Dodaj do ulubionych

Spółdzielnia mieszkaniowa Nasz Dom.

10.07.13, 19:19
Jest taka spółdzielnia w naszym mieście i w niej mieszczą się zasoby mojego mieszkania.Blok w którym zamieszkuję przy ul.Brodzińskiego powstał jako pierwszy i to wszystko co można dobrego o nim powiedzieć.Prawie wszystkie budynki są docieplone a i przy tym wymalowane i jakoś wyglądają.Natomiast ten co stoi jako pierwszy i to od ul. 1-go Maja straszy swym wyglądem.Czegoś tu nie rozumię, najdłużej płacimy a niby czegoś brakuje do tej termomodernizacji. Tu przejeżdzają tysiące samochodów, oglądają to tysiące ludzi co oni o nas myślą?I kiedyś zapytałem,ale dziadostwo, to była odpowiedz.Ludzie zrozumcie,że jak cię widzą tak cię piszą.Decydenci SPÓŁDZIELNI i miasta, może po prostu to ktoś powinien ruszyć.Bo mnie się to w głowie nie mieści.Płacimy wysokie czynsze, remontowe od kilku lat podniesione o 100%.W ponad 30 letniej historii tego bloku dwa razy wymalowane klatki/mieszkam tam od zasiedlenia tego bloku/, gdzi w takim wypadku są te pieniądze, skoro ich nie ma? Może w końcu ktoś kompetentny na te pytania odpowie.Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • oburzona13 Re: Spółdzielnia mieszkaniowa Nasz Dom. 11.07.13, 12:08
      Polecam zwrócenie się do Spółdzielni o podanie stanu ewidencji i rozliczeń dla odrębnej nieruchomości położonej przy ul. Brodzińskiego na dzień 31 grudnia 2012 r. w zakresie przychodów i kosztów o których mowa w art. 4 ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych oraz funduszu remontowego tej nieruchomości. Każda spółdzielnia ma obowiązek prowadzić taką ewidencję, a pan jako mieszkaniec SM ma prawo poznać stan tej ewidencji.
      Wtedy dowie się Pan na co idą pieniądze wpłacane do Spółdzielni.
      • waple Re: Spółdzielnia mieszkaniowa Nasz Dom. 11.07.13, 13:14
        Pytałem nie raz i i tak mnie zbywano.Na Walne Zgromadzenie mnie wpuszczano aby po chwili wypraszano.Nie jestem frajerem aby zabrać głos to chcą abym wpłacił 1000 pln.Spółdzielnia liczyła ponad 2000 członków teraz około 1000 osób, bo kto chce zostać członkiem?Jak już wspominałem to kosztuje 1000pln.Na stanowiskach ci sami ludzie od lat.Zarządy, Rady Nadzorcze i tak się to kręci.Jedyna nadzieja w Sejmie o zmianach, oby już nie zapowiadana a dokonana.Pozdrawiam.
        • oburzona13 Re: Spółdzielnia mieszkaniowa Nasz Dom. 12.07.13, 14:02
          To proszę nie pytać tylko wystąpić na piśmie. Spółdzielnia ma obowiązek takie dane podać, a w stosunku do właścicieli nawet powinna się rozliczyć z pobranych opłat w prawdzie tylko eksploatacyjnych ale zawsze. Jeżeli chodzi o fundusz to tu również muszą prowadzić dokładną ewidencje wpływów i wydatków.
        • miglanc_pl Re: Spółdzielnia mieszkaniowa Nasz Dom. 12.07.13, 18:49
          Dla mnie pisanie postów przez tego Pana to objaw wrodzonego pieniactwa, ten powyższy wpis świadczy o tym bez dwóch zdań,otwórz zaropiałe oczka "postmanie" te rusztowania na frontonie twojego bloku postawili na parada? Łobudź się już połednie a Ty jeszcze w pryku... - - -
          Chciałbym iść do nieba ze względu na klimat, ale... w piekle tylu znajomych... !!!
      • miglanc_pl Re: Spółdzielnia mieszkaniowa Nasz Dom. 11.07.13, 19:34
        Hihihi, z walnego Go wywalili a Pan W. i tak pisemnego zapytania nie złożył o co Mu chodzi sztand chce ocieplić? Tylko mieszkańcy bloku z powodu jego "działań" będą czekali do usr......... y śmierci na jakieś ruchy ze strony spółdzielni.Pozdrawiam Działacza HiHiHi
        :-). ,
        • skalar2011 Re: Spółdzielnia mieszkaniowa Nasz Dom. 31.07.13, 21:44
          miglanc wali ci co mo jedyn lokator do całego bloku, jednymu chcą na złość zrobić a robią wszystkim?
          widac jeszcze ci z pRL została odpowiedzialność grupowo?
          chopie oprzytomnij bo ani w piekle nie znojdziesz znajomych
    • karlikos666 Re: Spółdzielnia mieszkaniowa Nasz Dom. 12.07.13, 17:09
      w takim przypadku najlepiej doprowadzić do powstania wspólnoty mieszkaniowej. własciciele sami decydują na co gromadzą środki na co je wydać, w którym banku i na jakich warunkach zaciągnąc kredyt, jest to empirycznie do sprawdzenia tam gdzie są wspólnoty. na wirku nawet uzyskali dofinansowanie z uni europejskiej na likwidację azbestu. do tego odpowiedni zarządca
      • waple Re: Spółdzielnia mieszkaniowa Nasz Dom. 13.07.13, 19:13
        A pieniązki sobie krążą.Dom powyżej lustra Kłodnicy o piętraa zrobiono izolację bloku przed wilgocią.Lokatorzy skarzyli się ,że jest zimno, to wykonano izolację stropów w piwnicach.Ciekawe kto podejmuje takie decyzje?Włos się jeży na głowie.Był chodnik, przy wymianie rur przekopany, firma te prace wykonująca płyty chodnikowe gdzieś wywiozła.Następnie ten brakujący odcinek po tej wymianie przysypała piaskiem i niby wszystko gra.Po interwencji dopiero nasza ekipa remontowa to wykonała jak się należy i to myślę za następne nasze pieniądze.Kto te prace odbiera i zleca? Na naszych oczach dzieją się rzeczy dziwne.A elewacja jak wyglądała przed wojną/ ta wojna z 1981r./ tak wygląda tylko jeszcze nadszarpnięta zębem czasu.Tyle pieniędzy od lokatorów wyciągnięto za wykup mieszkań i jak się okazało ich własnych mieszkań, już przez nich dawno spłaconych, co orzekł Trybunał Konstytucyjny.W co zainwestowano te pieniądze, skoro ich nie ma?Ludzie gdzie my żyjemy?A co słyszymy, nie ma nie idzie i brak, brak , brak czyli? Jeden wielki b.....!Pozdrawiam.
    • slunzokdolny Re: Spółdzielnia mieszkaniowa Nasz Dom. 13.07.13, 18:08
      tak tak! mam pdobnego pieniacza! jak brałem sobie Ekologiczny prad z tauronu to mowil ze zwariowałem. jak uslyszal ze mam taniej to sie obrazil, i mam spokoj :)
      • miglanc_pl Re: Spółdzielnia mieszkaniowa Nasz Dom. 13.07.13, 18:50
        Ręce przy takich "mędrcach" opadają. I On był przedstawicielem referendystów, bardzo Im "pomógł".
      • katoda1989 Re: Spółdzielnia mieszkaniowa Nasz Dom. 17.07.13, 15:04
        o co z tym prądem chodzi? jakas kryptoreklama?
        • miglanc_pl Re: Spółdzielnia mieszkaniowa Nasz Dom. 17.07.13, 16:05
          Prąd mu szkodzi bo jest ekologiczny.
          :-)
        • szarak666 Re: Spółdzielnia mieszkaniowa Nasz Dom. 28.07.13, 14:32
          To oferta tauronu- prąd ze źródel ondawialnych. w sumie ciekawie jak tam patrzyłem na stronie, bo cena nie jest wyższa.
      • aeroflot.rp Re: Spółdzielnia mieszkaniowa Nasz Dom. 18.07.13, 18:02
        Nie wiem czy ekologiczny prąd jest lepszy (lepiej dziala, albo lepiej sie nim prasuje?) ale Tauron lubię jako firme i jestem z niej zadowolony z uslug
        • waple Kuriozum. 30.07.13, 20:43
          Na drzwiach wejściowych do klatki schodowej informacja : Z inicjatywy spółdzielców prośba do Sejmu RP o zaprzestanie prac nad Spółdzielniami Mieszkaniowymi.Że to niby SM dbają o rozwowej tych spółdzielni.A ja się pytam to dlaczego w ciągu 2011/ 2012 ubyło z tych zasobów 50% członków, było ponad 2000 tys a jest ok. 1000.To sami zarządzający tymi zasobami dbają o likwidację tego co się jeszcze nazywa Spółdzielnią Mieszkaniową.Związki Zawodowe co to jeszcze nie tak dawno nie mogły patrzeć na siebie opanowały Radę Nadzorczą naszej spółdzielni.Piszę tu o ZZ Górników i Solidarność.Przewodniczący pierwszych szefem natomiast zastępca szef Solidarności.Rozrastają się natomiast dyrekcje tak i obciążenia mieszkańców.Wiem,że to trudne sprawy dla wielu osób, ale jest kryzys i do kiedy tak można? Inna sprawa to kto odpowiada za to,że wszystko dotyczące wody i ciepła robimy sami a rozlicza nas firma warszawska.To poniżające dla tak wykształconych ludzi tu mieszkających.No i własne blokowisko, remont balkonów.Nawet ładnie to wygląda, ale nie odebrane i spacerując przyjrzałem się bliżej,dlaczego.Nie jestem budowlańcem, ale balustrady tych balkonów pomniejszone, tak na oko.Czyli jak tam wchodziło tylko krzesło tak teraz tylko taboret.Dobrze ,że to uwaga przy pierwszych remontowanych, myślę,że następne będą już o pierwotnych wymiarach. Następna sprawa to to,że p. Prezes obiecała docieplić ten blok ale tylko od strony ul. 1-go Maja,w tym roku tak więc czekamy.Pozdrawiam.
          • pipi43 Re: Kuriozum. 31.07.13, 21:53
            waple napisał:

Nie jestem budowlańcem, ale balustrady tych balkonów pomniejszone, tak na oko.
            Czyli jak tam wchodziło tylko krzesło tak teraz tylko taboret.

Hmm, ja też nie jestem budowlańcem, ale tak na logikę - jak pomniejszenie balustrady balkonu wpływa na jego powierzchnię?
            Otóż nijak drogi waple.
            Coś ty chłopie wymyślił?
            • waple Tylko do pipi43. 12.08.13, 12:25
              Nie jestem chłopem bo nie posiadam ziemi,natomiast Ci wytłumaczę na czym ten wic polega.Masz taras i ja Ci robię balustradę 50x 50cm.A Ty żeby zatańczyć musisz tą balustradę albo zlikwidować lub przeskoczyć a na tych balkonach już nie ma gdzie przeskoczyć, bo poza balkonem zostało/balustradą 15 cm./ I to jest to pomniejszenie, chyba już jasne.Jednak zajmij się tą gramatyką,to Ci najlepiej wychodzi.Pozdrawiam.
              • mietlorz707 Re: Tylko do pipi43. 12.08.13, 13:27
                > Nie jestem chłopem

Prowda. Chop by to poradziył wyklarować, a tyś ino zamotloł.
              • pipi43 Re: Tylko do pipi43. 12.08.13, 14:34
                waple napisał:

> Nie jestem chłopem bo nie posiadam ziemi,

No coments...

natomiast Ci wytłumaczę na czym ten wic polega.

Mnie tłumaczyć nie trzeba, to Ty masz problem z logicznym wyartykułowaniem nękającego Cię problemu

Masz taras i ja Ci robię balustradę 50x 50cm.A Ty żeby zatańczyć musisz tą balustradę albo zlikwidować lub przeskoczyć a na tych balkonach już nie ma gdzie przeskoczyć, bo poza balkonem zostało/balustradą 15 cm./

Hmm, czasem też posługuję się prostymi przykładami, ale Ty nieźle pojechałeś

I to jest to pomniejszenie, chyba już jasne.

Jasne to było od początku. Przynajmniej dla mnie. Została pomniejszona powierzchnia balkonu/tarasu, a nie balustrada, jak usiłujesz mi wmówić.

Jednak zajmij się tą gramatyką,to Ci najlepiej wychodzi.Pozdrawiam.

Zajmuję się ortografią. Domyślam się, a właściwie mam pewność, że dla Ciebie to wsjo ryba...
                • waple Re: Tylko do pipi43. 12.08.13, 18:05
                  Pipiczko ja nie mam problemu, lecz TY.Pomniejszona balustrada, pomniejszona i pow. balkonu.A teraz do waszych mądrych uwag poszukajcie sobie innego naiwniaka.Pa, pa.
                  • pipi43 Re: Tylko do waple 12.08.13, 18:28
                    Waple, jesteś daremny.
                    Po prostu daremny...
                    Bez odbioru.
                    • miglanc_pl Re: Tylko do waple 13.08.13, 12:40
                      Pipi głupota jest gorsza od sraczki, ale laksyra idzie zasztopować a gupoty niczym
                      nie idzie uleczyć. Jo już posty tego "Kadłubka" zapisuje aby dla "potomnych" coś zostało, 15x15=1/3.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka