Dodaj do ulubionych

Fontanna z ''prostatą''

26.07.15, 21:15
Zawitałem dziś na paraden platz w Nowym Bytomiu i zauważyłem, że remontowana co chwilę fontanna znowu coś niedomaga. W ogóle nie działały te boczne słupki z których normalnie tryska woda. Umieszczone najniżej cztery szerokie wyloty nie były w stanie wypchnąć wody wyżej niż na metr, gdy normalnie tryskało to na wysokość kilku metrów. Także z wylotu głównego po kilku sekundach woda przestawała tryskać.
Usłyszałem bardzo trafny komentarz, że ta fontanna zachowuje się tak jakby miała problemy z prostatą. Obraz całości dodatkowo psuły ubytki w kaflach, widoczne na pierwszym planie.
Czyżby świetność tej fontanny zbliżała się ku końcowi czy jednak będziemy coś z tym robić?

drive.google.com/file/d/0ByGSRyPKqFe_amY3RWh2YU1wQ1E/view?usp=sharing
Obserwuj wątek
    • hepik1 Re: Fontanna z ''prostatą'' 27.07.15, 13:10
      A ukochaną przez wapla szkołę w Halembie widziałeś?
      Powyrywali wszystkie okna i teraz wygląda jak budynki w Sarajewie po serbskim ostrzale artyleryjskim ;)
      • fifik_rsl Re: Fontanna z ''prostatą'' 27.07.15, 13:32
        Nie widzialem, jak bede wracał z pracy rowerem aż z ciekawości podjade zobaczyć.

Widziałem za to nowe "ciekawe" boisko do koszykowki w Bykowinie. Wieczorem wrzuce fotki.
        • hepik1 Re: Fontanna z ''prostatą'' 27.07.15, 21:24
          Przy okazji sie dowiedz o co chodzi.Rozbiórka,remont,sprzedane?
          • fifik_rsl Re: Fontanna z ''prostatą'' 27.07.15, 22:38
            Brak tablicy informacyjnej, robotnicy nie udzielają informacji

Widok faktycznie jak Bałkany po ostrzale... drive.google.com/file/d/0ByGSRyPKqFe_cDhxaGEyMlg4Wmc/view?usp=sharing
            • hepik1 Re: Fontanna z ''prostatą'' 28.07.15, 08:54
              Burzą.Waple sie w grobie przewraca.
              • fifik_rsl Re: Fontanna z ''prostatą'' 28.07.15, 15:34
                Niestety masz rację....
                drive.google.com/file/d/0ByGSRyPKqFe_V3FEQUNjVFExWEk/view?usp=sharing
                • hepik1 Re: Fontanna z ''prostatą'' 28.07.15, 18:03
                  Może Biedronkę wybudują?
                  Ta z przeciwka trochę ciasna ;)
                  • fifik_rsl Re: Fontanna z ''prostatą'' 28.07.15, 23:20
                    Smutno się zrobiło...

... gdy zobaczyłem dziś ciężki sprzęt burzący szkołę stojącą przy hali na Halembie, na ulicy Kłodnickiej. Od dłuższego czasu stała ona pusta. Najpierw powyciągano z niej okna, a dziś rozpoczęto proces wyburzania.
                    W tym miejscu nie zamierzam polemizować o tym czy to jest konieczne, czy dobra decyzja itd. Nie znam przyczyn, nie znam szczegółów, nie znam stanu budynku, więc nie będę oceniał.
                    Napiszę jedynie co w tym wszystkim mnie boli.
                    Po pierwsze, zupełny brak jakiegokolwiek szacunku dla naszych wartości. To co stanowiło jakąkolwiek wartość finansową wyniesiono, okna wymontowano, natomiast Godła Narodowego ze ściany to już nikt nie łaskaw ściągnąć. Dla sprawnego oka jest to do wypatrzenia na zdjęciu.
                    Po drugie sposób w jaki to wyburzenie przeprowadzono. Nasza władza chwali się spotkaniami z wyborcami, informowaniem o swoich działaniach, natomiast o planie wyburzenia tej szkoły konia z rzędem temu kto natrafił na taką informację.
                    ? Zauważcie nawet dziś nie napisał o tym żaden miejski portal
                    ? Objechałem cały teren budowy i nie było tablicy informacyjnej budowy. (przy wyburzeniach też musi być?)
                    ? W dniu wczorajszym pytałem jednego z ekipy co będą robić, to stwierdził że nie ma upoważnienia do informowania kogokolwiek co robią.
                    Taka postawa sama w sobie rodzi ogrom pytań i oskarżeń. Najczęstszym jakie dziś słyszałem to takie, że Władza chce cichaczem przepchnąć nowy market.
                    Pisząc o tej szkole nie można pominąć Człowieka, który za życia był największym jej obrońcą. Chodzi mi o Pawła Kłysa, znanego Waple. Jak zapewne niektórzy z Was wiedzą był On jednym z referendystów, jednak w mojej ocenie bardzo do tej grupy nie pasował. Jako jeden z bardzo niewielu, swoje działania motywował przekonaniem, a nie chęcią dorwania się do władzy. W swoich działaniach często był infantylny, używał metafor np pisząc o tej szkole że "stojąc pusta - płacze". Wertując miejskie forum można jeszcze dziś trafić na jego archiwalne wpisy.... Temu w co wierzył oddawał całe serce i w końcu ono nie wytrzymało....
                    Piszę to jako przeciwnik tamtego referendum....
                    ps. Nie chciałbym być dziś w skórze osoby, która wydała decyzję o rozbiórce. Na jej miejscu bał bym się dziś Ducha Wapla.
                    • hepik1 Re: Fontanna z ''prostatą'' 29.07.15, 05:18
                      Wczoraj dopiero Sfera wspomniała.
                      www.sferatv.pl/aktualnosci/ruda-slaska/12403-trwa-rozbiorka-a-co-dalej
                      Ale dosyć enigmatycznie i też niewiele się dowiedzieli.
                      Trochę dziwna sprawa ,takie działanie z przyczajki,
                      • kajko-i-kokosz0 Re: Fontanna z ''prostatą'' 05.08.15, 14:34
                        Polecam dzisiejsze "Wazelinności".
                        Oficjalnie - nikt nic nie wie i odmowa komunikatów.
                        Nieoficjalnie - teren sprzedany inwestorowi, który specjalizuje się w budowie obiektów handlowych i hal magazynowych.
                        Patrząc na lokalizację, to na hale magazynowo-przeładunkowe nie bardzo...
                        Jak nic kolejny markecik będzie...
          • cicloppe Re: Fontanna z ''prostatą'' 01.08.15, 23:04
            Hepik Fifik, hepik fifik ... włąśnie puściłem pawia! Lodówki już nawet nie otwieram bo tam pewnie też Hepik i Fafik... Wstrząsające
            • fifik_rsl Re: Fontanna z ''prostatą'' 02.08.15, 01:28
              I troluś cicloppe wstrząsające :P
              Lodówki nie otwieraj, bo po 23 niezdrowo jest jeść;)
              • jezioraniagara Re: Fontanna z ''prostatą'' 18.08.15, 01:54
                Fontanna w Rybniku.Czegoś takiego nie widziałem dotychczas nigdzie.Świetny pomysł koniecznie trzeba tam jechać w ciepłe dni z dziećmi.
                Pogratulować pomysłu.Dzieci mają radochy co niemiara a dorosłym też przyjemnie popatrzeć na uśmiechnięte buzie.

www.google.pl/search?q=fontanna+w+rybniku&rlz=1C1DVCI_enPL395&espv=2&biw=1280&bih=737&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CB8QsARqFQoTCJKYv4mmsccCFYG6Ggod2s0Eww
                • jezioraniagara Re: Fontanna z ''prostatą'' 18.08.15, 01:56
                  www.google.pl/search?q=fontanna+w+rybniku&rlz=1C1DVCI_enPL395&espv=2&biw=1280&bih=737&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CB8QsARqFQoTCJKYv4mmsccCFYG6Ggod2s0Eww#imgrc=lS-ffJQAyP5XrM%3A
                  • mietlorz707 Jaki fajny kontrast :) 18.08.15, 02:27
                    Rybnik:
                    "Niektórzy z przechodniów śmieją się, że stała się ona drugim rybnickim kąpieliskiem"
                    Ruda Śląska:
                    "Za wchodzenie do fontanny grozi mandat karny do 250zł. Mówi o tym art. 55 Kodeksu Wykroczeń - wyjaśnia mł. insp. Tomasz Parzonka"
                    • aloes69 Re: Jaki fajny kontrast :) 18.08.15, 07:09
                      Bo jak się projektuje fontannę trzeba to robić z głową. Może być elementem tylko dekoracyjnym lub stanowić wpasowany w otoczenie element także do fajnego wykorzystania przez mieszkańców. Nasza została zaprojektowana w stylu patrz i podziwiaj i szczerze powiem, że ten plac można było zrobić na tysiące sposobów , wybrano coś pośredniego pomiędzy pomnikiem, a placem defilad, a fontanna kojarzy mi się raczej z takimi, które zdobią aleje na dużych reprezentacyjnych cmentarzach. Niestety fontanna jest przy okazji niebezpieczna ze względu na wybór kamienia - śliski i kańciaste wystające elementy. Zabawa w niej może się skończyć tragedią. Dziecko może sie uderzyć w potylicę. Stąd ostrzeżenia i w tej sytuacji większego wyboru nie ma.

Przy okazji jak juz miał być pomnik to fajniejszy byłby taki
                      www.youtube.com/watch?v=5CIdBUGXzU8
                      • mietlorz707 Re: Jaki fajny kontrast :) 18.08.15, 14:23
                        > Dziecko może sie uderzyć w potylicę. Stąd ostrzeżenia i w tej
                        > sytuacji większego wyboru nie ma.

Ej, to dlaczego nie ma ostrzeżenia o treści najbardziej przerażającej z możliwych: "Nie wchodź bo umrzesz"? ;)

Albo: gdzie był nadzór budowlany gdy toto powstawało? Wszak żyjemy w czasach, gdy wszystko musi być wykonane tak, by debile nie stali się ofiarami własnej głupoty.

A tak poza tym, to chcę u nas takie coś:
                        www.rydultowy.pl/galeria-143-park_sensoryczny_rosa.html
                        PS.
                        Kanciaste, aloesie, kanciaste...
                        • aloes69 Re: Jaki fajny kontrast :) 18.08.15, 16:55
                          No faktycznie - teraz widzę, bo rano to ja zazwyczaj niewiele widzę..... .:)

• aloes69 Re: Jaki fajny kontrast :) 18.08.15, 17:16
                          P.S.
                          A w sprawie tego parku sensorycznego to jakieś wystąpienie zrobiłeś, poprzeć Cię ? :);)
                          • mietlorz707 Re: Jaki fajny kontrast :) 18.08.15, 17:52
                            No, wystąpiłem przecież, teraz, tutaj. Chcę taki w Kochłowicach. Nie wiem gdzie, ale chcę.
                            I żeby o drogi dbano jak w Katowicach, też chcę.
                            I innego prezydenta chcę. Inną prezydent też. Wiceprezydentów też chcę innych.
                            Radę miasta z innym radnymi chcę.
                            I żeby w środku Kochłowic nie śmierdziało chcę.
                            Popierasz?
                            • aloes69 Złapał Kozak Tatarzyna, a .... 18.08.15, 22:01
                              "No, wystąpiłem przecież, teraz, tutaj. Chcę taki w Kochłowicach. Nie wiem gdzie, ale chcę."
                              - Popieram, o ile nie chcesz w miejscu gdzie się nie da.
                              "I żeby o drogi dbano jak w Katowicach, też chcę."
                              - Nie mam wiedzy jak dbają w Katowicach, rozważę....
                              "I innego prezydenta chcę."
                              - Przecież dopiero go wybrali. Będzie jeszcze czas na to by go nie chcieć. Każdemu daje szansę, zanim mnie rozczaruje lub do siebie przekona.
                              "Inną prezydent też. Wiceprezydentów też chcę innych."
                              Radę miasta z innym radnymi chcę.
                              - Chodzi Ci o Rudę ?
                              "I żeby w środku Kochłowic nie śmierdziało chcę. Popierasz?"
                              Z czystej sympatii - chyba tak - jeżeli Ci faktycznie śmierdzi.....

P.S.
                              „In­tuic­ja jest nieświadomą in­te­ligen­cją, która pro­wadzi do wie­dzy bez ro­zumo­wania lub wnioskowania. „
                              - Hans Selye

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka