lswaczyna 13.02.06, 20:23 Der grosste Straf fiir polen ist Sie allein Reggiren lassen. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brynio5 Re: Oby to się nie sprawdziło 14.02.06, 09:43 Ale proszę to przetłumaczyć bo ja nie panimaju? Odpowiedz Link Zgłoś
lswaczyna Re: Oby to się nie sprawdziło 14.02.06, 14:58 brynio5 napisał: > Ale proszę to przetłumaczyć bo ja nie panimaju? Największą karą dla Polaków to pozwolić im rządzić się samym. Podobno miał to powiedzieć Otto von Bismark w co osobiście wątpię z uwagi na jego polonofilizm. ( Jego małżonką była polska arystokratka z Poznańskiego a jego wnuki znają język polski ) Odpowiedz Link Zgłoś
marcin_krysinski Re: Oby to się nie sprawdziło 15.02.06, 18:39 Tyle, że to się dokładnie sprawdza od wielu lat. Życie leci a Polacy wciąż się kłócą. Niemcy to jeden z najbardziej rozwiniętych krajów świata. Polska...? No cóż, hmm...Jak mawiał jeden z bohaterów filmu "Skarb" (pierwsza powojenna komedia polska) - "I na tośmy sześć lat wojnę prowadzili..." Odpowiedz Link Zgłoś
kapioh1 Re: Oby to się nie sprawdziło 15.02.06, 18:45 Panie Marcinie, Niemcy to republika FEDERALNA. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin_krysinski Re: Oby to się nie sprawdziło 15.02.06, 19:15 A wojnę prowadzili w koalicji z NRD... Odpowiedz Link Zgłoś
kapioh1 Re: Oby to się nie sprawdziło 15.02.06, 19:52 marcin_krysinski napisał: > A wojnę prowadzili w koalicji z NRD... POWAŻNIE ?? A to mnie Pan zaskoczył, no nie przypuszczałem, z NRD Pan powiada ? Kończył Pan historię, czy jak.. Odpowiedz Link Zgłoś
darek10004 Re: Oby to się nie sprawdziło 15.02.06, 20:16 marcin_krysinski napisał: ...Niemcy to jeden z najbardziej rozwiniętych krajów świata. kapioh1 napisał: > Panie Marcinie, Niemcy to republika FEDERALNA. aaa to znaczy, że skoro Niemcy są republiką federalną to nie mogą być jednym z najbardziej rozwiniętych krajów świata czy jak?. To chyba każdy wie, że oni są federalni, ale co to ma wspólnego z ich dużym rozwojem?, Odpowiedz Link Zgłoś
kapioh1 Re: Oby to się nie sprawdziło 15.02.06, 20:20 To ma wspólnego, że kraje związkowe (Landy) są samodzielne w wielu sprawach, autonomiczne poprostu. Zdrowy regionalizm sprzyja rozwojowi całego państawa, Darku. I na tym między innymi polega sukces. Z terenami dawnego NRD było przez lata zupełnie inaczej, czyli socjalizm, centralizm etc... I do czego tam doszli ? Odpowiedz Link Zgłoś
marcin_krysinski Re: Oby to się nie sprawdziło 15.02.06, 20:38 Niemcy to Niemcy - Polacy to Polacy. Marketingowe nazewnictwo kraju to zupełnie nie istotne zagadnienie. Jakby nie USA i Plan Marshalla to byłoby tylko NRD. Do dzisiaj. Historii nie kończyłem. Ale byłem w NRD... :) Natomiast w pełni popieram landowość czy stanowość danej organizacji państwowej. Wyznaję zasadę jak największej decentralizacji władzy. Jak najbardziej popieram dążenia lokalnych społeczności do decydowania o sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
kapioh1 Re: Tym razem zgadzam się z Krysińskim :) 15.02.06, 21:44 Z drugą częścią Pana postu zgadzam się w zupełności ! Odpowiedz Link Zgłoś
marcin_krysinski Re: Tym razem zgadzam się z Krysińskim :) 15.02.06, 21:53 Cały czas nas jednak mało. Referendum to chyba 500.000 podpisów trzeba mieć? Odpowiedz Link Zgłoś
lswaczyna Re: Tym razem zgadzam się z wami:) 16.02.06, 09:02 Jeśli by zebrać podpisy, Ślązaków, wielkopolan, kaszubów, mazowszan, ( w tych regionach istnieją, istniały organizacje które tworzyły na początku lat dziewięćdziesiątych "Unię Regionów")...itp. to może dało by się zebrać wystarczającą ilość podpisów. Widze, że rozumiecie Panowie pozytywy płynące z decentralizacji państwa ale nie rozumiecie strategi RAŚ w dochodzeniu do PRZYWRÓCENIA autonomii. Niemniej zapraszam do współpracy z rudzkim kołem RAŚ tak na niwie kultury jak działań politycznych :) Odpowiedz Link Zgłoś
w36 Re: Tym razem zgadzam się z wami:) 16.02.06, 09:53 lswaczyna napisał: > Niemniej > zapraszam do współpracy z rudzkim kołem RAŚ tak na niwie kultury jak działań > politycznych :) Leon, czyżbyś zbierał znowu kasę na tytę ? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kapioh1 Re: Tym razem zgadzam się z wami:) 16.02.06, 15:28 Nie bądź W36 malkontentem. Leon jest aktywny w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Zaliczył co prawda głupie wpadki i śmieszne teksty, lecz ja tą jego aktywność doceniam. Odpowiedz Link Zgłoś
w36 Re: Tym razem zgadzam się z wami:) 16.02.06, 16:40 kapioh1 napisał: > Nie bądź W36 malkontentem. Leon jest aktywny w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Niech Ci będzie, kapioh ;) Wiem że Leon potrafi wzbudzić Twój entuzjazm wklejając byle kawałek czyjegoś tekstu czy nawet prosto oświadczając że mu się hepie, ale przecież, nie czarujmy się, wiadomo że ta wzmożona ostatnio robota agitacyjna czemuś służy. Z wyborami narazie spokój, więc mogę się domyślać że może chodzić o jakiś tłum na zebraniu, ale prędzej czy później stanie sprawa zbierania kasy, jak to już przecież znamy z doświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś