Dodaj do ulubionych

do następnego na liscie po A. Krzysteczko

30.06.11, 20:04
Panie Tadeuszu! Wskazany tu na forum scenariusz (i nie tylko tu) niebawem się spełni: zostanie Pan radnym - dla wszystkich jest oczywiste, dzięki jakim zagrywkom. Jak Pan się z tym czuje? Czy nie Pan czasem pokusy pokazać, że stać Pana na sukces wypracowany przez siebie, uczciwie i z klasą? Jak Pan myśli: czy przyjęcie mandatu teraz faktycznie Panu otworzy drogę do sukcesów, czy też zostanie Pan na zawsze dowodem dochodzenia do "swojego" Z.D. i tego, że w dążeniu do tego nie ma żadnych oporów?
Obserwuj wątek
    • donpedro145 Re: do następnego na liscie po A. Krzysteczko 01.07.11, 20:14
      Następna na liście jest pani Beata Drzymała,która będzie zmuszona do rezygnacji z mandatu.W tym miejscu należy pogratulować odnowie przebiegłości,cwaniactwa i nepotyzmu!Ale nadejdzie czas rozliczeń!
      • rower444 Re: do następnego na liscie po A. Krzysteczko 02.07.11, 23:17
        pani Beata Drzymała nie będzie do niczego zmuszona , zupełnie przypadkiem dostanie stołek dyrektorski a wtedy dobrowolnie i w pełni władz umysłowych zrezygnuje z mandatu radnego , bo odpowiedzialność na nowym odcinku ważnej pracy nie pozwoli jej pogodzić i prawidłowo wypełnić realizowanie mandatu radnego ............. no i dostanie od monarchini starszej bukiet , laurka i garść batonów , to wszystko jeszcze się skropi deszczem łez , potem wspólna fotka do albumu OdNowy i sprawa odfajkowana........
    • fast-kajfasz Re: do następnego na liscie po A. Krzysteczko 02.07.11, 08:58
      Jeszcze się drzecie jak rżnięte Barany? Nie długo będzie rok po wyborach, a wy łzami zalani po pas. Wstydźcie się. Aż tak boli strata stołeczków nieudolnej władzy?
      • bytom333 Re: do następnego na liscie po A. Krzysteczko 02.07.11, 09:44
        A nowa jest udolna ?????????

Może przykład?????????
      • jozefosmenda do następnego po następnym....! 02.07.11, 09:51
        Jest takie łacińskie określenie: "Dura lex, sed lex" !
        Inaczej: trudne prawo ale prawo !
        Myślę, że najlepszym rozwiązaniem byłoby gdyby wszyscy z RM po jakimś czasie ustępowali miejsca następnym i następnym a ci znowu następnym itd. no i problem z głowy?( z jednym wszakże wyjątkiem dotyczącym mojej osoby)
        Fajnie by było no i pisania tutaj by przybyło.
        Oczywiście samych "mądrych" wpisów bo o innych tak jak do tej pory nie ma mowy.
        • g-48 Re: do następnego po następnym....! 02.07.11, 10:04
          Jest takie łacińskie określenie: "Dura lex, sed lex" !
          > Inaczej: trudne prawo ale prawo !
          Juz za PRLu zescie prawo ustalali przed ktorym sami zescie strach mieli i dlatego Jaruzel wprowadzil bezprawie ktore wam komuchom na reke bylo.
          Myślę, że najlepszym rozwiązaniem byłoby gdyby wszyscy z RM po jakimś czasie us
          > tępowali miejsca następnym i następnym a ci znowu następnym itd. no i problem z
          > głowy?( z jednym wszakże wyjątkiem dotyczącym mojej osoby)
          A moze tak bez glowy?!Takim jak ty poucinac zeby wiecej swinstwa robic nie mogliscie.
          • osi-ris Re: do następnego po następnym....! 04.07.11, 09:35
            Co PRL? Jaki PRL? To TY i Twoja ferajna wprowadziła kartki na żywność!
        • rower444 Re: do następnego po następnym....! 02.07.11, 10:20
          "Dura lex , sed lex" -
        • koannak Re: do następnego po następnym....! 02.07.11, 11:01
          Szanowny Panie Józefie.
          Powołując się na łacińską paremię prawną i tłumacząc ją na język polski, powinien Pan przytoczyć jej właściwe znaczenie.
          Dura lex, sed lex z łac. Twarde prawo, ale prawo – rzymska zasada prawnicza wyrażająca absolutną supremację norm prawa, zgodnie z którą należy bezwzględnie stosować się do przepisów ustawy niezależnie od ich uciążliwości oraz konsekwencji dla zobowiązanego.
          Słowa te przypisuje się Ulpianowi. Pozdrawiam i proszę nie odebrać tego jako złośliwości.
        • bytom333 Re: do następnego po następnym....! 02.07.11, 11:44
          Szanowny Panie Józefie gdy oddałem głos na Pana to nie po to by został Pan Prezesem ale radnym.
          Glosujący na Zbyszka, głosowali za tym by został radnym, a nie prezesem.
          Jeżeli radny nie może pełnić dalej funkcji radnego, umiera to zastępuje go następna osoba z listy tak rozumiem intencje ustawodawcy.
          Ja obiecuje i namawiam innych nigdy nie głosować na kandydata na radnego, który złożył mandat.
          Dlaczego?
          Zrobił w lolo swoich wyborców.
          • waple Re: do następnego po następnym....! 02.07.11, 13:05
            Siła złego na jednego.Tłumaczenie? Ale sens taki sam a jak komuś się nie podoba, to dodam,że podobny.Człowiek uczy się całe życie a głupim umiera.Sokrates,{ wiem,że nic nie wiem}.Pozdrawiam.
          • von-cymbergaj Re: do następnego po następnym....! 04.07.11, 12:19
            Czy może mi ktoś wyjaśnić te słowa:
            ..... Zrobił w lolo swoich wyborców......
            • jozefosmenda Re: do następnego po następnym....! 06.07.11, 09:22
              >>>von-cymbergaj napisał:
              Czy może mi ktoś wyjaśnić te słowa:
              [b]..... Zrobił w lolo swoich wyborców..<<<

Ja myślę, że można to zinterpretować bardzo szeroko.
              Ale ogólnie wszyscy wiedzą o co chodzi a tylko nieliczni się nie domyślają.
              Żeby jednak nie było nieporozumień to mojej osoby to nie dotyczy a inni mnie nie interesują.
              • rower444 Re: do następnego po następnym....! 06.07.11, 16:23
                jozefosmenda napisał:
                > Ja myślę, że można to zinterpretować bardzo szeroko.
                > Ale ogólnie wszyscy wiedzą o co chodzi a tylko nieliczni się nie domyślają.
                > Żeby jednak nie było nieporozumień to mojej osoby to nie dotyczy a inni mnie ni
                > e interesują.

Jozin tradycyjnie o sobie lubi coś powiedzieć a konkrety to jak zawsze konkretnie nic nie powie , kolejna postać z manią wielkości.......
              • bad_and_ugly Re: do następnego po następnym....! 06.07.11, 22:01
                von-cymbergaj napisał:
                "Czy może mi ktoś wyjaśnić te słowa:
                .....Zrobił w lolo swoich wyborców.."

jozefosmenda napisał:
                "Ja myślę, że można to zinterpretować bardzo szeroko."
                Nie, w tym przypadku nie "bardzo szeroko" - tu chodzi o konkretny przypadek

"Żeby jednak nie było nieporozumień to mojej osoby to nie dotyczy..."
                "Zrobienie w lolo" wyborców też może (ale nie musi) Pana dotyczyć. Bo np. jak ktoś na Pana głosował jako na kogoś kto: będzie piętnował głupotę i naganne praktyki władzy lokalnej, będzie piętnował arogancję lokalnej władzy, będzie miał odwagę przeciwstawić się rozrzutności itp., JEDNEJ I TYLKO JEDNEJ WIADOMEJ OPCJI - to na pewno nie będzie się czuł "zrobiony w lolo". Natomiast jak ktoś na Pana głosował z nadzieją, że jest Pan kimś kto: będzie piętnował głupotę i naganne praktyki władzy lokalnej, będzie piętnował arogancję lokalnej władzy, będzie miał odwagę przeciwstawić się rozrzutności itp., KAŻDEJ EKIPY TAK POSTĘPUJĄCEJ - to zdecydowanie może się czuć "zrobiony w lolo".

"...a inni mnie nie interesują."
                No, to akurat widać aż nadto wyraźnie. Siedzi se Pan tam jako ten Wiceprzewodniczący RM i myśli Pan, że na tym stołku jest Pan tak wysoko, że to błoto, w którym niektórzy zasiadający po tej samej stronie sali sesyjnej co Pan się babrają, Pana nie obryzga. Ogólnie z Panem to jest tak jak w tekście znanej piosenki śpiewanej przez Pana Jerzego Stuhra:
                "Stoję przy mikrofonie,
                niech mnie który przegoni,
                różne sceny, brygady,
                już nie dadzą mi rady
                bo ja się wcale nie chwalę
                ja po prostu niestety mam talent.

Jak człowiek wierzy w_siebie,
                to cała reszta to betka,
                nie ma takiej rury na świecie,
                której nie można odetkać
                wejść na estradę i zostać,
                cała reszta to rzecz prosta.

A ja wiem co jest grane,
                dlatego tutaj zostanę,
                będę śpiewał piosenki
                będą klaskać panienki
                będą dawać mi kwiaty
                będę teraz bogaty
                bo ja się wcale nie chwalę
                ja niestety mam talent
                jak głos wydaje z_siebie
                wszyscy są w_siódmym niebie"

Chyba, że Ci "inni" to wyborcy?
        • bad_and_ugly Re: do następnego po następnym....! 02.07.11, 13:21
          "Myślę, że najlepszym rozwiązaniem byłoby gdyby wszyscy z RM po jakimś czasie ustępowali miejsca następnym i następnym a ci znowu następnym itd. no i problem z głowy?( z jednym wszakże wyjątkiem dotyczącym mojej osoby)."
          Normalnie rudzki Fidel, Breżniew czy jakiś inny Stroessner. A może na koniec mauzoleum na paradenplatzu?

"Fajnie by było no i pisania tutaj by przybyło.
          Oczywiście samych "mądrych" wpisów bo o innych tak jak do tej pory nie ma mowy."
          "Mądre" (w cudzysłowie) to przeważnie te pańskie ostatnio są i paru innych OdNowionych przychlastów. Do Pana ostatnich wpisów to jak nic pasuje parafraza jednego z klasyków polskiej lewicy: Pan zawsze pisze to co wie ale nie zawsze wie co pisze. Z Pana jest wybitny przykład na to, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Jakoś tak to co w Panu kiedyś można było cenić, odeszło bezpowrotnie z odejściem Andrzeja Stani z urzędu prezydenta.
          • hynio59 Re: do następnego po następnym....! 02.07.11, 21:02
            Ja też chcę stołeczek na stałe, za kasiorkę dobrą. Za darmo ma gdzieś! A co, jak szaleć to szaleć, według cytowanej zasady: Koniec stania w miejscu! Amen. Spie..m na urlop, a wy się rżnijcie miedzy sobą. Płaczcie nad losem zwalonego ze stołka.m A do psychiatry, jak nie umiecie się pogodzić z tym!
            • g-48 Re: do następnego po następnym....! 02.07.11, 21:14
              Płaczcie nad losem zwalonego ze s
              > tołka.m A do psychiatry, jak nie umiecie się pogodzić z tym!
              A ty Hyniourlop robisz w Toszku" pod grusza" na dziedzincu szpitala?
              • volwer Re: do następnego po następnym....! 03.07.11, 06:53
                g-48 napisał:

> A ty Hyniourlop robisz w Toszku" pod grusza" na dziedzincu szpitala?
                W jakim toszku?po co ? dostanie łóżeczko w Bielszowicach,w naszym szpitalu,na oddziale nad dziecięcym.Wyleczyć go nie zdołamy,mimo szczerych chęci i umiejetności doktorów-ale napewno zaliczy się mu zajęcia z rysowania i kredkowania-Śmieszkowicz jeszce nie wycofał dotacji dla oddziału na kolorowanki.no i posmakuje wreszcie jak smakuje zupka z nowej szpitalnej garkuchni, pod rządami naszej dyrekcji.może nawet jakiś zastrzyk dostanie nasz hynio, elektowstrząsów już dawno nie robimy.
                wszystko będzie tanio i na miejscu-a ile wyniucha z życia szpitala w czasie tego turnusu -tego mu nikt nie zabierze.
                • g-48 Re: do następnego po następnym....! 03.07.11, 10:07
                  W jakim toszku?po co ? dostanie łóżeczko w Bielszowicach,w naszym szpitalu,na o
                  > ddziale nad dziecięcym.
                  To nie takie proste! Ten gorolik nie lubi Slaska .Widok z Bielszowic na dwie kopalnie to dla tego co przyjechol na Slask na kole na konika zarobic to troszka za duzo.
                  • robertdebruss Re: do następnego po następnym....! 03.07.11, 20:26
                    Łon niy przijechoł na kole łonego na torg przywiyżli w kobiałce z grzibami i zapomnieli go zebrać nazod. Mieszkoł potym na WULCU razem z Wodomierzem uczyli sie kultury i nareszcie niy musieli sr... przez żyrdka.
                    • g-48 Re: do następnego po następnym....! 03.07.11, 20:32
                      Łon niy przijechoł na kole łonego na torg przywiyżli w kobiałce z grzibami i za
                      > pomnieli go zebrać nazod. Mieszkoł potym na WULCU razem z Wodomierzem uczyli s
                      > ie kultury i nareszcie niy musieli sr... przez żyrdka.

To zdrodz mi jyno czamu te goroliki chcom miec na sila te slonskie korzynia?
                      • robertdebruss Re: do następnego po następnym....! 03.07.11, 22:08
                        Bo po jakims czasie zaczynajom beblać, że nie ma od nich lepszych do rządzynia. Szkoda ino że tyla porządnych ślazokow na to do sie nabrać. Efekty prawdomówności w ich przedwyborczych obietnicach widać na każdym kroku. Posadki, korytka to jest ta ich uczciwość. Jeszcze trochę, jeszcze trochę i pojadą ..........
                        • najlepszy.boleklolek Re: do następnego po następnym....! 03.07.11, 22:49
                          Piszesz o kimś kto chce uciec na senatora ? Jeśli tak to mam takie samo zdanie.
                          • skalar2011 Re: bolek lolek bije ci.... 05.07.11, 19:56
                            boleklolek chyba cie pogięło i rozum odjęło, niech ta twoja ekipa lepiej ucieka nie na senatora bo to dla nich za wysokie progi ino tam kaj pieprz rośnie.BO MOMY ICH JUŻ PEŁNO RZ....ć.
                            • robertdebruss Re: bolek lolek bije ci.... 05.07.11, 20:36
                              Skalarku niy pisz tak łostro, bo tyn HEpik sie łobudzi i wykasyje twoj wpis. No jutro juz bydzie mioł i tak bura od Cysarzowyj, że do tego dopuścioł. Hepik mosz, już jakoś nagrano robota, nojlepij kajś daleko i niy godej kaj bo jeszcze zadzwonią i cie nie przyjmną do roboty.
                            • bad_and_ugly Re: bolek lolek bije ci.... 05.07.11, 21:22
                              skalar2011 napisał:
                              > boleklolek chyba cie pogięło i rozum odjęło, niech ta twoja ekipa lepiej ucieka
                              > nie na senatora bo to dla nich za wysokie progi ino tam kaj pieprz rośnie.BO M
                              > OMY ICH JUŻ PEŁNO RZ....ć.

Pudło! Na senatora to się AS wybiera. Oczywiście, pamiętamy co On i Jego ekipy nawywijały. Pamiętamy jak Jego wierny zastępca pojechał po Rudzianach, przy okazji OTI, "umysłowymi impotentami" czy jakoś tak. Tylko, że jest jedno "ale". Jak AS ucieknie w senatory, to stanie się tyle, że do RM wejdzie jedna nowa osoba, a nie całe stado i to w konkretnym celu. Jak AS zostanie senatorem, to będzie miał swoje biuro, do którego, przynajmniej teoretycznie, każdy będzie mógł się dostać, żeby przynajmniej móc spróbować coś załatwić, lub ewentualnie mu nazdać za obiecanki-cacanki. A jak radny, który np. naobiecywał ścieżek rowerowych, ucieknie w prezesy, to można go już tylko w cztery litery pocałować, albo jak tu pisał nasz forumowy klasyk - "z pukla sjechać".
        • kseniania Re: do następnego po następnym....! 06.07.11, 02:35
          Lex ? A kto w UM teraz stosuje jakiekolwiek prawo ? Bez żartów !
          • najlepszy.boleklolek Re: do następnego po następnym....! 07.07.11, 07:21
            A niby wcześniej było przestrzegane ? To jest richtig śmieszne. Znasz takie powiedzenie za króla AS-a pij i popuszczaj pasa ?
            Znikąd się nie wzięło, więc . . .
          • najlepszy.boleklolek Re: do następnego po następnym....! 07.07.11, 07:39
            Mówisz o prawie a słyszałaś co się stało w Gorzowie z PO ? Myślisz, że to tylko wyjątek ? Czy już reguła ?
      • skalar2011 Re: do kajfasza 03.07.11, 16:40
        tak już minęło wiele miesięcy ,,tej odnowy,, i co ? jakoś nie widać efektów.Widać za to kolesiostwo,obstawianie posadek,wydawanie miejskiej kasy na pierdoły.Skorop jest taka bieda jak to wszędzie smędzi najjaśniejsza to dlaczego kasa jest marnotrawiona.
        Czyżby oszczędności dotyczyly tylko mieszkańców.Ta władzxa zapomniała że wybrali ją mieszkańcy tego miasta i w każdej chwili mogą ja też wywalić.Oby szybko.
        • 1802ef Re: do kajfasza 05.07.11, 22:23
          Pieniędzy nie ma ? a każdo dupeela jest wysyłano listem poleconym i ci co nie są przywiązani do łóżka musą zasuwać po rachunek za woda,po podwyżka czynszu za garaż i inne pierdoły na poczta czasem 1 km., częściej dwa i to jeszcze pod cudownie pachnącym tunelem gdzie można nieźle oberwać.Tak licza i licza i cięgiem mi wychodzi,że zatrunieni gońcy nie byli tacy drodzy w eksploatacji, a dlo mieszkańców jako była wygoda.No ale nigdy nie ma tak źle, zeby w ym nie szło znośc coś dobrego; za to momy teraz więcej ruchu, a jak jeszcze zebierom tym staruszkom i niepełnosprawnym tyn busik na cmentorz to nawet turnusy rehabilitacyjne pódzie zlikwidować, a wiela rent i emerytur nie trzeba bydzie wypłacć i zaś oszczędnośc,Władza zawsze wyjdzie na swoje, a biednymy wiatr w oczy i nawet dodatku pielęgnacyjnego nie waloryzują (tego z MOPS-u).
    • rower444 Re: do następnego na liscie po A. Krzysteczko 05.07.11, 22:15
      z tej ekipy OdNowy powstaną najlepsze krajowe VIP-y , tak to jest zaciągnięte pychą i wyniosłością , jeszcze trochę i zasiędą w Europarlamencie z swoją podreperowaną damulką ....
      • najlepszy.boleklolek Re: do następnego na liscie po A. Krzysteczko 11.07.11, 08:14
        Nio to jak to jest z młodym Konowalskim ? Będzie radnym czy nie ? Bo nie jestem na bieżąco w tym temacie ? Czy to po prostu kolejne insynuacje, które mają podstawę, ale taką bardzo bardzo kruchą ?
        • bad_and_ugly Re: do następnego na liscie po A. Krzysteczko 11.07.11, 23:09
          najlepszy.boleklolek napisał:
          "Nio to jak to jest z młodym Konowalskim ?"
          No to musisz z nim pogadać, żeby się dowiedzieć jak z nim. Na razie jak widzisz na forum nie ma go. A kiedyś tu na forum chciał się bawić w Pana Stanisława Janickiego - zapraszał nas żebyśmy zasiedli "W starym kinie" na filmach przez niego rekomendowanych.

"Będzie radnym czy nie ?"
          Będzie, będzie! Na pewno będzie radnym. Ma duże szanse. Jak nie w tej kadencji, to w następnej. Chociaż równie dobrze może zostać np. prezesem (będąc np. przez chwilę radnym, albo w wyniku sukcesji, różnie to może być).

"Bo nie jestem na bieżąco w tym temacie ?"
          No to akurat widać - w innych postach bredzisz coś o kimś kto chciałby zostać sentorem, o PO w Gorzowie Wlkp. ...

"Czy to po prostu kolejne insynuacje, które mają podstawę, ale taką bardzo bardzo kruchą ? "
          No widzisz, to może być również tak, że gdyby na tym forum nie było o niektórych rzeczach głośno, to na dzień dzisiejszy wielu z nas pisałoby o faktach, a nie Ty o "insynuacjach". Pożytek z forum może być jeden - jeżeli to co Ty nazywasz dzisiaj "insynuacjami" faktycznie nimi zostanie (już bez cudzysłowu), to znaczy, że kogoś sumienie ugryzło, albo trochę wstyd mu jest.
          Lubisz przytaczać przykłady z czasów miłościwego nam panowania ASa... Kilka razy tak było, że jakiś temat gruchnął na forum (zwykle dotyczył już rozpoczętych działań lub planowanych), a potem przed kamerami np. TVSu dowiadywaliśmy się od ASa, że: "to nie on", "to ktoś pod jego nieobecność i on nic nie wie, i musi to sprawdzić", "jeżeli takie rozwiązanie się nie podoba, to nie trzeba go stosować" itp. ALE DOPIERO JAK SIĘ ZROBIŁO GŁOŚNO. Więc nie pytaj "co z młodym Konowalskim?", bo dobrze wiesz, co by było gdyby np. nie ta publikacja i głosy na forum.
          • zbychu-fajny Re: do następnego na liscie po A. Krzysteczko 12.07.11, 10:45
            Oj, czy przypadkiem nie sprowokowałeś teraz młodego i jego patrona - patra, do ruchu: "to jak się wam wydaje, że nas powstrzymacie, to wam pokażemy!"?
            Ale tak nawiasem, uśmiecham do wizji: odczyt tego wątku w ich domu.
            -to forum trzeba zamknąć! Kto im dał prawo do takich opinii - ryczy jeden.
            -spoko, ja tu zaraz napiszę, kto jest kto i zaraz się wystraszą - odpowiada drugi.
            -to jednak im odpisujemy?
            -tylko pod nickami
            -ale którymi?
            -tego od maści daj na sugestię, że wiemy kto, tego od bajeczki, na hasło w rodzaju: "czubki jesteście wszyscy".
            - a może odpowiem im nazwiskiem? Że niby taki honorowy jestem i normalny, szanuję ludzi...?
            -no coś ty?! Trzeba im pokazać, że jesteśmy ponad to całe śmieszne towarzystwo! My tu rządzimy! i wara im od naszego!
            Czy tak ...?
        • rower444 Re: do następnego na liscie po A. Krzysteczko 12.07.11, 16:14
          BOLUŚ masz wielkie szanse być właściwym rzecznikiem prasowym Konowalskich , wody nie braknie ......
          • erudzianka Re: do następnego na liscie po A. Krzysteczko 12.07.11, 17:56
            A propozycji dla dzieciaków jak kot napłakał - smutne to niestety, ale cóż takie czasy nastały.
            • 1802ef Re: do następnego na liscie po A. Krzysteczko 12.07.11, 20:08
              erudzianko co ty tak biadolisz nad tymi dzieciakami,my naszym sami zapewniali na osiedlu huśtawki,piaskownice i place do piłki nożnej ,dzieci wyrosły ,wykształciły się i dziś dbają by te stare place zabaw dalej spełniały swoje zadanie,malują Lawki dla soich staruszków na skwerku przydomowym, a ty ino dejcie to dejcie tamto bo dzieci i młodzież potrzebują.Nie mówię nie dajcie, ale to nie klub, nie plac ani żadna organizacja nie uchroni nas od dewastowania przez młodzież (nie wszystką) naszych domów, przystanków czy tunelu w Rudzie gdzie właśnie młodzież wtedy gdy powinna być w szkole napada na staruszki kradnąc im torebki.Rodzina, rodzina a nie kluby ma nauczyć moralności i,pracowitości i poszanowania dobra wspólnego.Przypacz się z jakich rodzin pochodsi ta rozpasana młodzież napewno nie z tych najbiedniejszych.Pomyślmy lepiej żeby przedszkoli było więcej.
              • erudzianka Re: do następnego na liscie po A. Krzysteczko 12.07.11, 20:16
                "A propozycji dla dzieciaków jak kot napłakał - smutne to niestety, ale cóż takie czasy nastały."

gdzie Ty tu widzisz biadolenie????
            • g-48 Re: do następnego na liscie po A. Krzysteczko 12.07.11, 21:00
              A propozycji dla dzieciaków jak kot napłakał - smutne to niestety, ale cóż taki
              > e czasy nastały.
              Rudzianko szkamranie nic nie pomoze.
              Ostatni raz na grillu wspominaly moje roczniki jak przykladowo w czwartki w czasie wakacji ksiadz lub katechetki po mszy szkolnej w Wawrzyncu o 9:00 zbieraly dzieci i szlo sie w grupie
              na Alina albo na Kochlowice czy Halemba do lasu w torbie kazdy mial flaszka z pulmantejem(mieszanka ziolowa) pora sznit chleba (z reguly z tustym) i starsi pilnowali na mlodsze dzieciska sasiadow i tyralo sie po lesie szukac jagodow.Jak braklo picia to byly zrodelka czy studnie u gospodorzy.Nie przypominam sobie zeby jakies dziecko sie zgubilo lub byl jakis powazniejszy wypadek (dobra lobdarte kolano abo cos takiego).Starsi uczyli sie od mlodosci odpowiedzialnosci za innych a uciechy bylo co niemiara .Powrot wieczorem do domu to lopluskanie sie w misce z woda paciorek i zmeczony do beta.
              Co teraz pozostalo z tego?
              • erudzianka Re: do następnego na liscie po A. Krzysteczko 12.07.11, 21:12
                Wiesz nasi przodkowie zabierali dzieci na polowanie na mamuty też było fajnie :)

O czym Ty człowieku piszesz? Przeczytaj pomyśl i porównaj z dzisiejszym światem :)
                Miłych wakacji Twoim pociechom Życzę
                • g-48 Re:A wiesz rudzianko. 13.07.11, 11:31
                  Wiesz nasi przodkowie zabierali dzieci na polowanie na mamuty też było fajnie :
                  > )
                  >
                  > O czym Ty człowieku piszesz? Przeczytaj pomyśl i porównaj z dzisiejszym światem

No moje dzieciska nie wiedza co to kolonie i obozy( zawsze ich straszylem ze jak beda mnie nerwowali to posle ich na oboz FDJ do NRD i przynosilem ankiety do domu). Pracowaqlem caly czas a wiec urlop nalezal do rodziny i nie musialy to byc Karaiby ale na porzadny urlop z zwiedzaniem stac mnie bylo. Co najwazniejsze ze zaszczepilem dzieciom te chec poznania swiata i nie odwracanie glowy na biede w kraju w ktorym bylismy( co czesto widzialem u innych turystow). Problem bezrobocia?! Jest problemem ktorzy stworzyli dawni "wladcy" POlski ktorzy do teraz siedza z rodzinami na stoleczkach tylko mowia o gospodarce kapitalistycznej a nie o obowiazku pracy dla obywateli.
                  Jezeli ktos chce to i przykladami moge sypnac.
            • bad_and_ugly Re: do następnego na liscie po A. Krzysteczko 12.07.11, 21:17
              erudzianka napisała:

> A propozycji dla dzieciaków jak kot napłakał - smutne to niestety, ale cóż taki
              > e czasy nastały.

Ty na każdym wątku będziesz o dzieciach pisać, czy jak? Jak wątek będzie o kopalni to też tam dzieci wmanewrujesz?
              • erudzianka Re: do następnego na liscie po A. Krzysteczko 12.07.11, 21:30
                Jestem matka a nie górnikiem
                • bad_and_ugly Re: do następnego na liscie po A. Krzysteczko 12.07.11, 21:58
                  erudzianka napisała:
                  > Jestem matka a nie górnikiem
                  Ja jestem ojcem i też nie-górnikiem. A to, że jesteś matką nie zwalnia Cię z zastanowienia nad tym o czym jest wątek.
                  • 1802ef Re: do następnego na liscie po A. Krzysteczko 13.07.11, 14:06
                    g-8 masz rację onasze dzieciństwo dbali rodzice ,w wakacje była msz św. wakacyjna ,w sw.Józefie w środy i potem wszyscy na wycieczka ;do Fazańca, do Rud Raciborskich, Tosska i w wiele innych miejsc itak my sie uzyli życ w gromadzie i dzielić sie z tymi co mieli mniej albo wcale nic.Te dziecięce przyjaźnie pozostały do dziś, a już jesteśmy babciami i dziadkami.Mlodzież i dzieci nie są złe od urodzenia, one mają wygodnych rodziców;czemu jo sie mom tym zajmować niech ti inni zrobią,to sie nom przecież należy.Czasy , czasy są zawsze te same ino ludzie są ciągle w pretensjach i ciągle im mało.Mosz dzieci to onie dbej tak jak onos dbali ijak my dbali oswoje,a terz o wnuki.Moje dzieci i moje wnuki na nuda nie narzekają a na kolonie nie jeżdżą,po klubach sie nie włóczą,dlatego mija wnuczka jet w tym odsetku, który zdal maturę z wyjątowym %% z każdego przedmiotu.jestem dumna z moich dzieci i z moich wnuków i nigdy nie domagałam się od Miasta by pomógł mi w zorganizowaniu czasu wolnego dla nich.Mamo więcej inicjatywy , a dzieci ci będą wdzięczne za poświęcony im czas.
                    • erudzianka Re: do następnego na liscie po A. Krzysteczko 13.07.11, 14:33
                      Teraz rodzice też dbają ale niestety nie wszyscy. Mieszkasz w Rudzie 1? i nie widzisz tych tabunów młodych ludzi, którzy nie wiedzą co z sobą zrobić? Czy uważasz, że w mieście tylko petenci MOPSu maja prawo do pomocy? Mnie zależy na tym, by tych ostatnich było jak najmniej i wolę by pieniądze z podatków mieszkańców naszego miasta były mądrze wydawane. Czepiacie sie wszyscy, że ciągle "biadolę" o młodzieży. Przecież nie o moje dzieci tutaj chodzi tylko o te, które ciągle maja pod górkę. Naprawdę nie widzicie tego jak świat się zmienia? jak kobiety, które zajmowały sie tylko domem pracują zawodowo, jak znikają wielopokoleniowe rodziny, bo młodzi inaczej żyją? Jeśli ktoś na tym forum myśli o innych to od razu go strofujecie, że ma się zając sobą. A może są jeszcze ludzie, którzy ten rudzki marazm chcę zmienić bez jakichkolwiek profitów dla siebie, ale rozumie oni Wam nie pasują bo mają inny pomysł na życie.
                      P.S. Ja też jestem dumna z moich dzieci, z tego jak je wychowałam i jakimi są ludźmi. Nauczyłam ich tez troski o innych a nie tylko egoizmu i dbania tylko by nam było dobrze.
                      • 1802ef Re: do następnego na liscie po A. Krzysteczko 13.07.11, 15:37
                        erudzianko te tabuny są i będą ja pomagam im na codzień i wiem jak to wygląda z bliska.Załatw im zajęcia, pracę i zobaczymy jakie będą efekty,ilu z nich skorzyst z oferty, tylu samo co bezrobotnych z proponowanych im zajęć.Chcieliśmy założyć spółdzielnie społeczną wiesz ilu było chętnych do zrezygnowania z zasiłku na konto zatrudnienia ? zero, bo zasłek dostaje się za nic.Tak samo jest z klubami w których obowiązuje dyscyplina, frekwencja ułamkowa.A willa jest jeszcze z czasów balestremów i szkoda ją dać zniszczyć, bo skąd młodzież wezmie pieniążki na konserwacje zabytku? znów z naszych kieszeni/ Stowarzyszenie muszą same dbać o konserwacje swoich lokali.
                        • erudzianka Re: do następnego na liscie po A. Krzysteczko 13.07.11, 15:59
                          Czyli uważasz, że lepiej ją oddać policji (popatrz co się stało z obecna siedzibą - budynek też jest zabytkowy i co?)
                          Co do tych, którym się nie chce - skoro w naszym mieście jak piszesz pomoc dostaje sią za nic to może czas "się postawić" i coś z tym zrobić - ja mam już dosyć płacenia na tych nierobów, którzy żyją lepiej niż uczciwie pracujący człowiek. NIESTETY NA DZIEŃ DZISIEJSZY LOBBY MOPSowskie ma się coraz lepiej i zamiast dołożyć tym, którzy działają dla dobra innych wywala się pieniędzy w błoto.
                          Dopóki będziemy dawać rybę zamiast wędki tak będzie - mam wrażenie, że władze naszego miasta tego nie widzą albo nie chcę widzieć.
                          Co do pałacyku, skoro pieniądze wydano na konkretny cel zaryzykujmy, nic nie tracimy spróbujmy zaufać tym, którzy maja dobre pomysły i jeszcze chcą działać - myślę, że poradzą sobie przy odrobinie wsparcia.
                          • najlepszy.boleklolek Re: do następnego na liscie po A. Krzysteczko 14.07.11, 12:23
                            Hehe rudzianko bajki bajki opowiadasz, w które wierzy jeszcze tylko kilku bajarzy.

• erudzianka Re: do następnego na liscie po A. Krzysteczko 14.07.11, 14:52
                              Niestety to nie bajki ja tak to widzę na co dzień. Otwórz oczy o zobacz - taka prawda , wiem, że boli ale cóż.
                              • najlepszy.boleklolek Re: do następnego na liscie po A. Krzysteczko 16.07.11, 17:03
                                Jak czytam te brednie bajeczne to boli i to jak.
                          • skalar2011 Re: do erudzianki 17.07.11, 13:33
                            erudzianko pałacyk UM wycenił w opłatach za media na około 10000 zł , minimum pomocy o jakiej piszesz to ile konkretnie ?widzę że masz słabe pojęcie jakie środki mają organizacje za czasów rządów Odnowy.Dlaczego w tym roku nie ogłoszono konkursu na Turystykę ,gdzie wsiąkły środki na ten cel? Piszesz o dzieciach, przecież ,,wybrane,,organizacje dostały kasę na lato w mieście sprawdz na BIP i się ich zapytaj o ich ofertę
                            • erudzianka Re: do erudzianki 17.07.11, 17:05
                              Bardzo to smutne, że są równi i równiejsi. Na szczęście są ludzie przyzwoici, którzy robią dla młodych to co robią i oby tylko wystarczyło im zapału i chęci.
                              A niedowierców pozdrawiam, ich komentarze nie zniechęcą pasjonatów do działania. Na krytykę nie naraża się tylko ten, kto nic nie robi, więc krytykujcie ile wlezie .
                            • najlepszy.boleklolek Re: do erudzianki 17.07.11, 17:40
                              Instytut Karskiego niby dlaczego ma nie płacić ??
                              A ap ropo budżetu Odnowy może to nie jest budżet marzeń. Ale szkoda, że AS nie wygrał wtedy byście zobaczyli co dla Nas przygotował. Wiecie ile było w jego projekcie na sport bo ja słyszałem.

skalar2011 napisał:

> erudzianko pałacyk UM wycenił w opłatach za media na około 10000 zł , minimum
                              > pomocy o jakiej piszesz to ile konkretnie ?widzę że masz słabe pojęcie jakie ś
                              > rodki mają organizacje za czasów rządów Odnowy.Dlaczego w tym roku nie ogłoszon
                              > o konkursu na Turystykę ,gdzie wsiąkły środki na ten cel? Piszesz o dzieciach,
                              > przecież ,,wybrane,,organizacje dostały kasę na lato w mieście sprawdz na BIP
                              > i się ich zapytaj o ich ofertę
                    • najlepszy.boleklolek Re: do następnego na liscie po A. Krzysteczko 14.07.11, 12:20
                      widać, że nie masz doświadczenia w pracy z młodzieżą
                      • erudzianka Re: do następnego na liscie po A. Krzysteczko 14.07.11, 14:53
                        Pracuję z młodzieżą od kilkudziesięciu lat - zdziwiony?
                        • 1802ef Re: do następnego na liscie po A. Krzysteczko 14.07.11, 19:31
                          teraz już rozumie, szukasz ciepłej posadki, kim chcesz tam być w tym klubie ? dyrektorem , a dzieci z których jesteś dumna twoimi zastępcami? Znów rodzinna spółka,no a do policji byś sie nie dostała, więc niech oni dalej pracują w warunkach urągających ludzkiej godności,bo młodzież musi sie bawić.Kilkadziesiąt lat pracy z młodzieżą hm, efekty nawet widać.
                          masz więcej takich pomysów ? a moąe byś zachęciła tą cudowną młodzieżdo korzystani z Slavii, tylko najpierw trzeba ją trochę posprzątac.Ta młodzież, która sie chce rozwijać robi to w uczelnianych pracowniach ,laboratoriach i szkolnych kołach zainteresowań,a bawią się w bezpicznych warunkach w swoich szkołach i studenckich klubach .Popatrz Nreusz korzysta z salek katechetycznych, spróbuj i yt.W Rudzzie są 3 kościoły i też są przy nich organizacje młodzieżowe.No tak ale nie każdy jest katolikiem tak jak nie każdy jest harcerzem.
                          • erudzianka Re: do następnego na liscie po A. Krzysteczko 14.07.11, 19:40
                            Proszę nie mierz wszystkich swoimi poglądami. Ja kończę swoje doświadczenie z pracą zawodową i jak sądzę mam ciepłą posadkę do emerytury. Jak czytam wypowiedzi i poziom dyskusji, który Ty prezentujesz, to uwierz żyć się odechciewa. Na szczęście znam wielu ludzi, którzy robią sporo rzeczy "non profit" bo kochają to co robią i zaskoczę Cię - ja też do takich ludzi należę. Szkoda, że tacy jak Ty interesowni kolesie kolesiów tego nie zrozumieją. Pozdrawiam i życzę powodzenia w kolesiowo-szemranych interesach.
                            • 1802ef Re: do następnego na liscie po A. Krzysteczko 14.07.11, 21:16
                              W przeciwieństwie do ciebie ja kieruję sie dobrem ogólnym a nie jednostki, o poziomie pedagogów już tyle na tym forum napisano, że ja nie będe tej czary dopełniać.Jak w życiu i tym zawodowym i na emeryturze zrobisz tyle dla bliźniego (non profit) co ja to możemy podyskutować o poziomie.Twój wybuch świadczy o twoim poziomie i o twojej bezsilności.Nie umiesz bronić swoich racji, a to nie pozwala ci na realizację swoich planów.Czekasz by inni to za ciebie załatwili.Masz dowód na to ,ilu formułowiczów poparło twój punkt widzenia.
                              Pozdrawiam i życzę większej odporności psychicznej.
                              • erudzianka Re: do następnego na liscie po A. Krzysteczko 14.07.11, 21:25
                                Mój drogi jeśli myślisz, że to forum jest miejscem gdzie będę wylewnie wypowiadac sie na temat swoich osiągnięć to jesteś w błędzie. jA DZIAŁAM A NIE PISZĘ O TYM, ŻE COŚ ROBIĘ. Samozadowolenia życzę bo chyba tylko to Ci pozostało. Wybacz ale zejście do Twojego poziomu obraża moje ego :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka