Dodaj do ulubionych

kawiarenka

17.11.17, 13:31
Mam do was wielką prośbę - zastanawiam się nad otwarciem niewielkiej kawiarni w Rudzie Śląskiej. Mam też kilka miejsc w których ona mogłaby powstać ale chciałabym też znać opinię większej ilości mieszkańców. Stąd też kilka pytań :)
Czy jest jakieś miejsce w której ewidentnie brakuje kawiarenki? Czy może miałaby by się w niej znajdować również kawa na wynos? Jeśli tak to mniej więcej ile byłbyś wstanie zapłacić za nią?
Za wszelkie informacje będę wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • greenrs2 Re: kawiarenka 17.11.17, 13:48
      Ruda Śląska to dość specyficzne miasto. Nie ma tu korporacji, gdzie pracują młodzi ludzie, lubiący spędzać czas w takich miejscach. Jeśli już, to w pobliżu musi być jakaś galeria czy supermarket. Dlatego np kawiarenka w Plazie ma dość duże powodzenie, bo ludzie wstępują tam przy okazji zakupów. Niedawno funkcjonowała bardzo fajna kawiarnia na rogu Dąbrowskiego i Teatralnej ale niestety już jest zamknięta. Powodów można się tylko domyślać. Dobrym miejscem jest chyba ulica Kubiny, gdzie jest dość duży ruch pieszy, zwłaszcza w godzinach przedpołudniowych. Dobrym rozwiązaniem jest połączenie kawiarni z piekarnią. Zauważyłem, że sprawdza się w innych miastach.
      Życzę powodzenia.
      • bara411 Re: kawiarenka 17.11.17, 13:55
        Dziękuje za info. Właśnie miałaby to być kawiarnia nie tyle co z piekarnią co z ciastami (drożdżówkami) pieczonymi na miejscu.
        • hepik1 Re: kawiarenka 17.11.17, 19:01
          Sorry,ale to mrzonki.Chyba ,że mąz bogaty i bedzie dofinansowywal kaprys malzonki, ;)
          • greenrs2 Re: kawiarenka 18.11.17, 00:05
            Skąd u Ciebie ten cynizm? Z takim podejściem to zostanie nam grill na ogródku i piwo z Biedronki.
            • hepik1 Re: kawiarenka 18.11.17, 15:49
              To nie cynizm a zdrowy realizm ;)
              Kawiarnia (filia) Wiśniowego Sadu przy Miodowej Chatce w zeszłym roku zamknieta na okres zimowy,mimo,że właściciel miałby z czego dokładać.W tym roku widzę otwarte ale w zasadzie,po zbudowaniu pieca pizzowego na drewno,trudno nazwać typową kawiarnią.A miejsce w najludniejszej dzielnicy,we własnym lokalu,bez czynszu.
              Może jak to oceanarium zbudują,to i kawiarnia w pobliżu sie uchowa. ;)
              • hepik1 Re: kawiarenka 18.11.17, 16:25
                Smakoszem kawy nie jestem ale kilka zapachow i smakow pamiętam.Piekne pachnialo kawą w Delikatesach na Wirku.To pół wieku temu było,kawy nie piłem.Ale zapach pamietam.
                Potem kawa w Chorzowie,w kawiarni PSS Społem,z takiego potęznego socjalistycznego ekspresu.
                Kawa na Wegrzech przygotowana przez wlascicielkę kwatery,kawa z ekspresu wypita w porcie na wyspie w Chorwacji...Która byla najlepsza?Chyba jednak ta w Chorzowie ;)
      • fifik_rsl Re: kawiarenka 17.11.17, 22:23
        Ta kawiarenka na Wirku już zamknieta? Jeszcze w lato tam byłem. Fajne klimatyczne miejsce, relatywnie niedrogo,a można było miło spędzić czas. Jeśli takie biznesy upadają to jest przykre. Co do Kubiny, to niby tak, ale z drugiej strony tu nawet Kuźnia Smaku się nie ostała.
        • greenrs2 Re: kawiarenka 18.11.17, 00:01
          fifik_rsl napisał(a):

Co do Kubiny, to niby tak, ale z drugiej strony tu nawet Kuźnia Smaku się nie ostała.

Ale powodów nie znasz...
          • jankolodziej Re: kawiarenka 18.11.17, 16:28
            Najlepszy biznes na kawie robi pewna warszawska firma na pyrzowickim lotnisku. Na 5 kaw czekałem około 20 minut, a rachunek wyniósł ... 300 złotych. Pytałem czy nie ma pomyłki, ale tak miało być. Mnie się wydawało, że za te 3 stówki to mi ten express chcą dać, bo więcej wart nie był.
            Kawa w kawiarence według ścisłego tej nazwy znaczenia to ryzykowny interes. Nikt nie zapłaci raczej za filiżankę więcej, niż kosztuje w sklepie paczka kawy. A właściciel chce sporego czynszu, ZUS czai się na składkę, sanepid bierze kasę za comiesięczne kontrole itp. Musi być zatem coś więcej w ofercie, nawet niematerialnego.
            • hepik1 Re: kawiarenka 18.11.17, 16:40
              Ha,ha...mi sie przypomniało.Podobne interesy robiłem w latach 80 po wprowadzeniu stanu wojennego.Zawodowo jeździłem po Polsce,w tym dwa razy w miesiącu do Gdyni.Tam na hale targowe i po zaprzyjaźnionych sklepikach.Kilka kg kawy kupione tam ,dawały kilkakrotne przebicie na sprzedaży Hanysom na Śląsku ;)
              • hepik1 Re: kawiarenka 18.11.17, 17:00
                Ogólnie,fajne czasy były.Na przelomie 79/80 pół roku robiłem w drukarni na Liebknechta gdzie drukowano DZ,TR i Sport.Po nocnej zmianie dojeżdżałem do Kochłowic,pod kioskiem juz kolejka,zwlaszcza w piątek(program tv) i miałem drugą dniówkę w kieszeni ;)
                • bara411 Re: kawiarenka 18.11.17, 20:45
                  hepik1 - bardzo konstruktywne i pokrzepiające są twoje wiadomości :)
                  • hepik1 Re: kawiarenka 19.11.17, 10:45
                    Jak na wątek o kawiarni,podtrzymuję tylko konwersację ;)
                    Co do konstruktywności,w sieci zapewne setki iformacji,zapewne fora tematyczne,Całkiem rozsądny artykuł taki znalazłem: innpoland.pl/124865,otwieramy-kawiarnie-przeczytaj-zanim-zbankrutujesz
                    Trzeba jeszcze pamietać,że to o 2 mln W-wie a nie kilkunastotysięcznej dzielnicy w RŚl ;)

I znowu taka dygresja.W ,powiedzmy 15 tys Kochłowicach,nie tak zupełnie dawno mieliśmy kilkanaście piwiarni.Każda z swoimi stałymi klientami i chyba bez dopłacania do interesu.Dzisiaj zostało ich 3 albo 4?A na samym piwie to chyba tylko Hetman jeszcze tylko jedzie?(nie wiem,dawno nie byłem) ;)
    • jezioraniagara Re: kawiarenka 22.11.17, 05:20
      kawę dają za darmo przy okazji większych zakupów np w salonach samochodowych,bankach,sklepach z drogimi rzeczami,galeriami.
      W Istambule w latach 80 w każdych sklepach zawsze zaczynali od podania kawy i coś jeszcze.
      U nas nie wszędzie ale staje sie to coraz bardziej powszechne.
      Zarabianie na sprzedaży kawy jest raczej trudne a może wręcz nie możliwe?
      Dzisiaj kawa to najwyżej dodatek do drogiego towaru.

Gdyby to był na przykład klub muzyczny,filmowy(kino Patria) inny tematyczny to kawa mogła by być dochodowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka