fifik_rsl
29.07.13, 22:45
Ostatnio dotarły do mnie informacje, iż ludzie zarządzający tą padliną czytają nasze wypociny na tym forum. W związku z tym proponuje temat plan naprawczy, w którym każdy z nas może zapodać jakimś pomysłem mogącym przydać się twórcą tego właściwego planu naprawczego.
Wszystkim których pomysłowość pozwala napisać jedynie, mam to w <….> Mnie za to nie płacą, zachęcam do nieudzielania się w tym temacie, jest tyle pozostałych, więc niech tutaj wypowiedzą się Ci co mają pomysł jak coś w tej kwestii poprawić.
Zacznę od siebie:
Oferta w dni powszednie nie jest najgorsza. Niby na każdy dzień dla kogoś innego zniżka, więc tutaj proponowałbym jedynie kosmetyczne zmiany. Zastanowiłbym się nad szerszym wachlarzem ulg dla Rudzian, nie tylko wtorek. Wprowadziłbym także jakiś program lojalnościowy. NP. za każde 5 wizyt, 6 (np. 2 godziny) gratis.
Można też zastosować motyw kulkowy. Za każdą wykupioną godzinę nalepka, przy bilecie całodniowym 3 nalepki by się dostawało. Gdy nazbierasz 5 masz godzinę gratis, przy 10 2h, a jak nazbierasz 15 bilet całodobowy gratis. To zachęci ludzi do wracania i zbierania na darmowy pobyt.
Najważniejsze to natychmiast zmodyfikować ofertę na weekend. To czas kiedy najwięcej Rudzian chciałoby się wybrać z rodziną, a najzwyczajniej ich na to nie stać. W pierwszej kolejności wprowadziłbym tzw. godziny za dychę na czas weekendów w wakacje, i dokładnie monitorował jak to wpływa na frekwencję i przychody spółki. Na koniec września zrobiłbym bilans i zdecydował co dalej. Ponadto, jako że My to sponsorujemy może jakieś Rudzkie weekendy, ze zniżkami dla mieszkańców Rudy Śląskiej.
Kolejna kwestia – Reklama
Tutaj musi być reklama nastawiona na pozyskanie klienta, a nie na finansowanie kolejnej spółki miejskiej jaką jest Śląskie Media. Reklama musi być nastawiona na klienta realnego, nie tego spod Opola, mieszkańca Świętochłowic, Chorzowa, Mikołowa, Orzesza, Tych, Katowic (szczególnie Załęża i Witosa), Zabrza i Gliwic. To jest klient do zdobycia i do niego trzeba wyjść z reklamą.
Reklama powinna być wielopłaszczyznowa, TV Silesia, lokalne Radia i prasa docierająca do tych miast. Te reklamy co są w WR powinny się znaleźć w gazetach miejskich wymienionych wcześniej miast. Tutaj zgadzam się z Opozycja. Osobną kwestią powinna być kampania w Internecie, bo tym kanałem dociera się do coraz szerszej grupy najczęściej młodszych osób. Spróbowałbym też, reklamy na portalach sprzedaży grupowej takiej jak np. Groupon. Tutaj wystawia się ofertę po mocno zaniżonej cenie, ale tylko dla pewnej grupy osób (np. 250) Oczywiście za to ich przyjście z grouponu nie zarabia się za dużo, natomiast zyskuje się reklamę na bardzo popularnym portalu sprzedaży grupowej, a także sprowadza się gościa, którego potem należy utrzymać.
Uważam też iż Aqua powinien pełnić wobec nas rolę społeczną, zważywszy że to z naszych podatków go finansujemy i spłacamy.
W tej kwestii proponuje udostępnić Aqua po symbolicznej cenie lub za darmo dla uczniów szkół podstawowych i gimnazjów. Od września stworzyć specjalny grafik dla szkół( w zależności od ilości uczniów) , tak aby każdy z uczniów miał możliwość choć raz w miesiącu tam pójść. Każde wejście byłoby na 2 h, pierwsze 8-10 drugie 10-12 i trzecie 12-14. Tak zrobić grafik by jednorazowo mogła przyjść setka dzieci, na dzień mamy 300 dzieciaków. Trzeba by jedynie zastanowić czy te wejścia miałyby być darmowe czy powiedzmy za opłatą w kwocie 5 zł.
Zastanowiłbym się też nad wpuszczeniem dzieciaków ze Świetlic Środowiskowych naszego miasta, na podobnych zasadach co dzieci szkolne.
Przeciwny jestem natomiast rozdawaniu wejściówek przez MOPS, gdyż szybko stałyby się elementem wymiany barterowej.
Tyle ode mnie.