Dodaj do ulubionych

REJESTRACJA DZIAłALNOśCI RADNYCH UM Ruda Śląska

25.07.07, 18:54
Jako, że system informowania o inicjatywach radnych Urzędu Miejskiego w Rudzie
Śląskiej ogranicza się do zdawkowych relacji w TV Sfera, Wiadomościach
Rudzkich czy na stronach www.ruda-sl.pl proponuję, by udzielający się
tu pracownicy UM pisali o swoich zasługach dla miasta. Jest jeszcze Biuletyn
Informacji Publicznej:
www.rudaslaska.bip.info.pl/dokument.php?iddok=10561&idmp=17&r=r , ale z
tego, co szanowni Panowie piszą wynika, że nie wszystkie głosowania, ustawy
czy sprawy, które przeprowadzacie są tam odnotowane. Obecnie w rudzkim BiPie
mamy wykaz długów, które miasto musi spłacić, żadnych informacji o
przeprowadzanych ustawach, remontach, planach zagospodarowania, tak jakby
zebrania rady miasta były tajne, a mieszkańcy, by dowiedzieć się czegokolwiek
o działalności UM Ruda Śląska, są zmuszeni w nich uczestniczyć.

Poza Józefem Osmendą i Leonem Swaczyną reszta skrywa się za nickami, ale
wypowiedzi zabarwione politycznie sugerują, że w radzie UM Ruda Śląska
zasiadają (wraz z wyżej wymienionymi):

Józef Osmenda
Leon Swaczyna
osi-ris
Grzegorz1948
zoro333

i pewnie wielu innych.

Pochwalcie się swoimi osiągnięciami!
Obserwuj wątek
    • w36 Re: REJESTRACJA DZIAłALNOśCI RADNYCH UM Ruda Ślą 25.07.07, 20:51
      halembianin1 napisał:

> i pewnie wielu innych.

Skoro już tak oficjalnie, to w tym temacie warto moim zdaniem wspomnieć
      pozytywnie byłego radnego Sławika, choc z opcją z której pochodzi może niezbyt
      sympatyzuję.
      To on właśnie, już dużo wcześniej niż tu na forum robili to inni, pokazał że
      nawet publikacje jawnych z mocy prawa, samorządowych dokumentów, stanowi duży
      problem dla mentalności pewnych ważnych osób rządzących naszym miastem i jest
      czasami bardzo ważne dla mieszkańców.
      Może nawet po części to on zmobilizował mnie do sięgania, pomimo trudności
      stwarzanych przez pewne osoby, w dokumenty UM a nie poleganie na bajkach
      produkowanych np. w WR.
    • rudy107 Re: REJESTRACJA DZIAłALNOśCI RADNYCH UM Ruda Ślą 25.07.07, 20:54
      gratuluję pomysłu. Faktycznie byłoby dobrze poczytać co porabiają nasi rajcy.
      Ale musieliby chcieć. podejrzewam, że dla częsci z nich byłoby to wpierw
      chcenie poznania zasad... działania internetu.
      Ponadto udział radnych obecnych na forum nie jest aż tak bogaty. Przynajmniej
      LS nie jest radnym, a co do pozostałych - niech sami się wypowiedzą. Ale
      popieram pomysł.
      • w36 Re: REJESTRACJA DZIAłALNOśCI RADNYCH UM Ruda Ślą 25.07.07, 21:29
        rudy107 napisał:

> gratuluję pomysłu. Faktycznie byłoby dobrze poczytać co porabiają nasi rajcy.
        > Ale musieliby chcieć. podejrzewam, że dla częsci z nich byłoby to wpierw
        > chcenie poznania zasad... działania internetu.

To może nie jest największy kłopot. Nie wszyscy radni w ogóle są skłonni chwalić
        się swoimi pewnymi poczynaniami, a raczej na odwrót (przykład głosowania OTI).
        • osi-ris Re: REJESTRACJA DZIAłALNOśCI RADNYCH UM Ruda Ślą 26.07.07, 11:14
          w36 normalnie wyrwałeś mi z ust OTI
          internet jak internet ale czy koledzy z ław kojarzą komputer?
          bo grzegorz1945 to komputer miał w kołysce...
          • w36 Re: REJESTRACJA DZIAłALNOśCI RADNYCH UM Ruda Ślą 26.07.07, 12:31
            osi-ris napisała:

> bo grzegorz1945 to komputer miał w kołysce...

Osi, co Ty możesz wiedzieć o komputerach ;)
            Jeśli nie przenosiłeś twardego dysku 4mega w cztery chłopa. Jeśli nie zwijałeś
            kilkakilobitowych plików na taśmie papierowej. Jeśli nie używałeś modemu
            1200bodów o wielkości lodówki. Jeśli nie zanosiłeś grubego pliku kart
            perforowanych programu do wykonania na maszynie cyfrowej i nie odbierałeś na
            drugi dzień pliku składanki z komunikatem Error by zaczynać cały cykl od nowa.

Młodzi są dziś w komputerach tak mało doświadczeni :(.
            • osi-ris Re: REJESTRACJA DZIAłALNOśCI RADNYCH UM Ruda Ślą 26.07.07, 14:50
              w36 - wiesz - jakie zabawki taki człowiek ;)))
    • zoro333 Re: REJESTRACJA DZIAłALNOśCI RADNYCH UM Ruda Ślą 26.07.07, 11:08
      Niestety nie jestem radnym.
      Z tych przedstawionych przez ciebie osób /jak podejrzewam/ tylko Pan Osmenda
      pełni ta funkcję.
      W pełni zgadzam się z postulatami, aby działalność radnych była jawna.

• halembianin1 Re: REJESTRACJA DZIAłALNOśCI RADNYCH UM Ruda Ślą 29.07.07, 09:26
      Cieszy mnie odzew... szkoda, że nikt z radnych nie skomentował tego wpisu. Jak
      mam angażować się w życie Rudy Śląskiej, jeśli nie wiem co się dzieje w mieście,
      kto ma na co wpływ? Jak głosować? Na podstawie kiełbasy wyborczej?

Pan Osmenda jest radnym, w TV Sfera czasem są relacje z obrad. I Józef Osmenda
      jest jednym z najbardziej aktywnych polityków w naszym mieście. Czasem jego
      wystąpienia brzmią komicznie, szczególnie gdy je zaczyna, bo zwykle ma dość
      ciekawą taktykę: próbuje zmusić ludzi do samodzielnego myślenia, jego puenty
      zwykle są trafne. Widać wyraźnie, że chce coś zrobić dla miasta, chce być
      wyrazistą postacią. W przeszłości Pana Józefa nie będę grzebał - lustracją
      zajmuje się obecna ekipa rządząca

Kolejną osobą, która robi cokolwiek, właściwie bardzo wiele dla miasta jest
      Henryk Mercik, miejski konserwator zabytków. Nie wychyla się, nie świeci
      kolorami żadnego ugrupowania, ale robi swoje - jest najlepszym konserwatorem
      zabytków w GOPie.
      (broneknotgled powiniyn mieć zakaz pisanio w tym wontku, bo pewnie zarozki
      poleci z hasłami: dworek majom kajś, bo jest niyważny!)

Pozytywne wrażenie sprawia osoba, która prowadzi obrady w UM, nazwiska niestety
      nie znam (ok. trzydzieści lat, czarne włosy, wąsik). Spokój, opanowanie,
      wywiązuje się ze swojej roli.

I oczywiście, na sam koniec, Andrzej Stania. Reprezentuje miasto, ponoć jest
      dobrym organizatorem i potrafi otoczyć się sprawnie działającymi ludźmi. Nie
      śledzę bardzo uważnie jego działań, więc jeśli macie jakieś uwagi - zapraszam do
      dyskusji. O prezydencie Rudy Śląskiej pisze Gazeta Wyborcza w Przewodniku
      towarzyskim: miasta.gazeta.pl/katowice/1,35055,4130150.html .

Więcej wyrazistych osobowości na naszej lokalnej scenie politycznej nie widzę.
      Proponuję, by ten wątek zamienić na wątek polityczny - zamiast zakładać nowy,
      gdy usłyszycie o jakiejś aferze, bądź ciekawej sprawie (np. przebudowa Placu
      Wolności na Frynie na Rynek) piszcie o nich w tym miejscu.
      • lukrata Re: REJESTRACJA DZIAłALNOśCI RADNYCH UM Ruda Ślą 29.07.07, 14:31
        ha, ha, a może za bardzo nie maja się czym pochwalić, bo nie należy się
        narażać, bo są do wyższych celów, tzn, pobranie wysokiej diety, niejeden z nas
        chciałyby z nas dostawać taką pensję za wykonaną pracę,
        a widzieliście może jakie ładne czyste mieli książeczki z planem budżetu na ten
        rok, nawet jednej zgiętej kartyeczki ani jednej zapiski, no w sumie może nie
        mieli czasu, żeby się z nim zapoznać bo jest tyle innych spraw do "ustawienia"
        dlatego, może Pan Stania nie ma na kogo liczyć w swych poczynaniach, poza
        Jozefem Osmendą, jak widać dośc aktywnym choć, z innej obcji, jest jak "samotny
        jęździec"
        ale kto wie, może ktoś się odważy coś napisać ma jeszcze 3 lata swojej
        kadencji, więc może dowiemy się kogo warto popierać w przyszłych wyborach
      • rudy107 Re: REJESTRACJA DZIAłALNOśCI RADNYCH UM Ruda Ślą 30.07.07, 15:07
        załamałeś mnie tymi opiniami. Zgadzam się co do p. Osmendy, co do reszty -
        niestety... najbardziej ten "z wąsikami" - wiesz, ja nie oceniam z wyglądu, bo
        to, jak widać myli. I samo prowadzenie obrqd tez. Czy wiesz, że to własnie ten
        pan sprawił, że bezprawnie zatajono głosowanie w sprawie OTi i nie tylko to i,
        że on zamazuje masę spraw? A tak nawiasem to ten pan w rozmowach w mniejszym
        gronie czesto mówi, że nie wszystko mu się podoba w tym mieście.
        Temat konserwatora też mnie martwi, bo dla mnie to tylko jeden z urzedników. Na
        dodatek nie robi co mógłby z racji funkcji. To brak jego aktywności sprawił
        m.in. że nie mamy jak Zabrze zabytkowej kopalni, że np. turyści nie mogą wejść
        na żadną z wież naszych kościołów by podziwiać miasto, że w jednym z bunkrów
        nie urzadzono muzeum ( a o to zabiegał kiedyś dyrektor naszego muzeum). I to
        tylko kilka przykładów na veto dla pochwały.
        natomiast co do listy radnych zasługujących na uwagę - polecam ci pana
        A.Bubałę, który nigdy nie robi cyrków z mównicy i nie zapomina o kulturze.
        • halembianin1 Re: REJESTRACJA DZIAłALNOśCI RADNYCH UM Ruda Ślą 30.07.07, 20:54
          rudy107 napisał:
          >najbardziej ten "z wąsikami" - wiesz, ja nie oceniam z wyglądu, bo
          > to, jak widać myli. I samo prowadzenie obrqd tez. Czy wiesz, że to własnie ten
          > pan sprawił, że bezprawnie zatajono głosowanie w sprawie OTi i nie tylko to i,
          > że on zamazuje masę spraw? A tak nawiasem to ten pan w rozmowach w mniejszym
          > gronie czesto mówi, że nie wszystko mu się podoba w tym mieście.

Nie wiedziałem o tym, jedyne co wiem o sesjach rady miasta to relacje w
          telewizji kablowej i informacje na stronach miasta (o czym już pisałem).
          Widocznie miał w tym jakiś interes... Albo radni bardzo wierzą w projekt OTI
          albo są owcami, które idą za pasterzem, który mówi który guzik wcisnąć.
          Mnie też nie podoba się zbyt wiele w tym mieście, a jednak nadal tu mieszkam. W
          tym, że co innego mówi publicznie, co innego w skromniejszym gronie nie
          dwuznaczności moralnej czy niestosownego zachowania. Mówienie ludziom (młodym
          przede wszystkim), ze w mieście jest źle i trzeba stąd wyjechać przy
          jednoczesnym zasiadaniu w radzie miasta dopiero byłoby dziwne.

Jarosław Kania - www.ruda-sl.pl/default.aspx?docId=116

> Temat konserwatora też mnie martwi, bo dla mnie to tylko jeden z urzedników. Na
          >
          > dodatek nie robi co mógłby z racji funkcji. To brak jego aktywności sprawił
          > m.in. że nie mamy jak Zabrze zabytkowej kopalni, że np. turyści nie mogą wejść
          > na żadną z wież naszych kościołów by podziwiać miasto, że w jednym z bunkrów
          > nie urzadzono muzeum ( a o to zabiegał kiedyś dyrektor naszego muzeum). I to
          > tylko kilka przykładów na veto dla pochwały.

Zależy czy widzisz pustą czy pełną połowę szklanki. Sądzisz, że konserwator
          zabytków ma wpływ na rozwój turystyki w mieście? Jego funkcja kończy się na
          renowacji zabytków, z tego co mi wiadomo. A co do kopalń udostępnionych dla
          turystów - w Rudzie Śląskiej nie ma takiej kopalni jak zabrzańskie Guido, a Szyb
          Mikołaj ma być przerobiony na filię muzeum miejskiego (informacje sprzed kilku
          miesięcy), a znajdujące się w nim maszyny działają. Od rozwoju turystyki jest
          (lub powinna być) inna osoba. Jeśli masz związki z muzeum pewnie wiesz jak teraz
          ta sprawa wygląda.

A dla zainteresowanych tematem mam następujący link:
          www.ruda-sl.pl/default.aspx?docId=2632
          poruszane sprawy:
          brak wody,
          sprawa szpitala miejskiego,
          zagospodarowanie przestrzenne,
          utworzenie żłobka miejskiego

i inne.
      • jozefosmenda Bez obaw! 31.07.07, 20:15
        >>>halembianin1 napisał:
        >..... W przeszłości Pana Józefa nie będę grzebał - lustracją
        zajmuje się obecna ekipa rządząca<<<

Wbrew temu co pisze gdzieś tutaj GREGOR - nigdy nie byłem czerwoną
        pluskwą.Zresztą pluskwy są czarne.I to bardzo wyraziście czarne!Widocznie
        Gregor ma kłopoty z rozróżnianiem kolorów i osób?
        Powiedziałem kiedyś na sesji RM (maj czy czerwiec br),że w przeszłości nie
        byłem żadnym działaczem partyjnym czy młodzieżowym ale nie byłem również żadnym
        działaczem rady parafialnej bo zawsze starałem się być człowiekiem niezależnym!
        I dalej to podtrzymuję!
        Nie byłem również ani tajnym agentem ani informatorem i NICZEGOW W ŻYCIU "IM"
        NIE PODPISAŁEM ani nie podpisywałem!
        Co do Gregora mam poważne wątpliwości!
        Natomiast pluskwy i jakiekolwiek inne "amajzy" przed rozdeptaniem unicestwiam
        wcześniej za pomocą zwykłej "klapaczki".
        Skuteczność 100%!
        A co do spojrzenia na moją aktywność jako radnego to serdecznie dziękuję.Po
        wakacjach dalej zamierzam być taki sam!
    • jankolodziej Re: REJESTRACJA DZIAłALNOśCI RADNYCH UM Ruda Ślą 30.07.07, 19:41
      Jak zauważono Prezydent otacza się bardzo sprawnymi ludźmi. Skąd to wrażenie?
      Protokołu z sesji RM z dnia 14 czerwca w BIP-ie dalej nie uświadczysz.
      Zamieszczenie go tam to raptem 10 minut pracy ... Coś sprawność kuleje...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka