Dodaj do ulubionych

Liga Typerów Radnych

22.10.14, 23:16
Dobry Miśki !
Zakładam ten wątek, bo po 16 będzie fajnym archiwum. Terozki tak, jak ktoś chce tutaj się spinać i politykierować to niech idzie pisać kaj indziej. Jak myślicie jak rozłożą się mandaty w naszym mieście ? na pewno macie swoje typy, na pewno każdy z was analizował- listy jak to widzicie ? Przypominam, że do rozdania jest 8, 6, 6, 5 mandatów odpowiednio dla Goduli-Orzegowa, Nowego Bytomia - Wirek, Halemba - Bielszowice, Bykowina Kochłowice.
Jak są wasze typy ? czy w ogóle można próbować pokroić ten tort?
Jo myśla tak. Proszę oczywiście o komentarze jeśli macie odmienne zdanie.

Okręg 1 - Mandaty wezmą: PO - 1 (Skowronek - jak będzie prezydentem to weźmie Kucharski) , PiS - 1 ( Wesoły jak będzie prezydentem do wejdzie Łukaszczyk) , SLD - 1 (Osmenda jak będzie prezydentem to wejdzie Bubała), KWW GD - 2 (Dziedzic - jak będzie Prezydentem to wejdzie Zawronek, drugi mandat Abuzied), Porozumienie - 1 (Kobierski), Rodzina Rudzka - 1 (Trzciński jak będzie prezydentem to wejdzie Gałkowska). Alternatywnie PO weźmie 2 kosztem Trzcińskiego.

Okręg 2 - Mandaty wezmą: PO - 1 (Stania), PiS - 1 (Toboła), SLD - 1 (Piórkowski), KWW Dziedzic - 1 (Pierończyk - jak będzie wicek to wejdzie Bochnia), Rodzina Rudzka - 1 (Skudlik), Forum - 1 (Kania)

Okręg 3 - Mandaty wezmą: PO - 1 (Stania), PiS - 1 (Myszur), KWW GD - 2 (Hanke, Krzysteczko - jak będzie wickiem to wejdzie Laksa), SLD - 1 (Potyrała/Wawoczny tu będzie walka), Rodziny Rudzkie - 1 (Mucha) albo Domżalski z Porozumienia.

Okręg 4 - Mandaty wezmą: PO - 1 (Dryja), SLD - 1 (Litke), KWW GD - 1 (Rodzoch), Forum - 1 (Wieszołek - jak będzie prezydentem to wejdzie Płotkowski), Rodziny Rudzkie - 1 (Wyciślik)

Obserwuj wątek
    • cols.cols Re: Liga Typerów Radnych 23.10.14, 11:46
      Stania nie startuje z okręgu 3.
    • fifik_rsl Re: Liga Typerów Radnych 24.10.14, 23:29
      Skoro się mamy bawić w typowanie to moje typy wyglądają następująco:
      I: Wesoły, Łukaszczyk (PiS) Osmenda (Sld) Skowronek Kucharski (PO) Dziedzic, B-z(KKW GD) Kobierski (PdRSl)
      II: Piórkowski (SLD) Stania (PO) Kania (FS) Pierończyk (GD) Skudlik (RR) Sladek (PRR)
      III: Myszur (PiS), Potyrała (SLD), Wieczorek (PO) Krzysteczko, Hanke (GD) Domżalski (PdRSl)
      IV: Dryja (PO), Wyciślik (RR), Rodzoch(GD) Wieszołek (FS) Chmielewska (SLD)
      • typerruda Re: Liga Typerów Radnych 25.10.14, 00:40
        W okręgu 3 pomyliłem Stanie z Wieczorkiem. Przekopiowało się źle.

Fifik a jak uważasz kto wskoczy za wicków ? Myślisz, że SLD dostanie na bykowinie ?
        • fifik_rsl Re: Liga Typerów Radnych 26.10.14, 01:00
          Zacznę od końca. Uważam że SLD w okręgu nr 4 zgarnie jeden mandat. Mają tam dwa mocne nazwiska: Ewa Chmielewska z 1 i Litke z 2, dokładając do tego głosy od pozostałych powinno się uzbierać na 1 mandat. Uważam że przypadnie on Pani Ewie. Jako działaczka na rzecz Kobiet będzie mogła liczyć na ich głosy, ponadto niedawno pokazała jak może być skuteczna przy budżecie obywatelskim. Zorganizowała perfekcyjną kampanię ścieżce rowerowej dookoła miasta i jej projekt wygrał uzyskując 1700 głosów i deklasując wszystkie pozostałe z których kolejny miał ich niewiele ponad 400. Pan Litke natomiast z tego co mi wiadomo ma znaczny odsetek elektoratu negatywnego wśród osób o poglądach lewicowych.
          Co do mandatów za vicków, to na dzień dzisiejszy prawie jak wróżenie z fusów. Za dużo zmiennych, bo trzeba by przewidzieć zwycięzcę, a także skład przyszłej koalicji.
          czysto teoretycznie
          Wygrywa Dziedzic i zgarnia 6 mandatów, więc szuka min 7 kolejnych. Dostaje 2 od RR i 4 od SLD plus Sladka. Uzyskuje minimalna większość.
          W tym układzie SLD zażąda vicka i vicka RM, a RR vicka w RM
          Zostaje zarząd: Dziedzic Pierończyk Krzysteczko Osmenda za nich Abuzied, Bochnia, Murawski Bubała

Wygrywa Skowronek i zgarnia 5 mandatów więc szuka min 8. FS-2, Porozumienie 2 i beda musieli dogadać się z SLD.
          Obstawiam że każdy dostanie po vicku:
          Skowronek, Wieszołek, Domżalski i Osmenda. więc za nich Rózga, Płotkowski, (nie mam bladego pojęcia) Bubała.
          Tak jak pisałem na wstępie ilość zmiennych jest tutaj tak duża, że jeśli któryś z wariantów się sprawdzi od razu pójdę zagrać w totka.

• donpedro145 Re: Liga Typerów Radnych 26.10.14, 10:02
            Drogi Fifiku,nie może być czterech wicków!
    • donpedro145 Re: Liga Typerów Radnych 25.10.14, 09:18
      Chciałem zauważyć,że okręg pierwszy posiada 8 mandatów,a nie siedem jak państwo typujecie.
      1-Wesoły,Osmenda,Skowronek,Kucharski,Dziedzic,Abuzied,Riedel,Kobierski
      2-Kania,Stania,Pierończyk,Piórkowski,Wystryk-Beniger,Krawczyk
      3-Potyrała,Hanke,Myszur,Wieczorek,Mucha,Krzyszteczko
      4-Dryja,Wieszołek,Rodzoch,Wyciślik,Toboła

• fifik_rsl Re: Liga Typerów Radnych 26.10.14, 00:24
        donpedro145, ja typowałem 8, po Dziedzic dałem B-Z czyli w domyśle Błąkała Zawronek.
        • amarian2 aż strach się bać 26.10.14, 08:19
          I to Bartoszowi zarzucasz fifik, że zrezygnował ze zmian?
          On nie a TY?
          Patrzą na twoje i inne propozycje to można okręcić to tylko w jeden sposób. To ta sama RM a jeszcze dużo gorsza. Proponujecie nie mniej ni więcej jak tylko uciekać z tego Miasta.
          I ty zakładasz watki na podstawie tytułów gazet. To sobie poszukaj na temat niektórych twoich kandydatów. Zarzuty, wyroki i … znowu się dorobiłem „tajemniczego” następnego wroga na forum.
          A tak już na poważnie, naprawdę nie chcecie zmian? Ja na każdej liście znam ludzi uczciwych, takich którzy by w tej Radzie ciężko pracowali a przede wszystkim cokolwiek by zmienili. A WY?
          Te same nazwiska, przecież tak przez was krytykowane.
          Ja liczę, że może połowa Rady się zmieni i to na ludzi, którzy jeszcze w niej nie byli.
          A tak już z matematycznego wyliczenia. W R.Śl jest tylko dwóch którzy osiągali i maja szansę osiągnąć wynik 1 tys. Ale nawet oni nie zostaliby radnymi jakby nie reszta ekipy. Więc otwórzcie sobie stronę pkw i zobaczcie jakie to są drużyny. Większość z kandydatów już startowała. A wy na podstawie jednego nazwiska który często nie przekroczył nawet 500 głosów obstawiacie? Do pracy jak chcecie obstawiać na poważnie
          I jeszcze jedno. Partie maja twarde elektoraty ale ograniczone. Strzelam na danym okręgu np. 1000 osób i nawet wystawieniu 10 tuzów z danej partii niczego nie zmieni, po prostu podzielą się głosami.
          A, zapomniałem, na czele w DZ jest Jurek, którego hepik zaliczył do folkloru. Więc jak to jest z tym typowaniem???
          • redendorf Re: aż strach się bać 26.10.14, 11:45
            Kochani a jo widza że typerruda na czyjeś zlecynie manipuluje wyborcami. Widać stołki już podzielone Amarian 2 mo racjo ze to ta sama RM kero była a więc po co te wybory.
            2.5 lot nikerzy siedzom na zicu, pierdzom w stołki wy narzekocie i dali ich wybierocie, absurd.
            Ludzie skoczcie po rozum do gowy. Skoro ktoś ino wom obiecuje przez tyla lot a po wyborach tak jak platforma słowa nie dotrzymuje to co myślicie że teroz dotrzymo. Nie bydźcie naiwni Moj faworyt kerym boła platforma przestoł sie u mie liczyć po 4 latach rzondzynio. Ci ludzie nic nie zmieniom bo raz że im sie nie chce a drugi że nie majom pomysłow a ino hasła Jak chcecie po roz kolejny żygać tom spleśniałom kiełabasą wyborczą to zawelujcie po roz kolejny na tych samych.

• mietlorz707 Re: aż strach się bać 26.10.14, 14:41
              > żygać

Chłopie, żeby ten twój apel odniósł jakiś skutek, powinien być napisany tak, by ludzie go zrozumieli...
          • typerruda Re: aż strach się bać 26.10.14, 13:41
            A co miał wytypować ludzi z 6 i 7 numeru ? przecież jest jakaś logika i statystyka wyborcza - co mioł udawać że będzie inaczej ? dej spokój chopie.

Rozumiałbym jeszcze ten zarzut kiedy na waszych listach na 1 nie byłoby starych radnych, wiec nie politykuj amarian bo pisałem w pierwszym wątku że interesuje mnie pogląd obiektywny na tą sprawe lub jak inni widzą przyszłą radę i kto wejdzie a nie jakieś Twoje dyrdymały.
            w 80 % ludzie wiedzą jaka będzie rada bo po prostu ta polityka jest już tak ułożona i zarzucanie tego komukolwiek jest po prostu głupie.
            Gdybyście dali Kanie i Wieszołka w środku listy i teraz być mówił, że stawiacie na nowych to jeszcze by ta wypowiedź miała jakiś sens, w przypadku kiedy też daliście ich na 1 - to tylko pie...nie smutnego Pana.

• amarian2 Re: aż strach się bać 26.10.14, 13:58
              Jako nowalijce na forum a raczej jednorazówce nie będę się tłumaczył. Takich tu było przed wyborami już dziesiątki. Nic nie pisałem ani o Forum Samorządowym ani o jedynkach. Na listach partyjnych daje to może z 30% bonifikaty na listach KWW niewiele. Mieszkańcy mogą wybierać kogo chcą a te WASZE typy mają się tak do wyborów jak ja do muru chińskiego.
              I nie chciałbym niczego sugerować, ale widać nawet dla niedoświadczonych, że pod pozorem zabawy niektórzy tu przemycają własne osoby, które tak w rzeczywistości maja szanse zerowe.
              • mietlorz707 Ręce opadają... 26.10.14, 14:33
                Cytat z wpisu otwierającego wątek:
                "jak ktoś chce tutaj się spinać i politykierować to niech idzie pisać kaj indziej"

Moim zdaniem, zamysłem wątkotwórcy było porównanie wyobrażeń o tym kto wygra z rzeczywistością po wyborach. Nie wiem jak bardzo poważny miał to być wątek - według mnie raczej ma to być zabawa.
                No, ale niektórzy najwyraźniej wolą innego rodzaju zabawy...
                • redendorf Re: Ręce opadają... 26.10.14, 16:06
                  Jego Wieliczestwo Jozef Wisarionowiocz Stalin mawiał że kłamstwo powtarzane po tysiąc razy staje sie prawdą i podobnie jest moje zdanie Jak będziemy wszyscy pisać że wygra np Dziedzic to wygra a jak Wieszołek to wygra Wieszołek A nawiązując do tej myśli rzucom hasło Wy welujcie na RĄŚ, powiem wiency za RAŚ cie sie RASem
          • fifik_rsl Re: aż strach się bać 26.10.14, 16:52
            Panie Marianie, z całym szacunkiem do Pana Osoby, ale trudno mi ten post nawet skomentować. Zawsze mi się wydawało że nie ma Pan problemów z czytaniem ze zrozumieniem. To nie jest temat pt: Moja wymarzona RM, a typowanie kto zdobedzie mandat. Typowanie - zabawa której wynik poznamy po 16 listopada i wtedy zobaczymy kto był najbliżej. Po raz kolejny napiszę -zabawa.
            Trudno jest typować wartościowe osoby, skoro partie i kww chowają ich w srodku stawki czy na końcu, a na czołowych miejscach są nieraz beznadziejni obecnie radni. Myśli Pan że fajnie mi tak, jak rozsądek nakazuje mi typowanie, Wieczorka, Rodzocha, Kanię czy Myszura, ale najprawdopodobniej wszyscy Ci obronią mandaty. Tak jak napisał jeden z przedmówców najwiecej w tym winy ponoszą Komitety które wystawiaja ich na jedynki.
            • amarian2 Re: aż strach się bać 26.10.14, 22:32
              Zabawa tak, ale dziwna. To tak jakby obstawiać przed MŚ Sitkówki, że Polacy zajmą ostatnie miejsce.
              Więcej optymizmu.
              Jeżeli ja nie czytam ze zrozumieniem, to jak mam ci wytłumaczyć proste zdanie. Jedynka na listach PARTYJNYCH daje 30% bonusu. Czyli jak ktoś jest słaby to i tak nie dostanie miejsca.
              A na komitetach jest jeszcze mniej. TAM mieszkańcy głosują na poszczególnych kandydatów, i nie ma to nic wspólnego z jedynką. Przejrzyj pkw i naszych radnych.
              • fifik_rsl Re: aż strach się bać 26.10.14, 23:20
                amarian2 napisał:
                > Zabawa tak, ale dziwna. To tak jakby obstawiać przed MŚ Sitkówki, że Polacy zajmą ostatnie miejsce
                Nie, realne podejście to było postawić gdzieś między 4 a 6 miejscem, bo to oddawały rankingi.

amarian2 napisał:
                > Jeżeli ja nie czytam ze zrozumieniem, to jak mam ci wytłumaczyć proste zdanie. Jedynka na listach PARTYJNYCH daje 30% bonusu. Czyli jak ktoś jest słaby to i tak nie dostanie miejsca.

Na moich śmieciowych studiach przedstawiali nam wyniki, z których wynikało że w zależności od partii daje to od plus 50% do podwojenia liczby głosów.

amarian2 napisał:
                " Przejrzyj pkw i naszych radnych."

Idąc za Pana radą tak tez zrobiłem. Zadałem sobie troszkę trudu i zrobiłem małe zestawienie z jakich miejsc dostawali się poszczególni radni w wyborach 2010 roku.
                Z 1 weszło 17 radnych, kolejnym numerem była 2 i z tego numeru weszło 5 radnych. Pozostała trójka weszła z miejsc 3,5 i ostatniego.
                Jeśli to dalej nie przekonuje, to jeszcze jedno zestawienie. Skupiłem się na przypadkach w których wszedł radny z innego miejsca niż pierwsze, kosztem tego z jedynki.
                Z całej rady miasta miał miejsce 1, słownie JEDEN taki przypadek, a była to radna W-B (kosztem Kubicy). Zaryzykuje twierdzenie że udało jej się to z jednego powodu, oprócz kandydowania do RM z dwójki, była też kandydatem RAŚ na prezydenta miasta.

• hepik1 Re: aż strach się bać 28.10.14, 15:30
                  Brawo fifik za szybki risercz ;)
                  Tak to działa,że wybieramy piosenki które znamy.Kampanie wyborcze w tym roku są nędzne .
                  Czyli żadnych zmian nie będzie.Radin w 95% ci sami,prezydent ,podejrzewam tez ten sam.
    • fast-kajfasz Re: Liga Typerów Radnych 26.10.14, 17:02
      "Zesraj się, nie daj się" - mówi przysłowie.
      • freeeeed Re: Liga Typerów Radnych 28.10.14, 12:49
        Ciekawe te TYPY
        wybory.tvs.pl/plebiscyt-sondy/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka