01.11.12, 10:44

Wlasnie zaczelam czytac pozyczona McDusie. I wciaz mnie nurtuje pytanie - od jakiego imienia zdrobnieniem jest Ziutek? Bo w mojej rodzinie i u znajomych Ziutek i Ziutka to zdrobnienia od Jozefa i Jozefy. A przeciez Jozef vel. Jozinek juz jest ;)
Jest to gdzies wyjasnione moze?
Obserwuj wątek
    • grimma Re: Ziutek 01.11.12, 10:45
      mnie tez to mylilo.
      ale moze to Kazik, Kaziutek, Ziutek
    • agnieszka_azj Re: Ziutek 01.11.12, 10:54
      Kazimierz. Było to wyjasnione w tej części, w której Ziutek sie pojawił - czyli w Spręzynie na stronie 17, Sprawdziłam :-)
      • yasmeen Re: Ziutek 01.11.12, 11:05
        Dzieki!
        Nie wpadlabym w zyciu. Kazik, Kazek to tak, ale Ziutek? :)
        • ding_yun Re: Ziutek 01.11.12, 11:48
          W Sprężynie któraś z postaci (Gabriela...?) komentuje, że w każdej normalnej rodzinie Józefa nazywałoby się Ziutkiem, a nie Józinkiem.
          • dakota77 Re: Ziutek 01.11.12, 12:09
            Uwazam, ze kazda rodzina ma prawo zdrabniac imie dziecka jak im sie podoba, czemu Jozef nie mialby byc Jozinkiem? :) Ale przypisanie typowego dla Jozefa zdrobnienia dziecku o imieniu Kazimierz to juz mieszanie wszystkim w glowach:))
            • pi.asia Re: Ziutek 01.11.12, 14:32
              Bo im się tak podobało imię Józef, że jednego syna nazwali Józinek (zdrobnienie od Józefa), a drugiemu dali Ziutek (też zdrobnienie od Józefa), dorabiając na siłę tłumaczenie, że to od Kazimierza.
              • jottka Re: Ziutek 01.11.12, 15:42
                ja się nie znam, ale skoro borejkowie od niedawna panowie szlachta spod wilna, to ten nieszczęsny ziutek-kaziutek może być takim kresowym odpryskiem lingwistycznym, takie zdrobnienie jak u pradziadunia, kiedy z dubeltówką na zwierzynę chadzał czy cuś...
                • dakota77 Re: Ziutek 01.11.12, 15:56
                  O ile szlachta spod Wilna mialaby w rodzie jakiegos Kazimierza czy Jozefa:P
                  • klawiatura_zablokowana Re: Ziutek 01.11.12, 17:05
                    <głupawka>
                    Następny samiec w rodzinie powinien już na bank zostać Adomasem Kałakutasem!
                    </głupawka>
                    • croyance Re: Ziutek 01.11.12, 17:35
                      Albo i Kolonasem Waazonem.
                      • myszyna Re: Ziutek 01.11.12, 21:14
                        > Albo i Kolonasem Waazonem.
                        Nie wiem, czy przypadkiem nie jesteś Zuą Kobietą. Omałoco się nie udławiłam.
                    • bupu Re: Ziutek 01.11.12, 17:54
                      Uważaj. Albowiem możemy czasem w Tłuczce ujrzeć Laurę z ramionami wypełnionymi małoletnim Adomasem Fidelisem...
                      • jottka Re: Ziutek 01.11.12, 18:23
                        poradnia.pwn.pl/lista.php?szukaj=kaziuk&kat=18
                        wpis jest wprawdzie na temat pisowni nazwy wileńskiego jarmarku "kaziuki", ale równocześnie jest info, że jarmark odbywa się w dzień św. kazimierza i że kaziuk to lokalne zdrobnienie tego imienia. a od ziuka do ziutka niedaleko, przypuszczam, że tym torem biegła myśl odautorska.

acz z kolei na stronie o gwarach wschodniej lubelszczyzny widzimy inną ciekawą informację:

4.1.3. Formy patronimiczne
                        Określenia synów były dawniej tworzone z przyrostkiem ukraińskim -uk, stąd duża liczba nazwisk typu Semeniuk N, Goździuk N. Dzisiaj jednak są już one coraz rzadsze, podobnie jak zdrobnienia imion w rodzaju Kaziuk, Józiuk.

www.dialektologia.uw.edu.pl/index.php?l1=mapa-serwisu&l2=&l3=&l4=lubelszczyzna-wsch-gwara-mwr
                        znaczy ziutek od kaziuka może mieć i litewskie, i ukraińskie korzenie, ale raczej podejrzewam pierwszy wariant, bo drugi aż nadto na bliską komitywę z chłopstwem wskazuje:)
                        • dakota77 Re: Ziutek 01.11.12, 21:51
                          Ja nie mam nic przeciwko kaziukom i zasadom tworzenia takich form, ja tylko sie zastanawialam, czy u tej szlachty spod Wilna takie imiona jak Kazimierz by wystepowaly, bo u mnie w kolo Aleksander, Mikolaj, Piotr i Krzysztof. Inna rzecz, ze etap historii, na ktorymktokolwiek uslyszal cos wiecej oBorejkach, to jakis XVIII wiek bodajze i pozniej, wiec mozetami Kazmierz sie juz przyplatal.
                          • jottka Re: Ziutek 01.11.12, 22:09
                            dakota77 napisała:

> czy u tej szlachty spod Wilna takie imiona jak Kazimierz by wystepowaly, bo u mnie w kolo Aleksander, Mikolaj, Piotr i Krzysztof.

ale nadawanie imion w rodzinach to jest osobna rzecz, bo każdy ród zwykle miał paru swoich ulubionych patronów, a imię kazimierza z wilnem osobliwie, że tak powiem, jest związane, w końcu święty królewicz tam leży:) poza tym to jednak popularne imię na przestrzeni dziejów.
                • klymenystra Re: Ziutek 01.11.12, 18:30
                  Odprysk albo nieświadome użycie pewnego zabiegu, który błędny nie jest - już tłumaczę. W przypadku imion w języku polskim występują różne rodzaje zdrobnień. Są takie, które zawierają w sobie pierwszy człon imienia - Kasia, Basia, Zosia. Są takie, które zachowują człon środkowy: Joanna - Asia, Małgorzata - Gosia. Są i takie, które mają człon ostatni - Milena - Lena, Natalia - Talka itp. Są to tak naprawdę kwestie uznaniowe i reguł nie ma, dlatego Ziutek od Kazimierza jest jak najbardziej poprawny. Zachowany jest człon środkowy - "zi" z sufiksem -utek - który występuje chocby w słowie "kapelutek" czy "Anutek" ;)
                  • jottka Re: Ziutek 01.11.12, 18:33
                    a nie, mnie nie chodzi o błędne użycie, tylko dopatruję się aluzji do kresowych korzeni panów borejków, to nie jest jednakowoż zdrobnienie spotykane poza gwarami.
                    • guineapigs Re: Ziutek 01.11.12, 18:43
                      No to powinni juz sobie nie zalowac i od razu wolac go Ziuk, na pamiatke Marszalka. Moze tez sie okaze jakos skoligacony.
                      • pi.asia Re: Ziutek 01.11.12, 21:52
                        guineapigs napisała:

> No to powinni juz sobie nie zalowac i od razu wolac go Ziuk, na pamiatke Marsza
                        > lka. Moze tez sie okaze jakos skoligacony

Kiedy ja się oduczę jeść i pić podczas czytania tego forum?????
                      • jottka Re: Ziutek 01.11.12, 22:13
                        guineapigs napisała:

> No to powinni juz sobie nie zalowac i od razu wolac go Ziuk, na pamiatke Marszalka. Moze tez sie okaze jakos skoligacony.

tak sie mnie skojarzyło, że marszałkowi też się często ulewało...
                        • czekolada72 Re: Ziutek 28.11.12, 16:03
                          O, tez sobie tak pomyslkalam, juz na calego trza bylo isc!
                          Co i tak nie zmienia faktu, ze Marszałkowi nie było Kazimierz dane.
    • staua Re: Ziutek 01.11.12, 20:02
      Jeden z przyjaciół mojego taty, Kazimierz, był od zawsze dla nas Kaziutkiem, więc mnie ten Ziutek w Sprężynie mało dziwił (choć, wiem, że zwykle to od Józefa).
    • kkokos Re: Ziutek 01.11.12, 20:50
      dla mnie kaziutek- ziutek jest całkiem naturalny i ani nie boli, ani nawet nie dziwi
      • verdana Re: Ziutek 01.11.12, 20:58
        Mnie by nie dziwił, gdyby nie starszy Józef. W ten sposób praktycznie obaj bracia mają dla osób postronnych tak samo na imię, a to moze rodzić problemy. Jesli mamy Agatę i Agnieszkę, to jednak wołanie na jedną Aga a drugą Agusia jest dziwne.
    • znowuniedziela Re: Ziutek 02.11.12, 00:02
      Napisane było, że imiona męskie rodowe są dwa-Ignac i Józef(od dwu braci Borejko).Ignacy Grzegorz więc jest, Juzinek jest, a MM nie potrafiła się z tego swego założenia wyplątać, więc i kazimierz "musi" być w myśl jej postanowienia Józefem ...
      To,niestety,jest zasmucające ....
      • ginestra Re: Ziutek 02.11.12, 08:53
        Bardzo ciekawa (i momentami bardzo zabawna) ta dyskusja wokół imion i nawiązań do kresowego pochodzenia Borejków. :)

Możliwe jednak, że rozczaruję Was tym, co napiszę, ponieważ przyczyna nadania Ziutkowi imienia Kazimierz jest bardzo prosta (a przynajmniej oficjalnie pani MM podała bardzo prostą przyczynę).

Otóż, zaraz po ukazaniu się Sprężyny (albo przed, ale chyba jednak po ukazaniu się) pani MM napisała na swojej stronie internetowej, że Ziutek (ze wszystkim: imieniem, ulewaniem itp.) jest przeniesieniem na karty książki pomysłu pewnej Drogiej Czytelniczki, chodzącej jeszcze do podstawówki.

Na którymś spotkaniu autorskim czytelniczka ta powiedziała pani MM, że chciałaby (cytuję) "żeby w następnej części Ida urodziła synka, który począł się podczas wakacji na Copa Cabana, i żeby ten synek miał na imię Ziutek i ciągłe ulewał". Czytelniczka miała bowiem małego braciszka i pomyślała, że fajnie byłoby taki uroczy pomysł wykorzystać w Jeżycjadzie.

No i pani MM napisała na stronie, że właśnie ten pomysł wykorzystała w całości, a że chciała (tak jak prosiła czytelniczka) nadać małemu imię Ziutek, a w domu Pałysów już był jeden Józef, to chwilę pomyślała jak tu problem obejść i wymyśliła, że Ziutek będzie zdrobnieniem od Kazimierz.

Czyli, najwyraźniej tak bardzo spodobał jej się pomysł czytelniczki, że mamy Ziutka, ze wszystkim, co ta mała czytelniczka sobie wymyśliła.
        • verdana Re: Ziutek 28.11.12, 19:26
          Jak mówił śledczy w "Dobrym wojaku Szwejku", gdy jeden z oskarżonych jęczał "Ja mam handel papierem"? "To pana nie tłumaczy".
    • emusia Re: Ziutek 29.11.12, 08:13
      Nie wiem czy to dobry przykład, ale mój kot ma na imię Kaziu ;-) I też bywa Kaziutkiem lub Ziutkiem, także zdrobnienie u Musierowicz nie zdziwiło mnie :) Mimo, że równocześnie mam w rodzinie Ciotkę Józefę, która jest przez wszystkich nazywana "Ziutką"
      • dakota77 Re: Ziutek 29.11.12, 08:19
        Mnie nie tyle dziwi samo zdrobnienie, choc nie jest dla mnie bardzo oczywiste. Bardziej dziwi nazywanie Kazia Ziutkiem w rodzinie, w ktorej inne dziecko ma na imie Jozef :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka