fuchsd 21.11.10, 11:12 Cześć, jestem tu nowa, będę mieszkać na Wirku blisko Plazy - czy ktoś mi może powiedzieć jak najlepiej dostać się do Gliwic komunikacją miejską? Chodzi mi o dojazd codzienny. Z góry dziękuję za pomoc. :) Pozdrawiam, D. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kiri-81 Re: dojazd do Gliwic 21.11.10, 11:20 Opcja pierwsza, ale zaliczając każdy przystanek, to podjechać jakimkolwiek autobusem na Nowy Bytom, i tam wsiąść do autobusu linii 6. Opcja druga, przy której warto sprawdzić czy będzie pasowała na kzkgop.pl, to dojechać 215, 121 lub 982 do Chebzia, i tam wsiąść w pośpieszne 840 lub 870 (express, chyba tylko 4 przystanki), lub jechać pociągiem (dwie stacje). Powyższe doprowadzi Cię do ścisłego centrum Gliwic, tj. placu Piastów. Istnieje inna możliwość, w zależności od tego gdzie w Gliwicach chcesz się dostać - możesz jechać autobusami 7, 23 lub 199 do Zabrza, i tam, na placu Goethego, wsiąść w jeden z wielu autobusów które dowiozą Cię w konkretne miejsce. Najlepiej będzie jeśli skorzystasz z planera podróży na kzkgop.pl Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
pancio.net Re: dojazd do Gliwic 21.11.10, 11:30 Można też z Bykowiny przez Halembę jechać linią 669, która wpada do Gliwic od Pszczyńskiej (politechnika) a kończy na Placu Piastów. Można też 982 na Wygode i potem 41 z Tychów do Gliwic jeździ... Odpowiedz Link Zgłoś
kiri-81 Re: dojazd do Gliwic 21.11.10, 11:43 No właśnie podstawowa sprawa, to nie wiemy gdzie chcemy dojechać. Gliwice są dość spore :) Tak czy inaczej 669 jest fajną linią, ale niestety objeżdża po drodze wszystkie wsie, i do Gliwic dojeżdża po 1,5 godzinie. A jeszcze na Bykowinę trzeba się dotoczyć... Odpowiedz Link Zgłoś
fuchsd Re: dojazd do Gliwic 21.11.10, 11:49 Właśnie chce dojechać do samego centrum - pl piastów będzie super. A nie ma możliwości dojechać bez przesiadki z Wirka Plaza ? Odpowiedz Link Zgłoś
kiri-81 Re: dojazd do Gliwic 21.11.10, 11:57 Niestety, najbliższą możliwością jest Nowy Bytom, i tam autobus linii "6". Odpowiedz Link Zgłoś
sabbr Re: dojazd do Gliwic 21.11.10, 12:30 Koło plazy to wystarczy przejść na przystanek na czarnym lesie - koło stacji lotos, jakieś 500 m. od plazy i tam do 6ki - jedzie bezpośrednio na pl piastów. PS. Witamy w naszym pięknym mieście! Rudzian raczej ubywa a tu... ktoś nowy:) Odpowiedz Link Zgłoś
lernest Re: dojazd do Gliwic 21.11.10, 13:16 sabbr napisał: > PS. Witamy w naszym pięknym mieście! Rudzian raczej ubywa a tu... ktoś nowy:) no i mamy nadzieję, że rozrodczy? Odpowiedz Link Zgłoś
fuchsd Re: dojazd do Gliwic 21.11.10, 13:35 hehe, tak tak - rozrodczy :p Serdecznie dziękuje za opis - tak bede robic jaki mi doradziłeś SABBR :) Odpowiedz Link Zgłoś
sabbr Re: dojazd do Gliwic 21.11.10, 17:46 Miło mi że mogłem pomóc:) miłego podróżowania! Odpowiedz Link Zgłoś
amuerak Re: dojazd do Gliwic 21.11.10, 13:25 dojazd do Rudy obojętnie czym. Tam kierujesz się na osiedle - i tam codziennie odjeżdża lymuzyna do Gliwic ze stajni GM. Tyle że info może być już dziś nie aktualne. :)) Odpowiedz Link Zgłoś