14.04.05, 14:37
Osoby związane z RAŚ i organizacjami regionalistycznymi, zatroskani o dobro
Naszego Miasta i całego Śląska, apelujemy do wszystkich organizacji i ludzi
dobrej woli o przyłączenie się do naszej inicjatywy. Nie mogąc liczyć na
jakiekolwiek wsparcie i zrozumienie ze strony ogólnopolskich partii i
organizacji politycznych, nie wykazujących najmniejszego zainteresowania
upadkiem gospodarczym, katastrofą społeczną i zapaścią cywilizacyjną Śląska,
postanawiamy co następuje:

W czasie wyborów każdego szczebla, poczynając od wyborów do Parlamentu
Europejskiego na wyborach samorządowych kończąc, wspólnie i w porozumieniu,
będziemy popierać jedynie takie osoby, mieszkańców Śląska, których
dotychczasowa działalność i postawa życiowa gwarantuje, że mandatu zaufania
społecznego użyją dla dobra społeczności lokalnej a nie dla własnych korzyści.

Postanawiamy z całą mocą i konsekwentnie, nigdy nie udzielać poparcia
wyborczego tzw. spadochroniarzom, to jest osobom nie związanym ze Śląskiem,
którzy głosy śląskich wyborców traktują jedynie jako odskocznię dla osobistej
politycznej kariery.

Pamiętajmy, że bieda i bezrobocie dotyka ludzi niezależnie od ich narodowości
i poglądów politycznych. Jeśli my Mieszkańcy Rudy Śląskiej i całego Górnego
Śląska sami sobie nie pomożemy, wybierając do Parlamentu czy Rady Gminy,
najlepszych spośród Nas, to nikt inny Nas nie uratuje.

Zapraszam wszystkich chętnych, którzy chcą działać na rzecz idei politycznego
upodmiotowienia mieszkańców Śląska na spotkanie , które odbędzie się 19 kwietnia
o godzinie 18 w restauracji “Wawelska” przy ul.

Leon Swaczyna
Obserwuj wątek
    • lswaczyna Re: "JG" 14.04.05, 14:41

Zapraszam wszystkich chętnych, którzy chcą działać na rzecz idei politycznego
      upodmiotowienia mieszkańców Śląska na spotkanie , które odbędzie się 19 kwietnia
      o godzinie 18 w restauracji “Wawelska” przy ul. Raciborskiej 14 w Rudzie Śl.
      (Karmańskie)

Leon Swaczyna

przepraszam
    • w36 Ja podziękuję ale nie skorzystam 14.04.05, 15:45
      lswaczyna napisał:

> Postanawiamy z całą mocą i konsekwentnie, nigdy nie udzielać poparcia
      > wyborczego tzw. spadochroniarzom, to jest osobom nie związanym ze Śląskiem,
      > którzy głosy śląskich wyborców traktują jedynie jako odskocznię dla osobistej
      > politycznej kariery.

Przyznam że nadal bardzo nie podoba mi się koncepcja wyborcza JG tak logicznie
      tu powyżej wyłożona, stosowania innych norm moralnych zależnych tylko od
      miejsca pochodzenia.
      Jak ktoś się pcha do władzy, wyłącznie dla własnych celów, to co do tego że jest
      akurat Ślązakiem czy związanym w jakimś stopniu ze Śląskiem? Tak może dosadnie
      powiedziane "może być choćby złodziej, byle od nos".

Jakieś to chore strasznie.

To że JG to nie robi różnicy i zgarnia takich ludzi by ich wysuwać w wyborach
      , uważam za bardzo nie w porządku wobec wyborców.
      • paul11 Re: Ja podziękuję ale nie skorzystam 14.04.05, 17:22
        Przyznam że nadal bardzo nie podoba mi się koncepcja wyborcza JG tak logicznie
        > tu powyżej wyłożona, stosowania innych norm moralnych zależnych tylko od
        > miejsca pochodzenia.
        > Jak ktoś się pcha do władzy, wyłącznie dla własnych celów, to co do tego że jes
        > t
        > akurat Ślązakiem czy związanym w jakimś stopniu ze Śląskiem? Tak może dosadnie
        > powiedziane "może być choćby złodziej, byle od nos".

Jo skorzystom i Ciebie radza. Choćby ino z kuli tego, że mi sie widzi,iż niy
        poradzisz czytać ze zrozumieniem abo niy chcesz.

• w36 Re: Ja podziękuję ale nie skorzystam 14.04.05, 18:32
          paul11 napisał:

> Jo skorzystom

Twoje prawo. Ja nie.

> Choćby ino z kuli tego, że mi sie widzi,iż niy
          > poradzisz czytać ze zrozumieniem abo niy chcesz.

Mylisz się, tekty prezentowane przez Swaczynę są proste w konstrukcji i
          zawierające cały czas to samo (hmm..) przesłanie. Żadna nowość.
          • paul11 Re: Ja podziękuję ale nie skorzystam 15.04.05, 14:50
            > Mylisz się, tekty prezentowane przez Swaczynę są proste w konstrukcji i
            > zawierające cały czas to samo (hmm..) przesłanie. Żadna nowość.

Jak ftoś mo zowdy te same poglądy to mysla, iż mo i swoje racje - jest wort
            dysputy.
          • osi-ris w36 15.04.05, 15:02
            Popieram cie w 100%
            Żebyś ty wiedział jakią konstrukywną rozmwę prowadził p. L.S. z panem Z.Lit..
            jeszcze "obaczycie" jak dwaj spadachroniarze spotkają się w desancie :)
            Nie wiesz czasem kto zaprosił Korwina Mikke do R-Śl w czasie kampani
            referendalnej w sprawie UE?
            • lswaczyna Re: "JG" 15.04.05, 21:31
              osi-ris napisał
              > Nie wiesz czasem kto zaprosił Korwina Mikke do R-Śl w czasie kampani
              > referendalnej w sprawie UE?

Między innymi Ja, należy do grona moich znajomych.
      • kapioh1 Re: Ja podziękuję ale nie skorzystam 15.04.05, 22:40
        Nie musisz korzystać. Radzę jednak nie pisać bzdur o tym, że idea JG polega na
        wyborze złodzieja na przykład, ale od nos. Radzę również przyjrzeć się
        dokładnie dotychczasowym dokonaniom polityków spoza Górnego Śląska, tutaj
        wybranych. Wychodzi na to, że są to politycy "leko chycyni", czyli tzw."drugiej
        świeżości". Ostatnio przykład niezwykłego wręcz umiłowania naszego regionu daje
        Maciej Giertych.
        • paul11 Re: Ja podziękuję ale nie skorzystam 16.04.05, 17:42
          kapioh1 napisał:

> Nie musisz korzystać. Radzę jednak nie pisać bzdur o tym, że idea JG polega na
          > wyborze złodzieja na przykład, ale od nos. Radzę również przyjrzeć się
          > dokładnie dotychczasowym dokonaniom polityków spoza Górnego Śląska, tutaj
          > wybranych. Wychodzi na to, że są to politycy "leko chycyni", czyli tzw."drugiej
          >
          > świeżości". Ostatnio przykład niezwykłego wręcz umiłowania naszego regionu daje
          >
          > Maciej Giertych.

Mosz recht.
          • adm7 Re: Ja podziękuję ale skorzystam 17.04.05, 14:14
            Przeczytałem Nr.27 polecam
            • lswaczyna Re: Ja podziękuję ale skorzystam 18.04.05, 16:37
              jutro o 18-tej
              zapraszam
              • paul11 Re: Ja podziękuję ale skorzystam 19.04.05, 14:07
                Przyda i powym co myśla!!!!
                • lswaczyna Re: Dziękuję 20.04.05, 08:25
                  Tom drogą składam podziękowanie wszystkim tym którzy wzieli udział w wczorajszym
                  spotkaniu żywo dyskutując o problemach Miasta. Następne spotkanie odbędzie się
                  na Halembie,o szczegółach powiadomię za pomocom wszystkich dostępnych mediów.
                  Osobno dziękuje WR za przysłanie dziennikarza który miał okazje zapoznać się z
                  ideom oddolnej inicjatywy mieszkanców miasta Ruda Śląska mającej na celu
                  pobudzenie postaw obywatelskich.
                  Leon Swaczyna
                  • hepik1 Re: Dziękuję 20.04.05, 09:37
                    A konkretów się nie da?
                    Bo taka nowomowa i banały:

> ideom oddolnej inicjatywy mieszkanców miasta Ruda Śląska mającej na celu
                    > pobudzenie postaw obywatelskich."
                    pusty śmiech wzbudza.
                    A na marginesie -człowieku-jeśli przewodzisz jakiejs grupie,mającej poważne
                    cele społeczne czy polityczne-pisz w Wordzie ,potem popraw błędy i wysyłaj na
                    forum.Nawet Ślonzokowi wypada by umiał po polsku.

• w36 Re: Dziękuję 20.04.05, 20:41
                    lswaczyna napisał:

:)))))))))

Nie powiedział bym, że jestem jakimś purystą językowym i nie lubię za bardzo
                    czepiania się o ortografię na forach, ale taki oficjalny komunikat j/w to już
                    raczej kuriozum, wywołujące co najmniej rozbawienie.
                    To że człowiek, który z takim zaangażowaniem, chce koniecznie dostać miejsce w
                    naszej władzy, nie potrafi napisać 3 zdań bez zrobienia 5(co najmniej) byków
                    ortograficznych, wygląda zdecydowanie groteskowo, stawiając również inne jego
                    przymioty pod znakiem zapytania.
                    Już nie mówie o Wordzie (który zalecał hepik, a prawdę mówiąc nie wychwytuje w
                    tym tekście wszystkich błędów), bo drogi i nie każdy umie obsługiwać, ale
                    praktycznie za grosze w marketach są dostępne w działach szkolnych, słowniki
                    ortograficzne.

Chyba że te nagromadzenie błedów w tej krótkiej wypowiedzi to zabieg
                    socjotechniczny, jak najbardziej celowy, służący do demonstracji programowej
                    niechęci (delikatnie mówiąc) do spraw polskich (w tym języka), przez pana
                    Swaczynę i jego kolegów.

Ani jedno, ani drugie nie jest jakieś zachęcające :(
                    • kapioh1 Re: Dziękuję 20.04.05, 23:08
                      No toś kolego w36 przesadził ! Oczywiście, że Pan Swaczyna popełnił kilka
                      znaczących błędów. Ale Ty również. Z umiejscawianiem przecinków masz kłopoty,
                      stylistyka też nie lepsza. No więc mistrzem poprawnej polszczyzny nie jesteś.
                      Ale Twoja konkluzja, że błedy Swaczyny wynikają z "programowej niechęci" i
                      służą celem demonstracji publicznej tejże niechęci do wszystkiego co polskie to
                      jest normalnie bzdura tygodnia !! Zamiast mistrzem poprawnej polszczyzny można
                      zostać mistrzem "gupiygo fulanio". Gratulacje.
                      • w36 Re: Dziękuję 20.04.05, 23:43
                        kapioh1 napisał:

> No toś kolego w36 przesadził ! Oczywiście, że Pan Swaczyna popełnił kilka
                        > znaczących błędów. Ale Ty również. Z umiejscawianiem przecinków masz kłopoty,
                        > stylistyka też nie lepsza. No więc mistrzem poprawnej polszczyzny nie jesteś.

Zgodzę się z Tobą, ja też popełniam błędy, mistrzem nie jestem, ani nie mam
                        takich ambicji. Ale też ja nie pcham na publiczne stanowisko w jakichkolwiek
                        władzach ;)

> Ale Twoja konkluzja, że błedy Swaczyny wynikają z "programowej niechęci" i
                        > służą celem demonstracji publicznej tejże niechęci do wszystkiego co polskie to
                        >
                        > jest normalnie bzdura tygodnia !!

Zważając na ilość błędów wręcz bijących w oczy, taka myśl mi się nasuneła. Ale
                        się przy tym oczywiście nie upieram.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka