mainecoon
01.03.09, 17:01
Kochani Znawcy Rumunii,
powoli planuję sobie objazd ( na własną rękę ) Rumunii i tu mam kilka pytań:
1. Przede wszystkim: trasa. Czy coś byście odradzali, a może pominęłam miejsce, którego absolutnie nie można opuścić. NAdmienię, że jadę z takimi Dwoma, którzy absolutnie nie pójdą w góry; ponadto raczej nie są zainteresowani ptactwem w delcie Dunaju. A więc: granica w Satu Mare -> Sapanta -> Budesti -> Surdesti -> Bogdan Voda i Ieud -> ( przez przełęcz Prislop ) Moldovita -> ( przez przełęcz Ciumarna ) Sucevita -> Arbore -> Nowy Sołoniec -> Humorolui -> Voronet -> wąwóz Bicaz -> Andreiasu de Jos ( okolioce Focsani ) -> wulkany błotne w okolicy Buzau ->Sinaia ( pałace ) -> Busteni ( wjazd i spacer na Omu ) -> Braszów -> Rasnov -> Rupea ( stad Homorod i Viscri ) -> Sighisoara -> ew. Biertan -> Sibiu -> choc częśc trasy Transfogaraskiej i Poienari -> Hunedoara -> Cluj -> wąwóz Turda ->jaskinie Meziad i Niedźwiedzia -> ew. Padis.
2. czy warto z Hunedoary odbić do Żelaznych Wrót?
3. jaką część Drogi Transfogaraskiej mam szansę przejechać w maju? Czy realny jest tylko dojazd od północy do Cascada Balea i stąd kolejką do Balea Lac, a żeby dotrzeć do Poienari muszę okrężną drogą dotrzeć do Curtea de Arges?
4. Bardzo istotna kwestia: czas. Mam - niestety- tylko ok. 16 dni. Czy moja trasa jest realna? Będę własnym samochodem.
Z góry dziękuję i pozdrawiam. Hania