Dodaj do ulubionych

tajemnicza choroba...

01.12.09, 15:31
Zaryzykuję jednak. Wierzę w ludzi:) Wierzę, że nie wszyscy są przesiąknięci
teoriami spiskowymi i nieuzasadnionym czepialstwem. Po tym wstępie zadam
pytanie: Forumowicze kochani, jak zwykle spędzacie czas wolny w Rudzie
Śląskiej? Szukam jakiś pomysłów i za każdy z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • jankolodziej Re: tajemnicza choroba... 01.12.09, 16:36
      Zaryzykuję i zapytam: te wiadomości są potrzebne do książki czy do artykułu w WR?
      • barretta Re: tajemnicza choroba... 01.12.09, 18:29
        W sumie to daliśmy się złapać - tak emocjonalnie - a ja zapytam nieśmiało czy
        użyłaś wyszukiwarki ? Na tym forum jest wiele tematów które zabiją twoją nudę.
        To o co pytasz tu na forum było wałkowane.
        • pipi43 Re: wiara w ludzi... 01.12.09, 18:46
          Droga Irmo.
          Twoja wiara w ludzi została wystawiona na ciężką próbę...;-)
    • kapioh1 Re: tajemnicza choroba... 02.12.09, 09:39
      irma_vep napisała:
      "Zaryzykuję jednak. Wierzę w ludzi:) Wierzę, że nie wszyscy są
      przesiąknięci teoriami spiskowymi i nieuzasadnionym czepialstwem. Po
      tym wstępie zadam pytanie: Forumowicze kochani, jak zwykle spędzacie
      czas wolny w Rudzie Śląskiej? Szukam jakiś pomysłów i za każdy z
      góry dziękuję."

Najlepiej wybrać się na jeden ze słynnych festynów. Troski życia
      codziennego, krzywe drogi, szkody górnicze, nędzny poziom szkół
      możesz utopić w rozwodnionym piwsku. Głód cielesny zostanie
      zaspokojony pożywnym krupniokiem a głód duchowy występem ryszawego
      gwiazdora, przy akompaniamencie donośnego umpa- umpa. Po piwie,
      krupnioku oraz oszołomiona tępym, donośnym dudnieniem zapomnisz o
      kłopotach, fruwajacych wokół śmieciach, otwartym śmietniku tuż obok
      i przestanie Ci Szanowna Irmo przeszkadzać nawet to, że gwiazdor
      śpiewa z plejbeku a towarzyszące mu dziewoje gibają się w zupełnie
      innym rytmie. Wpadniesz w trans. I będziesz gotowa. Gotowa, aby
      pójść i głosować. Na Andrzeja Stanię, honorowego patrona tego typu
      imprez.
      Ale dość tych nieprzyzwoitych żartów. Aby zobaczyć górnośląskie
      zabytki przemysłowe jadę do Zabrza. Aby zobaczyć operę i dobry
      taniec jadę do Bytomia. Aby pójść do teatru, dobrej knajpy jadę do
      Chorzowa. Tam też bywam na koncertach i zawodach sportowych. To nic
      takiego, albowiem sam Wielki Picer twierdzi, iż "STĄD WSZĘDZIE
      BLISKO". Amen.
      • ksiaze_10 Re: tajemnicza choroba... 02.12.09, 10:45
        Dobrze nie jest i wiele rzeczy przed Preziem (jeśli wygra, hehehehe) jak wszedzie roboty w brud i trzeba mądrych do niej i chcących pracować. Pocieszam się jednak przejeżdżając przez Świony czy jadąc od Tarnowskich Gór przez Bytom... Tam Kapioh dopiero katastrofa...

Gdyby komuś się łaskawie chciało rozwiązać sprawę przejazdu pod mostem na Chebziu od strony Bytomia. Jak wracam z TG koło 8 rano to mnie nosi... Nie ma tam jeszcze jakiegoś tunelu pod torami żeby zrobić dodatkową nitkę?
        • g-48 Re: tajemnicza choroba... 02.12.09, 12:55
          Dobrze nie jest i wiele rzeczy przed Preziem (jeśli wygra, hehehehe)
          jak wszedz
          > ie roboty w brud i trzeba mądrych do niej i chcących pracować.
          Pocieszam się je
          > dnak przejeżdżając przez Świony czy jadąc od Tarnowskich Gór przez
          Bytom... Tam
          > Kapioh dopiero katastrofa...
          Pieronie zamknij sie bo kapioh sie z Rudy nie wykludzi i bydzie
          dalyj na forum szkamrol.
    • szmaciorz-eh Re: tajemnicza choroba... 05.12.09, 01:43
      niestety z braku alternatywy, większość osób spędza swój wolny jak i zajęty czas
      na tym bzdurnym forum i to mnie martwi.

pyrsk
      szmaciorz-eh
      • jankolodziej Re: tajemnicza choroba... 05.12.09, 10:46
        Znowu zmieniłeś nicka, ech...

W Rudzie Śląskiej można: luksusowo wypocząć w kompleksie OTI. Potem udać się
        jeszcze do solarium "Dominicana" w Bielszowicach, odwiedzić Miejskie Centrum
        Kultury by zobaczyć ciekawą wystawę z akompaniamentem cudownej muzyki. Można też
        udać się do UM, by wziąć udział w spotkaniu mieszkańców z Prezydentem, który
        tylko czeka na sygnały od mieszkańców, by poprawić ich życie. Oczywiście całą
        podróż można odbywać kursującymi co 5 minut niskopodwoziowymi autobusami, po
        drogach gładkich jak stół. Te autobusy maja duże okna - to ważne, bo po drodze
        można podziwiać przepięknie odrestaurowane staraniem UM zabytkowe kamienice i
        budowle. Na koniec można zrobić taniuteńkie zakupy w "Plazie", złożyć kwiaty pod
        wireckim pomnikiem Wodza, mającym nowoczesny kształt wieży z rurek. Naturalnie
        będzie wam dyskretnie towarzyszyła Straż miejska, będzie informowała czekających
        na to radnych o każdej przeszkodzie na Waszej drodze! Szczęśliwi ludzie
        mieszkają w Rudzie.
        • karolina616 Re: tajemnicza choroba... 05.12.09, 20:00
          > można podziwiać przepięknie odrestaurowane staraniem UM zabytkowe kamienice i
          > budowle.
          W temacie kamienic... Czy ktoś widział zdewastowane kamienice katowickie?
          Totalna ruina... Aż żal serce ściska... Co jest przyczyną? Brak kasy na
          renowację, trudności z ustaleniem właściciela, problemy z wypośrodkowaniem
          pomiędzy zachowaniem wierności historycznej a ratowaniem budynku - to tylko
          domysły - w wielu miastach na Śląsku wygląda to podobnie, więc można
          przypuszczać, że problem jest głębszy i bardziej złożony.

>Na koniec można zrobić taniuteńkie zakupy w "Plazie"

taaaa... Na marginesie...W Plazie jeszcze nie jest najdrożej - znam droższe
          centra handlowe. Kupiłam jakiś czas temu zimową kurtkę za 89,90 zł (nie powiem w
          którym sklepie - i tak już jej tam nie ma:)i biustonosz za 37,90 zł (czytający
          to mężczyźni mogą się nie wysilać:) - nie kupicie na gwiazdkę swojej kobiecie,
          bo to było w sierpniu:) Wszystko zależy od promocji - jak wszędzie. Czy Twoje
          centrum handlowe to potrafi?;)
          • lernest Re: tajemnicza choroba... 05.12.09, 23:18
            karolina616 napisała:........ Kupiłam jakiś czas temu :..............)i biustonosz za 37,90 zł (czytający
            to mężczyźni mogą się nie wysilać:) -.......

A to niestety nie tedy droga by się nie wysilać skoro ja to lubię!
            Zaraz też jestem ciekaw czy cena = rozmiar?
            A nawet jeśli nie to i tak temat jest niezwykle interesujący!
            • irma_vep Re: tajemnicza choroba... 10.12.09, 11:31
              Podsumowanie:(
              Jak zawsze w tym wątku można znaleźć wszystko, czyli: propozycję szybkiego kursu
              google, debatę na temat pojemności mojego CV, narzekanie, narzekanie,
              narzekanie. Czy naprawdę tak trudno jest odpowiedzieć na prosto i jasno
              postawione pytanie? Mam wrażenie, że niektórzy powinni cofnąć się do szkoły
              średniej i jeszcze raz przerobić lekcję pod tytułem: czytanie ze zrozumieniem.
              Ech Forumowicze, skąd w Was tyle negatywnych emocji?
              • jankolodziej Re: tajemnicza choroba... 10.12.09, 12:48
                Emocje pozytywne, tak szeroko i za spore pieniądze reklamowane przez UM
                znajdziesz bez trudu w "WR", czy na miejskiej stronie www.
                Ich odbiciem są np. miejsce w rankingu miast odpychających, ceny paliw na
                rudzkich stacjach o 10-15 groszy wyższe niż np. w Mikołowie czy w Tychach.
                Kiedyś Edzio Gierek chwalił się na prawo i lewo osiągnięciami ludu pracującego i
                władzy ludowe. Nazwano to propagandą sukcesu. jak sie to skończyło - wiadomo.
                Potężne długi, bieda i zacofanie.
                Motorem postępu były zawsze wojny - w naszych czasach jest tym właśnie śmiałe
                wyrażanie opinii negatywnych. Takowych władza nie przyjmuje bezpośrednio,
                uznając je za "spiskową teorie dziejów". No chyba że przed wyborami. Wtedy
                funduje się nam festiwal obietnic.

• irma_vep Re: tajemnicza choroba... 10.12.09, 13:23
                  Zaczynam się irytować... Czy ja pytałam w wątku o politykę? Czy pytałam o
                  Gierka? Nie! Chciałam się dowiedzieć jak można miło spędzić czas w tym mieście.
                  Ale widzę, że rudzianie potrafią tylko narzekać. Zero pozytywnej energii! Jacy z
                  Was patrioci?! Nie macie swojej rudzkiej tożsamości? Nie identyfikujecie się z
                  miastem, w którym się wychowaliście, spędziliście młodość? Dopiero wprowadziłam
                  się tutaj, ale widzę, że to miasto jest ciekawe. Wspaniała architektura
                  poprzemysłowa. Ciekawy układ przestrzenny. Burzliwe dzieje. Widać też, że to
                  miasto tętni życiem, a jednocześnie ma klimat mniejszych miejscowości, tak różny
                  od typowego centrum industrialnego. Ja to doceniam, mimo że się tutaj nie
                  wychowywałam. Na forum widać tylko narzekania, wrogość, podejrzliwość. Okay,
                  jestem nowa, mam status obcego, a Wasza reakcja jest typowa dla kultury Śląska.
                  No, ale bez przesady. W końcu chyba nie zatraciliście swojej tożsamości? Nie
                  wierzę, że w czasie wolnym tylko siedzicie przed komputerami i narzekacie na
                  cały świat. Dziwna sprawa...
                  • marynik Re: czas wolny 10.12.09, 13:55
                    irma_vep napisała:

> Zaczynam się irytować... >
                    > Wspaniała architektura
                    > poprzemysłowa. Ciekawy układ przestrzenny. Burzliwe dzieje. Widać
                    też, że to miasto tętni życiem, a jednocześnie ma klimat mniejszych
                    miejscowości, tak różny od typowego centrum industrialnego. Ja to
                    doceniam, mimo że się tutaj nie wychowywałam.

Dużo wiesz, jak na kogoś,kto się tu dopiero wprowadził???

To zaglądaj też na miejskie strony www , czytaj lokalną prasę - tam
                    sa informacje jak możesz spedzac czas w tym "tętniącym zyciem"
                    mieście (jak sam napisałś).
                    Zajrzyj tu:

www.ruda-sl.pl/default.aspx?docId=50
                    i tu:
                    www.ruda-sl.pl/default.aspx?docId=4758
                    i tu:
                    mosir.rsl.pl/
                    a tu masz kopalnie wiedzy na temat, który cie interesuje:
                    www.wiadomoscirudzkie.com.pl/
                    i tu:
                    www.mckrudasl.pl/
                    wybór spędzenia wolnego czasu należy do Ciebie.

Miłej zabawy.
                    • rudy107 Irma, weź się do roboty 10.12.09, 20:08
                      "rudzianie potrafią tylko narzekać /.../Zero pozytywnej energii!" - Taaak.
                      Irma nigdy nie narzeka, wszystkich zawsze chwali i widzi same pozytywy.
                      Przekonujemy się o tym przy każdym jej głosie. Tylko dlaczego Irma uczepiła się
                      akurat tego forum, które ją irytuje i nie ma z kim gadać? Tyle osób jej tu
                      wskazało pozytywną lekturę WR i stronki miejskiej i nie wiem dlaczego nie
                      założyła jeszcze forum na stronie UM albo WR? Tak sobie myślę: dlaczego jesteśmy
                      tacy zgorzkniali i krytyczni? Odpowiedź: bo Irma nie założyła pozytywnego forum,
                      a przecież ma tyle pozytywnej energii! I w końcu przecież mamy na czas wolny
                      krupnioki i piwo, to dlaczego nie możemy mieć jeszcze do kompletu pozytywnego
                      forum Irmy...?
                      • jankolodziej Re: Irma, weź się do roboty 10.12.09, 20:53
                        Ta "Irma" pochodzi z Łowicza. Pewnie tam nie zwyczaju odpowiadania na zadawane
                        pytania. Bo ja zapytałem: czy te wiadomości są potrzebne do książki czy do
                        artykułu w WR?
                        • irma_vep Re: Irma, weź się do roboty 11.12.09, 09:19
                          Schlebia mi, że moje zatrudnienie wywołuje spekulacje na forum;) już odpowiadam:
                          nie jestem dziennikarką i nie potrzebuję wiadomości do artykułu, ani tym
                          bardziej do książki. W ogóle nie mam nic wspólnego z mediami. Spekulujcie dalej.
                          Chciałam wypowiadać się na forum Rudy Śląskiej, gdyż jako nowa mieszkanka
                          próbuję budować swoją tożsamość rudzką, co niestety mi skutecznie utrudniacie
                          swoją niegościnnością. Ale ja się tak łatwo nie poddaję. Nie interesuje mnie
                          debata polityczna, ale codzienne życiowe sprawy i opinie ludzi, którzy tu
                          mieszkają. Potrafię przeczytać informacje zamieszczone w internecie, ale to mi
                          nie wystarcza. Interesuje mnie opinia ludzi, którzy są "tutejsi".
                          Poza tym, Twoje pytanie było retoryczne, a na retoryczne pytania się nie
                          odpowiada. Jeśli się mylę, to wyprowadź mnie z błędu stosując odpowiednią
                          argumentację.
                          • jankolodziej Re: Irma, weź się do roboty 11.12.09, 10:19
                            "Interesuje mnie opinia ludzi, którzy są "tutejsi"."

Świetne trafienie. Właśnie na tym forum te opinie poznajesz. Ale na siłę
                            próbujesz je ukierunkować w stronę "jedynie słuszną".

"Poza tym, Twoje pytanie było retoryczne, a na retoryczne pytania się nie
                            odpowiada."

To nie jest pytanie retoryczne. Natomiast jeżeli za takowe je uznajesz to wiesz
                            zapewne, że zgodnie z definicją odpowiedź na nie jest oczywistą. Podałem dwie
                            opcje - Ty wybierasz bardziej właściwą.

• irma_vep Re: czas wolny 11.12.09, 10:07
                      > Dużo wiesz, jak na kogoś,kto się tu dopiero wprowadził???

Podobno nauczyli mnie w szkole czytać;) Umiem też obserwować. Dzięki za stronki,
                      ale wolałabym Twoją opinię. Pozdrawiam
                      • hepik1 Re: czas wolny 11.12.09, 15:58
                        A ja bym poprosił by pisać na forum RŚl używając jednego nicku.
                        Używanie kilku ,nawet w jednym wątku ,jest nadużyciem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka