Dodaj do ulubionych

dla hepika, Józefa

14.03.12, 11:08
do dyskusji:
www.studreg.uw.edu.pl/pdf/3_2005/Piasecki_3_2005.pdf
oraz fragment:
"Błędy modelowe i zła praktyka polskiej demokracji bezpośredniej w wydaniu lokalnym nie powinny zniechęcać do tej formy politycznego władztwa.
Doświadczenia płynące z polskich referendów lokalnych z lat 1990.2002 pozwalają przypuszczać, że instytucja ta będzie miała coraz szersze zastosowanie w praktyce sprawowania władzy, zarówno w skali całego kraju, jak i na szczeblu lokalnym. Prognozę tę potwierdza również rozwój j demokracji bezpośredniej w krajach Europy Zachodniej i w USA. Z kolei opinie wyrażane w sondażach wskazują, że standardy funkcjonowania organów przedstawicielskich w coraz mniejszym stopniu spełniają oczekiwania społeczne. W poszukiwaniach nowych rozwiązań uzdrawiających system demokratyczny eksperci i politycy wskazują właśnie na instytucje referendum.
Postulaty te nabierają szczególnego znaczenia w dobie rewolucji teleinformatycznej. Na przełomie XX i XXI wieku procesy takie jak interaktywny styl komunikacji społecznej, możliwość bezpośredniego udziału (przez telewizję oraz Internet) w debatach publicznych, przekazywanie swoich opinii
i decyzji w formie sondaży telefonicznych i elektronicznych, stały się częścią bezpośredniego udziału obywateli w kształtowaniu decyzji politycznych. Co raz częściej pojawiają się sugestie trwałego wmontowania demokracji elektronicznej w system wyborczy i polityczny.
Z tych wszystkich powodów można uznać, że demokracja bezpośrednia oraz jej najistotniejsza forma . referenda stanowiące . będzie nieodłącznym atrybutem współczesnego państwa prawa."
Obserwuj wątek
    • amarian2 Re: dla hepika, Józefa 14.03.12, 11:11
      Przepraszam, zapomniałem przedstawić autora ( nie jest niestety niespełnionym poetą) a poważnym naukowcem.
      politologia.up.krakow.pl/1,61,o_instytucie,struktura_organizacyjna,katedra_samorzadu_terytorialnego_i_wspolnot_lokalnych_,dr_hab_prof_up_andrzej_k_piasecki.html

• sukiero amarian 14.03.12, 12:25
      Tu mówimy o modelu idealnym a nie o przypadku kiedy to narzędzie, jakim jest referendum, wykorzystywane jest w partykularnym interesie wąskiej grupy osób. Jako były radny dobrze wiesz że obecny system przejmowania "pałeczki" po poprzedniku (nie nawiązuje do żadnej historii) ma to do siebie że dostajesz budżet uchwalony przez poprzedni organ. Rok pracy na nie swoim budżecie, racjonalizacja pracy swoich podwładnych+nawarstwienie się nieprawidłowości (kłamstwo ma krótkie nogi) Spowodowało takie a nie inne kierunki działań. I jako były radny, jako osoba publicznego zaufania wiesz o tym doskonale, jakoś wierzyć mi się nie chce, że o tym zapomniałeś?!
    • hepik1 Re: dla hepika, Józefa 14.03.12, 12:38
      I po co deprecjonować poetę?
      Dla mnie jego proza dużo bardziej przemawia niz ta nowomowa politologiczno-naukowa goscia z prof. przed nazwiskiem.
      Wyniki referendum na Wybrzeżu niebawem.
      Wg mnie beda porażką,strata finansową dla budżetów miejskich(gminnych) i podobnie bedzie w Rśl.
      Jestem w stanie się założyć.
      Zwyciężacie w referendum-zrzekam sie funkcji opiekuna tego forum.
      Przegrywacie-daję się zaprosić na piwo w AS-ie ;)
      • amarian2 Re: dla hepika, Józefa 16.03.12, 11:10
        lodz.naszemiasto.pl/artykul/1322927,50-tys-podpisow-w-sprawie-referendum,id,t.html?kategoria=660
        • jozefosmenda dla Mariana od Józefa 16.03.12, 22:33
          Dobry przykład Marian dałeś, takiej zwyczajnej polskiej frywolności.
          Akurat w Łodzi w drodze referendum odwołali prezydenta miasta.
          I co to dało skoro teraz kołomyja od nowa idzie?
          Na karczmie piwnej śpiewa się w takich przypadkach :...." do dupy z tym prezydium, prezydium,prezydium "..... itd.
          • jozefosmenda Re: dla Mariana od Józefa 19.03.12, 14:01
            No i cisza w eterze?
            A przecież referendalny przypadek łódzki aż w oczy kole niczym wzorzec!
            Ale tak sobie myślę czy Zorro nie jest przypadkiem agentem owej słynnej V-tej kolumny?
            " Siedemnaście mgnień wiosny " i Stirlitz to przy nim mały pikuś albo też i dobra szkoła!
            (dla przypomnienia napisał Julian Siemionow)
            Można pójść do biblioteki np. na Halembie i wypożyczyć w celu przeczytania i wyciągnięcia wniosków.
            Na naukę nigdy nie jest za późno!
            • g-48 Re: dla Mariana od Józefa 19.03.12, 14:31
              W.Szymborska
              „Otacza nas tępota coraz szerszym kręgiem”

wiersze.doktorzy.pl/partia.htm
              www.poema.art.pl/site/itm_69991_slowo_o_stalinie.html
              www.wiersze.annet.pl/w,,13829
              Z tego samego przedszkola?
    • amarian2 Re: amarian 14.03.12, 14:12
      A liczyłem na dyskusję o przyszłości demokracji :)
      Referendum to referendum.
      Ocena komu służy jest zawsze przez władzę tak samo postrzegana. Spisek, grupy nacisku itd.
      Nie wydaje ci się do śmieszne?
      Raz namawiacie mieszkańców aby iść do urn wyborczych raz mówicie im „nie idźcie” bo to …. I tu bajeczki.
      Tak się składa sukiero, że popierałem też referendum w sprawie spalarni. Uważam, że mieszkańcy powinni się wypowiadać w najważniejszych sprawach Miasta. Jeżeli nie mogą inaczej, a tak jest dzisiaj w R. Śl to jest referendum. A czy jest dzisiaj taka potrzeba?
      Przewodniczący Rady to stwierdza publicznie:
      „Urząd prezydenta powinien być gwarancją stabilności w mieście. A co się dzieje w Rudzie Śląskiej? Podejmowane ostatnio decyzje lub ich brak, wywołały niespotykany od lat kryzys zaufania mieszkańców do władz samorządowych. Radni PiS nie akceptują tej sytuacji.”

• sukiero Re: amarian 14.03.12, 15:00
        Ja o wozie ty o kozie.

A co do referendum ws. spalarni TYLKO po rzetelnym przedstawieniu tematu. Społeczeństwo musi posiadać stosowną wiedzę by podjąć racjonalną decyzję. A nie tak jak to miało miejsce za poprzednika który sam nie wiedział czy jest prezydentem Rudy Śląskiej czy członkiem zarządu? nowo budowanego zakładu termicznej utylizacji odpadów i sam nie wiedział czyje interesy prezentuje. Szkopuł w tym że dowiedzieliśmy się o tym w dość nietypowy sposób. Co poskutkowało totalną porażką pomysłu.
        Straciliśmy tym samym 600.000.000 zł dotacji nikomu to nie przeszkadzało a jaki byłby to w przyszłości zastrzyk z CIT dla naszej miejskiej kasy.
        No ale to już nie wróci.
        • amarian2 Re: amarian 14.03.12, 15:49
          Nie sukiero, ciągle o tym samym.
          To ty niestety uważasz, że referendum służy „wąskiej grupie” czyli mówiąc wprost szukasz spisku. Referendum zawsze służy mieszkańcom.
          A co do oceny roku rządów. Wyjdź na ulicę. To proste, wychodzisz z biura, schodzisz po schodach, drzwi i już jesteś wśród mieszkańców. I wtedy słuchasz. Ludzi. Nie obrażasz ich, nie mówisz, że są sterowani , że to spisek. Tylko słuchasz. Zbierając podpisy na ulicy nasłuchałem się.
          I dlatego będą bronił tej demokracji bezpośredniej a ty… jak chcesz nadal możesz pisać swoją spiskową teorię dziejów w R.Śl.
          Hepik – czyżbyś nie wierzył w rozwój Internetu i związane z tym zmiany w systemach demokratycznych?
          • sukiero chwilunia 14.03.12, 16:32
            amarian2 napisał:

> To ty niestety uważasz, że referendum służy „wąskiej grupie”
            Po prostu odnoszę nieprzeparte wrażenie.

> A co do oceny roku rządów.
            Czytaj co ci napisałem post wyżej . Jak ty chcesz rok oceniać negatywnie? W tym roku uchwalono budżet który jest autorskim dokumentem Tej ekipy. Dopiero teraz będzie realizowany budżet "OdNowy" .Tamten rok był rokiem budżetu PO.
            > Wyjdź na ulicę. I wtedy słuchasz. Ludzi
            > . Nie obrażasz ich, nie mówisz, że są sterowani , że to spisek. Tylko słuchasz.
            Bo to jest spisek :)
            Ja ciągle słucham, czytam i nijak nie mogę dosłuchać, doczytać powodów do referendum.
            Ponadto jestem ciągle atakowany, obrażany, pomawiany, nawet mi już grożono -generalnie jest super. Podobno tylko głupi nie zadaje pytań.

> Zbierając podpisy na ulicy nasłuchałem się.
            Praca ze społeczeństwem wymaga wyrzeczeń
            > I dlatego będą bronił tej demokracji bezpośredniej a ty… jak chcesz nadal
            > możesz pisać swoją spiskową teorię dziejów w R.Śl.
            Zrozumiałbym gdyby to były osoby spoza - a to wszystko sami znajomi - jak w rodzinie.
            A tak prywatnie chcesz sobie coś udowodnić i masz przy tym niezłą zabawę.
            Jeżeli ktoś zadaje pytanie należy na nie odpowiedzieć a prostota odpowiedzi świadczy o znajomości tematu.
            Nie przekonuj mnie o wyniosłej idei demokracji jeżeli masz w tym cel osobisty.

• amarian2 Re: chwilunia 14.03.12, 16:38
              A jaki cel osobisty?
        • rudzian2 Re: amarian 14.03.12, 16:08
          sukiero napisał:

........ Społeczeństwo musi posiadać stosowną wiedzę by podjąć racjonalną decyzję. ......

Bombon jak to mierzysz , kiedy społeczeństwo posiada taką racjonalną wiedzę ?
          masz na to chyba monopol , tak jak Kokotek i Maryna , oni wiedzą za wszystkich
          co wczoraj można było usłyszeć na TV Sfera ...........
        • amarian2 Re: amarian 14.03.12, 16:24
          Faktycznie. Rudzianin słusznie zwrócił uwagę na te zdanie. Według mnie jest to kolejny raz kiedy mieszkańców się lekceważy na zasadzie „cóż oni tam wiedzą”.
          Sukiero, macie większy dostęp do prasy i TV. Możecie przez 50 dni w czasie kampanii przedstawiać swoje racje i namawiać mieszkańców aby was poparli w referendum.
          A co już próbujecie? Namawiacie aby nie szli do urn wyborczych. Blokujecie komitetowi (zresztą nielegalnie) zbieranie podpisów i informowanie społeczeństwa. Jutro mieszkańcy nie usłyszą przez radiowęzeł na targowisku, że są zbierane podpisy. Dlaczego? Kto interweniował?
          Takimi metodami działacie???
          I to jest demokracja w waszym wydaniu?
          • sukiero Re: amarian 14.03.12, 16:58
            amarian2 napisał:

> Faktycznie. Rudzianin słusznie zwrócił uwagę na te zdanie. Według mnie jest to
            > kolejny raz kiedy mieszkańców się lekceważy na zasadzie „cóż oni tam wied
            > zą”.

Ty chyba żartujesz sobie ? Już nie wiesz co powiedzieć ściągasz sobie do pomocy (...) komitet?
            Co do reszty jeżeli ci odmówiono skorzystania z radiowęzła targowiska za który zapłaciłeś no to już jest skandal. A jeżeli NIE zapłaciłeś a chciałeś za darmo ho.. ho.. ho.. kolego mamy demokrację i wolny rynek- kto zapłaci za prąd, za urządzenia, amortyzację za pracownika za utracone korzyści?
            Coś ta demokracja Ci nie za bardzo leży gdy Ci się nie należy czyt. trzeba zapłacić. Demokracja to równe zasady dla wszystkich.
            To co przytoczyłeś nic mi na ten temat nie wiadomo. Odpowiadam bo mam taki kaprys. A jak pytam to nie z kaprysu a z niewiedzy.
            • amarian2 Re: amarian 14.03.12, 17:58
              zapłaciłem
              • jankolodziej Re: amarian 14.03.12, 18:32
                Najpierw tłumaczenie "kłód pod nogami":
                - Rok pracy na nie swoim budżecie -
                - nawarstwienie się nieprawidłowości -

A potem odkrycie sezonu:
                - Demokracja to równe zasady dla wszystkich-

No właśnie!
                • rudzian2 Re: amarian 14.03.12, 20:33
                  bombon ogłuchłeś zastało zapłacone
                  widać zaraz ci luftu brakło , walnij no jeszcze komentarz o demokracji
                  wujka zapytaj , może baterię ci dołoży
                  bo zaczynasz flaczeć
                  • sukiero Re: amarian 14.03.12, 20:48
                    Swoje zdanie wyraziłem.
                    Rudzian a ty wyluzuj z tym wujkiem bo dobitnie pokazujesz potrzebę wizyty u specjalisty.
                    • rudzian2 Re: amarian 14.03.12, 21:04
                      to jest według ciebie zdanie , niech ci w SLD zrobią wykład z logiki
                      a potem smaruj te swoje powieści .........
                      • 22burza Re: amarian 14.03.12, 21:48
                        sukiero wstydzisz się za rodzinę
    • amarian2 dla sukiero 14.03.12, 21:50
      Ja grzecznie jak harcerzyk zakładam wątek o demokracji, link daję do wybitnego znawcy samorządu a ty sprowadziłeś ten wątek do poziomu …
      Oczywiście wiem, że pan profesor jest tylko drugim bo największy znawca tematu siedzi w Radzie Miejskiej.
      Ale cóż widać taką przyjęliście strategię. Wierz mi, że bardzo się cieszę z takiej waszej kampanii. Na innym wątku już widać efekty.:)
      Tak sobie myślę, że za dzisiejszy dzień nikt cię nie pochwali, i chyba ponownie celujesz w drugie kolano pani.
      Ale jak zacząłeś to ciągnij ten boks do końca.
      Poinformuj o mojej prywacie.
      Poinformuj kto w tej kampanii korzysta bezpłatnie z energii i coś tam jeszcze wyliczył?
      Patrząc na WR (której właścicielem są mieszkańcy) czuję już dzisiaj, że referendum się uda.
      Pozdrawiam i tak trzymaj

• skalar2011 Re: dla sukiero 15.03.12, 20:05
        kolesie oDNOwieni pokazują po prostu że są zdolni do każdego świństwa byle się ostać przy korycie.Skoro nie udostępnili radiowęzła pomimo opłaty widać jak ich strach rośnie.W czasie swojej kampanii też używali przecież różnych świńskich chwytów.
        • rudzian2 Re: dla sukiero 15.03.12, 20:29
          świnić to ich naczelna demokracja , tak są sterowani
          im bardziej bałwochwalczy tekst wymyśli tym premia większa
          można kulać się ze śmiechu ........
          • sukiero Re: dla sukiero 15.03.12, 21:16
            W tym pasiaku to ci do twarzy było na tym spotkaniu - jakieś przyzwyczajenia?
            • jol.usia Re: dla sukiero 15.03.12, 21:31
              Sukiero,ciebie najwyraźniej straszy,i nie tylko straszy.Brak ci inwencji twórczej.Najpierw piszesz ,że masz kaprys.Zniewieściałeś całkiem?To nie zakładaj już stringów,ani podwiązek?Teraz coś o pasiakach.Człowieku nie szacunku nawet dla samego siebie,ale masz takie prawo tzn.KAPRYS.
              • skalar2011 Re: dla sukiero 15.03.12, 22:03
                widać że bombonowi już całkiem zwieracze ze strachu puszczają, no ale cóż kaj on robota znojdzie , na przewodniczącego go nie chcieli i co dalej....teraz jeszcze tymi głupimi postami zrobił krycha u Maryny, nic ino harakiri.
            • rudzian2 Re: dla sukiero 15.03.12, 22:06
              sukiero napisał:

> W tym pasiaku to ci do twarzy było na tym spotkaniu - jakieś przyzwyczajenia?

hmmmm ........ hmmmmmmmm ........ bombon miałem bieliznę w paski , jakim sposobem żeś mi zaglądał do galot , masz jakieś niezdrowe ciągoty ......... podobam ci się ? ? ?
              • skalar2011 Re: dla sukiero 15.03.12, 22:19
                rudzian a może on ma RTG w oczach, szkoda że go Śmieszkowicz nie wykazał w przewalonym konkursie na kontrakt okulistyki, może zamiast 37 punktów dostaliby 38

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka