Dodaj do ulubionych

Zapraszam na 1 Marsz Autonomii

12.07.07, 08:45
Zgodnie z zapowiedzią, w dniu 15 lipca br., w 87. rocznicę ustanowienia
autonomii Województwa Śląskiego, w Katowicach odbędzie się I Marsz Autonomii.
Zbieramy się o 10.30 na rynku, skąd przy dźwiękach orkiestry udamy się na Plac
Sejmu Śląskiego. Tam będzie okazja wysłać do prezydenta Lecha Kaczyńskiego
specjalnie przygotowane pocztówki z apelem o podjęcie działań w celu
przywrócenia bezprawnie zniesionej w 1945 roku autonomii. Uczestnicy będą
mogli także wziąć udział w konkursie wiedzy o autonomii i wygrać śląskie
gadżety. Zapewniona zostanie również możliwość nabycia flag Górnego Śląska i
innych regionalnych rekwizytów. Około godziny 12.00 w podcieniach
Górnoślaskiego Centrum Kultury odbędzie się pokaz filmów dokumentalnych o
śląskiej tematyce.

Przyjdźcie z rodziną, przyjaciółmi i znajomymi. Zachęcajcie do udziału innych.

Gośćmi honorowymi będą:Józef Cągwa, Henryk Waniek, Michał Smolorz, Kazimierz Kutz
Obserwuj wątek
    • w36 Dziękuję, nie skorzystam 12.07.07, 09:14
      lswaczyna napisał:

> Przyjdźcie z rodziną, przyjaciółmi i znajomymi. Zachęcajcie do udziału innych.
      >

Nie będę Rasiowi robił tłumu, mam ciekawsze rzeczy do robienia w niedzielę. Ale
      jak się chcecie przejść po Katowicach to oczywiście sobie chodźcie. Nie mieszam
      się Wam do tego ale Wy się za to nie mieszajcie do mojego chodzenia po ulicach
      Śląska. Dobrze???

Co do zachęcania innych to też na mnie nie licz. Może raczej na odwrót.
      Sorry. Leon ;)

• lswaczyna Re: Dziękuję, nie skorzystam 12.07.07, 12:17
        w36 napisał:
        > Co do zachęcania innych to też na mnie nie licz. Może raczej na odwrót.
        > Sorry. Leon ;)
        >

Niema sprawy na ciebie nigdy nie liczyłem;-)
        • lswaczyna Re: Dziękuję, nie skorzystam 12.07.07, 17:02
          portal.katowice.pl/index3.php?id=komunikat/aktualnosci
          Kuk mal
          • w36 Re: Dziękuję, nie skorzystam 12.07.07, 17:50
            lswaczyna napisał:

> portal.katowice.pl/index3.php?id=komunikat/aktualnosci
            > Kuk mal

Co tak nerwowo Leon? Boisz się że nie przyjdą? Jak na tą rasiową tramwajową
            akcję (widziałem fotki)?
            Przyjdą, przyjdą. Spokojnie. Rydzykowi niedawno przyszło 150tyś, to Gorzelikowi
            też przyjdą choć oczywiście nie aż tyle. Populizm się teraz dobrze sprzedaje.
            • slezan Re: Dziękuję, nie skorzystam 12.07.07, 18:17
              I co zobaczyłeś? Bo pewnie widzieliśmy te same zdjęcia pełnego tramwaju. Czyli
              przyszli. A na temat populizmu z pewnościa masz wiele do powiedzenia. Ile to
              razy plułeś na RAŚ, a przy pytaniu o konkrety, cytaty spuszczałeś uszy po
              sobie. Czy to nie zasada populisty - obrzucić błotem, bo zawsze coś się
              przyklei?
              • w36 Re: Dziękuję, nie skorzystam 12.07.07, 18:30
                slezan napisał:

> I co zobaczyłeś? Bo pewnie widzieliśmy te same zdjęcia pełnego tramwaju.

Pewnie tak, ale licząc osoby które tam i tak musiały być, to jakoś większych
                tłumów entuzjastów nawet jak na mały wagon jakoś nie zobaczyłem.

Wy to macie fajnie w tym rasiu. Bo jak widzę nawet taki skarbnik u Was ma
                swojego rzecznika pełniącego służbę na okrągło ;)
                • slezan Re: Dziękuję, nie skorzystam 12.07.07, 18:43
                  w36 napisał:

> slezan napisał:
                  >
                  > > I co zobaczyłeś? Bo pewnie widzieliśmy te same zdjęcia pełnego tramwaju.
                  >
                  > Pewnie tak, ale licząc osoby które tam i tak musiały być, to jakoś większych
                  > tłumów entuzjastów nawet jak na mały wagon jakoś nie zobaczyłem.

A kto musiał być? Z tego co widzę, to więcej osób nie mogło być, bo tramwaj ma
                  ograniczoną pojemność, a był pełny.

>
                  > Wy to macie fajnie w tym rasiu. Bo jak widzę nawet taki skarbnik u Was ma
                  > swojego rzecznika pełniącego służbę na okrągło ;)

Rozumiem Twoją zawiść. Nie rozumiem natomiast oskarżeń o populizm, które w
                  świetle Twoich wypowiedzi (jak ta powyższa), brzmią groteskowo.
              • mohrhardt Re: Dziękuję, nie skorzystam 13.07.07, 10:07
                Zasadą rzucić błotem , a na pewno coś się przyklei kieruje się się właśnie Pan
                Leon, prawie Prezydent. Slezak i lswaczyna brzmią dość podobnie, czyżby jakiś
                kamuflaż albo rodzinna komitywa?
                • slezan Re: Dziękuję, nie skorzystam 13.07.07, 15:20
                  Typowy objaw zdziecinnienia - to nie ja, tylko wy jesteście be. Może jakieś
                  dowody? Co do komitywy, nie mierz innych własną miarą.
                  • mohrhardt Re: Dziękuję, nie skorzystam 13.07.07, 21:33
                    Typowe zaprzeczanie swoim własnym zarzutom, więc polemika nie ma sensu, miłego dnia.
                    • kapioh1 Re: Dziękuję, nie skorzystam 14.07.07, 11:33
                      No MOHRHARDT ! Co ty masz z tym Leonem, kompleks jakiś ? Któryś raz już czytam
                      te bon- mociki "prawie prezydent" i w tym stylu...Cóż, Leon startował tam gdzie
                      On akurat mógł tylko przewalić. I przewalił. Ale u Swaczyny nie widzę jakiś
                      oznak zgorzknienia, czy innej delirki. Robi sobie jakiś marsz autonomii, niech
                      robi. Przyjdą ludzie, to przyjdą. Nie przyjdą, strata Leona i jego kolegów. Ja
                      się nie wybieram. Ale te twoje EMOCJE, mein liebe MOHRHARDT, zaczynają mnie
                      niepokoić, hi hi. Może Ty poprostu Leonowi czegoś zazdrościsz ? Czyżby lepiej
                      być prawie- prezydentem (bez wazeliny) niż zużyć beczkowóz tego specyfiku i być
                      prawie, prawie.....No właśnie.
    • obcy51 Re: Zapraszam na 1 Marsz Autonomii 21.07.07, 18:51
      idż się leczyć jak chcesz autonomii to na księżyc leć tam będziesz miał
      autonomię
      • slezan [...] 25.07.07, 10:15
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • kapioh1 Re: Obcy puścił bąka... 25.07.07, 18:52
          Obcy zaproponował autonomistom lot na księżyc połączony z wizytą u lekarza.
          Niektóre myśli są jak puszczone bąki. Jedna rada dla Ciebie Obcy- nie pierdzi
          się w towarzystwie. Takie myśli zostaw dla siebie.
          • w36 Re: Obcy puścił bąka... 26.07.07, 06:16
            kapioh1 napisał:

> Obcy zaproponował autonomistom lot na księżyc połączony z wizytą u lekarza.

Tu masz pełną rację kapioh. Proponowanie Leonowi lotu na księżyc do lekarza jest
            faktycznie nie na miejscu. Przecież Leon poleciał znacznie, znacznie dalej o
            czym dobitnie świadczy jego stwierdzenie na tym forum że sukcesem jest zebranie
            do kupy 300 zwolenników na dwumilionową aglomerację, po tylu latach ciężkiej
            roboty socjotechnicznej, wypuszczania jaskółek i innych pierdułek ;) .
    • jankolodziej Re: Zapraszam na 1 Marsz Autonomii 26.07.07, 14:49
      Podśmiechujki są nie na miejscu. Marsz nie był bowiem imprezą, na którą zwozi
      się zakładowymi autobusami załogi, a uczestnikom wręcza kupony na coca-colę.
      Z drugiej strony niezbyt duża liczba "marszowiczów" pokazuje spustoszenie, jakie
      wyrządziły lata peerelowkiej propagandy w naszej (śląskiej) świadomości narodowej.
      • lswaczyna Zapraszam na II Marsz Autonomii 02.07.08, 13:34
        W sobotę, 12 lipca, niemal dokładnie w 88 rocznicę uchwalenia przez Sejm
        Rzeczypospolitej Polskiej statutu organicznego, nadającego szeroką autonomię
        województwu śląskiemu, odbędzie się II Marsz Autonomii. Spotykamy się w samo
        południe na katowickim Placu Wolności, a następnie przechodzimy wspólnie na Plac
        Sejmu Śląskiego, gdzie zaplanowanych jest szereg atrakcji dla uczestników (m.in.
        bicie okolicznościowej monety, zabytkowe wozy strażackie, pokaz walk rycerskich,
        piękne motocykle, wypuszczenie w niebo 1000 żółto-niebieskich balonów, możliwość
        nabycia śląskich gadżetów i publikacji). Zapraszamy wszystkich zwolenników
        autonomii!
        • jozefosmenda Re: Zapraszam na II Marsz Autonomii 11.07.08, 00:05
          Kurde Leon!
          Prziszoł bych jak najbardzi ale w tym czasie byda smakowoł krupnioki i golona w Zielonej!
          Piwo oczywiście tyż bydzie a myśla,że i jakiś sznapsik sie znojdzie.
          A wszystko przi dźwiękach akordionu i gitary oraz przi starych i nowych śląskich szlagrach!
          I niy ino takich.
          • lswaczyna Re: Zapraszam na II Marsz Autonomii 11.07.08, 19:46
            jozefosmenda napisał:

> Kurde Leon!
            > Prziszoł bych jak najbardzi ale w tym czasie byda smakowoł krupnioki i golona w
            > Zielonej!
            > Piwo oczywiście tyż bydzie a myśla,że i jakiś sznapsik sie znojdzie.
            > A wszystko przi dźwiękach akordionu i gitary oraz przi starych i nowych śląski
            > ch szlagrach!
            > I niy ino takich.

Każdy ma swoje pryncypia i gusta a o tym sie nie dyskutuje.
            Dziwie sie tylko tobie, iż stajesz po stronie przeciwników samorządu wpisanego w
            konstytucję. Jako samorządowiec powinieneś walczyć o podniesienie swego prestiżu
            i podmiotowości swoich wyborców. Przepraszam zapomniałem w jakim masz ich
            szacunku. Dla kogo piwsko i szemrana kompania jest ważniejsza od pryncypiów nie
            są ważne idee.

raslaska.aremedia.net/index.php
            • w36 Re: Zapraszam na II Marsz Autonomii 11.07.08, 20:15
              lswaczyna napisał:

> Dziwie sie tylko tobie, iż stajesz po stronie przeciwników samorządu wpisanego
              > w
              > konstytucję. Jako samorządowiec powinieneś walczyć o podniesienie swego prestiż
              > u
              > i podmiotowości swoich wyborców.

Żesz Leon przywalił z grubej rury :) :) :)
              Ale ja akurat sobie nie życzę tego Waszego rasiowego podnoszenia mojej
              podmiotowości i tu akurat rozumiem radnego JO że się na Wasz jutrzejszy cyrk
              wypina. Nie mam do niego żadnych w tej sprawie pretensji jako uczestnik samorządu.

• lswaczyna Re: Zapraszam na II Marsz Autonomii 11.07.08, 22:01
                > Ale ja akurat sobie nie życzę tego Waszego rasiowego podnoszenia mojej
                > podmiotowości i tu akurat rozumiem radnego JO że się na Wasz jutrzejszy cyrk
                > wypina. Nie mam do niego żadnych w tej sprawie pretensji jako uczestnik samorzą
                > du.

Zero zdziwienia
                • w36 Re: Zapraszam na II Marsz Autonomii 11.07.08, 23:17
                  lswaczyna napisał:

> Zero zdziwienia

No to fajnie że przynajmniej tyle. Robisz postępy Leon. Niedawno wmawiałeś że
                  wszyscy Ślązacy chcą rasiowej autonomii.
                  No i wielkie dzięki za ten wielki wysiłek z Twojej strony napisania do mnie
                  osobiście tych dwóch słów.
            • jozefosmenda Re: Zapraszam na II Marsz Autonomii 15.07.08, 23:27
              Już ty Leon o mój szacunek do wyborców się nie martw. On jest jak najbardziej pozytywny.
              Natomiast jeśli o nas chodzi to mój szacunek do ciebie jest wprost proporcjonalny jak twój do mnie!
              • grzegorz1948 Re: Zapraszam na II Marsz Autonomii 16.07.08, 22:57
                Już ty Leon o mój szacunek do wyborców się nie martw. On jest jak
                najbardziej p
                > ozytywny.
                I dlatego jak cie wspominaja to glowa do tylu i te przydlugawe"Ach
                ten baaaaaaaaran!"
                • jozefosmenda Autonomiczny Gregor! 17.07.08, 20:36
                  Grzesiu!
                  Od 1990 roku mówią na mnie :"Ach ten baaaaaaaaran i potem mnie wybierają!
                  Powiem ci,ze mnie to odpowiada i nie mam nic przeciw!
                  Pozdrawiam cię zatem ty obcokrajowcu na obczyźnie i czerwony na ryju z zawiści!
                  Howgh!
                  • grzegorz1948 Re: Autonomiczny Gregor! 17.07.08, 21:02
                    Pozdrawiam cię zatem ty obcokrajowcu na obczyźnie i czerwony na ryju
                    z zawiści!
                    > Howgh!
                    Czy mozna byc obcokrajowcem na obczyznie?Pultasz sie Joziu!
                    A czerwony ryj to zawsze mieli komunisci bo nie dosc ze przepity to
                    jeszcze ryczeli na zbiegowiskach jak barany na hali.
                    A kto cie synek wybiera?!Tych paru bylych czlonkow PZPR i ich
                    dzieci!
        • w36 Re: Zapraszam na II Marsz Autonomii 13.07.08, 04:20
          lswaczyna napisał:

> Zapraszamy wszystkich zwolenników
          > autonomii!

Ale w pierony tych zwolenników Wam przyszło ;)
          No i co Leon znowu totalna klapa. W ubiegłym roku to mieliście wytłumaczenie że
          w Spodku jakieś zawody, siata czy kosz były o tej samej godzinie. Ale wczoraj to
          takiego czegoś nie było a z całego wielkiego regionu zgoniliście ludzi co kot
          napłakał. I znowu tylko orkiestra, klub kibica i ci na motorach trochę tą
          frekwencję optycznie powiększyli, bo tak to by wyglądało na przecietny kondukt
          pogrzebowy.
          No i ta cisza w mediach. Musiałem się nieźle naszukać by znaleźć mały ślad
          waszych wczorajszych występów gdziekolwiek. Może będzie szerzej o Was w
          rosyjskiej prasie, jak to ostatnio weszło w zwyczaj ;) ;)
          • lswaczyna Re: Zapraszam na II Marsz Autonomii 13.07.08, 14:27
            w36 napisał:

> lswaczyna napisał:
            >
            >
            > > Zapraszamy wszystkich zwolenników
            > > autonomii!
            >
            > Ale w pierony tych zwolenników Wam przyszło ;)
            > No i co Leon znowu totalna klapa. W ubiegłym roku to mieliście wytłumaczenie że
            > w Spodku jakieś zawody, siata czy kosz były o tej samej godzinie. Ale wczoraj t
            > o
            > takiego czegoś nie było a z całego wielkiego regionu zgoniliście ludzi co kot
            > napłakał. I znowu tylko orkiestra, klub kibica i ci na motorach trochę tą
            > frekwencję optycznie powiększyli, bo tak to by wyglądało na przecietny kondukt
            > pogrzebowy.
            > No i ta cisza w mediach. Musiałem się nieźle naszukać by znaleźć mały ślad
            > waszych wczorajszych występów gdziekolwiek. Może będzie szerzej o Was w
            > rosyjskiej prasie, jak to ostatnio weszło w zwyczaj ;) ;)

W mas-ogłupiaczach o nas mało a jak już to mijają się z prawdą. Według
            szacunków oficera dowodzącego zabezpieczaniem marszu w przejściu brało udział
            ponad tysiąc osób na placu zebrało się trochę mniej bo około osiemset
            uczestników - zabójczy upał źle działał na najmłodszych i najstarszych
            uczestników.Na przyszły rok nie polegaj na doniesieniach mas-ogłupiaczy przyjedź
            i sam ocen a potem zabieraj głos.
            www.rasopole.org/phpBB2/viewtopic.php?t=1165&start=150
            picasaweb.google.pl/dziemian05/IIMarszAutonomiLSkiejWKatowicach
            • w36 Re: Zapraszam na II Marsz Autonomii 13.07.08, 15:24
              lswaczyna napisał:

> Według
              > szacunków oficera dowodzącego zabezpieczaniem marszu w przejściu brało udział
              > ponad tysiąc osób na placu zebrało się trochę mniej bo około osiemset
              > uczestników

:) :) No widziałem że TV Katowice szacowała Waszą imprezkę na koło pół tysiąca.
              Ale porównując to z fotkami robionymi przez Waszych sympatyków to widać wyraźnie
              że i tak tym zaokrągleniem zrobili Wam dużą grzeczność. A ten tysiąc to było
              pewno liczone razem z obstawą i przypadkowymi przechodniami, psami i gołębiami,
              chyba ;)

Leon, wiesz nie potrafię się oprzeć ogólnemu wrażeniu że to to pisujesz już
              przecież wiele razy widziałem. Wasze rasiowe wypowiedzi coraz bardziej
              przypominają wypowiedzi np. Rydzyka i spółki. Ich też przecież jak Ciebie Leon
              prześladują kłamliwe, wrogie obce media. Jeszcze tylko brakuje byś dodał że te
              nazwane przez Ciebie mas-ogłupiaczaczami media, tak krzywdzące Was uczciwych i
              prawych, są polskie czy gorolskie.
              Biedni Wy rasiowcy. Nie dość że Was Bierut ciągle prześladuje i inne spiski
              rodem z Warzawy, to jeszcze te okropne media ;) A Raś to same dobro przecież ;)
              • lswaczyna Re: Zapraszam na II Marsz Autonomii 13.07.08, 17:36
                To poniży znalazłem w sieci:
                Sukses II marszu autonomii
                Mogemy wszyscy godać uo wielkim naszym sukcesie
                Marsz wypod uod poprzedniego 3 raz lepiej było nos Kaś 800 ludz uostatnio byuo 350
                Ale cza wiedziec ze tym razym była sobota i tyż niektórzy muszom iść do roboty
                ,a na ogół
                je to okres urlopowy , i zebrać sie 800 ludzi to już je dobro frekfrencjo
                niektórzy przyjechali specjolie z niemiec,dużo przyszło z całymi rodzinami,
                wiencyj było bajti, modziezy a wniej je przyszłość ,co cza podkreślic na marszu
                spotkali sie kibice różnych klubów fusbalowych i nie je to jakes pojednanie
                klubowe ,bo to nie ten plac i czas
                innno widać ze problem ślunska i przyszłośc to naszo wszystkich sprawa,
                wogóle kolorowiej ,przewaznie kożdy łobleczony po naszymu,lepszo organizacjo,wto
                był na poprzednim i tym marszu było to widac gołym łokiem ,co godać wszystko lepij.
                Mie najbardziej podobało się jak na koniec Makula pedziol to kozanie uonos uo
                slunsku
                To mi asz ciarki po plecach przelazły,dostali my dobro szpryca do dalszego działania
                Tu mocie to kozanie
                Roztomili
                15 lipca 1920 r.polski syjm uchwoloł Autonomio dlo Górnego Śląska ; Autonomio ta
                boła kartom przetargowom przed plebiscytym kery mioł zdecydować o podziale
                Gornego Ślonska miyndzy Niymcami a Polską .
                Owczesny zamysł przydzielynio Polsce przemysłowy czyńsci Gornego Ślonska
                urzyndujoncy natynczas angielski prymier Llojd Dżord skomyntowoł w słowach „Dać
                Polsce Gorny Ślonsk to tak samo jakby małpie dać zygarek” I ta proroczo,
                niypochlebno opinio podsumowol pora lot tymu Jorg Gorzelik kery pedzioł „I małpa
                zygarek popsuła .
                I to jest prowda ta najzasobniejszo w surowce europyjsko kraina kero miała być
                polskim Eldorado została sprowadzono do roli dziada pod kościołym abo
                pynzjonisty kery sie musi prosić ło państwowo jałmużna. Na górniku suchotniku
                jyny skora kośc jak spiywali byrkmony w filmie Kazimiyrza Kutza. Ale przyszol
                już czas żeby tyn zepsuty zygarek naprawić żeby zadzwonioł jak budzik i
                łobudzioł powadzony polski parlamynt , tych śpioncych platformiano pisowskich
                rycerzy z kerych jedni wznoszom rynce ku niebu oczekujonc irlandzkiego cudu nad
                Wisłom a drudzy płynom tom Wisłom jak naplpompane materace unoszone na falach
                toruński rozgłośni.
                A naprawić tyn ślonski zygor chce przi pomocy wszystkich ślonzokow: i hanysow i
                goroli Ruch Autonomii Ślonska. RAŚ niy chce łoddzielić Ślonska lod Polski, czym
                nikerzy podjudzajom nacjonalistyczne polske środowiska, Raś niy chce stawiac
                szlabanow przy Brynicy. słupow na Przemszy, RAŚ niy rzondo dostympu do morza,
                manny z nieba i dotacji z Brukseli. RAŚ chce to nazod co przyznol Polski
                przedwojynny wolny syjm a ukradła sowiecko komunistyczno klika z Bierutym na czele.
                Stare polskie porzekadło godo że kto daje i odbiera tyn sie w piekle poniewiera.
                A jo mysla że przynojmni ta bogobojno czyńść polskigo parlamyntu kero durś
                wierzy w cuda niy chce sie smażyć w piekle u Lucyfera. Przez to jeśli szanujecie
                jeszcze prawo zwroćcie nom nasza autonomio i samorzondność .To jest nasz hajmat
                i my sie chcymy sami tu gospodorzyć. Niy chcymy tu partyjnych aparatczykow
                :spadochroniorzy z Warszawy, kolyndnikow z krakowskim szopkami i Czerwonych
                Beretow ze Szczecina.
                Arka Bożek wielki ślonzok polski oriyntacji pisoł ło polskich aparatczykach
                kerzy uciekali w 39 r przed Niymcami „Przypaczcie się jak uciekają. Jak nas
                zostawiają! Z walizeczką na Śląsk przyjechali a uciekają z wyładowanymi do
                ostatnich granic autami ciężarowymi”.
                I tak jest do dzisioj dojom z ty ślonski ziemie wiela wlezie jedni budujom
                perony we Wloszczowy, a drudzy apartamynty w co urokliwszych polskich zakontkach
                a nom fundujom lipne dziurawe i rozjeżdżone autostrady do Krakowa, łostowo do
                nos to co skapnie z warszawskiego że niy powiym złosliwie łokrongłego stoła.
                Przez to apeluja do wszystkich ślonzokow: do hanysow i goroli. Muszymy iśc razym
                , w doma sie mogymy przedrzeżniać ale na zewnotrz muszymy pokozać siła naszy nacyji.
                Przez lata na Ślonsku z korzyni pniokow i krzokow podlywanych belowkom kero
                łostowała po ptokach, w ciynzki robocie i w twórczy nauce zrodziyła sie nowo
                jakość nowo nacyjo kery obce som polske wojynki, wymachiwania sarmackom
                szabelkom, utyskiwania, zrzyndzynie, kunktatorstwo nierobstwo, partyzantka,
                nonszalancko fantazja i totalno niymożebnośc. Zrodziyła sie na Ślonsku nowo
                nacyjo kero pragnie zaś być perlom w koronie a niy łodciskym na rzyci Jaśnie
                Rzeczypospolity. Pragnie być przodujoncym gospodarczo i kulturowo regionym
                wielki wspólny Europy. A momy w rynkach wielki orynż jakim som nasze głosy.
                Przez to welujcie na RAS w nojblizszych wyborach. Welujcie na swojich i tak wom
                dopomoż Busch.Amynt.
                Pyrs
                • w36 Re: Zapraszam na II Marsz Autonomii 13.07.08, 19:39
                  lswaczyna napisał:

> Mie najbardziej podobało się jak na koniec Makula pedziol to kozanie uonos uo
                  > slunsku

Oooo kabaret nawet był :)

> Przez to welujcie na RAS w nojblizszych wyborach. Welujcie na swojich i tak wom
                  > dopomoż Busch.

No to Leon jesteśmy w domu. Ale chyba Wasze rokowania są marne po wczorajszej
                  imprezce. Nie mówie już o Twoim przykładzie, kiedy jakoś pomimo tej całej
                  demagogii Rudzianie olali Ciebie w wyborach.
                  • lswaczyna Re: Zapraszam na II Marsz Autonomii 15.07.08, 13:37
                    w36 napisał:

>
                    > No to Leon jesteśmy w domu. Ale chyba Wasze rokowania są marne po wczorajszej
                    > imprezce. Nie mówie już o Twoim przykładzie, kiedy jakoś pomimo tej całej
                    > demagogii Rudzianie olali Ciebie w wyborach.

O gustach się nie dyskutuje DEMOS ma prawo wybrać sobie na swego przywódcę kogo
                    chce - kłamce ,oszusta.... jak i porządnego człowieka
                    Mnie nie zależy i nigdy nie zależało tak bardzo na byciu prezydentem ale w
                    naszym mieście jest wielu którym zależy aby prezydentem nie został człowiek
                    kompetentny w rozumieniu premiera najszybciej rozwijającego sie od 25-lat kraju
                    na świecie.
                    katowice.naszemiasto.pl/wydarzenia/875230.html
                    • rudy107 Re: Zapraszam na II Marsz Autonomii 15.07.08, 14:54
                      kto jest tym kompetentnym czlowiekiem?
                      • kapioh1 Re: Zapraszam na II Marsz Autonomii 15.07.08, 22:25
                        Zobaczymy po najbliższych wyborach. Swoją drogą, dowiedziałem się
                        ostatnio, że lokalny lider RAŚ-u to nie Leon, tylko....No właśnie,
                        Panie Swaczyna, z czym do ludu ? A swoją drogą, lokalny liderek
                        ponoć w głębokiej przyjaźni z Prezydentem pozostaje, gdy Leon
                        opozycję struga. Nieźle się uchachałem, gdy to usłyszałem.
                        • w36 Re: Zapraszam na II Marsz Autonomii 15.07.08, 23:28
                          kapioh1 napisał:

> Panie Swaczyna, z czym do ludu ?

Przecież Leon też potrafi niezłe kabarety odstawiać. Wice mu wychodzą nieraz
                          niezłe ;)
                          • kapioh1 Re: Zapraszam na II Marsz Autonomii 16.07.08, 22:45
                            Nie wiem, czy to kabarety, ale właściwie, hi hi....Leon Swaczyna
                            jakoś zamilkł, a mnie od wczoraj fascynuje ta jego opozycyjność
                            wobec Pryzidynta, to odświeżanie wątków o coca- coli w wodzie i
                            innych. A w tym czasie lider lokalny RAŚ-u (wcale nie Leon Swaczyna)
                            odbiera z rąk Ojca Miasta jakieś nagrody- smrody, jakieś wyróżnienia
                            za coś- tam- śmoś- tam w dziedzinie organizacji pozarządowych,
                            organizuje z Władzą jakieś bale i mizdrzy się i pizdrzy. Ja to
                            rozumiem, a co ! Władza się odwdzięczy za tą miłość i koszty
                            wiaderek wazelinki zwróci, hi hi. Ale Panie Leonie, jak Pan to w
                            sobie godzi ?
                            • w36 Re: Zapraszam na II Marsz Autonomii 17.07.08, 06:57
                              kapioh1 napisał:

> A w tym czasie lider lokalny RAŚ-u (wcale nie Leon Swaczyna)
                              > odbiera z rąk Ojca Miasta jakieś nagrody- smrody, jakieś wyróżnienia
                              > za coś- tam- śmoś- tam w dziedzinie organizacji pozarządowych,
                              > organizuje z Władzą jakieś bale i mizdrzy się i pizdrzy.

Weź pod uwagę Kapioh, że pomimo tego co sobą tu reprezentuje Leon to nie taki on
                              byle kto. Już któryś raz z kolei wybrali go przecież do rasiowego politbiura,
                              kilka stołków od samego wodza. Jego nazwisko też często przewija się przez media
                              zaraz po wodzu oczywiście. Czyli widać z tego że Leon musi posiadać jakieś
                              przymioty, które są uważane w Rasiu za szczególnie wartościowe i może dlatego
                              szkoda im Leona na jakieś tam przyziemne załatwianie interesów z jakimś tam
                              miejskim prezydentem.

Mam jeszcze inną alternatywną hipotezę na odsunięcie Leona od interesów z
                              samorządem. Leon już przecież robił interesy ze Stanią, kiedy za poparcie Rasia
                              dla Stani z naszej miejskiej kasy fundowano Rasiowi druk biuletynów. Tyle że
                              wtedy kiedy Stania przestał się wywiązywać ze swoich zobowiązań Leon wypaplał
                              wszystko publicznie i smród tej sprawy owiał również Rasiowców. I może dlatego
                              już nie wypuszczają Leona w te obszary.
                              • rudy107 Re: Zapraszam na II Marsz Autonomii 17.07.08, 07:54
                                Wybrali, ale po pierwsze kto wie jak wyglądają te ich wybory? U nas
                                też wybierają dziwne osobistości z róznych względów. Dlaczego mamy
                                np takiego przewodniczącego RM? Bo układny, zdolny "do kompromisów".
                                Dlaczego wybrali kiedyś obecnego wodza miasta? Bo miał haka i
                                obwieścił plan "TKM", w który sporo uwierzyło. Dlaczego w końcu
                                wybraliśmy takich radnych a nie innych? Ja uważam, że to loteria i
                                zabiega marketingowe, a nie żadne tam tajemnie "przymioty". A Leon
                                ma konsekwentne parcie na władzę i dlatego jest aktywny. To jedyny
                                przymiot jaki widzę. Widzicie inne?
                                • jozefinna Re: Zapraszam na II Marsz Autonomii 17.07.08, 23:11
                                  Eeee tam, głupoty mówicie. Leo to fajny gość. W tamtym roku (w
                                  przeciwieństwie do obecnego lidera lokalnego RAŚ) to załatwił chleb
                                  z tustym i kołocze, którymi częstowano uczestników tramwajowej
                                  przejażdżki śladami dawnych granic polsko-niemieckich. I sam bilety
                                  wydrukował, reprinty z epoki. I zawsze jest gustownie ubrany, a nie
                                  jak ten Kubica. Przynajmniej coś robi, a nie udaje. A Kubica - no
                                  cóż... Facet tylko udaje, że umie się układać, bo generalnie to
                                  wszyscy mają go gdzieś, a razem z nim rudzki RAŚ. A szkoda...
                                  • kapioh1 Re: Zapraszam na II Marsz Autonomii 17.07.08, 23:32
                                    Hi hi, wreszcie wiem, jak się nazywa nowy Leon w rudzkim RAŚ-u.
                                    Zgadzam się, że dawny Leon, czyli Swaczyna jest aktywny i prze, prze
                                    na władzę. Natomiast nadal nie widzę sensu tej pokazowej
                                    opozycyjności wobec Ojca Miasta. Ludzie widzą takie rzeczy, Panie
                                    Swaczyna. Oprócz aktywności przydaje się konsekwencja. A tak, nowy
                                    Leon, czyli Kubica (?) jest entuzjastycznie i wazeliniarsko "ZA", a
                                    stary Leon, czyli Swaczyna jest tradycyjnie, totalnie "PRZECIW". Ta
                                    druga wersja była zdecydowanie bardziej klarowna i bezinteresowna. A
                                    Swaczyna, taki aktywny, nadal milczy.....
                                    • lswaczyna Re: Zapraszam na II Marsz Autonomii 18.07.08, 07:52
                                      kapioh1 napisał:

> Hi hi, wreszcie wiem, jak się nazywa nowy Leon w rudzkim RAŚ-u.
                                      > Zgadzam się, że dawny Leon, czyli Swaczyna jest aktywny i prze, prze
                                      > na władzę. Natomiast nadal nie widzę sensu tej pokazowej
                                      > opozycyjności wobec Ojca Miasta. Ludzie widzą takie rzeczy, Panie
                                      > Swaczyna. Oprócz aktywności przydaje się konsekwencja. A tak, nowy
                                      > Leon, czyli Kubica (?) jest entuzjastycznie i wazeliniarsko "ZA", a
                                      > stary Leon, czyli Swaczyna jest tradycyjnie, totalnie "PRZECIW". Ta
                                      > druga wersja była zdecydowanie bardziej klarowna i bezinteresowna. A
                                      > Swaczyna, taki aktywny, nadal milczy.....

Szkoda,że nie czytujesz naszej strony, naszego biuletynu, naszej gazety - o
                                      interesujących Cię sprawach byłbyś informowany na bieżąco.
                                      Moja aktywność nie spada a wręcz odwrotnie mam coraz więcej projektów do
                                      zrealizowania i mniej czasu na to czym powinni zajmować się radni naszego miasta
                                      (np. kto ma zapłacić za zeszłoroczną "coca colę" bo narazie to zapłaciłeś Ty Ja
                                      i inni BOGU DUCHA WINNI.
                                      • lernest Re: Zapraszam na II Marsz Autonomii 18.07.08, 14:34
                                        lswaczyna napisał:
                                        > Moja aktywność nie spada a wręcz odwrotnie mam coraz więcej projektów >>do
                                        zrealizowania i mniej czasu na to ......

A pomyśleć,że mało co
                                        I mielibyśmy Leona w PO!
                                        A tak sobie w RASiu gna
                                        Niech Platformie spokój da!
                                    • w36 Re: Zapraszam na II Marsz Autonomii 19.07.08, 01:04
                                      kapioh1 napisał:

> Natomiast nadal nie widzę sensu tej pokazowej
                                      > opozycyjności wobec Ojca Miasta.

A ja widzę sens i to nie jeden. Przecież według rasiowych doktryn, Stania jest
                                      przedstawicielem władz okupacyjnych, czy dokładniej jak tu pisał Leon
                                      przedstawicielem polskich kolonialistów, bo samorząd, było nie było, narzucony i
                                      sterowany jest z Warszawy. Spoufalanie się z kimś takim może być poniżej
                                      godności takiego wysokiego rasiowego funkcjonariusza jak Leon. I może dlatego ta
                                      intensywna krytyka problemów, które po wprowadzeniu rasiowej autonomii zniknęły
                                      by w momencie.
    • grzegorz1948 Re: Zapraszam na 1 Marsz Autonomii 11.07.08, 22:13
      A moze tak jak za PRL sa tu ludzie na tym forum ktorzy wstydza sie
      swojego slaskiego pochodzenia?!
      Moim zdaniem kultura i tradycja owszem ale nie podzialy polityczne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka