Dodaj do ulubionych

"antykomplement", odpowiedź, obraza

11.06.18, 10:05
"Nieładnie ci w tym blondzie" usłyszała pani 20+ (dotychczas ciemnowłosa) urodziwa od swej niezbyt urodziwej kuzynki. Odpowiedziała "Trudno, nie mogę być wiecznie najpiękniejsza w rodzinie" I tu nastąpiła obraza ze strony kuzynki, jak i jej matki ...dziewczę się naburmuszyło, a jego mama - siostra pani obdarzonej antykomplementem wprost stwierdziła do tejże siostry, że jej córka jest chamką, bo nie podkreśla eis tego, ze się jej od kogoś ładniejszym,..
Moim zdaniem dziewczyna odpowiedziała ok i dowcipnie na ewidentnie niegrzeczną uwagę kuzynki...
A Wy jak sądzicie? I czy wg Was sytuacja wyglądałaby inaczej gdyby między kuzynkami nie było dysproporcji w atrakcyjności?
Obserwuj wątek
    • reinadelafiesta Re: "antykomplement", odpowiedź, obraza 11.06.18, 14:23
      @Kora
      Cóż, tak bywa, kiedy ktoś usiłuje leczyć swoje kompleksy dowalaniem innym. Potem okazuje się, że jest nie tylko brzydszy, ale też mniej bystry i bez poczucia humoru. I frustracja rośnie😁
    • aqua48 Re: "antykomplement", odpowiedź, obraza 11.06.18, 14:27
      Sądzę, że tej odpowiedzi nie należy kategoryzować w szufladce grzeczne/niegrzeczne tylko w: dowcipne.
    • positronium Re: "antykomplement", odpowiedź, obraza 11.06.18, 14:47
      To trochę jak z komplementem "No, jak ty dzisiaj ładnie wyglądasz! Zupełnie inaczej, niż zwykle..." wink
      Jak się nie ma poczucia humoru to niestety trudno pomóc. Podobnie, osoby o wysoce rozwiniętej autoironii (albo przebywające sporo w męskim towarzystwie) mają czasem problem z wyczuciem norm "zwykłych" ludzi.
      Moim zdaniem, to nie problem dysproporcji w atrakcyjności, ale dystansu do siebie.
    • annthonka Re: "antykomplement", odpowiedź, obraza 11.06.18, 15:02
      Dowcipna odpowiedź, na dodatek zamykająca drogę do ewentualnych dalszych zaczepek.

Myślę, że frustrację tej brzydszej drugiej mógł dodatkowo pogłębić fakt, że próba dowalenia tej ładniejszej spełzła na niczym.
    • znana.jako.ggigus Re: "antykomplement", odpowiedź, obraza 20.06.18, 12:17
      ciekawa sprawa.
      bo mamy i mistrzynie cietej roposty, no a przede wszystkim atak- niedobrze ci w blondzie.
      Atak albo stwierdzenie, to zalezy.
      Mozna stwierdzenie odebrac jako atak, ja bym np. Nataszy Urbanskiej za kazdym razem odradzala blond. I paru innym.
      no a potem mamy patriarchalny wyscig o to, ktora ladniejsza i czy ta mniej ladna moze uslyszec, ze jest mniej ladna.
      Wg mnie cala sprawe nalezy przemilczec. Zapomniec i wybaczyc.

kora3 napisała:

siostra pani obdarzonej
      > antykomplementem wprost stwierdziła do tejże siostry, że jej córka jest chamką,
      > bo nie podkreśla eis tego, ze się jej od kogoś ładniejszym,..
      > Moim zdaniem dziewczyna odpowiedziała ok i dowcipnie na ewidentnie niegrzeczną
      > uwagę kuzynki...
      >
      >

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka