Dodaj do ulubionych

List Pasterski

21.09.10, 19:20
Kilka dni temu jak wielu innych rudzian znalazłem w skrzynce list od szanownego Prezydenta naszego miasta - który mnie ubawił ale jeszcze bardziej ubawiłem się dzisiaj znajdując odpowiedź jednego z mieszkańców- szkoda tylko,że nie da się go zidentyfikować -chętnie zaprosił bym go na listę RAŚ

Pasterski list prezydenta

W moje ręce trafił list, napisany przez naszego Prezydenta miasta. Oczywi�cie pisał go jaki� specjalista od tzw. �piaru�, nasz dobrodziej tylko go podpisał. Forma przekazu przypomina mi list pasterski, bo Prezydent tym sposobem przemawia do stada swoich owieczek. Czytanie go od razu sygnalizuje, że wła�nie rozpoczyna się kampania wyborcza, a tenże jest uderzeniem jš wyprzedzajšcym. Brzydzę się rozgrywaniem tzw. kampanii negatywnej, ale ludziom należy kilka rzeczy u�wiadomić, bo powinni potraktować ten list tak, jakby był napisany niewidzialnym atramentem, do wła�ciwego odczytania zdatnym po zastosowaniu odpowiedniego �wywoływacza�.
Prezydent rzecze, że wybór jego osoby na to stanowisko w wyborach poprzednich, to wielki sukces rudzian, ukoronowanie ich wspólnej wizji rozwoju miasta. Rzeczywi�cie nasze miasto, u schyłku tej kadencji zajmuje czołowe miejsce w kraju. Głównie pod względem zadłużenia, które prezydent potrafił cudownie wręcz pomnażać i pomnażać, doprowadzajšc nas niemal na skraj przepa�ci. Tysišce ludzi to wie, wielu z nich gło�no o tym powie sšsiadom. Prezydent proroczo nazywa to �politycznš wrzawš�, typowš w czasie wyborów. Tak to z reguły zwykło się okre�lać słusznš, oddolnš krytykę dziwacznych, przynoszšcych wymierne straty poczynań polityków.
Podobno po�więcił wiele wysiłków wzmocnieniu gospodarczej pozycji miasta. Powołuje się tradycyjnie na górnictwo (to przecież do�ć liczebny jeszcze elektorat), oraz na rosnšcš liczbę małych firm, rodzinnych. Jest niewštpliwie jego zasługš to, że tysišce ludzi tracšc pracę w �dużych� zakładach, usiłujšc jako� zwišzać koniec z końcem rozpoczyna działalno�ć gospodarczš. Sprzedaż warzyw na targowiskach jest teraz zajęciem nawet dla inżynierów, którzy nie mieli szczę�cia być znajomymi prezydenta, i �załapać się� na stanowisko w urzędzie. Dla prezydenta każde miejsce pracy jest na wagę złota. Jakš ta waga jest, widzimy w gazetach. Kopalniom grozi zamknięcie, �lšski Park Przemysłowo-Technologiczny i jemu podobne od poczštku kolejne lata zamykajš potężnymi stratami.
Prezydent chwali się budownictwem mieszkaniowym. Odpadajšce od nowych bloków balkony to tylko drobna usterka, wynik partactwa obcej miastu firmy, której budowę powierzono. Wielu ludzi buduje domy prywatnie, ale po wybudowaniu zostaje z problemami pozostawionych samym sobie. Prezydencka ekipa z lubo�ciš interpretuje prawo tak, by udzielania pomocy unikać. Budowa trasy N-S także była już planowana od dawna, stała się niegdy� wyborczš obiecankš, podobno teraz jej budowa się rozpoczęła. Wszak kolejne wybory idš. A tak naprawdę, dopiero teraz rozpoczęto budowę zjazdu ze �rednicówki w formie docelowej. Dotychczas funkcjonował dziwaczny �erzac�, podobnie jak przynoszšcy nam niechlubnš sławę zjazd z autostrady, na którym ruch regulujš kolejowe szlabany.
Do roli największych sukcesów prezydenta urastajš w tym li�cie budowa basenów OTI, największego kompleksu tego typu na �lšsku, oraz budowa nowobytomskiego rynku. Rynek ma być miejscem spotkań wszystkich rudzian. Z pewno�ciš rudzianie się tam spotkajš. Dotrš tam na przykład mieszkańcy Starej Ku�nicy i Rudy, kiedy wyłšczy się im o�wietlenie ulic, bo jeszcze ich wnuki będš spłacać potężny dług, jaki zacišgnięto na budowę tych basenów, a spalarnia �mieci go raczej nie spłaci, bo do miasta należała nie będzie. �mieciowy smrodek będzie gratisem, czym� w rodzaju paciorków dla dzikusów.
Prezydent dodał, że te �kluczowe inwestycje� uzyskiwały poparcie wszystkich sił politycznych. Czyli jest wyra�nie ukontentowany postawš Rady miasta, która te pomysły ochoczo przyklepywała na koszt naszych dzieci. Kluczowo�ć basenu wpisuje się w aktualne potrzeby mieszkańców, jak rak w płuca.
Autor owego listu wykorzystał na koniec stary chwyt, majšcy trafić swoim przesłaniem do umysłów ludzi, mamionych od lat jedynie obietnicami. W zawoalowany sposób przyznaje bowiem, że koszty inwestycyjne (900 milionów złotych) spowodujš w najbliższych latach zwyczajnš biedę, następnych inwestycji po prostu nie będzie, ze względu na dotkliwe już pustki w kasie. Panaceum na tę dolegliwo�ć majš się stać tania kostka brukowa na chodniki, grabie na trawniki i miotły na niezmiennie dziurawe ulice. Na pewno będš kolejne wyburzenia budowli zabytkowych, majšce na celu sprzedaż terenów pod budowę stacji benzynowych i marketów. Na pewno wzrosnš czynsze, opłaty za przedszkola, opiekę lekarzy, a miejskie podatki zawsze będš ustalane w górnych przedziałach stawek dopuszczalnych, jak np. cena wody czy wywozu �mieci. Wydatki na opiekę społecznš będš nadal obcinane, a płace �szeregowców� obniżane bšd� zamrażane. Byle utrzymać stanowiska podobne tym, jakie zajmuje z nadania prezydenta prezes wodocišgów. Rachunek za wodę, płacony przez lokatorów minimum 150 rudzkich domów pokrywa jego tylko apanaże.
�Sytuacja Rudy �lšskiej jest stabilna i bezpieczna�. Miernik tej sytuacji, czyli tzw. rating, ostatnio z hukiem wyrżnšł o dno. Przyjazne miasta nam sšsiedzkie, chcš wła�nie u nas spalać swoje �mieci (przypominam tu nagrodę �Złote formaty� za promocję miasta), zagraża nam wspomniana już likwidacja kopalń, problem pozostajšcych po nich szkód górniczych trzeba będzie powierzyć chyba jedynie Bożej Opatrzno�ci, jak słynne już ulicę Bielszowickš i cišgle pękajšcy fragment autostrady, czy powyginane najprawdopodobniej ze zło�ci tramwajowe tory. Do tego dodajmy kierowców stojšcych w licznych korkach, tysišce beneficjentów Urzędu Pracy, odpadajšce z elewacji poprzekrzywianych kamienic tynki, pozbawionych perspektyw nawet jako-takiej egzystencji niepełnosprawnych, czy choćby upadajšcy dworzec w Chebziu, remontowany niedawno za nasze pienišdze. Naszego podobno bezpieczeństwa strzeże tabun miejskich strażników, zbrojnych w fotoradary. Stabilna to sytuacja, czy już gangrena, będšca pochodnš zakażenia czyjš� obłškańczš politykš?
�Miasto podšża we wła�ciwym kierunku�. Ku niechybnej �mierci. Bo wspomniany na poczštku pasterz, który miał dbać o dobre warunki dla stada swoich owieczek, najzwyczajniej tylko potrafi je doić, gdzie tylko popadnie. A traktuje je, jak stado przeznaczonych na rze� baranów. Umysłowych impotentów, jak to oznajmił publicznie jego zastępca, wsławiony gnębieniem nieuleczalnie chorej kobiety.
Wczuwajšc się w rolę barana, można wykonać z opuszczonš głowš kilka kroków do tyłu po to, by z impetem ruszyć do przodu i wyrżnšć twardym łbem prosto w zadek niedobrego pasterza, wyrzucajšc go z zagrody. Nich przyjdzie inny. Na pewno lepszy. Bo każde nowe w tej sytuacji jest lepsze.
Na koniec przypomnę stary kawał, dotyczšcy sytuacji Polski w czasach socjalistycznej propagandy sukcesu, której duch wyziera też złowieszczo z owego listu prezydenta. Gomułka miał powiedzieć: �Przed wojnš stali�my na skraju przepa�ci. Teraz w my�l polityki PZPR, będšcej przewodniš siłš Narodu, oraz w przyja�ni ze Zwišzkiem radzieckim zrobili�my ogromny krok naprzód!�. Prawdę rzekł, historię znamy. Już 20 lat gramolimy się z tej przepa�ci, osišgajšc z trudem poziom wyj�ciowy. Nasze, przodujšce teraz w kraju pod względem zadłużenia miasto, stoi niechybnie na jej skraju. W którš stronę zrobimy krok?
Obserwuj wątek
    • wiewiorrudzki Re: List Pasterski 22.09.10, 08:06
      hehe dobrze, że do łowieczek bo to wiewiórów nie dotyczy ;-p hihihi też czytałem i się zastanawiałem czy jestem w jakieś bajce ? popatrzałem za okno i nie widziałem tam mleka i miodu, który wypłynął z tego listu hehehe
    • g-48 Re: Przepraszam ze zapytam. 22.09.10, 10:29
      �Miasto podšża we wła�ciwym kierunku�. Ku niechybnej �mierci. Bo wspomniany na poczštku pasterz, który miał dbać o dobre warunki dla stada swoich owieczek, najzwyczajniej tylko potrafi je doić, gdzie tylko popadnie. A traktuje je, jak stado przeznaczonych na rze� baranów. Umysłowych impotentów, jak to oznajmił publicznie jego zastępca, wsławiony gnębieniem nieuleczalnie chorej kobiety.

A czy RAS bedzie robil inaczej?
      Moze bedzie bardziej widoczny organizujac przemarsze z fankami tych"richtig slazokow".
      Na razie poza przemarszami i historyjkami z czasow Mieszka I nic nie widzialem w RASiowej aktywnosci.
      • lswaczyna Re: Przepraszam ze zapytam. 22.09.10, 15:12
        g-48 napisał:

>
        > A czy RAS bedzie robil inaczej?

RAŚ przede wszystkim robi inaczej tam gazie tylko może.

> Moze bedzie bardziej widoczny organizujac przemarsze z fankami tych"richtig sla
        > zokow".
        > Na razie poza przemarszami i historyjkami z czasow Mieszka I nic nie widzialem
        > w RASiowej aktywnosci.

Mało "wiyzs w nogaćh spisz" a to co robimy to za własne pieniądze i "G" x48 ci do tego.
        • g-48 Re: Przepraszam ze zapytam. 22.09.10, 15:46
          RAŚ przede wszystkim robi inaczej tam gazie tylko może.

A moze tylko maszerowac z fankami.Tyle razy tu pisalem co RAS moze ale wy nie chcecie zeby tylko nie smierdzialo:
          1.Kto robil listy tych ktorzy znalezli sie na Zgodzie ,w obozie dla tych co mieli byc wysiedleni do Niemiec w Lambinowicach , w Myslowicach.Ja znam tych SLAZAKOW co wyciagali POWSTANCOW SLASKICH z lap gestapo a niemieckich SLAZAKOW z lap komunistycznych.
          2.Sekretarzy PZPR ktorzy za niemca byli w Hajotach/byla to organizacja nie przymusowa/ a po
          wojnie sluzyli wiernie PZPR a po 89 znow niemieckim organizacja
          3.Prawdy o pracy na naszych kopalniach gornikow wiezniow/zolnierzy moze w tym wypadku o tych co wydawali rozkazy /tak sie to wtedy nazywalo/ tym niewolnikom
          3.O dzialalnosci UB/SB na zakladach pracy kopalniach/hutach.
          4. O tych co najpierw wynosili obraz sw.Barbary z cechowni a potem go znowu wnosili.
          Malo tematow? Ludzie -w wiekszosci-nie chca wiedziec jak Slask wygladal za Mieszka I ale z ciekawoscia sie dowiedza co wyprawial ich sasiad,czlonek rodziny przed wojna jaruzelowska.
          Czy to jest jatrzenie?NIE! to jest ostrzezenie aby drugi raz bledow nie popelniali.

Mało "wiyzs w nogaćh spisz" a to co robimy to za własne pieniądze i "G" x48 ci
          > do tego
          A co wiym lo wos to tylko z tego co piszecie w swoich pismadelkach i co czasami slysza w TV.
          A skad te wiadomosci o RAS?:
          www.rasopole.org/index.php?option=com_content&task=category§ionid=1&id=23&Itemid=2
          www.ras-chorzow.x-cms.pl/?sec=custom68&sn=Artykuły
          www.ras-chorzow.x-cms.pl/?sec=user&sn=Uniwersalny
          www.jaskolkaslaska.eu/
          Widzisz nie musza w nogach spac zeby czuc ta wasza szwaja.
          Z drugiej strony za PRL to bym sie cieszyl ze przynajmniej taka organizacja jest ale teraz SLONZOKOW stac na cos lepszego.
          • lswaczyna Re: Przepraszam ze zapytam. 22.09.10, 18:46
            g-48 napisał:

> Mało "wiyzs w nogaćh spisz" a to co robimy to za własne pieniądze i "G" x48 ci
            > > do tego
            > A co wiym lo wos to tylko z tego co piszecie w swoich pismadelkach i co czasami
            > slysza w TV.
            > A skad te wiadomosci o RAS?:
            > www.rasopole.org/index.php?option=com_content&task=category§ionid=1&id=23&Itemid=2
            > www.ras-chorzow.x-cms.pl/?sec=custom68&sn=Artykuły
            > www.ras-chorzow.x-cms.pl/?sec=user&sn=Uniwersalny
            > www.jaskolkaslaska.eu/
            > Widzisz nie musza w nogach spac zeby czuc ta wasza szwaja.
            > Z drugiej strony za PRL to bym sie cieszyl ze przynajmniej taka organizacja jes
            > t ale teraz SLONZOKOW stac na cos lepszego.
            Zapomniałeś jeszcze o tej stronie:
            autonomia.pl/index.php
            • g-48 Re: Przepraszam ze zapytam. 22.09.10, 20:57
              No ciekawe
              1.Marsz
              2.przemarsz
              3.Zbieranie podpisow
              4.Zolto -niebieski Stadion Slaski
              Widoczna dzialalnosc ale tylko na pokaz.A szwaja dalej czuc.
              • jankolodziej Re: Przepraszam ze zapytam. 22.09.10, 22:06
                Napisz może, co Ty zrobiłeś ?
                • g-48 Re: Przepraszam ze zapytam. 22.09.10, 22:13
                  Napisz może, co Ty zrobiłeś ?
                  Masz paszport w domu?Pamietaj ze ktos za to w latach 80 zaplacil za ta wolnosc.
                  Reszte mozesz zapytac sie kolegow i mojego szefa.
                  Obecny szef zapytal sie mnie zgryzliwie czy sie zmienie to odpowiedzialem ze owszem jak on bedzie przestrzegal "Prawo pracy"
                  Chciales to uslyszec?
                  • lswaczyna Re: Przepraszam ze zapytam. 23.09.10, 17:32
                    g-48 napisał:

> Napisz może, co Ty zrobiłeś ?
                    > Masz paszport w domu?Pamietaj ze ktos za to w latach 80 zaplacil za ta wolnosc.
                    > Reszte mozesz zapytac sie kolegow i mojego szefa.
                    > Obecny szef zapytal sie mnie zgryzliwie czy sie zmienie to odpowiedzialem ze ow
                    > szem jak on bedzie przestrzegal "Prawo pracy"
                    > Chciales to uslyszec?

Jestem pełen podziwu nie wiedziałem ,że z ciebie taki BOLEK;-)))))))
                    • g-48 Re: Przepraszam ze zapytam. 23.09.10, 18:02
                      Jestem pełen podziwu nie wiedziałem ,że z ciebie taki BOLEK;-)))))))

Ja tez nie wiedzialem ze historia to dla ciebie obca dziedzina.
                      • lswaczyna Re: Przepraszam ze zapytam. 24.09.10, 18:00

g-48 napisał:

> Jestem pełen podziwu nie wiedziałem ,że z ciebie taki BOLEK;-)))))))
                        >
                        > Ja tez nie wiedzialem ze historia to dla ciebie obca dziedzina.

No ;-)) mnie to chyba nie dotyczy.
                        • g-48 Re: Przepraszam ze zapytam. 24.09.10, 19:11

No ;-)) mnie to chyba nie dotyczy.
                          A czamu nie?Czy przed tym ma cie uchronic stanie ramie w ramie z Gorzelikiem?
                          Jeszcze raz zeby jasno bylo:Ludzi nie obchodzi jak Slask byl zarzadzany za Mieszka I jest to dla nich deser ale podstawowe danie to okres PRL powiedzmy od Zawadzkiego do 1989 roku.
                          A nazwanie mnie Bolkiem to zmusza mnie nazwanie cie tchorzem ktorego nie bylo jakos widac w Rudzie Slaskiej w zrywie do wolnosci.
                          • lswaczyna Re: Przepraszam ze zapytam. 25.09.10, 18:56
                            g-48 napisał:

>
                            > No ;-)) mnie to chyba nie dotyczy.
                            > A czamu nie?Czy przed tym ma cie uchronic stanie ramie w ramie z Gorzelikiem?
                            > Jeszcze raz zeby jasno bylo:Ludzi nie obchodzi jak Slask byl zarzadzany za Mies
                            > zka I jest to dla nich deser ale podstawowe danie to okres PRL powiedzmy od Zaw
                            > adzkiego do 1989 roku.
                            > A nazwanie mnie Bolkiem to zmusza mnie nazwanie cie tchorzem ktorego nie bylo
                            > jakos widac w Rudzie Slaskiej w zrywie do wolnosci.
                            >
                            www.dziennikzachodni.pl/opinie/311905,czujnosc-powstancza,id,t.html#material_3
                            Tu możesz poczytać o historykach i histerykach
                            • g-48 Re: Przepraszam ze zapytam. 25.09.10, 20:47
                              Tu możesz poczytać o historykach i histerykach
                              Nie jest to pierwszy artykul Gorzelika jaki czytalem i powiem szczerze ze znow nie jednoznaczny/bicie smietany.Wiem ze jestes innego zdania ale ten facet nie przemawia do mnie.
                              Powstania Slaskie to byly powstania gdzie sie szlo rodzinami i czesto syn umieral na rekach ojca czy odwrotnie.Pilsudski mial na oku Ukraine sral Slask.Paru oficerow z krakowskiego przybylo za cicha zgoda zwierzchnikow z pomoca .Nie byla to walka bratobojcza bo przeciwko tym rodzinnym klanom wystepowala Reichswehra(?!).
                              A co do mniejszosci Niemieckiej to troche wiecej wiem niz sie spodziewasz i to z opolskiego gdzie powstawala ale nie chce tu o tym pisac zeby nie robic za duzo rumoru na tym forum.
                              Jedno co moge powiedziec to z dzialaczami tego tego zwiazku raczej przy jednym stole biesiadnym bym nie usiadl.
                              Ale troche na wesolo.Pamietacie ze w opolskim byla knajpa gdzie obslugiwano tylko po niemiecku a wiec taki przypadek syn mojego kolegi z swoim komiltonem obydwaj studenci prawa uniwersytetu w Bochum poszukali w czasie przejazdu na ferie tej knajpy usiedli i zaczeli zamawiac po polsku wtedy kelnerka zwrocila im uwage ze mozna tylko zamawiac po niemiecku.Wtedy obydwaj zaczeli w szybkim i Hochdeutsch rozmowie zamawiac i kelnerka oslupiala.Wtedy oni wstali od stolu podziekowali i powiedzieli po polsku"Najpierw pani musi sie po niemiecku nauczyc a potem otwierac restauracje niemiecka".
                              A nawiazujac jeszcze do Powstancow.Na Mrowczej Gorce mieszkala jedna pani ktora byla w Powstaniach sanitariuszka czesto bywala ona u naszych krewnych i tam wiele godzin sluchalem o Powstaniach.Raz ta pani poszla na zebranie ZBOWiDu i wyszla chora bo ci wszyscy mundurowi powstancy powstan na oczy nie widzieli.Sama do ZBOiDu nie wstapila a wiemy tylko tyle ze im dluzej bylo pop powstaniach to w ZBOWiDzie bylo wiecej powstancow.
                          • osi-ris Re: Przepraszam ze zapytam. 25.09.10, 20:30
                            g-48 napisał:

> A nazwanie mnie Bolkiem to zmusza mnie nazwanie cie tchorzem ktorego nie bylo
                            > jakos widac w Rudzie Slaskiej w zrywie do wolnosci.
                            >

za to byłeś pierwszy w drodze do rajchu
                            • g-48 Re: Osiris 25.09.10, 21:37
                              za to byłeś pierwszy w drodze do rajchu

A czy to ty byles tez na dworcu mnie pozegnac z ramienia SB.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka