Dodaj do ulubionych

fakty Rudzkie

28.09.06, 21:39
Mamy nową gazetę wydawaną przez Benigier. Ciekawe, czy bedzie lepsza od
szmatławca, czy Benigerowa bez cenzury Stani jest w stanie cokolwiek napisać
o rudzie.
Obserwuj wątek
    • noiree007 Re: fakty Rudzkie 28.09.06, 21:51
      Gdzie można ją znaleźć? jest w kioskach?
      • zoro333 Re: fakty Rudzkie 29.09.06, 07:55
        Według ulotek już od poniedziałku w kioskach.
        • ciupazka Re: fakty Rudzkie 29.09.06, 20:53
          Co tam sie koło Was ciągle dzieje...strach mnie obleciał, bo syn tam jedzie
          służbowo...i dumam...

gliwice.naszemiasto.pl/wydarzenia/652789.html
        • hepik1 Re: fakty Rudzkie 29.09.06, 21:16
          Ale to juz było...pare lat temu,też przed wyborami do samorządu.
          Parę tygodni po wyborach gazeta upadła.
    • w36 Re: fakty Rudzkie 30.09.06, 01:44
      zoro333 napisał:

> Mamy nową gazetę wydawaną przez Benigier.

A jak się to ma do Twojego pytania o związek p. Beniger z Raś i Swaczyną?
      I kto za to płaci, bo przecież wiadomo że na nowy tutuł trzeba wyłożyć kasę. Oby
      to nie były znowu nasze miejskie pieniądze, bo tak mi się to jakoś mocno kojarzy
      widząc te nazwiska ;)
      • hepik1 Re: fakty Rudzkie 30.09.06, 07:55
        Ta poprzednia gazetowa inicjatywa to przed osmiu laty miała miejsce i tytul Obserwator Rudzki?
        Założona w opozycji dla sprzyjających władzy WR.
        W sumie pomysł bez sensu...bo jeśli mało kto kupuje WR,kto sięgnie po nowy tytuł,kiedy wiadomo,że to tylko wyborcza agitka pod przykrywką obiektywizmu?
        A jeśli agitka to rozdawać za darmo i wliczyc w koszty kampanii.
        Bo chyba nikt nie liczy na zyski z wydawania nowego tytułu?
        A w razie wygranej w wyborach i tak bedziecie mieli wtedy juz "swoje" WR.
        • zoro333 Re: fakty Rudzkie 30.09.06, 10:00
          Po mieście uparcie krąży plotka, że pani Beniger otrzymała propozycję od RAŚ
          kandydowania na prezydenta miasta. Pytanie było proste: czy to prawda.
          Sam fakt, że zawsze aktywny na forum RAŚ milczy, jest dla mnie odpowiedzią.

• jozefosmenda Re: fakty Rudzkie 30.09.06, 10:57
          Brawo Hepik!
          -strzał w dziesiątkę!
          • jozefosmenda Re: fakty Rudzkie 30.09.06, 20:37
            Nie dopowiedziałem ale ten strzał w "10" Hepika dotyczy jego ostatniego zdania a
            mianowicie:
            >>>A w razie wygranej w wyborach i tak bedziecie mieli wtedy juz "swoje" WR.<<<

Natomiast Faktowi życzę jak najlepiej i też będę się starał pomóc na miarę moich
            mozliwości!
            • hepik1 Re: fakty Rudzkie 30.09.06, 20:44
              To ja też poprę poprzez zakup,jak tylko gdzies to cudo zobaczę.Ale złudzeń nie mam.Skończy sie pare tygodni po wyborach.
        • amarian2 Re: fakty Rudzkie 30.09.06, 12:38
          Fakty:
          Obserwator wychodził od września 1997 do października 1998. Był tygodnikiem
          sprzedawanym poprzez Ruch i Kolporter. Nakład wynosił 10tys. a w okresie
          wyborczym wynosił 20 tys. Cztery ostanie wydania były rozdawane bezpłatnie,
          cały nakład został wykupiony przez Komitet Wyborczy. Sprzedaż Np. w okresie
          styczeń-maj 1998 była większa niż sprzedaż WR w tamtym okresie. W 2002 został
          wydrukowany Obserwator pięć razy w nakładzie 10 tys. i 20 tys. egzemplarzy,
          które w całości były wykupione przez Komitet. W sumie wydano ponad 60 numerów
          Obserwatora.
          Normalnie w takim mieście jak Ruda Śl. powinno się sprzedawać kilkanaście tys.
          szt. różnych regionalnych tygodników. Ogromna większość z nich ….Przynosi
          dochód.
          Obserwator był ostro zwalczany poprzez zastraszanie reklamodawców. Konkretne
          przypadki były opisywane w Obserwatorze. Dlatego też z powodów finansowych a
          nie wyborczych Obserwator przestał wychodzić.
          WR są wyjątkiem - przynoszą straty, dodatkowo w różny sposób finansowane są
          przez miasto.
          Życzę Faktom Rudzkim wszystkiego najlepszego, ponieważ to media decydują o
          uczestnictwie mieszkańców w wyborach. Niska jakość WR, brak obiektywnych
          informacji o pracy samorządu, promowanie tylko jednej osoby zniechęca obywateli.
          • hepik1 Re: fakty Rudzkie 30.09.06, 19:56
            Jeśli ktoś kogos zastraszał ,to to była sprawa dla prokuratora a nie do pisania sobie a muzom.
            Jeśli WR sa niedochodowe a mają ogłoszenia z UM czy spółek miejskich,plus tradycję(jaka by ona nie była) to w jaki sposób ma byc dochodowe nowe pismo?
            O rozchodzeniu sie lokalnej prasy w nakładzie kilkunastu tysięcy ,w dobie internetu to mit.Podejrzeam,że nawet WR to najwyżej kilka tysięcy sprzedanych egz.
            • amarian2 Re: fakty Rudzkie 30.09.06, 20:18
              Sprzedaż WR jest o wiele, wiele mniejsza jednak należy dodać niewielkie ilości
              Gońca czy Głosu Zabrza. Jeszcze jest DZ, który nie bez powodu wydaje dodatek
              piątkowy.
              Problem finansów WR to dużo za wysokie koszty własne i złe zarządzanie.
              A kto dopłaca do innych prywatnych gazet?
              Internet nie zastąpił jak na razie reklamy gazetowej a to jest główne źródło
              dochodów czasopism. Przychody ze sprzedaży gazety są bardzo niskie.
              Nadal popieram każde nowe czasopismo zajmujące się sprawami miasta.
              Gdzie w Internecie można znaleźć opisane problemy Rudy Śl? Nawet WR ilościowo
              przebija portale.
              Czy nowa gazeta będzie dochodowa i utrzyma się na rynku zdecydują reklamodawcy
              i niskie koszty własne spółki.
              • w36 Re: fakty Rudzkie 30.09.06, 20:56
                amarian2 napisał:

> Sprzedaż WR jest o wiele, wiele mniejsza

Tak sobie tylko myślę, czy czasem jakaś znacząca część nakładu WR nie jest
                wykupywana w prenumeracie przez UM i jednostki miejskie i utopiona gdzieś w
                kosztach, obciążac w rezultacie kasę miasta? No i stwarzając iluzję poczytności.
            • anty_um_rsl Re: fakty Rudzkie 09.10.06, 20:57
              pora odpowiedzieć sobie na pytanie co łączy takie instytucje jak UM, PWIK, WR,
              ELSAT, SILNET, PEC. Jakie osoby czerpią korzyści z wzajemnych promocji spółek.

Z drugiej strony należy wyjaśnić monopolistyczną pozycję firmy SILNET w kwesti
              dostępu do internetu w Rudzie Sl. i tzw "światłowodu rudzkiego" gdzie znowu
              tematem kręcą przytoczone spółeczki. Z wolnym rynkiem to nie ma nic wspólnego,
              miejmy nadzieję że najbliższe wybory rozbiją to towarzystwo wzajemnej adoracji.

ps. Hepik wpadne jutro do Ciebie do wydziału, po spotkaniu komisji jak tylko
              Radny Ch... dostarczy swe kolejne wypociny może z tym zrbisz użytek bo zapowiada
              się kolejna kompromitacja Ch.
              • zoro333 ant_głąb_um_rsl 10.10.06, 22:04
                Następny przebieraniec. Piszesz o rzeczach, o których nie masz pojęcia. Silnet
                przegrała wszystkie przetargi na obsługę UM i nie ma nic wspólnego ze
                światłowodami. Po prostu bredzisz. Mieszać WR ze Elsatem to debilizm w czystej
                postaci. Ty nawet nie wiesz, o czym piszesz. Żadne wybory nie rozbiją tego, o
                czym ty bredzisz. Rozumiem, ze działasz na tym rynku, inni są lepsi a ty
                liczysz, że twoja banda wygra i coś tam więcej ukradniesz.
                Kto to jest Radny CH? Pijany jesteś.
                Hepik czy ty naprawdę znasz tego głąba?
                • hepik1 Re: ant_głąb_um_rsl 11.10.06, 05:17
                  Temu panu się coś pomyliło .
                  W wydziale byłem ostatnio widziany gdy wymieniałem jakies dwa lata temu prawo jazdy i był to wydział komunikacji czy tak jakoś;)
    • robert_me Re: fakty Rudzkie 02.10.06, 18:51
      Kupiłem. Liczyłem na coś więcej ...
      Pani Redaktor Beniger... więcej czadu!
      • zoro333 Re: fakty Rudzkie 02.10.06, 20:39
        Niestety wielki nic. nie wiem co się dzieje ale tak gazety nie wolno wydawać.
        jeden nudny artykuł na dwie strony. jestem rozczarowany.
        • w36 Re: fakty Rudzkie 02.10.06, 20:51
          zoro333 napisał:

> jestem rozczarowany.

Podzielam Twoje rozczarowanie. Nie jest to jaskółka bis, jak by można spekulować
          po pewnych pogłoskach, ale raczej coś znacznie zbliżonego do WR. Wrażenie
          potęguje bardzo podobna szata graficzna.
          Ale zawartość treściowa mizerniutka jak na tak duże miasto :(
    • rudy107 Re: fakty Rudzkie 04.10.06, 11:27
      ...tak mizerniutka jak pani redaktor. niestety, ale przez małe "r". To nigdy nie
      był ktoś z "jajem". jej siłą były koneksje i małzonek w partii.
    • broneknotgeld Re: fakty Rudzkie 11.12.06, 08:47
      No, toż moga polecić w aktualnych "Faktach Rudzkich" tekst zatytułowany
      - Wyróżnienie - "Nagrodzony notgeldem śląskim".
      • broneknotgeld Re: fakty Rudzkie 11.12.06, 08:49
        Ździybko wiyncy informacji ło tym znojdziecie jednak klikajonc na tyn link
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=9906973
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka