Dodaj do ulubionych

KWK Bielszowice.

08.05.06, 16:40
Czy ktoś mógłby wyjaśnić, na czym polega działalność KWK Bielszowice, pomijam
fakt zanieczyszczania środowiska przez odpady i pyły, bo nie jest to rzecz
chlubna i chyba przekracza ramy działalności kopalni, nie tylko
bieloszwickiej. Podziękowałabym z góry za udostępnienie objaśnień.
Obserwuj wątek
    • kapioh1 Re: KWK Bielszowice. 08.05.06, 20:48
      Droga Kagarro ! Działalnośc KWK "Bielszowice" polega na dewastacji zabudowy
      dzielnicy na niespotykaną skalę oraz wyburzaniu dewastowanych obiektów w
      majestacie pseudo- prawa, zamiast remontowania i profilaktyki, co jak wiemy
      jest znacznie droższe i kłopotliwe. Polega również na współpracy z takimi
      tworami jak GSM "Luiza" w wykwaterowywaniu mieszkańców Bielszowic do Zabrza, co
      zapewne zachwyca A. Stanię. Marginalnie KWK "Bielszowice" zajmuje się
      składowaniem super- kruszywa w miejscu gdzie z dziesięć lat temu przebiegała
      nikomu nie potrzebna ulica Bielszowicka.
      • broneknotgeld Re: KWK Bielszowice. 08.05.06, 21:47
        No wiysz, nikierzy godajom że niy trza nom wonglo, jak momy prond, ropa i gaz.
        No dyć ta ropa i gaz to ciyngym niy nasze, a co sie tyczy prondu, to nawet
        ło "Żarnowcu" niy ma co terozki marzyć.
        • kagarro Re: KWK Bielszowice. 09.05.06, 11:54
          ja mam rozumieć z tego, że jedzie woznik z wozem i podobnie jak w sytuacji w
          której wozi węgiel i woła "węgiel węgiel" podobnie zachowuje się przewożąc
          ropę, gaz i inne utensylia kosztowne a drogie, które mogą stać się łatwym łupem
          dla huliganów, bo który z tych co wybierają węgiel czy miał przez płot od
          kopalni- z terenów kopalnianych pogardziłby takim doskonałym matreiałem
          opałowym jak ropa czy gaz. Innymi słowy- sytuacja niespotykana, by ktos głośno
          wołał, że ropa i gaz jest u niego łatwo dostępny podobnie jak węgiel.
          Prądu poza tym nie sprzedaje się jak węgiel, chyba że masz na myśli
          ten "bateryjski"..
          wolałam się jednak upewnić, takie tylko pytanie zadałam a tu już gromy na
          kopalnie.
      • kagarro Re: KWK Bielszowice. 09.05.06, 11:47
        kapioh1 napisał:
        >polega na dewastacji zabudowy
        > dzielnicy
        Zrobię tu mały ustępik dla swojej uwagi- masz na myśli zabudowę terenu
        dzielnicy przez pola, które odzielaja dzielnicę od innej dzielnicy, czyli od
        Bielszowic? Bo innej zabudowy prócz domyślnej nie zauwazyłam... nie biorac pod
        uwagę tej wskazanej przez ciebie co do której wolałam się jednak upewnić.
        Dlatego zapytałam.
        A poza tym nie bardzo rozuemiem, szczerzd mówiąc prawie nic. Język zanadto
        ozdobny, nie można by tak jaśniej.
    • osmenda_k Re: KWK Bielszowice. 08.05.06, 22:51
      Dzięki temu kruszywu zostało zalene kilka jak nie kilkanaście ogródków i jedno
      domostwo. Działkowicze dostali eksmisję a mieszkańcom przy ulicy bielszowickiej
      dokucza przerażliwy smród.
      Ale w sumie jest fajnie i węgiel można nazbierać - dla każdego coś.
      • broneknotgeld Re: KWK Bielszowice. 08.05.06, 23:06
        Hehe, przipomnioł mi sie zarozki jedyn rudzki sklepikorz, kery był przeciw tym
        naszym grubom. Tak se w tym zapyńdzioł, że w końcu cołkym zapomnioł ło tym, co
        3/4 sklepowego utargu robiom mu prawie bergmońske familije.
        • kapioh1 Re: KWK Bielszowice. 09.05.06, 00:03
          Słuszna uwaga Bronek ! Najlepiej niech się to centrum Bielszowic zwali w
          pierony. A co ! Bo gruba jest świynto ! I nic niy można pedzieć ! A koncesja i
          jej przestrzeganie ? A naprawianie szkód ? Tym sie ludzie co richtik, blank
          ślepo pszajom tyj grubie, takie jak Bronek, mogom rzić uobciyrać. Potem to już
          wszyscy pojadą na zakupy do Zabrza, bo w przeciwnym kierunku i tak nie będzie
          drogi. Będzie tylko kamień dołowy zalany gównem z Potoku, Bielszowickiego.
          • broneknotgeld Re: KWK Bielszowice. 09.05.06, 20:29
            Ano, jakby niy te nasze gruby, to ciyngym by tu było trocha biydnych wioseczek
            (na peryferiach poru powiatow). Toż widać, co te gornictwo wiyncy dowo niż
            zabiyro, przinojmni w naszym mieście, kere durś wonglym stoji.
    • kagarro Re: KWK Bielszowice. 11.05.06, 14:29
      nie chciałam dodawać rzeczy najwazniejszej, tworzenie miejsc pracy o których
      nikt nie wspomniał, tylko ja przypomniałam o tym trochę za późno i
      niepotrzebnie, bo wiadomo, kopalnie stoją po to, by większośc mieszkańców miała
      tam swoje miejsce pracy.
      • kapioh1 Re: KWK Bielszowice. 11.05.06, 17:05
        Ha ha ha, ale demagogia, bombastyczna i dziecinna zarazem. Fakt, górnictwo
        stworzyło to miasto. Drugi fakt, to już historia kochani, historia. Większość
        naszych kopalń ma przed sobą kilka lat życia. A dla miasta ważne jest to, co
        pozostanie. Budynki, infrastruktura, tereny pod inwestycje, dobre drogi.
        Właśnie po to, żeby przyciągnąć inwestorów z innych branż, żeby ludzie chcieli
        tutaj nadal mieszkać. A kto będzie chciał mieszkać w zruinowanym, podpartym i
        popękanym domu ? Trzeba być naprawdę głąbem, żeby gloryfikować górnictwo w
        wykonaniu niektórych kopalń. Pierwszy, sztandarowy przykład- ulica
        Bielszowicka, jakże ważna dla miasta. I co ?? Ile to już lat jest
        nieprzejezdna, zalana gównem z potoku i przysypana kamieniem dołowym ? I nic,
        wszyscy się tylko głupawo cieszą, że majom kaj robić. Nie wszyscy mieszkańcy
        pracują w górnictwie i nie wszyscy się cieszą z dewastacji.
        • kagarro Re: KWK Bielszowice. 16.05.06, 11:31
          Przepraszam- "ha ha ha", nie miałam zamiaru wprowadzać na forum żadnej zbędnej
          demagogii, niezbędnej nie miałam zamiaru wprowadzać tym bardziej. Dziecinna,
          niech będzie, jakakolwiek by się tu nie znalazła.Powiedziane/-napisane żartem,
          serio.
          Widzę, że nie trzeźwo widzę- nie mam zamiaru udawać wieszcza ani podpisywać się
          pod wątkiem, chociaż wątek został przeze mnie założony, dziękuję za odpowiedż
          dotyczącą wątku przeze mnie założonego, mam nadzieję, że nie zostanie przez
          nikogo usunięty, jak to miało miejsce do tej pory.
          Widzę w zagadnieniu problem społeczny, bez względu na to, czy jest to rażące
          czy nie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka