlasnie dlatego, ze nie ma tam tloku). Jesli tam pojedziesz, to daj potem znac, jak bylo... Odpowiedz Link Zgłoś
pawelboch Re: Góry Retezat 13.04.06, 20:54 bea63 napisała: > Dzięki za informacje.Jestem trochę zdziwiona, że góry te są chyba mało > popularne, bo nikt z forumowiczów dotychczas nie pisał nic o nich. Z opisów i > zdjęć wyglądają na tyle zachęcająco, że myślę o tym, żeby wybrać się tam. Retezat jest jak najbardziej popularny, tyle że góry na tym forum nie są popularne;) Kup sobie mapę Retezatu - jest tam wszystko - szlaki, miejscowości, schroniska etc. Raczej nie ma szans być nie spotkała tam i Polaków i Węgrów i pewnie Czechów. pzdr., PB Odpowiedz Link Zgłoś
ph29 Re: Góry Retezat 11.05.06, 09:18 Przy okazji wizyty w Retezacie warto przejść (Małym Retezatem) w góry Godeanu. Te to są prawdziwie bezludne - poza pasterzami bardzo trudno tam kogokolwiek spotkać - a przy tym przepiękne krajobrazowo: wielka, niekończąca się połonina, morze gór ze wszystkich stron, gdzieniegdzie jeziora polodowcowe, robi to ogromne wrażenie :). Odpowiedz Link Zgłoś
bea63 Re: Góry Retezat 14.04.06, 09:58 Faktycznie, mapa jest dostępna. Myślałam jednak o subiektywnych odczuciach i wrażeniach, miejscach ciekawych czy nawet magicznych. O czyms co może zaskoczyć. Dla mnie trudne do pojęcia było np to, że dwa lata temu w Paltinis,najwyżej usytuowana syacja klimatyczna w Rumunii, nie było żadnego sklepu spożywczego czy choćby kiosku z takimi artykułami.Tylko restauracje, bufety,menu a la carte, jak wyjaśnił mi z francuska któryś z napotkanych turystów. Góry Lotru mają dla mnie z kolei jakąś trudną do racjonalnego wytłumaczenia magię.Kilka miesięcy temu sięgnęłam po "Burą małpę" Kofty i znalazłam w niej opis miejsc, w pobliżu których chodziłam.Wydawało mi się, że są na końcu świata, a okazało się, ze autora zachwyciły podobnie jak mnie. Pozdrawiam Was wszystkich świątecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
noroc Re: Góry Retezat 15.04.06, 16:16 Witam. Skoro masz mape to masz wszystko ;-) Klasyczna droga wedrówki przez Retezat z południa, na północ. Koleja bez problemu dotrzesz do Petrosani (główna kolej na południe Craiova, Bukareszt) lub busem w cenie aceleratu. Z Petrosani mozna dojechac pociagiem do górniczej osady Lupeni ( w 2002r było to miejsce co najmniej dziwne, niczym wymarłe miasto z minionej epoki)dalej w lokalny autobus do Complex turistic Chile Butii. I retezat stoi przed Tobą. Schronisko Cabana Buta na 1580m powinno byc dobrze zaopatrzone jest popularne. Ale nie sadze by mozna było dojśc z tego miejsca do kolejnego po przeciwnej stronie w jeden dzień. Pasuje jak nic miec namiot i przenocować przy jeziorze Bucura ( wieczorem jest tam istna wioska turystów, wiec góry na pewno nie są bezludne) . Stad polecam wycieczke do jeziora Zanoga, przejscie granią wokół jeziora Bucura i dopiero wówczas opuścić "gniazdo retezatu", udajac sie na północ. Na Pólnocnych stokach popularne sa busy wiec problemów z powrotem do "cywilizacji" nie powinno być. Miłej penetraci Retezatu. Ja również mykam w niedaleki rejon ale tym razem bardziej obiazdowo. Południowe stoki gór Carpatinii. Odpowiedz Link Zgłoś
tarma_gra Re: Góry Retezat 09.06.06, 18:19 hej a gdzie kupiłaś mapę Retezatu? Czy to jest węgierskie opracowanie? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jutan Re: Góry Retezat 09.06.06, 21:10 Witam Najlepiej i najłatwiej można kupić w wydawnictwie Bezdroża. Podaję adres - www.bezdroza.com.pl. Wybierz mapy i przy pomocy wyszukiwarki łatwo znajdziesz interesujące Cię mapy. Mapa Retezat jest w skali 1:50 000 w cenie 19,90 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
motorus Re: Góry Retezat 17.06.06, 15:59 Czesc Gór w Rumunii bardzo duzo, nawet na mapach samochodowych jest zaznaczonych kilkanaście dużych pasm. Te najbardziej znane jak Retezat, Fogaraskie mają charakter alpejski, a pozostałe jak zdążyłem się zorientować przypominają nasze Bieszczady ,tylko w większej skali. Mnie najbardziej interesują o bardzo urozmajconej rzeżbie terenu, dzikie i niezamieszkałe, gdzie o spotkanie z niedźwiedziem może być łatwo i inne przygody. Jednym słowem musi być trudno. Czy takie góry można znaleźć w Rumunii. Odpowiedz Link Zgłoś
avroml Re: Góry Retezat 17.06.06, 18:06 mysle, ze Apuseni nie zawioda cie... zwlaszcza masyw Bihor. To na poludnie od Klużu, (Cluj-Napoca) a na zachod o Białogrodu Julijskiego, czyli po naszemu Alba Iulia. Wieksza miejscowosc - Campeni (czyt. kympeń). Stamtad autobusem na wschod jakies 20 km i ahoj, przygodo! :) niewysokie, ale z mnostwem jaskin, wawozami, baardzo slaba infrastruktura turystyczna poza kilkoma miejscami, fantastyczna palinka, czyli bimbrem na sliwkach. serdeczni ludzie w wioskach, w ktorych prad pojawil sie cztery lata temu... a i takimi, w ktorych nie pojawi sie nigdy. Przed misiem nie sp...alem, ale za to przed pasterskimi burkami - tak. A misia to mozesz spotkac i w centrum Brasowa, jest tam taki, ktory zeruje na smieciach. Nikt nie wie, co z nim zrobic. Inny mis pogryzl przed czterema dniami, na przedmiesciach Braszowa pietnastoletniego chlopaka, ktory jechal na rowerze (misiu chcial sie pewnie karnąc), a jeszcze inny zostal wczoraj zastrzelony przy schronisku w centrum braszowskiego zaglebia turystycznego, Poiana Brasov, czyli Pojanie Braszowskiej, bo przyszedl tam rozrabiac. Odpowiedz Link Zgłoś
jutan Re: Góry Apuseni 18.06.06, 08:29 Tak, rzeczywiście, Apuseni to są góry dla tych, którzy chcą poznać smak ryzyka, dreszcz emocji i to niezwykłe uczucie zadowolenia z pokonania licznych trudności i własnych słabości. Są odpowiednie dla tych wyrypiarzy, którzy potrzebują do szczęścia uczucia zagubienia. Dobry kompas jest nieodzowny. Góry niewysokie, bo szczyty sięgające Bihor 1849 m, Vladesa 1836 m, czy też Muntele Mare 1826 m, ale już wysokości względne są na tyle duże, aby postawić przed wędrowcem dość duże wymagania kondycyjne. Zmęczenie świetnie rekompensują widoki na fantastyczne formy krasowe, skalne rumowiska, znikające i pojawiające się rzeki, liczne wodospady, ciemne wąwozy i jary, dzikie jaskinie o przebiegu poziomym i pionowym oraz rozległe obszary leśne w których żyje z pewnością duża część z 5,5 tys. sztuk niedźwiedzi żyjących na terenie Rumunii. Odpowiedz Link Zgłoś
motorus Re: Góry Apuseni 19.06.06, 08:37 Czesc Dzięki za ciekawe opisy, góry o których piszecie to moje marzenie a już myślałem, że w Rumunii tylko połonimy i trochę skał na południu. Musze jeszcze zdobyć odpowiednie mapy i można wyruszać na szlak. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
pawelboch Re: Góry Retezat 19.06.06, 09:33 motorus napisał: > Czesc > Gór w Rumunii bardzo duzo, nawet na mapach samochodowych jest zaznaczonych > kilkanaście dużych pasm. Te najbardziej znane jak Retezat, Fogaraskie mają > charakter alpejski, a pozostałe jak zdążyłem się zorientować przypominają > nasze Bieszczady ,tylko w większej skali Że co proszę? Przypominają Bieszczady?? może pooglądaj galerię: www.klub-karpacki.org/galeria/index.html są tam zdjęcia i z Retezatu. pzdr., PB Odpowiedz Link Zgłoś