06.03.12, 13:55
tu o Aquaparku:
rudaslaska.naszemiasto.pl/artykul/657706,debata-dziedzic-kontra-stania,id,t.html
Obserwuj wątek
    • amuerak rzygać się już chce 06.03.12, 14:41
      Panie Marianie, co by pan zrobił wiedząc :
      1. Inwestycja rozpoczęta ale nie opłacalna - błędy organizacyjne, biznesplan do d..y itd.
      domyślam się - zrezygnował z budowy żadnych strat dla miasta- wszyscy rozchodzą się w zgodzie.

2. Inwestycja rozpoczęta banki przelały już stosowne środki % na budowę kontrahenci opłaceni prace wrą... Z dokumentów dowiaduje się Pan że :
      a. ewentualne zerwanie umowy skończy się procesami, wielomilionowymi odszkodowaniami. Ponadto musiałby Pan sprzedać teren by odzyskać część pieniędzy wcześniej go rekultywując (usuwając uzbrajanie terenu- fundamenty basenu - potoczne zasypanie dziury "pioskym "nie wchodzi w grę) Ewentualnie próbować sprzedać całość inwestycji - przecież pchają się tu inwestorzy jak to powiedział jeden Radny przystojniak. Kredyt jaki zaciągamy na inwestycję to ~174 mln co pisze pan na blogu. Z tego co mi wiadomo musielibyśmy oddać z budżetu jakieś 40 mln. Znowu by pisało w gazetach o niegospodarności w Rudzie Śląskiej. Wiąże się to ze spadkiem wiarygodności miasta co do stabilności inwestycji. Panie Marianie zastanów się Pan nad tym co pan piszesz bo wstyd rudzianom przynosisz. Jest Pan powszechnie szanowanym obywatelem i decyzje podejmujesz Pan na podstawie papierów oraz jaki się ma w tym interes miasta a nie obecnych kaprysów czy burzy hormonów. Stojąc na straży finansów publicznych i dobra mieszkańców wywalić 50 mln z miejskiej kasy byłoby panu łatwo? Nie zastanawia Pana sytuacja że wpierw było 15 potem 30 następnie ok 39 w końcu okazuje się 59mln nie zapłaconych faktur.
      Jak Pan radny Osmenda domagał się udostępnienia zawartych umów to mu odmówiono – bezprawnie zresztą.
      Że do końca kadencji jednego prezydenta nie wiedziano ile jest w miejskiej kasie pieniędzy?
      Wałkujesz Pan temat OTI a instytucja referendum jest nie od dziś - trzeba było w 2006 roku robić przewrót. Poza tym mieszkańcy Halemby chcą tego basenu- Czy się to Panu podoba czy nie.
      • amarian2 Re: ... się już chce 06.03.12, 14:50

A mieszkańcy NB stracą swój basen?
        Oczywiście każdy może zmienić zdanie. Ma nowe informacje, nowe pomysły, nową koncepcję i chce dalej budować. OK. Tylko wtedy mówi się swoim wyborcom, zmieniłam zdanie bo…
        Nie chcę wałkować jednego tematu. Jednak jeżeli się przez pół roku atakuje temat OTI, domaga ujawnienia finansowania i dokumentów od Stani i nagle cisza, to mam prawo zapytać, co się dzieje?
        No chyba, że nie wolno?
        • skalar2011 Re: ... się już chce 06.03.12, 15:17
          Zadna z obietnic wyborczych nie została spełniona, uważam że oDNOwa z premedytacją oszukała mieszkańców i poprzez kłamliwą kampanię wyborczą dostała się na stołki, nie wspominając już nawet o kulisach wyborów w pewnym lokalu na Halembie.Zasiadla u steru miasta bez żadnej koncepcji rozwoju i przez ostatnie miesiące wszędzie słyszeliśmy to samo,,,nic nie możemy zrobić bo to poprzednik zawalił,,.
          Chwalenie się pozyskiwaniem środków zewnętrznych ,gdy bierze się kredyt mówi samo za siebie.
          Taka ,,oDNOwiona propaganda sukcesu,, już nie przejdzie społeczeństwo zmądrzało.
          Pani ,,najważniejsza,, w kampanii nie darmo jeżdziła po klubach seniora i obiecywała gruszki na wierzbie
          • sukiero Re: ... się już chce 06.03.12, 18:52
            skalar2011 napisał:

> Zadna z obietnic wyborczych nie została spełniona.
            Gdyby uczciwość była cnotą prawdziwego katolika sytuacja wyglądałaby zupełnie inaczej. A tak czego się nie dotkniesz same niespodzianki.
            • skalar2011 Re: ... się już chce 06.03.12, 19:06
              i cale szczęście że będzie referendum które usunie takie typy jak ty od niszczenia tego miasta
              • sukiero Re: ... się już chce 06.03.12, 20:03
                skalar2011 napisał:

> i cale szczęście że będzie referendum które usunie takie typy jak ty od niszcze
                > nia tego miasta

Ty jesteś jakiś etatowy fanatyk. Czytaj zanim odpowiesz bo to dobitnie pokazuje jaki masz cel.
                • skalar2011 Re: ... się już chce 06.03.12, 20:12
                  Moim celem tylko i wyłącznie, to by moje miasto się rozwijało , ludziom było łatwiej żyć a moje podatki nie musiały iść na utrzymanie bandy znajomków i pseufdofachowców odNOwionych
                • robertdebruss Re: ... się już chce 06.03.12, 20:14
                  No, za to ty Canoldi, gdzie korytko tam byś chciał, tylko jakoś ciebie nie chcą. Patrz na siebie nie przed siebie, bo ci jeszcze kto .......... korytko sprzed nosa zajuma.
      • w36 Re: rzygać się już chce 06.03.12, 20:41
        amuerak napisała:

> Z tego co mi wiadomo musielibyśmy oddać z budżetu jakieś 40 mln. Znowu
        > by pisało w gazetach o niegospodarności w Rudzie Śląskiej.

Nie wiem ja Ty ale widzę wyraźną, wręcz fundamentalną różnicę między straceniem 40mln a powiedzmy 300mln. I na pewno nie tyle można wyceniać wizerunek Rudy by przez niego zamiatać pod dywan decyzje, co do których wielokrotnie wysuwano właśnie zarzut niegospodarności czy szkodliwości dla majątku samorządu.

Ta przewrotność Dziedzicowej w w/w materiale jest porażająca. Oti to nie jest miejski kosz na śmieci, co do kwestii jego postawienia czy nie, nie warto długo dywagować.
        To jest nasza przyszłość i poważne konsekwencje ponoszone przez nas i nasze dzieci.
        Tu nie ma miejsca na czyjeś widzi mi się, czy udawaną łatwowierność.

Popatrz uważnie na wydarzenia jakie rozgrywają się w Bydgoszczy. Praktycznie kopia Rudy.
        Taki sam aquapark, membrana, ci sami wykonawcy co Oti, tak samo Prezydent beztroski fascynat kąpieli. Tak samo ustawiony biznes z kredytu żyrowanego wyłącznie przez miasto.
        No i następuje zmiana Prezydenta.
        Nowy prezydent stwierdza ukrywanie niekorzystnych dokumentów przez stronników basenu i "przypadkiem" odnajduje opinię prawną że poleganie na opinii podmiotów zainteresowanych materialnie w inwestycję jest niemiarodajne. Zatrzymuje budowę i zleca wykonanie niezależnej opinii rentowności i wpływu na budżet miasta. Opinia wykazuje wielką szkodliwość inwestycji dla majątku samorządu. Wobec czego Prezydent wydaje decyzje ostatecznego wycofania miasta z tej inwestycji, nawet wobec groźby spłat odszkodowań.
        I to wszystko w mieście dwa i pół raza większym od Rudy i bogatszym. Gdzie aquapark miał mieć lokalizację w terenie typowo rekreacyjnym a nie gdzieś w krzakach za Aldikiem koło kopalni, przy brudnej rzeczce.

A Dziedzicowa co? Do swojej kiełbasy wyborczej wkręca swoje zatroskanie o przydatność Oti a już jako Prezydent, po kosmetycznych poprawkach i dostawieniu grila, tych rozterek błyskawicznie się pozbywa i każe swojemu zastępcy podpisać się pod materiałami marketingowymi spółki basenowej jako prawdą objawioną.

Niestety dla nas mieszkańców, i jednej ekipie i drugiej wyjątkowo zależy by sprawy Oti nie wyciągać bo oberwią wszyscy. Tym bardziej że domyślam się że przebieg ostatnich wypadków w Bydgoszczy jest im wszystkim doskonale znany. To całe bieżące zamieszanie chyba znieba im spadło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka