bytom333 30.09.13, 08:12 Pani radna skutkiem uchwały RM za wywóz śmieci płacimy tyle ile RM uchwaliła. Miasto odbiorcy śmieci, wyłonionemu w przetargu płaci mniej niż mieszkaniec miastu. Powstaje pewna różnica. Co się z nią dzieje ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jankolodziej Re: Do Pani Anny Łukaszczyk 30.09.13, 18:23 "Pieniądze z opłaty mają pokryć takie koszty jak odbiór, transport, zbieranie, odzyskiwanie i unieszkodliwianie odpadów komunalnych, zapewnienie mieszkańcom kubłów na śmieci, utworzenie i utrzymanie punktów, w których można oddać posegregowane śmieci oraz koszty obsługi administracyjnej." Odpowiedz Link Zgłoś
amarian2 Re: Do Pani Anny Łukaszczyk 30.09.13, 18:30 Byłaby to najdroższa obsługa administracyjna na świecie. Pytanie Janku: Czy nie można tą obsługę zlecić np. Świętochłowicom??? Odpowiedz Link Zgłoś
ramptidampti Re: Do Pani Anny Łukaszczyk 30.09.13, 20:08 Panie Marianie, To że, jako człowiek lewicy, spoczywa pan po stronie prawicy - stało sie oczywiste w jakichś dziwnych okolicznościach. Wolałbym by to np. gospodarne Zabrze lub Gliwice które są uwolnione od PO zajęły się naszymi finansami. Odpowiedz Link Zgłoś
amarian2 Re: Do Pani Anny Łukaszczyk 30.09.13, 20:41 Podoba mi się pomysł z tym Zabrzem. Niestety nie współpracujemy z naszym najbliższym sąsiadem. Dziwne? A poglądów lewicowych nie zmieniłem. Tylko gdzie jest ta lewica w Polskiej polityce? A może w Rudzie Śląskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
khal30 Re: Do Pani Anny Łukaszczyk 06.10.13, 11:11 jankolodziej napisał: > "Pieniądze z opłaty mają pokryć takie koszty jak odbiór, transport, zbieranie, > odzyskiwanie i unieszkodliwianie odpadów komunalnych, zapewnienie mieszkańcom k > ubłów na śmieci, utworzenie i utrzymanie punktów, w których można oddać posegre > gowane śmieci oraz koszty obsługi administracyjnej." Merytorycznie odpowiedź prawidłowa co się bardzo chwali, że zanim napisze się post to posiada się stosowną wiedzę (dostępna jest ona w stosownych ustawach RP oraz Regulaminie Miasta, który umieszczony jest na stronach internetowych Miasta - dopisek nie dotyczy Pana a jest wskazówką dla tych, którzy nie wiedzą gdzie szukać). Jedynie co mnie martwi w Pana postawie to te wymowne wytłuszczenie słów: "koszty obsługi administracyjnej" gdyż sugeruje to, że urzędnicy w przeciwieństwie do nas powinni pracować za darmo. Należy przypomnieć, że oni też mają rodziny do wykarmienia. Jest to zadanie gminy nowe więc wymagało stworzenia zespołu, który to pociągnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jankolodziej Re: Do Pani Anny Łukaszczyk 06.10.13, 11:39 "Powstaje pewna różnica. Co się z nią dzieje ?" W cytacie ze strony miasta zaznaczam słowa, będące odpowiedzią: "koszty obsługi administracyjnej" "martwi w Pana postawie to te wymowne wytłuszczenie słów" Martwi mnie dopisywanie prostemu zabiegowi edycyjnemu ideologii, bo jasne są przecież zależności praca-płaca. Każdy pracownik świadczy pracodawcy usługę, za którą ten winien jest mu wynagrodzenie, przy uznaniu odpowiedniej jakości usługi. Martwi mnie też inna wypowiedź: "A teraz pieniądze (...) zasilają (...) budżet miasta. Swoją drogą już rozjazd wynosi ponad 20 mln. zł " Jeżeli to jest stan faktyczny, może oznaczać dwie rzeczy: albo koszty przeszacowane, albo firmy pracują na kupiecki kredyt i należności dostają w kumulowanych transzach co jakiś czas. Obydwie możliwości niezbyt dobre dla kontrahentów. Odpowiedz Link Zgłoś
mrnatohk Re: Do Pani Anny Łukaszczyk 30.09.13, 18:37 Zapewne Pani Radna nie odpowie, jak odpowie to i tak nic z tego nie zrozumiemy... Ale pytanie jest całkowicie zasadne - z tego co pamiętam ktoś, gdzieś napominał, że stawki będą zmniejszone - wzorem miast które tak po przetargach "śmieciowych" zrobiły. A teraz pieniądze które zostają z nadwyżki zapewne w sposób nielegalny (jeżeli się mylę to proszę o poprawienie błędu - ale z tego co zrozumiałem "nadwyżka" nie może być do niczego innego wykorzystana tzn. tylko śmieci) zasilają kulejący pod Światłymi Rządami Grażyny Dziedzic budżet miasta. Swoją drogą już rozjazd wynosi ponad 20 mln. zł, a gdzie końcówka roku... Odpowiedz Link Zgłoś
jankolodziej Re: Do Pani Anny Łukaszczyk 30.09.13, 21:55 Do dosyć spektakularnych należy rzeczona ustawa śmieciowa. Widać jednak wyraźnie, że to po prostu spektakularna klapa. Wadliwe od dziesięcioleci poczynania władz, a mówiąc wprost – urzędnicze nieróbstwo zaowocowało tym, że Unia pogroziła nam palcem, strasząc dotkliwymi karami za brak działań proekologicznych. Premier zdecydował więc, że koszty należy przerzucić na obywateli. Stworzono ustawą system, służący przede wszystkim zbieraniu środków na administracyjne koszty jego funkcjonowania. Trudno znaleźć w nim zachętę do segregowania odpadów, czy dopasowanie do specyfiki ich „wytwórców”. Przy okazji uśmiercono konkurencyjność firm je odbierających, urągając podstawom zdrowej gospodarki. Wspomniana ustawa to typowy produkt obecnej władzy. Produkt wręcz idiotyczny, który w perspektywie czasu przyniesie wymierne straty. Mały przykład: segreguję odpady od jakichś 13 lat. Dotąd dwa razy w miesiącu PUK odbierał ode mnie worki z surowcami wtórnymi, raz w miesiącu napełniony w 1/4 kubeł z odpadami zmieszanymi. Teraz jest na odwrót. Skoro zatem dwa razy w miesiącu odbierają kubeł, a tylko raz worki - to po co segregować? Żeby robić z domu magazyn? A płacę niemal dwa razy więcej... W pobliskim lesie śmieci jak leżały tak leżą, a zapowiadano coś innego ... Wiem też, że na osiedlach mieszkańcy już domagają się monitoringu śmietników, albo je zamykają kłódkami. Bo jeszcze ktoś stary akumulator zechce podrzucić ... Inni mają problem - jak korzystać ze zsypów? www.jankolodziej.neostrada.pl Odpowiedz Link Zgłoś