Dodaj do ulubionych

Gazeta Wyborcza napisała ..

31.03.05, 14:07
Głośno o Rudzie Śląskiej.
miasta.gazeta.pl/katowice/1,35063,2624709.html
komentarz działacza STOP KORUPCJI
miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,2624710.html
oraz czytelników
miasta.gazeta.pl/katowice/72,35063,2624709.html?v=3&a=22170729#opinie
Ujawnienie Rad Nadzorczych to zapalenie lontu pod Stanią.Podoba mi się hasło:
Dość Stania w miejscu.

Obserwuj wątek
    • w36 Re: Gazeta Wyborcza napisała .. 31.03.05, 16:00
      nina421 napisała:

> Ujawnienie Rad Nadzorczych to zapalenie lontu pod Stanią.

Nie jest może to tak tak wybuchowa sprawa, jak to na pierwszy rzut oka wygląda
      ale bardzo oczywiście ważna, choć w szerszym kontekście niż ludzie Stani. Zauważ
      w komentarzu Karasiewicza zwrot " To nieuczciwe wobec mieszkańców miasta.".
      Właśnie to sprawa uczciwości ludzi pośrednio czy bezpośrednio obdarzonych
      zaufaniem mieszkańców miasta, niż konkretnym złamaniem prawa, do którego akurat
      w tej sprawie nie doszło. Co do Stani i PO, to oczywiście odsadzanie stanowisk
      "swoimi" to nie jest ich wynalazek przecież, ale nie za bardzo jest to
      usprawiedliwieniem.
      Już bardziej konkretną sprawą, podważającym zaufanie do Stani, są niestety
      uczynki Szastoka w Bytomiu, choć brak niestety informacji o dalszych
      konsekwencjach np. czynnościach prokuratury w tej sprawie.
      A uczciwość to niestety jeszcze cecha rzadko spotykana u ludzi którzy podejmują
      się pracy na rzecz naszego samorządu. Niektórzy np. w dziwny sposób pozbywają
      się prywatnych prosperujących interesów by intensywnie (i to jak) starać się o
      etat na niezbyt może atrakcyjnych stanowiskach gdzieś w miejskich
      przedsiębiorstwach :-0 . Na pierwszy rzut oka dziwne ;).

• naturysta71 Re: Gazeta Wyborcza napisała .. 31.03.05, 20:09
        Szanowny kolego, nie jest wynalazkiem Stani obsadzanie swoimi
        partyjnymikolegami miejsc w Radach Nadzorczych czy Zarzaach spółek, ale w
        historii /15 lat/ takich sytuacji nie było. Jeden kumpel w 3 radach, drugi
        sierota z PO w 2 Radach szefuje, w Radach jest zięć Prezydenta a
        dodatkowo "wymiana" prawie wszystkich prezesów i dyrektorów na swoich bez
        konkursów. Szastok to tylko widoczny przykłąd który też został na tym forum
        wywołany, inne sprawy też się pojawią. Niektóre sytuacje w Radzie Nadzorczej
        PEC budzą wątpliwości. Postaraj się cokolwiek dowiedzieć.
      • amarian2 Re: Gazeta Wyborcza napisała .. 31.03.05, 21:23
        Jeżeli przyjmujemy, że wspólnota samorządowa to mieszkańcy a spółki miejskie to
        własność tej wspólnoty to zgodnie z kodeksem handlowym członkowie Rad
        Nadzorczych reprezentują właścicieli, czyli mieszkańców. Dzisiaj członkowie Rad
        Nadzorczych reprezentują inne interesy w tym firm w których sprawują swoje
        funkcje. Przykład: sposób rozliczenia wody.

• przejrzysty1 Re: Gazeta Wyborcza napisała .. 31.03.05, 21:23
        w36, o jakich czynnosciach prokuratora mowisz a stosunku do szastoka-przeciez
        wiadomo wszystkim, ze Wojcik i kolezki ukrecili leb sprawie i po naduzyciach,
        kradziezy, odwolali go z sekretarza w Bytomiu ze wzgledu na stan
        zdrowia.Szeroko na temat sitwy zwiazanej z ta sprawa pisaly gazety zycie
        bytomskie, goniec i wprost.Faktem jest, ze Szastok to oszust i skompromitowany
        w Bytomiu, zostal teraz dyrektorem i naczelnikiem u Stani.To sa fakty
        niezaprzeczalne.
        • w36 Re: Gazeta Wyborcza napisała .. 01.04.05, 02:56
          przejrzysty1 napisał:

> w36, o jakich czynnosciach prokuratora mowisz a stosunku do szastoka

Mówię o normalnych działaniach w przypadku kradzieży mienia miejskiego, ale to
          tylko moje przypuszczenie, niestety. Informacje w tej sprawie są bardzo skąpe,
          choć zamieszczenie przez Wprost tej informacji z podaniem nazwiska wskazuje na
          posiadanie przez redakcje jakis konkretnych dowodów, lub skorzystanie z
          dostępnych i pewnych źródeł, nie jest już to z pewnością jakaś plotka. Tylko czy
          prokuratura prenumeruje Wprost?
    • darek10004 Re: Gazeta Wyborcza napisała .. 31.03.05, 19:15
      mówiłem niedawno, że będąc w Warszawie u moich przyjaciół powiedzieli mi, że
      Ślązak to tępy ch.... bo pozwala dopuszczać do takich a takich sytuacji,
      broniłem nas, że wcale tak nie jest, ale po przeczytaniu artykułów, które
      przytaczasz nino421 mam wątpliwości czy czasem oni nie maja racji. Ktoś kiedyś
      powiedział "nie walczmy z Polakami, dajmy im władze a sami się zniszczą, coś w
      tym chyba jest." Ręce po prostu opadają.
      • uska19 Re: Gazeta Wyborcza napisała .. 31.03.05, 19:47
        Darek masz rację, pozwalamy na takie sytuacje. GW była oszczędna, opisała tylko
        Szefa Platformy, jeden z liderów PO jest szefem dwóch Rad Nadzorczych, a sprawa
        zięcia też w dwóch Radach itd. Stania poprzez Jajszczok kłamie. W Rudzie
        Sląskiej mieszkai pracuje kilkadziesiąt osób mających uprawnienia dot. Rad
        Nadzorczych i Stania o tym wie tylko nie są z jego "dworu" królewskiego.
        Podobno /nie dokońca mogę to stwierdzić/ dwóch z aktualnych członków nie
        posiada odpowiedniego kursu i uprawnień. Ciekawe.
        Mnie jeszcze jeden temat w art. zainteresował. Sprawa koalicji SLD, PO i Unii
        Wolności. Tam przecież jest Domżalski. Chciałabym poznać stanowisko UW czy
        rzeczywiście dostali propozycje wspólpracy od Stanie i czy rzeczywiście nie
        mają wykształconych ludzi. Co na to Wspólnota od Kanie która nie wymieniona
        została w tej dziwnej koalicji, oni już wcale nie mają ludzi tylko na kilka
        stołków w radzie Miejskiej.
        • nikos.d do obserwatora 31.03.05, 20:42
          Czy można się dowiedzieć czy osoby zasiadające w radach nadzorczych posiadają
          odp. uprawnienia?!

--
          nie będzie takich machlojek to mówię ja - Dyzma - prezes..
          • amarian2 Re: do obserwatora 31.03.05, 20:49
            Jeżeli nie będę mógł uzyskać tej informacji bezpośrednio w Urzędzie to zgłoszę
            w poniedziałek taką interpelację i wtedy będziemy mieli pewną i podpisana przez
            Prezydenta odpowiedź.
            • amarian2 Re: do obserwatora 02.04.05, 11:27
              Na Komisji Budżetu na pytanie dot. uprawnień członków Rad Nadzorczych
              usłyszałem odpowiedź, że wszyscy członkowie którzy reprezentują Miasto powinni
              mieć takie uprawnienia, mogą nie mieć takich uprawnień członkowie Rad z
              ramienia pracowników lub innych wspólników. Po za tym w Rudzie Śląskiej jest
              wiele osób majacych odpowiednie uprawnienia.Nieprawdziwa jest takze informacja
              dot. zwrócenia sie w tej sprawie /Rad nazdzorczych/ do innych partii. Myślę, że
              w najbliższym czasie beą sprostowania w tym temacie.
      • przejrzysty1 Re: Gazeta Wyborcza napisała .. 31.03.05, 21:28
        Darku, nie tylko, ze slazak to tepy ch....ale podaj mi przyklad kiedy to slazak
        slazakowi pomoze w czymkolwiek, rzadko sie to zdarza. Cos Twoje przepowiednie o
        odwolaniu Szastoka sa bardzo prima aprilisowe.Co sadzisz o artykule w GW, jest
        enigmatyczny nie dotyka istotnych spraw, ktore bola ludzi, o ktorych redakci
        wiedamo i przemilczeli.
      • jozefosmenda Re: Darek 10004 napisał .. 31.03.05, 22:55
        oto twoje dwie wypowiedzi szanowny Darku:
        > darek10004 21.03.2005 20:42
        Byłem jakiś czas temu w Gdańsku u moich przyjaciół i lekko
        mnie wyśmiali, że delikatnie mówiąć Ruda Śl. jest na świeczniku, i Ślązak to
        tępy h... bo dopuszcza do takich a takich sytuacji.

> darek10004 31.03.2005 19:15
        mówiłem niedawno, że będąc w Warszawie u moich przyjaciół powiedzieli mi, że
        Ślązak to tępy ch.... bo pozwala dopuszczać do takich a takich sytuacji,

Zastanawiam się zatem,że i w Gdańsku iw Warszawie mówią na nas,że ślązak to
        jest tępy ch....? I to na przestrzeni zaledwie 10 dni?
        Kurcze blade ale myśmy podpadli przez te Rady Nadzorcze!(no i dzięki
        prezydentowi,który też jest z PO)
        • darek10004 panie Osmenda 01.04.05, 09:34
          Panie Józefie to co powiedzieli moi klienci z Nowego Sącza o nas nie nadaje się
          do publikacji. W lutym w Warszawie z mojej winy uderzyłem w tył samochodu
          Warszawiaka. Jak spojrzał na rejestrację mojego samochodu to bardzo dosadnie
          powiedział mi kim jestem, to też nie nadaje się do publikacji. Ciekawe czemu
          maja o nas takie "fajne" zdanie?
        • mirellla Re: Darek 10004 napisał .. 01.04.05, 15:47
          jozefosmenda napisał:

> oto twoje dwie wypowiedzi szanowny Darku:
          > > darek10004 21.03.2005 20:42
          > Byłem jakiś czas temu w Gdańsku u moich przyjaciół i lekko
          > mnie wyśmiali, że delikatnie mówiąć Ruda Śl. jest na świeczniku, i Ślązak to
          > tępy h... bo dopuszcza do takich a takich sytuacji.
          >
          > > darek10004 31.03.2005 19:15
          > mówiłem niedawno, że będąc w Warszawie u moich przyjaciół powiedzieli mi, że
          > Ślązak to tępy ch.... bo pozwala dopuszczać do takich a takich sytuacji,
          >
          >
          > Zastanawiam się zatem,że i w Gdańsku iw Warszawie mówią na nas,że ślązak to
          > jest tępy ch....? I to na przestrzeni zaledwie 10 dni?
          > Kurcze blade ale myśmy podpadli przez te Rady Nadzorcze!(no i dzięki
          > prezydentowi,który też jest z PO)

Wydaje mi się że Darek 10004 ma rację. Nie chodzi o sformułowanie ale o fakt
          postrzegania nas w innych regionach. Nie ważne czy to w Gdansku czy w Warszawie.
          Często wyjeżdżam w rózne rejony Polski i jest takie traktowanie jak pisze
          Darek. A identyfikacja rejestracji samochodu jest teraz sprawą banalną i
          obawiam się czy wracając do samochodu nie będzie on zniszczony.
          Więc w przeciwieństwie do Pana Józefa mnie nie jest tak wesoło. Podłoze tego
          problemu jest głębsze i nie jedynym winnym jest Prezydent Stania. Przypomnijmy
          sobie czasy PRL-u kiedy kwitło górnictwo i kiedy górnicy zarabiali masę forsy i
          obnosili się z nią na Mazurach czy w górach wyzwalając znienawidzenie biednych
          warstw. Samochody na kartki, sklepy G, i tym podobne przywileje, dzisiaj
          niestety pokutujemy za to wszystko.
          • darek10004 Re: mirella 01.04.05, 19:12
            wiem coś o tym bo dużo jeżdzę po Polsce, z rejestracją mojego samochodu SRS....
            albo SL...., panie osmenda wyjedź pan w końcu swoim samochodem za granicę woj.
            Śląskiego to pan zobaczy jak pana przyjmą rodacy. Wtedy będzie pan praktykiem a
            nie teoretykiem jak teraz.
    • uska19 Re: Gazeta Wyborcza napisała .. 01.04.05, 08:59
      rudaslaska.naszemiasto.pl/wydarzenia/463364.html
      art. w DZ
      • renata53 Re: Gazeta Wyborcza napisała .. 14.04.05, 16:41
        Juz niebawem porzadna gazeta zabierze sie za Stanie! Tak dalej byc nie moze i
        nie bedzie! Oszusta to Stania moze zatrudnic sobie prywatnie nie do gminy!!
    • darek10004 panie O. 01.04.05, 12:05
      aaa tępy ch... to przenośnia. Słyszałem jeszcze kilka innych, mało
      pochlebnych, określeń na Ślązaka ale nie będę ich przytaczał. Chyba pan tak
      naprawdę nie myśli, że ludzie w innych rejonach kraju mają o nas mizerne zdanie
      z powodu jakichś rad nadzorczych, panie Osmenda to trochę infantylne myślenie.
    • brynio5 Re: Gazeta Wyborcza napisała .. 13.11.05, 19:08
      a czy jeszcze ktoś coś napisał w tej materii?
      Czy coś uległo zmianie na lepsze ,gorsze czy stoimy w miejscu?

Ale mnie to hasło się nie podoba bo uważam,że w miejscu nie stoimy!
      • broneknotgeld Re: Gazeta Wyborcza napisała .. 13.11.05, 21:32
        Jeronie, aleś stary wontek wyciongnoł.
        Cosik takego trololol-aes zgodnie ze zalycyniami gory wycino.
        Możno jak prziklepia postym to sie łostanie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka