26.04.11, 20:10
dobra rada dla wszystkich strażników miejskich, leśników i wszystkich odpowiadających za las, wywóz śmieci itp. wystarczy wybrać sie na wycieczkę wzdłuż Kłodnicy ,powiedzmy od pętli autobusowej na Halembie 2, lub ul Makoszowską w stronę Zabrza, Bielszowic,a można znaleźć odpadki z warsztatów samochodowych<wszelkie> pocięte tablice rejestracyjne jak i części samochodowe że można by poskładać samochód, to jednak nic w porównaniu na co dziś się natknąłem z 2-3 wywrotki różnego rodzaju kwasów, chemikaliów zużytych masek przeciwgazowych i inne wszelkiego rodzaju, słyszałem niedawno o pomyśle leśników skądś tam żeby przy wjazdach do lasów montować kamery i wychwytywać tych co wjeżdżają do lasu..
Obserwuj wątek
    • fast-kajfasz Re: śmieci 26.04.11, 20:31
      Czy ty myślisz, że to są ludzie lubiący robotę? Gdyby to byli ludzie, którzy chcą się na robić, to by nie poszli do straży!
    • greenrs2 Re: śmieci 26.04.11, 20:54
      W normalnym europejskim kraju policja zaangażowałaby wszelkie środki, by znaleźć trucicieli... Zadzwoń u nas na policję lub straż - zobaczysz co Ci powiedzą...
      • amadeo214 Re: śmieci 26.04.11, 21:20
        Byłem świadkiem wywozu śmieci do rowu.
        Straż Miejska żądała wyjaśnien większych jakby napadnięto na Bank. Na dodatek miałem ujawnic do konfrontacji swoje dane.
        Zgłoszenia nie przyjeto.
      • drugi_allkarin Re: śmieci 27.04.11, 10:07
        No bo najpierw trzeba by było usunąć śmieci z głów zarówno naszych reprezentantów u władzy jak i służb porządkowych (SM i Policja -nie chodzi mi o tych dmuchających chodniki za nasze pieniążki- to już na osobny temat).
        W ramach tych wiosennych porządków przydało by się też usunąć śmieci z głów niektórych forumowiczów.
        Od tego trzeba zacząć robić porządki w lasach.
    • derezzed Re: śmieci 27.04.11, 10:38
      A potem nasze dzieci chodzą w ramach zajęć szkolnych do lasu na akcje typu "sprzątanie świata" !!! Pierwszaki na dodatek. Może wypadało by najpierw pociągnąć do odpowiedzialności tych którzy wywożą te śmieci a dla dzieci przewidzieć mniej niebezpieczną formę edukacji pro-ekologicznej?
      • koannak Re: śmieci 27.04.11, 10:50
        W mojej ocenie nie macie racji, Straż Miejska niejednikrotnie interweniowała gdy zgłaszałam nieprawidłowosci, które zauważyłam, niezależnie od tego czy był to przekręcony znak na drodze, czy chuligani dewatujący naszą okolicę i wcale nie uzależniali podjęcie interwencji od podania moich danych presonalnych. Mało tego kiedy sama miałam problem, a nie koniecznie musieli mi w tej sprawie pomóc, dyżurny, który przyjął mój telefon wykazał się ogromna wrażliwością i zrozumieniem. Może nie wszystko jest idealne, ale na pewno w mojej ocenie sa potrzebni, zgłaszajmy to co nas nurtuje - niepokoi. Nie wierzę żeby nie zareagowali. Wiem to z własnego doświadczenia. A ciągła krytyka to efek tego, że nie ma sie rozeznania w tym co Strażnicy Miejscy robia na codzień.
        • jim102 Re: śmieci 27.04.11, 11:51
          No a tak przy okazji: co płynie potokiem bielszowickim (kochłówką) ? Co to jest ??? Tyle godki wszędzie o ekologii, warsztaty, edukacja; a tu se płynie legalnie gnój do rzeki Kłodnicy i nikt z tym nic niy robi. Jak to jest ? A tyle było godki ło Kłodnicy. Jak płynął syf tak płynie. Zrzuty gnoju bez zmian. W innych krajach to wzdłuż rzek są promenady kaj sie kożdy może pospacerować i podziwiać przyroda, a u nos co ? Czy ftoś sie za to weźnie ? Chyntnie pomoga.
        • derezzed Re: śmieci 27.04.11, 13:33
          Tylko raz zdarzyło mi się prosić straż miejską o interwencję, która została zakończona powodzeniem. Nie mam więc negatywnych doświadczeń związanych z tą służbą żeby ja tu teraz krytykować. Natomiast sens istnienia straży to temat na długą merytoryczną pogawędkę. Osobiście wolałbym więcej policji a nie straży.
          W kwestii osób które wyrzucają śmieci do lasu "hurtowo" tak jak można to z rozumieć z treści posta majkelos1948, powinniśmy pomagać straży czy policji w ściganiu takich przypadków reagując za każdym razem gdy widzimy taki incydent.
          Osoby zatruwające środowisko muszą się po-prostu bać to zrobić, a dopóki panuje obojętność na tego typu zachowania tak nie będzie.
          Zdaję sobie niestety sprawę z tego, że osoba która będzie chciała się pozbyć czegoś w ten sposób i tak to zrobi, ludzie nie zmienią swojej mentalności bo ktoś im powie że tak nie wolno.
          • greenrs2 Re: śmieci 27.04.11, 14:08
            My tu możemy sobie dyskutować co nas wkurza... ale problemem jest przede wszystkim mentalność społeczeństwa. Niestety ciągle funkcjonuje społeczne przyzwolenie na tego typu działania, jak wyrzucanie śmieci do lasu, maltretowanie zwierząt, jazda po pijaku... itp. Spotykam ciągle ludzi, którzy wręcz się tym chwalą - w ich ciasnym umyśle takie postępowanie świadczy o zaradności czy wręcz bohaterstwie... A winne temu jest również złe prawo i brak nieuchronności kary. Powszechnym jest stwierdzenie "mała szkodliwość społeczna" i na tym sprawa się kończy. A np. jazda po pijaku powinna być traktowana na równi z usiłowaniem zabójstwa - i to nie tylko w kodeksie karnym ale również w naszej świadomości.
            • koannak Re: śmieci 27.04.11, 15:55
              No właśnie, świadomosć społeczna i przyzwolenie. Takie mamy otoczenie na jakie pozwalamy sami sobie i innym. Tylko rozsądkiem i właściwym postępowaniem - przykładem coś zdziałać możemy. Prawo jest i jest ono w miarę dobre, ważne aby każdy z nas je respektował, począwszy od góry (władz lokalnych) aż do dołu (jednostki społecznej). Chcieć jednak musimy wszyscy. Jakie to proste a jak trudne do wdrożenia - jak się okazuje........
              • cirano Re: śmieci 28.04.11, 07:39
                Niy ma sie co cyganić. Tego kraju niy do sie posprzontać. Polok (w jakiś tam czyńści), taki jusz jes, i choćby ino z przekory bydzie robił wszyskym na złość...asz go ftoś zatrzaśnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka