Dodaj do ulubionych

Polecane Filmy

17.01.13, 13:06
Kochani polecajcie jakieś mądre filmy fabularne...
Ja zacznę pierwszy

Bardzo na mnie zrobiło wrażenie "Miasto Gniewu"
Może pozwolę sobie zacytować coś z filmu:
"
(...) Wszyscy potrzebujemy dotyku, w innych miastach ludzie spacerują, chodząc po ulicach ocierają się o innych, wpadają na siebie.
W naszym mieście (L.A.) nikt nikogo nie dotyka. Oddziela nas metal i szkło.
Tak bardzo brakuje nam tego dotyku, ze zderzamy się ze sobą, żeby cokolwiek poczuć. (...)
"
Przepiękny film o nas samych, o naszych potrzebach, o sile miłości

Michał
Obserwuj wątek
    • srilankowiec Re: Polecane Filmy 30.01.13, 15:17
      "Cinema Paradiso"

Już nie pamiętam czy mądry , widziałem dość dawno .
      Pamiętam za to odczucia z nim związane , na pewno jest warty polecenia .
      Klimat , przepiękna myzyka , miłość , tęsknota... Takie skojarzenia we mnie budzi .
    • srilankowiec Re: Polecane Filmy 30.01.13, 15:26
      "Zapach kobiety"

Piękny film z genialnym Pacino w roli głównej .
    • srilankowiec Re: Polecane Filmy 03.02.13, 12:18
      "Jezus z Nazaretu " - Franco Zefirelli
      Prawdopodobnie najlepszy film o Jezusie

"Pasja" Gibsona - moim zdaniem też godna uwagi
      • liley11 Re: Polecane Filmy 27.03.13, 00:26
        Wszyscy jestesmy Chrystusami

Inception

Cloud Atlas - musze poczekac az pojawi sie na you tubesmile

Aniol z Krakowa

Black Swan
    • aanimaa1 Re: Polecane Filmy 28.05.13, 09:36
      Polecam wszelkie mity i bajki, tam jest zawarta w archetypach cała prawda o nas - o tym, co było, co jest i co będzie.
      Z filmów polecam "Pinokio" (może być sama książka). Mało kto wie, że jest to dzieło ezoteryczne, alchemiczne tak napradę. Carlo Collodi był masonem i posiadał sporą wiedzę na temat ludzkiej istoty. Już sam tytuł, po włosku Pinocchio pochodzi od słów "pino" sosna - a konkretnie chodzi o szyszke oraz "occhio" oko. Czyli jak połączymy oba słowa, to uzyskamy trzecie oko, szyszynkę..
      Drewniany ludzik to tak naprawdę każdy nierozwinięty człowiek. Wszyscy jesteśmy mało świadomymi ludzikami, jak marionetki. Musimy przejść szereg doświadczeń, aby stać się prawdziwym Człowiekiem "z krwi i kości" - samoświadomą pełnowartościową przebudzona istotą. Na tej drodze towarzyszą nam Gadający Świersz, czyli umysł, oraz Niebieskowłosa Wróżka - dusza. Niebieski w archetypach to kolor duszy. Umysł jest zielony, a duch (spirit) jest czerwony.

Inny film - Cinema Paradiso reż. Giuseppe Tornatore. Tu też mamy podobny proces - główny bohater Salvatore di Vita (dosłownie Zbawiciel Życia). Jest matka (to archetyp duszy), z którą się rozstaje i wyrusza w drogę, jest Alfredo operator w kinie (duch), kino reprezentująca nasz życie - jesteśmy jednocześnie jego reżyserami, jesteśmy aktorami, którzy w nim grają. A konkluzja jest taka, że tak naprawdę jedyną istotną rzeczą, ostateczna rzeczywistoscią jest miłość (Alfredo pozostawiajacy po śmierci fragmenty filmów, które mówią o miłości). Nie chcę podawać wiecej spoilerów smile

Warto też obejrzeć film "Avatar" - niebieskie kreatury - znowu kolor jest nie przypadkowy (patrz kilka linijek wyżej wyjaśnienie), istoty duchowe, mające kontakt ze światem duchowym, mądre i piękne - to tak naprawdę my w naszej pierwotnej postaci. Inwazor, czyli obcy, który przybywa i chce wszystko zniszczyć, a nade wszystko pragnie zawładnąć mineralnymi złożami na planecie Pandora - metafora naszej wewnętznej mocy. Czy nie w ten sposób dziiś "obcy" zabawiają się z ludźmi? smile

• gumri Re: Polecane Filmy 21.08.13, 23:27
      Polecam bardzo ciekawy film, Dary Anioła : Miasto Kości.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka