Dodaj do ulubionych

Mówi się, że.....

14.03.13, 07:50
...reklama jest dźwignią handlu. Ale czy tylko handlu?
Jest taka pewna śląska piosenka, której tekst rozpoczyna się słowami:
...Wpadła mi w ręce gazeta a w niej takie ogłoszenie.......i.t.d.
Otóż mnie na spotkaniu z mieszkańcami Halemby też wpadła w ręce gazeta a konkretnie wkładka reklamowa do Wiadomości Rudzkich z dnia 8 listopada 2002 roku a w niej takie oto „ogłoszenie”:
- Budowa garaży piętrowych w Bykowinie, Halembie i Wirku
- Komunalne, wielorodzinne budownictwo mieszkaniowe
- Uzbrajanie terenów pod budownictwo jednorodzinne
- Utworzenie centrum diagnostyki medycznej wyposażonego w tomograf i rezonans
magnetyczny
- Stworzenie centrum hotelowo-konferencyjnego, z zapleczem sportowo-rekreacyjnym
- Rozwój centrów małej i średniej przedsiębiorczości
- Przygotowanie stref inwestycji wzdłuż Drogowej Trasy Średnicowej i autostrady A4, budowa
oczyszczalni ścieków w Kochłowicach i Halembie
- Budowa trasy północ-południe łączącej DTŚ i A4 oraz północną i południową część
województwa śląskiego. Przedłużenie ul.Górnośląskiej i odciążenie ciągów komunikacyjnych
w Kochłowicach
- Utworzenie filii renomowanych wyższych uczelni
- Rozbudowa terenów rekreacyjnych
- Reaktywowanie terenów sportowych „Slavii”, „Zgody” „Pogoni” i „Grunwaldu”, budowa
krytego basenu oraz całorocznego lodowiska
- Wykreowanie centrum miasta – budowa pasażu pomiedzy Nowym Bytomiem a Wirkiem
- Zadaszenie targowiska miejskiego w Wirku i budowa Hali Kupców Rudzkich w Bykowinie
- Rewitalizacja rynku w Kochłowicach oraz wyłączenie go z ruchu kołowego

Do „owego” ogłoszenia załączona jest mapa miasta a pod nią zapis:
.....Zachowaj tę mapę. Za cztery lata pod koniec mojej kadencji będziesz mógł sprawdzić co zostało zrobione. Bo liczyć się będą KONKRETY.......
Są jeszcze i inne wzniosłe słowa (broń Boże nie , że tak się wyrażę „wypociny”) ale o nich to myślę, że w trakcie „wymiany poglądów” sobie tutaj też pogadamy.

Na razie pytanie podstawowe: kto jest autorem tego „reklamowego” ogłoszenia?

Aaa...... i jeszcze tylko przytoczę początkowy kawałek tekstu tej śląskiej piosenki. Otóż tak to leci :
Wpadła mi w rynce gazeta
A w niyj takie ogłoszynie.
Zarozki wszyćko wyprzedam,
Skuli wyjazdu do Niymiec.
Wszyćko co je do przedanio
Na załonczony jest liście,
Że okazyjnie i tonio
Jest opatrzone dopiskiem.......................................c.d.n.
Obserwuj wątek
    • mietlorz707 Re: Mówi się, że..... 14.03.13, 14:32
      > Rewitalizacja rynku w Kochłowicach oraz wyłączenie go z ruchu kołowego

Nieważne kto, Zefliczku, ważne że w ramach tej prowadzonej na potrzeby kościoła "rewitalizacji" - w Kochlowicach odnowili haziel.
      • hepik1 Re: Mówi się, że..... 14.03.13, 15:11
        Od haźla a z daleka,mietlorz.;)
        Zwłaszcza w after dniu po wyborze nowego papieża.On ma(hazie)l z 60 lat albo wiecej.
        Prawdziwą rewitalizację przeszedł w 1983 roku w związku z wizytą JP II w Katowicach.
        Biorąc pod uwagę,że w tamtych czasach w okolicach mietlorskiego rynku ,istniało z pięć piwiarni,w których ,człowiek ,którego przypiliło,mógł skorzystać,dzisiaj to jedyna szansa dla zaspokojenia podstawowej potrzeby ;)
        A ruch kołowy został uprawniony ;)
        • pipi43 Re: Mówi się, że..... 14.03.13, 15:28
          A koło haźla stoła budka totka.
          • aptykorz Re: Mówi się, że..... 14.03.13, 18:16
            Zefek jak żeś znalozł wkładka sprzed 11 lat , pewnie to trzimiesz w statucie PZPR jako zakładka :):))
            ale małe pytanko Zefuś : Jak to się stało że Zefka pozamiatali z Rady Nadzorczej w Świętochłowicach ? ? ?
            kurde jakiego ty mosz pecha , musioł ci sie potmanyj pierońsko skurczyć prze te ostatnie dni ........
            • ciotka9 Re: Mówi się, że..... 14.03.13, 19:07
              a kaj 11 lot temu był Zefel,czy aby nie zasiadał w Radzie?
              • skalar2011 Re: Mówi się, że..... 14.03.13, 23:04
                Zeflowi sie wzieło na wspominki, widać go chandra męczy, tu go wyciepli i tam go wyciepli już mu ino cija została
            • jozefosmenda Re: Mówi się, że..... 15.03.13, 23:52
              Aptykorz ty chyba za dużo pijesz (co niektórzy już tutaj to stwierdzili)?
              A jeżeli nie, to masz objawy pewnej choroby.
              Przecież wyraźnie napisałem, że "ową" wkładkę reklamową z WR otrzymałem na spotkaniu z mieszkańcami Halemby (było to w dniu 12 maca br. w G9 na ul.Zamenhoffa) a ty pierdzielisz coś o statucie PZPR!
              Ale na wszelki wypadek skontaktowałem się z osobą od której "ową" wkładkę otrzymałem i uzyskałem odpowiedź, że trzyma ją w domowej biblioteczce pomiędzy Biblią a książeczką do nabożeństwa ponieważ bardzo ceni pobożność autora tego tekstu.Powiedział mi jeszcze coś innego w tej sprawie ale myślę, że jeszcze będzie okazja by to tu przedstawić.
              Coś mi się jednak wydaje, że atmosfera pewnego biura za mocno cię zwichrowała chociaż nie należy wykluczyć, że są też i inne przyczyny.

A teraz dalsza część pewnych "złotych myśli" z tego tekstu reklamowego:
              ....Ruda Śląska jest szansą wszystkich jej mieszkańców, ale jest także szansą całej aglomeracji.
              Aby tak się stało potrzebna jest nam zgoda i harmonijna współpraca wszystkich ugrupowań w wybranej 27 października radzie miejskiej. Ale potrzebna jest też odwaga i zdecydowanie, umiejętność stawiania czoła złożonym i trudnym wyzwaniom i problemom, bo takie jest nasze miasto.........

cdn.

• zzabciaa87 Re: Mówi się, że..... 16.03.13, 01:12
                no to zgodę i współprace ugrupowań mamy;)
              • skalar2011 Re: Mówi się, że..... 16.03.13, 06:22
                Ale potrzebna jest też odwaga i zdecydowanie, umiejętność stawiania czoła złożonym i trudnym wyzwaniom i problemom, bo takie jest nasze miasto.........

no i właśnie dlatego potrzebny nam jest inny prezydent
              • amarian2 Re: Mówi się, że..... 16.03.13, 08:13
                Józefie dopiero teraz czytam ten wątek. Mam tą wkładkę u siebie. Jest z 2002 roku i jest to program prezydenta Stani. Dość dobrze merytorycznie i graficznie przygotowana. Dlaczego wyciągasz takie starocie. Możemy przecież znaleźć obietnice wyborcze wielu osób, organizacji sprzed 2 lat. To się dopiero uśmiejemy. Tylko po co??? Chcesz wywołać następne napięcia i podziały?
                • jozefosmenda Re: Mówi się, że..... 17.03.13, 14:17
                  >>>amarian2 napisał:
                  Józefie........ Dlaczego wyciągasz takie starocie. Możemy przecież znaleźć obietnice wyborcze wielu osób, organizacji sprzed 2 lat. To się dopiero uśmiejemy. Tylko po co??? Chcesz wywołać następne napięcia i podziały?<<<

No to wyciągaj Marianie a jak!
                  Przecież śmiech to zdrowie a i sam jestem ciekaw jak to niektórzy sobie puścili wodze fantazji i jak ja wypadam w tym kontekście. Natomiast co do tych napięć i podziałów to niektórzy całkiem niedawno sami sobie strzelili już nawet nie w stopę lecz w kolano. Mając uszkodzone kolano jest się zwyczajnie dziadem i to czasami nawet do końca życia. Zawsze byłem zwolennikiem dyskusji i wyjaśniania spraw do końca.Starałem się łagodzić i wyjaśniać pewne sytuacje. Mnie niestety nawet nie zapytano ani o nic ani o coś w żadnej sprawie.Takiej szansy mi nie dano. Napięcia zatem i podziały "zapadły" i to bez mojego udziału.

A teraz "słowo na niedzielę" z "owych" złotych myśli tamtej reklamy:
                  ......za dwa i pół roku nasze miasto przetną autostrada A-4 (trzy zjazdy w Rudzie Śląskiej) i Drogowa Trasa Średnicowa, a do końca kadencji te dwie arterie połączy trasa N-S. Ruda Śląska będzie najlepiej skomunikowanym miastem aglomeracji, a to spowoduje, że przygotowane tereny inwestycyjne będą atrakcyjne jak nigdy dotąd, bo stąd wszędzie blisko szybko, wygodnie i bez korków - zatem tanio.
                  Na północ i południe, na wschód i zachód;..............

c.d.n.
    • aptykorz Re: Mówi się, że..... 16.03.13, 09:16
      Zefek pija z porządnymi ludźmi i to sobie cenię
      picie z tobą to byłby za duży WSTYD przed rodziną

co do ulotki sprzed 11 lat , to odbieram jako początek wyciągania czego się tylko da , dobry znak że sztabowcy UM zaczęli ostro pracować i mają takich co będą tutaj wrzucać przeróżne programy , ulotki i co tylko pod rękę wejdzie

Marian nie licz na to że taki Zefek sięgnie po cudaczny program wyborczy sprzed 2 lat , tego nikt nie ruszy , teraz przecież o to im chodzi narobić zamieszania i wprowadzić atmosferę wrogości, to taka przepychanka , czekają nas ciekawe wpisy z historii , no ale jak podobno "jeden rządzi i jeden odpowiada" to niech odpowiada , ma czas niech odpowiada bo potem już nie będzie czasu i słuchaczy .........
      • komes_nn Re: Mówi się, że..... 16.03.13, 21:42
        Już wyżarł wszystko za nie swoje, to innym zazdrości, bo może nie mieć za co, już niedługo. A na krzywy ryj mu nikt nie postawi, już go nie za bardzo lubią, kiedy tak wszędzie kopa i fora ze dwora.
    • jozefosmenda Re: Mówi się, że..... 29.03.13, 22:09
      No to tak na święta do przemyślenia podaję tematy których nie wykonano przez 8 lat:
      - Budowa garaży piętrowych w Bykowinie, Halembie i Wirku
      - Uzbrajanie terenów pod budownictwo jednorodzinne
      - Utworzenie centrum diagnostyki medycznej wyposażonego w tomograf i rezonans
      magnetyczny
      - Stworzenie centrum hotelowo-konferencyjnego, z zapleczem sportowo-rekreacyjnym
      - Rozwój centrów małej i średniej przedsiębiorczości
      -budowa oczyszczalni ścieków w Kochłowicach
      - Budowa trasy północ-południe łączącej DTŚ i A4 oraz północną i południową część
      województwa śląskiego.
      - Utworzenie filii renomowanych wyższych uczelni
      - Rozbudowa terenów rekreacyjnych
      - Reaktywowanie terenów sportowych „Slavii”, „Zgody” „Pogoni” i „Grunwaldu”, budowa
      krytego basenu oraz całorocznego lodowiska
      - Wykreowanie centrum miasta – budowa pasażu pomiedzy Nowym Bytomiem a Wirkiem
      -budowa Hali Kupców Rudzkich w Bykowinie
      - Rewitalizacja rynku w Kochłowicach oraz wyłączenie go z ruchu kołowego

Pytanie zasadnicze brzmi czy KTOŚ przez 8 lat zgłosił wniosek o referendum w związku z brakiem realizacji w/w obietnic?
      Jest tu taki nasz rudzki Wernyhora,który zna się na wszystkim od budżetu począwszy, poprzez kredyty, długi,odsetki, obligacje,inwestycje, rudzką oświatę, służbę zdrowia,bezpieczeństwo,administrację,przedsiębiorczość,podatki,opłaty lokalne, psie kupy, schronisko dla zwierząt,drogi,wiadukty,chodniki, mosty,ścieki i wodę z ISPą razem wzięte i bez niej, śmieci, odpady, ogrody działkowe, rybiorze,gołębiorze, sportowcy, stowarzyszenia,kąpielisko Zdebel , stadion Pogoni, basen na Orzegowie, spadające balkony w nowym budownictwie komunalnym, socjale dla tych co mają wszystko w głębokim poważaniu, środki z PFRON,........itd.,itp, ...można dopisać tutaj jeszcze sporo.
      No i jeszcze sprawa pewnego projektu uchwały z ostatniej sesji gdzie wszyscy popuszczają wodze fantazji, że aż śmiech bierze!
      • mietlorz707 Re: Mówi się, że..... 29.03.13, 22:34
        > No to tak na święta do przemyślenia podaję tematy których nie wykonano przez
        > 8 lat:

> Rewitalizacja rynku w Kochłowicach oraz wyłączenie go z ruchu kołowego

Ty żeś chyba Zefel downo w Kochlowicach niy był.
      • koza918 Re: Mówi się, że. porażka boli 29.03.13, 22:57
        Śmiech bierze że nasze miasto przez dwa lata nie wybudowało ani jednego mieszkania, ale za to ziemie sprzedaje się deweloperom, śmiech bierze ze na Halembie zamknięto szkołę a teraz stoi pusta i niszczeje, śmiech bierze ,że mamy dwa krematoria a nie mamy żłobków, śmiech bierze,że bezrobocie w Rudzie Śląskiej a w MOPSIE ciągle zatrudnia się nowych pracowników, ale nie z urzędu pracy lecz protegowanych np. przez radnych. Jeszcze coś myślę ,że na razie wystarczy dosyć żeście się ośmieszyli, a z tego co wiem to Pan nie jest w Radzie Miasta od dwóch lat więc co Pan robił wcześniej że do tego doszło po-prostu pasowało to Panu zbyt późno się Pan obudził więc niech się Pan teraz nie ośmiesza bo wstyd a takie komentarze z Pana strony. Wesołych świąt życzę Panu i Pana rodzinie i oby miał Pan czas na przemyślenia i refleksje bo szkoda czytać stare gazety te obecne nas przerażają.
        • skalar2011 Re: Mówi się, że. porażka boli 29.03.13, 23:23
          Zefel nie ośmieszej sie chopie jeszcze bardziej, staryś już a taki niepoważny
      • aloes69 Mistrzu. 30.03.13, 06:29
        józefosmenda napisł: No i jeszcze sprawa pewnego projektu uchwały ........

Mistrzu. Przyznaje masz prawo czuć się urażony,
        żeś z innymi do jednego wora został wrzucony.
        Faktycznie honor Ci w tym miejscu zwrócić muszę
        i klnę się na swą niepokorną aloesową dusze,
        że wystapiłeś na sesji przy tej uchwale,
        bronić dobrych obyczajów w chwale,
        bo choć prawo wprost nie zabrania
        powtarzać w nieskończoność głosowania,
        to jednak wielce nieobyczajnym to było
        i oby się wszystkim czkawką nie odbiło.

Więc nie kpij Mistrzu już z prostego czlowieka ,
        bo tyle mojej wiedzy co z komputera wycieka.
        • aptykorz Re: Mistrzu. 30.03.13, 09:28
          Zefel weź się za malowanie jaj
          bo co powiesz to nieświeżym jajem zalatuje
          sprawdź się daty w kalendarzu
          a potem tu coś klup
        • jozefosmenda Re: Mistrzu. 02.04.13, 20:51
          No i jak zwykle piszecie nie na temat.
          Ale jestem już przyzwyczajony co i tak nie zmienia faktu, że nikt w ciągu ośmiu lat(2002-2010) nie zgłosił wniosku o referendum bo ktoś coś naobiecywał a nie spełnił. Ale 8 lat!

A do mistrza pióra aloesa69 mam końcóweczkę bajeczki:
          ......Gdy więc wszystkie sposoby ratunku upadły,
          Wśród serdecznych przyjaciół psy zająca zjadły..........!

I to by było na tyle.
          Na razie oczywiście.
          • meg114 Re: Mistrzu. 02.04.13, 22:18
            No coś takiego! A dlaczego Pan nie zainicjował referendum, dlaczego Pan brał pieniądze przez te lata, pomimo własnej bierności i świadomości okłamywania mieszkańców? Społecznicy mają pana wyręczać? A teraz kiedy to robią pan ich atakuje, a nie wspomaga - i gdzie tu konsekwencja? Chyba, że w innego rodzaju logice: znosili to 8 lat, to ich zas.... obowiązek to dalej znosić, tak? Tak to pan widzi?
          • aloes69 Re: Mistrzu. 02.04.13, 22:32
            Oj Mistrzu. Bo poczuję się jak ten motyl z bajki poniżej.

"Ugrzązł wóz, ani ruszyć już się nie mógł w błocie;
            Ustał furman, ustały i konie w robocie.
            Motyl, który na wozie siedział wtenczas prawie,
            Sądząc, że był ciężarem w takowej przeprawie,
            Pomyślał sobie: "Litość nie jest złym nałogiem".
            Zleciał i rzekł do chłopa: "Jedźże z Panem Bogiem!"

P.S.
            A w temacie. Czego oczekujesz, że ludzie obiecujący - chcący w danym momencie zdobyć władze, pieniądze itd. itp. przyznają Ci teraz , że w 99,999% ich obietnice to są lub były " obiecanki cacanki, a głupiemu radość". Zresztą może składając te obietnice wierzyli,że da się je spełnić, bo nie zadali sobie trudu i nie sprawdzili,że to mrzonki?
            A tak wogóle to nasze gwałtownie przebudowane społeczeństwo przechodzi zbyt szybko metamorfoze od socjalizmu, poprzez feudalny kapitalizm do roszczeniowego nacjonalizmu . No ale skoro zabrano nam ideały, zawalono pracą, pozbawiono nas bezpieczeństwa, karmi obietnicami, robi z nas idiotów i wówiono,że szczęście to jest "mieć" nie "być" , to masz to co masz. Ktoś tu na forum wskazał, że teraz w Rudzie rodzi się taka świecka tradycja - referenda. Nie tylko w Rudzie - w całej Polsce.Tylko, że ich założeniem ma być kontrola władzy, a w większości przypadków są organizowane do przejęcia władzy. I tak się to będzie kręcić, bo jak mawiał Thomas Jefferson " Mały bunt od czasu do czasu to dobra rzecz" Podkreślam od czasu do czasu - nie na okragło.

I wiesz Mistrzu w sumie to ja Cię cenię, choć wolę byś nie zaczynał swoich wszystkich przemów od afirmacji swojej osoby. Potem mi zasadniczy wątek ucieka. :);)
            • skalar2011 Re: Mistrzu. 02.04.13, 22:43
              zefel dej sie już pokój w latach które wymieniasz ,,zasiadałeś i kasę brałeś a co zdziałałeś?,,
              tak się boisz utraty dietki?
          • zawsze_eda [...] 29.04.13, 08:27
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • aptykorz Re: Mówi się, że..... 03.04.13, 08:04
      Zefek a kiedy żeś tu pisał na temat , przypomnij sobie ile razy wiejesz od tematów i problematyki tu poruszanej , ogon pod siebie i Zefel ma amnezja całkowita
      a znając twoja przepadzitość to musisz okrutnie pomstować że kasa nie leci dalej do twojej kieszeni , reszta jak zwykle masz w tym wprost proporcjonalnym otworze o którym z takim sentymentem nieraz piszesz.........
      • jozefosmenda Re: Mówi się, że..... 04.04.13, 06:07
        Aptykorz ty to nie myl otworu z dziurą!
        Otwór przy smrodlawej dziurze jest zwykłym zerem.
        A co do kasy jak tu niektórzy piszą to faktycznie biorą ją za darmo ci co słabo wypadają z obecnością na komisjach i sesjach RM. Byli i tacy co mieli 0,0 % obecności ale awansowali bo tak wynika z matematyki!
        Natomiast wracając do sedna tego wątku ja w mojej "ulotce" wyborczej do mieszkańców napisałem tak:.....................Jako kandydat na radnego nie zamierzam jednak „obiecywać” co „zrobię” lub co „załatwię” bo byłbym w tym momencie osobą niepoważną i nieuczciwą! Obecna sytuacja finansowa miasta (235 mln zł. zadłużenia na koniec br.) powoduje, że trudno a nawet nie wypada deklarować „czegoś” co później nie zostanie zrealizowane! Jeżeli ktoś jednak składa dzisiaj różnego rodzaju „obietnice” to śmiało można określić je mianem typowego populizmu i obietnicami w przyszłości bez pokrycia lub wynikają one z niewiedzy w zakresie funkcjonowania samorządu!...............
        Ta kwota + podane nam ówcześnie "hasła reklamowe" myślę, że mówią same za siebie. Ale referendum nie było bo "my" kochamy się i szanujemy.
        Co i tak nie zmienia mojego stwierdzenia o dziurze!
        • 22burza Re: Mówi się, że..... 04.04.13, 13:35
          zwykły asekurantyzm,nic nie obiecam w pisaerj propagandzie,zastąpie to szczekaną propagandą przy piwku,a ztego nikt nie będzie mnie w stanie rozliczyć,bo wszystkiemu zaprzecze,no bo ptzecież na dowód mam ulotki
          • jozefosmenda Re: Mówi się, że..... 06.04.13, 12:27
            Ależ burzo22!
            Co się obrażasz i o czym gadasz? Przepraszam nie gadasz lecz GRZMISZ !
            Proszę zatem przyjąć do wiadomości, że nie miałem żadnego spotkania przy piwie, krupniokach i umpa,umpa oraz rozdawanych nagrodach w postaci n.p rowerów.
            Ale za to inni mieli a jak!
            Ci giganci polityczni nazywali to różnie czyli festynami,biesiadami śląskim, spotkaniami w dzielnicach czy jakoś tak.
            • jozefosmenda Re: Mówi się, że..... 25.04.13, 23:05
              Tak mi się coś wydaje, że sztucznie nadmuchany przez pewną parę "luftbalong" został jak nie przedziurawiony to uszkodzony inaczej czyli nadszarpnięty.
              Dzisiejsze głosowania oraz wystąpienia radnych na sesji RM pokazują, że matematyka czasami jest nie nie tylko do do bani ale i do czterech liter!
        • zawsze_eda Re: Mówi się, że..... 29.04.13, 08:30
          ty lepi napisz ile z tych 235 milionów ciebie skapło
          • jozefosmenda Re: Mówi się, że..... 30.04.13, 10:28
            Eda niewątpliwie cię rozczaruję ale nie mam z tego ani grosza!
            Ale gdzieś czytałem w jakimś Kurierze jak inni do tego podchodzą.
            • salvador1111 Re: Mówi się, że..... 30.04.13, 12:52
              Jozek skoncz pieprzyc bez sensu... Jak cos nie idzie po twojej mysli to zaraz sie oburzasz... Przyjmij pokornie to, ze wladza, zarowno owczesna, jak i obecna napewno idealna nie jest, a wrecz powiem, ze obecna jest do bani i nie tylko... Dlatego trzeba ja zmienic i wybrac wkoncu kogos normalnego. A ty, jak wiadomo stary komunista, powinienes wkoncu zrzucic tylek ze stolka i ustapic miejsca komus ambitnemu i tez normalnemu... A tego chyba sie boisz... No powiedz, czy tak nie jest??
              • hepik1 Re: Mówi się, że..... 30.04.13, 13:20
                A to nie prosciej ,zamiast liczyć na litość Józka, aby ten młody,ambitny i normalny wystartował w wyborach i z nim wygrał? ;)
                • salvador1111 Re: Mówi się, że..... 30.04.13, 13:42
                  A no tak, ale tez trzeba stworzyc ku temu odpowiednie warunki nie dajac sie propagandzie, jak rowniez wykreowac tego kandydata, by nie zapatrzyl sie pozniej w samego siebie, gdy juz do wldzy dojdzie... Potrzeba naszemu miastu swiezosci, a nie ciagle ogladania tych samych twarzy zapatrzonych tylko w siebie... Ale tutaj jest tez kwestia partii by postawili wkoncu na ambicje i dobre checi oraz swiezosc, a nie uciszali ttych mniej znanych na rzecz tych, ktorzy prawde mowiac, mimo wypracowanego nazwiska, opatrzyli sie juz zbytnio mieszkancom
                  • fifik_rsl Re: Mówi się, że..... 01.05.13, 15:51
                    Niestety to co piszesz to tylko utopia. Jeśli ktoś raz się dobrze wkręcił to ma duże szanse ciągnąć za sznurki przez wiele lat. Świetnie to widać po składzie RM. W każdych kolejnych wyborach na czołowych miejscach te same gęby, te same nazwiska. Nikt dobrowolnie miejsca nie odda, by np na czołowym miejscu dać szansę komuś młodemu. Dotyczy to wszystkich opcji.
                    Do czasu jak się nie zmieni sytem wyborczy, albo oprócz parytetów płci, nie wprowadzi się np parytetu wieku, polegającego na tym że na 1 miejscu na liście może być osoba poniżej 40 roku życia, a na 3 pierwszych miejscach nie mogą być emeryci to nie ma szans na zmiany.

Nie czarujmy się, połowa ludzi co idzie na wybory głosuje na partie/czy ugrupowania i zakreśla pierwszego z listy, a tam ci co zawsze.

Jak ma młody człowiek wygrać z takim wyjadaczem, co siedzi w tej RM 3-5 kadencji, skoro nie dość że musi się zmierzyć z popularnością tego starszego, to jeszcze dostaje jakieś odległe miejsce na liście.
                    • amarian2 Re: Mówi się, że..... 01.05.13, 16:36
                      Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest jednomandatowy system wyborów samorządowych.
                      W tamtym roku wysłaliśmy jako Komitet pismo w tej sprawie do prezydenta Polski oraz poparliśmy działania organizacji demokracja bezpośrednia.
                      • fifik_rsl Re: Mówi się, że..... 01.05.13, 17:16
                        Zdecydowanie inicjatywa JOW jest warta poparcia jeśli chodzi o wybory samorządowe.

W skali kraju już nie bardzo, gdyż byłoby za dużo tzw planktonu i ciężko byłoby zbudować stabilną, zdolną do rządzenia większość. Jeśli chodzi o wybory lokalne, to zdecydowanie byłby to krok we właściwym kierunku.
            • g-48 Re: Smiych mnie biere... 30.04.13, 15:05
              .... a te diety co ci wyplacajaom z UM to dobre na schudniecie albo ino na porost wlosow?
    • cudniewicz Re: Mówi się, że..... 01.05.13, 17:45
      To jest wszystko fajne, bo ma być! Obiecanki cacanki a g.....radość?
      A co z rewitalizacją takich obiektów jak Strzelnica? To były wakacje !!!!!!!!! tak blisko od domu.
      • 22burza Re: Mówi się, że..... 01.05.13, 18:30
        już w jednym wątku wymienialiśmy co,kto i gdzie chciałby rewitalizować,ale co zostało zniszczone przez dziesięciolecia nie odbuduje się w jedną kadencję,chociażby gospodarz był super dobry,a biorąc pod uwagę nabożne życzenia każdego z nas musimy sobie uzmysłowić,że większość zakładów,które sponsorowały te obiekty już nie istnieje,a te co jeszcze zostały na ten cel nie przeznaczą ani złotówki,ale pomogą jeszcze zniszczyć to co pozostało z dawnej świetności,co gorsze,mają na to zgodę władz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka