Dodaj do ulubionych

Kasa Zapomogo-Pożyczkowa przy Urzędzie Miasta Ruda

12.10.14, 13:19
Zachęcam do obejrzenia tej sesji Rady Miasta, podczas, której znów szuka się pieniędzy w PKZP. Jestem oburzona jako obecna przewodnicząca tej kasy i mam wiele nie wyjaśnionych pytań, np.
- Jeżeli wypłacano pożyczki członkom PKZP, to skąd brano środki na uzupełnienie konta depozytowego, przecież wpłacone tam pieniądze przez firmy startujące do przetargu trzeba było im wypłacać?
- Jeżeli wypłacano z konta depozytowego i uzupełniano braki w budżecie miasta,( pensje nauczycieli,pielęgniarek, itd.) to skąd brano środki na jego uzupełnienie?
- Dlaczego dokumentacja PKZP nie była od razu przekazana członkom PKZP, przecież byli pozostali członkowie tzw. "nieformalnego zarządu PKZP" ( cokolwiek by mówić, wtedy mimo wszystko ten zarząd funkcjonował), Związkom Zawodowym i ponad 500 członków zrzeszonych w PKZP?
- Dlaczego dopiero po 3 miesiącach a nie do 3 dni, po "Zabezpieczeniu znalezionej dokumentacji PKZP w biurze Pani Skarbnik" Pani Prezydent zwołała zebranie członków PKZP, skoro wg. Rozporządzenia Rady Ministrów wyraźnie mówi, że w przypadku wszelkiej nieprawidłowości działania PKZP w trybie natychmiastowym powinni to zrobić członkowie kasy lub sprawujące nadzór merytoryczny Związki Zawodowe działające w Urzędzie Miasta a przecież w skład nawet choćby nieformalnego ale działającego zarządu PKZP, byli pod ręką? Dlaczego więc zrobił to Pracodawca, do czego w ogóle nie miał uprawnień?
- Dlaczego nikt nie mówi, że PKZP przelało przez ten okres czasu ok. 9 mln. złotych na konto depozytowe?
- Dlaczego do dnia dzisiejszego PKZP nie otrzymało odpowiedzi na weryfikację, którą przedstawił Pracodawcy? Taką weryfikację otrzymała również Prokuratura i Komenda Policji ds. przestępstw Gospodarczych w Katowicach?
Z przedstawionej przez PKZP weryfikacji, jasno i wyraźnie wynika, że nie mamy żadnego długu wobec środków zgromadzonych na koncie depozytowym czy też środków Urzędu Miejskiego.

Po przejęciu przez obecny Zarząd PKZP, Pracodawca nie wykazywał dobrej woli pomocy w uporządkowaniu funkcjonowania kasy. Po wielu niezbyt przyjemnych rozmowach z Pracodawcą, podpisaliśmy Porozumienie dot. funkcjonowania PKZP, otrzymaliśmy pomieszczenie na siedzibę w MCK, księgową nie wyznaczył Pracodawca z pośród swoich pracowników lecz zatrudnił osobę wskazaną przez PKZP, do której mamy pełne zaufanie i która poświęciła bardzo wiele czasu, aby w raz z obecnymi członkami kasy uporządkować otrzymaną dokumentację.

Członkami PKZP są pracownicy Urzędu Miasta i jego jednostek, którzy uczciwie płacą składki członkowskie i gromadzą swoje PRYWATNE pieniądze, nie pieniądze publiczne.
Do przeprowadzania kontroli finansowej w naszej PKZP ma prawo tylko Komisja Rewizyjna PKZP, wybrana spośród członków kasy podczas zebrania walnego członków a działające w Urzędzie Miasta Związki Zawodowe mają sprawować nadzór merytoryczny.
Proszę więc nie szargać dobrego imienia naszej PKZP.
Przewodnicząca PKZP przy Urzędzie Miasta Ruda Śląska - Anna Roszczyk

Szkoda, że obecni radni i przewodniczący Rady Miasta, wiedząc, że podczas sesji taki temat będzie poruszany , nie zaprosił zarządu PKZP.

Sfera Tv - Sesja Rady Miasta 02-10-2014 cz.3
Obserwuj wątek
    • sz.mroz Re: Kasa Zapomogo-Pożyczkowa przy Urzędzie Miasta 12.10.14, 14:48
      Witam ,
      Pani Anno,
      bardzo dziękuję za powyższy wpis i za poruszenie pewnych faktów.
      Czy mogła by Pani coś więcej powiedzieć na temat kwoty 9mln?
      W jakim okresie tę kwotę przelano, w jakiej formie, z jakimi tytułami?

Drugi temat który niewątpliwie mnie interesuje to sposób zabezpieczenia biura mojej Mamy, a raczej jego braku zabezpieczenia bezpośrednio po śmierci.
      Pozdrawiam
      Szymon Mróz
      • lukrata Re: Kasa Zapomogo-Pożyczkowa przy Urzędzie Miasta 12.10.14, 16:28
        Panie Szymonie zapraszam na rozmowę, znajdzie mnie Pan w MCK-u.
    • pipi43 Re: Kasa Zapomogo-Pożyczkowa przy Urzędzie Miasta 12.10.14, 17:33
      lukrata napisała:

- Jeżeli wypłacano pożyczki członkom PKZP, to skąd brano środki na uzupełnienie
      konta depozytowego, przecież wpłacone tam pieniądze przez firmy startujące do
      przetargu trzeba było im wypłacać?

Środki wypłacano z pieniędzy wpłacanych przez następne firmy?
      A następnym przez następne?
      Po prostu piramida...
      • lukrata Re: Kasa Zapomogo-Pożyczkowa przy Urzędzie Miasta 12.10.14, 22:10
        w tej piramidzie uczestniczyła poprzednia i obecna władza
    • blumkul Re: Kasa Zapomogo-Pożyczkowa przy Urzędzie Miasta 12.10.14, 21:36
      Wybory idą prawda Pani Anno? Trzeba zaistnieć:)
      • lukrata Re: Kasa Zapomogo-Pożyczkowa przy Urzędzie Miasta 12.10.14, 21:52
        Nie muszę zaistnieć w taki sposób jak Pan myśli, napisałam prawdę, to tylko kilka pytań i stwierdzeń w tym temacie.
        • rylska Re: Kasa Zapomogo-Pożyczkowa przy Urzędzie Miasta 12.10.14, 22:14
          prawda nie tylko wyzwala -ale najczęściej po prostu BOLI
        • rasmal Re: Kasa Zapomogo-Pożyczkowa przy Urzędzie Miasta 13.10.14, 09:32
          W takim razie jakie jeszcze tematy poruszała Pani tu na forum ? gdzie przedstawiała Pani swoje opinie i poglady na sprawy miejskie zanim zaczęła Pani kandydować z PO ?

> Nie muszę zaistnieć w taki sposób jak Pan myśli, napisałam prawdę, to tylko kil
          > ka pytań i stwierdzeń w tym temacie.
          • blumkul Re: Kasa Zapomogo-Pożyczkowa przy Urzędzie Miasta 13.10.14, 17:55
            Właśnie o tym mówię, gdzie Pani była wcześniej obejmując (kiedy to?) przewodniczenie kasie? Trzeba jakoś się pokazać. Ale ziarnko rozczarowania- mało osób tu zagląda - proponuję spróbować gdzieś indziej to nagłośnić;) Może się uda.
            • amarian2 Re: Kasa Zapomogo-Pożyczkowa przy Urzędzie Miasta 13.10.14, 18:45
              Wszelkiej maści jednorazówkom chciałbym powiedzieć, że temat brakujących środków nie Ania wywołała tylko sesja na której GD stwierdziła, że nie będzie publicznych pieniędzy szukać. A Ania ma rację zadając pytania. Ja rozumiem chłopcy, że ten temat jest niewygodny dla kandydatki więc lepiej zgasić dyskutantów w zarodku. Ale się chyba przeliczycie.
              • rasmal Re: Kasa Zapomogo-Pożyczkowa przy Urzędzie Miasta 13.10.14, 19:20
                Panie Marianie nikt tu nie twierdzi że sprawa nie powinna być wyjaśniona ! Nawet w czasie kampanii warto zachować rozsądek po prostu dziwna czy też śmewszna jest nadaktywność niektórych kandydatów(np Pani Ani z PO) . Sprawia to wrażenie próby zaistnienia za wszelką cenę przed wyborami i tyle. Na pewno Panu nikt takiego zarzutu postawić nie może Pan konsekwentnie robi swoje natomiast w większości przypadków tak nie jest.

> Wszelkiej maści jednorazówkom chciałbym powiedzieć, że temat brakujących środkó
                > w nie Ania wywołała tylko sesja na której GD stwierdziła, że nie będzie publicz
                > nych pieniędzy szukać. A Ania ma rację zadając pytania. Ja rozumiem chłopcy, że
                > ten temat jest niewygodny dla kandydatki więc lepiej zgasić dyskutantów w zaro
                > dku. Ale się chyba przeliczycie.
                • amarian2 Re: Kasa Zapomogo-Pożyczkowa przy Urzędzie Miasta 13.10.14, 21:44
                  Przepraszam, może się uniosłem. Ale Ania akurat wystąpiła z tym tematem bo ... zaistniał temat na ostatniej sesji. I tyle, nie szukałbym tu żadnych innych powodów.
                  A z drugiej strony, wszystko wskazuje, że ta afera zostanie wreszcie wyjaśniona.
          • lukrata Re: Kasa Zapomogo-Pożyczkowa przy Urzędzie Miasta 13.10.14, 23:00
            Ja w przeciwieństwie do innych osób, tutaj się wypowiadających, jeśli wyrażam swoje zdanie, mam odwagę uczynić to z imienia i nazwiska. Napisałam tutaj, bo to na tym forum najwięcej anonimowych i nie znających istoty sprawy osób się wypowiadało. Wypowiadałam się w temacie PKZP, zarówno na łamach prasy jak TV SFERA i to nie teraz podczas kampanii wyborczej. W przeciwieństwie do innych kandydatów, nikogo nie krytykuję ani nie oceniam,żeby samej zaistnieć. Zrobią to rudzcy mieszkańcy idąc do wyborów!
            • mietlorz707 Re: Kasa Zapomogo-Pożyczkowa przy Urzędzie Miasta 14.10.14, 00:14
              > W przeciwieństwie do innych kandydatów, nikogo nie krytykuję ani nie oceniam,żeby samej
              > zaistnieć. Zrobią to rudzcy mieszkańcy idąc do wyborów!

Niby Szanownej Pani zdaniem co np. ja, prosty mieszkaniec, zrobię "idąc do wyborów"?
              Skrytykuję kogoś? Ocenię?! Sam zaistnieję?!!!

Nieee...
              "Idąc do wyborów" po prostu oddam głos.
              Nie wiem jeszcze na kogo.
              Może na kogoś, kto już coś dla miasta zrobił?
              Być może na nieznaną mi jeszcze osobę która obieca coś rozsądnego i realnego?
              Wiem jedno: nie zagłosuję na kogoś kto kampanię opiera na krytyce innych.
              • amarian2 mietlorz 20.10.14, 21:46
                Czyli jak obiecuje to dobrze, jak ocenia zgodnie z faktami obecną władzę to źle?
                I ty ocenisz co jaka obietnica jest realna?
                hmm
    • pipi43 Re: Kasa Zapomogo-Pożyczkowa przy Urzędzie Miasta 13.10.14, 19:05
      lukrata napisała:

podpisaliśmy Porozumienie dot. funkcjonowania PKZP, otrzymaliśmy pomieszczenie na siedzibę w MCK, księgową nie wyznaczył Pracodawca z pośród swoich pracowników lecz zatrudnił osobę wskazaną przez PKZP,

Członkami PKZP są pracownicy Urzędu Miasta i jego jednostek, którzy uczciwie płacą składki członkowskie i gromadzą swoje PRYWATNE pieniądze, nie pieniądze publiczne.

Mam pytanie - kto płaci pensję księgowej rozliczającej KZP?
      Czy istnieje przepis NAKAZUJĄCY istnienie KZP w UM i jego jednostkach?
      • aloes69 Prezent dla Pipi 13.10.14, 19:35
        isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19921000502
        - zgodnie z moją wcześniejszą deklaracją bez komentarza.
        • pipi43 Re: Prezent dla Pipi 13.10.14, 19:44
          Aha.
          Dziękuję bardzo:)
          • amarian2 ZKZP 26.10.14, 22:40
            Mam pytanie:
            Jeżeli było zgłoszenie do prokuratury i nastąpił zgon skarbnika, to dlaczego pomieszczenie nie zostało opieczętowane i przekazane do dyspozycji prokuratury?
            Po zapoznaniu się z postanowieniem Okręgowej prokuratury jestem wstrząśnięty i oburzony tym, że na razie Nie mają tej możliwości mieszkańcy a nawet radni.

• skalar2011 Re: ZKZP 27.10.14, 11:34
              fajne kwiatki z dziedzicznego ogródka , nie opieczętowali widać mieli w tym interes ciekawe czy możesz nam przybliżyć co mówi prokuratura
              • lukrata Re: ZKZP 29.10.14, 23:17
                Dopowiem, że dopiero 10 dni po śmierci Pani Skarbnik, jej pomieszczenia zostały zabezpieczone i zebrano komisję w składzie: 2 przedstawicieli Związków dzialających w Urzędzie Miasta oraz przedstawiciela pracownik Urzędu Miasta, wtedy dopiero spisano i zabezpieczono znadujące się tam dokumenty. Co sie działo przez okres 10 dni, no cóż można się tylko domyślać?
                • skalar2011 Re: ZKZP 30.10.14, 06:47
                  no cóż w 10 dni można zrobić wiele
                  • amarian2 Re: ZKZP 31.10.14, 21:34
                    np. wysprzątać biurko dokładnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka