Gość: Baca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.08, 15:11 Jutro jedziemy do Rumunii,a ja po przeczytaniu forum nadal mam dylemat jaką walutę wziąść ze sobą.Proszę o radę doświadczonych bywalców w Rumunii! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: elegia Re: Jaka waluta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.08, 17:30 a moim zdaniem leje :) - choć ciężko je dostać u nas - ale jest to możliwe! Plus karta- niektóre banki maja podpisane umowy z rumuńskimi i można wypłacać bez dodatkowych opłat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mela verde Re: Jaka waluta? IP: *.xdsl.centertel.pl 11.08.08, 18:05 a jakie to banki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elegia Re: Jaka waluta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.08, 20:55 najlepiej iść do swojego banku i zapytać gdzie można za granicą wypłacać pieniądze bez prowizji. PEKAO ma umowę z dwoma bankami rumuńskimi: Uni Credit i Hub Tiriac Bank. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mela verde Re: Jaka waluta? IP: *.xdsl.centertel.pl 11.08.08, 22:21 to ING chyba nie ma żadnej umowy z rumuńskimi bankami. jak się pytałam to powiedzieli,że prowizji nie uniknę:/ a jeszcze się pani zdziwiła,że w rumunii nie ma problemów z korzystaniem z bankomatów :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elegia Re: Jaka waluta? IP: 212.191.66.* 12.08.08, 13:04 :D o losie - zupełnie jakby to był koniec świata! Więc potwierdzam- w Rumunii są bankomaty!!! :D:D:D Choć oczywiście możliwe jest, że nie każdy bank ma takie umowy podpisane :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: msm Re: Jaka waluta? IP: *.cust.tele2.se 12.08.08, 14:58 najlepsze jest to ze w Satu Mare znalazłem odział ING i za cholery nie mogłem wyplacic kasy z ichniego bankomatu mimo tego ze posiadam 3 karty w tym banku :D chyba zmienie bank :D Odpowiedz Link Zgłoś
wasaga Re: Jaka waluta? 12.08.08, 01:52 kartą bankomatową mBanku możesz wypłacać za granicą we wszystkich bankomatach bez prowizji Odpowiedz Link Zgłoś
satia2004 Re: Jaka waluta? 12.08.08, 12:05 Od kiedy? Wczoraj dzwoniłam na mLinię (właśnie wybieram się do Rumunii) i poinformowano mnie, że jest podwójne przewalutowanie (karta rozliczana jest w Euro) + do 2% prowizji za owe przewalutowanie. Tak jest też w tabeli prowizji i opłat: www.mbank.pl/indywidualny/karty/debetowe/Visa_Electron_eKONTO/index.html#tabs=3 "W przypadku transakcji bezgotówkowych i wypłat gotówki, dokonanych za granicą w walucie innej niż waluta rozliczeniowa, mBank pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie transakcji w wysokości do 2% wartości transakcji" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mela verde Re: Jaka waluta? IP: *.xdsl.centertel.pl 12.08.08, 14:26 na tym właśnie polega problem. gdyby mieć kartę z mbanku i korzystać z niej np. we włoszech albo w innym kraju gdzie walutą jest euro, rzeczywiście się nie płaci prowizji... ale już w rumunii zdzierają za przewalutowanie i tego chyba nie da się uniknąć w żadnym banku:/ Odpowiedz Link Zgłoś