Dodaj do ulubionych

Kopalnia Pokój w Rudzie Śląskiej zamierza...

11.10.07, 09:09
Kopalnia Pokój w Rudzie Śląskiej zamierza w przyszłym roku rozpocząć fedrowanie pod zabytkową częścią dzielnicy Nowy Bytom. Problem w tym, że przeciwko temu burzą się mieszkańcy, nie zgadza się Miejski Konserwator Zabytków a i władze miasta nastawione są do pomysłu sceptycznie. I choć Kompania Węglowa zapewnia, że jeśli wydobycie się rozpocznie - szkody na powierzchni będą bardzo niewielkie - obawy pozostają.

Jeszcze nie ukończony - a już się wali. Budowę budynku przy ulicy 1-Maja w Wirku, dzielnicy Rudy Śląskiej, Edmund Michalski rozpoczął pięć lat temu. I gdy był już prawie gotowy - zaczął się rozpadać. Mury pękają... bo na dole fedrują. A gdzie węgiel kopią - tam powstają szkody. I właśnie tego obawiają się mieszkańcy dzielnicy Nowy Bytom, pod którą w przyszłym roku Kopalnia Pokój ma rozpocząć wydobycie.

Na rozpoczęcie eksploatacji nie godzi się jednak Miejski Konserwator Zabytków. Tu znajdują się ponad stulenie kamienice, zabytkowa wieża wodna czy słoneczny zegar. Mieszkańcy obawiają się, że po kilku latach eksploatacji węgla ich domy będą wyglądały tak jak te - w dzielnicy Wirek.

Przedstawiciele Kompanii Węglowej uspokajają. Specjalistyczne ekspertyzy dowodzą, że rozpoczęcie eksploatacji pod Nowym Bytomiem - niczemu nie zagraża.
Jednak nawet niewielkie szkody Kompania Węglowa będzie musiała naprawić. Decyzja o rozpoczęciu wydobycia pod Nowym Bytomiem jeszcze nie zapadła. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem nastąpi to w połowie 2008 roku.

Źródło: www.kat.tvp.pl
Mirosław Cichy
Obserwuj wątek
    • marcin_krysinski Re: Kopalnia Pokój w Rudzie Śląskiej zamierza... 11.10.07, 11:43
      > Przedstawiciele Kompanii Węglowej uspokajają. Specjalistyczne >ekspertyzy
      dowodzą, że rozpoczęcie eksploatacji pod Nowym Bytomiem - >niczemu nie zagraża.

A co jak "eksperci" się pomylili? kto będzie płacił za szkody? od jakiegoś czasu
      chodzą słuchy o tym pomyśle ale jakoś nikt się specjalnie za protesty nie
      zabrał. a w końcu czy mieszkańcy miasta nie powinni mieć możliwości
      wypowiedzenia się?

i jak to wszystko ma się do kampanii zachęcającej do osiedlania się i
      inwestowania w Rudzie Śl.?

Domagajmy się jakiegoś referendum zanim będzie za późno.
      • w36 Re: Kopalnia Pokój w Rudzie Śląskiej zamierza... 12.10.07, 05:34
        marcin_krysinski napisał:

> A co jak "eksperci" się pomylili?

Co jest bardzo prawdopodobne. Przecież to jakiś ekspert wydał zgodę na zabudowę
        terenu gdzie jest Kaufland a teraz ten teren się faluje i marszczy jak to widać
        ostatnio wyraźnie na jezdniach i krawężnikach ulic Nowary i Katowickiej. To samo
        jak z tym budynkiem na 1maja koło straży a pokazywanym właśnie w kontekście
        zgody na wydobycie pod Fryną w TV3, który jeszcze nie ukończony już cały
        połamany nadaje się tylko do wyburzenia.
        Nowy Bytom jak doświadczenie pokazuje może czekać podobny los jak stare centrum
        Wirku. Wyburzone pół dzielnicy i w ramach listka figowego postawiony w miejcu
        ruin z wielką pompą jeden budynek i to głównie z naszych miejskich pieniędzy. Za
        to zniknie problem parkingowy.

Ale jak się dowiedziałem z lektury najnowszych WR, w tym szaleństwie jest metoda.
        W tekście podpisanym przez naszego Stanię poza trywialnymi ogólnikami napotkałem
        na porażające i kuriozalne stwierdzenie mogące coś rozjaśnić w kwestii tych
        "pomyłek" eksperckich.
        Stania napisał:
        "Możemy zapytać kandydatów co zrobić, by górnictwo węgla kamiennego w naszym
        mieście było kołem zamachowym dla budownictwa?"
        To samo zresztą umieściła Pietraszewska w swojej agitce obok tekstu Stani.

Czyli według filozofii naszych władców miejskich kopalnia ma za główne zadanie
        niszczyć to co na powierzchni, co z powodzeniem jej się udało np. z Wirkiem, bo
        napędza to koniunkturę budowlańcom. A to że bezpowrotnie znikają wartościowe
        historycznie budynki czy wręcz zabytki, regułą staje się że budowy trzeba robić
        dwa razy, pofalowane drogi łatać prawie codziennie, to mało znaczące drobiazgi
        dla naszego Prezydenta.

Możemy po tym wszystkim chyba, powoli zacząć mówić w czasie przeszłym, że
        mieliśmy na Frynie coś w rodzaju starówki, jakieś klimatyczne pod względem
        architektonicznym miejsce. Bo już decyzję Stania podjął.

Radziłbym gorąco mieszkańcom Nowego Bytomia intensywnie obfotografować swoją
        dzielnicę, bo ja na przykład żałuję bardzo że kiedyś kiedy Wirek nie był tak
        zdewastowany nie porobiłem porządnych zdjęć by móc przynajmniej coś powspominać
        patrząc na nie.
        • jankolodziej Re: Kopalnia Pokój w Rudzie Śląskiej zamierza... 12.10.07, 14:54
          Ktoś tu wspomniał o referendum w tej sprawie. Popieram! Ale z góry uprzedzam, że
          mieszkańcy Kochłowic, Kłodnicy, Halemby, Nowej Wsi, Wirka i Bykowiny zagłosują
          za przyspieszonym nawet wydobyciem. Z nadzieją że "diobli weznom cołko Fryna
          razym z prezidyntym".
          • lernest Re: Kopalnia Pokój w Rudzie Śląskiej zamierza... 12.10.07, 20:49
            uważam,ze trzeba powiedzieć kopalni stanowcze NIE!
            Madej z Kompanii zawsze gada pierdoły a nasze miasto się wali.Oni by
            móc fedrować pod Nowym Bytomiem pokażą różne pozytywne opinie.
            A finał bedzie taki jak z Michalskim, Kenpolem,Kauflandem itd.
            Proszę popatrzeć jak wygladają ulice Sienkiewicza,Dąbrowskiego,1-go
            Maja,Kokota i cały szereg innych!
            Co górnictwo zrujnowało a co dało?Jeden z byłych dyrektorów
            kop.Pokój wrzeszczał,że takich Wirków wybuduje ze dwa nowe.Nie
            odtworzył NIC.Zrobił doktorat i zniknął.Ja też gorol ale jestem
            tutaj i nie zamierzam zniknąć.
            Ale górnictwu mówię NIE!
            • marcin_krysinski Re: Kopalnia Pokój w Rudzie Śląskiej zamierza... 12.10.07, 23:23
              Co to za parodia, że nie liczą się z mieszkańcami. Inne dzielnice zniszczone
              (Wirek, Kochłowice, Bielszowice) a im mało. Cośmy barany w rzeźni? Trzeba coś
              zrobić. Zawiadomić mieszkańców. Ja mogę wydrukować kilka/kilkanaście tysięcy
              ulotek - do wrzucenia do skrzynek mieszkańców Nowego Bytomia.
              Nie sądzę, żeby chcieli mieć rozwalone domy i mieszkania.

• luveroz Re: Kopalnia Pokój w Rudzie Śląskiej zamierza... 13.10.07, 00:45
              Przesadzasz gościu i pierdoły piszesz aż się źle na żołądku robi. Weź pod uwagę
              fakt że w górnictwie pomimo "głębokiej" restrukturyzacji nadal pracuje znaczny
              procent mieszkańców naszego miasta. To taki mały prosty argumencik. Fakt,
              kopalnia Pokój nie posiada zbytnio dobrego pola eksploatacyjnego, które nie
              spowodowałoby szkód powierzchniowych i całość wydobycia zamyka się właściwie w
              granicach terenu zabudowanego.
              Może pan Madej gada pierdoły, też nie wątpię i nawet w to, że KW.S.A. zrbią
              wszystko żeby za złoże się zabrać. Widać że Wirek wygląda jak po wojnie
              nuklearnej, co nie znaczy że tak będzie wyglądała Fryna. Jakoś kopalnia brać
              musi - w końcu od tego jest, tylko problem polega tu na systemie kierowania
              stropem. Zadajmy im pytanie czy może planują system podsadzkowy?
              • marcin_krysinski Re: Kopalnia Pokój w Rudzie Śląskiej zamierza... 13.10.07, 07:34
                > Przesadzasz gościu i pierdoły piszesz aż się źle na żołądku robi. Weź pod uwagę
                > fakt że w górnictwie pomimo "głębokiej" restrukturyzacji nadal pracuje znaczny
                > procent mieszkańców naszego miasta. To taki mały prosty argumencik.

rozumiem, że skoro pół Kolumbii żyje z uprawy koki to jest także ok i nie
                powinno się im w tym przeszkadzać?

> Zadajmy im pytanie czy może planują system podsadzkowy?

jakiś czas temu w gazecie przeczytałem, ze będzie to system na zawał.

tak czy siak to mieszkańcy, których to dotyczy powinni się wypowiedzieć po
                zapoznaniu się z propozycjami KW.

• grzegorz1948 Re: luveroz 13.10.07, 23:07
                No wlasnie tych pare mieszkancow Rudy Slaskiej ktorzy zyja z kopalni
                i te ceny wegla ktore ida ciagle do gory.Ale do rzeczy.Kopalnia Pokoj
                jest na dnie Niecki Bytomskiej i dlatego eksploatacja jest
                trudniejsza niz na innych kopalniach.Filary ochronne pod niektorymi
                budowlami tez nie byly zawsze zachowywane(mowie o czasach PRL)Poklad
                506 i 507 mialy byc wybierane na zawal jako poklady odprezajace a
                czy ktos z wspolczesnych szabrownikow wegla slyszal o zamulce?Tak to
                jest jak ktos uznaje tylko zasade"szybko tanio i bezwzglednie".Nowe
                budowle/wszelkiej masci/ mozna budowac z uwzglednieniem potrzeb
                tektonicznych gorotworu ale to jest duzo kosztowniejsze/ tylko jak
                chronic stare obiekty budowlane jak Werdun,dom przy Dabrowskiego
                24,stary ratusz na Nowej Wsi?Mozna budowac domy nizsze ktorych
                statyka nie jest tak zagrozona jak wiezowcow, uzbrojenie fundamentow
                juz dawno stosowany na Slasku musi byc starannie wykonane a nie
                polowa cementu i zelaza na budowe a polowe do wili jakiegos prezesa.
                Ci ktorzy znaja na Pokoju poziom 180 to wiedza ze przekopy byly tam
                nie zabudowane ale tylko wymurowane a wiekszosc chodnikow /w latach
                80 zamurowanych/ wybite bez obudowy w skale.Teraz to wszystko
                znajdujace sie na pokruszonym gorotworze moze sie zarwac.Co wiem to
                wyrobiska na 180m byly zamulane czesciowo tez na poziomie 320m.
                Co chce przez to powiedziec stare "grzechy" PRL moga teraz sie
                odezwac i powiedzmy naprawic te"grzechy" jest trudno.
                • michal0982 człowiek z Fryny 14.10.07, 00:28
                  ja się tam nie znam na sposobach górniczych. Jeżeli Kopalnia Pokój nie ma już co
                  wydobywać, zamknijmy ją, a rozbudujmy inne kopalnie. Może to dość radykalne, ale
                  zobaczcie co się dzieje u naszych sąsiadów. Bytom ciągle opada, kopalnie
                  zamknięto i nie ma kogo obciążać kosztami. Zdecydowanie jestem przeciwny
                  wyrobiską pod Nowym Bytomiem. Wiem, że istnieją sposoby na zminimalizowanie
                  skutków wydobycia węgla, ale nie wierze w intencje władz KWK Pokój. Może i
                  kompania ma pieniądze na usuwanie szkód górniczych, ale lepiej dmuchać na zimne.
                  W Rudzie Śl. jeśli, ktoś buduje dom to fundamenty są uzbrajane do tego stopnia,
                  że stanowią prawie jednolitą stalową konstrukcje jedynie wypełnioną betonem. No
                  jest jeszcze inny aspekt. Jeśli pojawią się szkody górnicze i ruchy górotworu
                  ceny nieruchomości w nowym bytomiu pójdą gwałtownie w dół. w końcu kto by chciał
                  kupić mieszkanie w domu pod ktorym trzęsie się ziemia częściej niż w LA
                  • ocean1953 Niech fedrują 14.10.07, 05:24
                    Niech fedrują!Niech kupią wcześniej nasze domy i spadamy.Wybuduje
                    sobie nowy dom w Beskidach i nie ma sprawy.Będę przyjeżdzał do
                    Nowego Bytomia na grzyby do lasu bo nikt normalny tu juz nic nie
                    wybuduje.Kwestia tylko wysokości odszkodowania.Widać po tym domu w
                    Wirku u oponiarza że maja węża w kieszeni i dopiero jego wnuki jak
                    skonczą prawo i je zmienią dostaną odszkodowanie .
                    Taka jest polityka Ślązaków,maja dośc juz Śląska kto dzisiaj pracuje
                    na grubie ? Same gorole, dla nich wystarczą jurty.Ślązacy albo
                    wyjechali do Niemiec albo do urzędów.
                    • zygzakm Re: Niech fedrują 14.10.07, 07:53
                      Tak - dałeś dobry przykład, budynek ten wygląda tragicznie a z
                      pewnością jego fundamenty były budowane pod konkretną kategorią
                      szkód górnicznych jaką podali "fachowcy" z dziedziny górnictwa. W
                      zeszłym tygodniu w wiadomościach Sfery pokazywali budynek przy ul.
                      Katowickiej - stan niemal przezawałowy jego konstrukcji (wisząca
                      ściana, bez podparcia, potężne spękania). "Fachowcy" z branży
                      górniczej deklarują tylko częściowe pokrycie kosztów naprawy
                      istniejących szkód.
                • luveroz Re: grzegorz1948 23.03.08, 22:56
                  Ceny idą w górę bo tak narzuca UE. Proste jak świński ogon. Najpierw się burzą
                  że państwo musi dopłacać bo górnictwo nie wychodzi na swoje a ryle idą na
                  wcześniejszą, a jak podyktowali realne ceny węgla żeby zacząć zarabiać na siebie
                  to katastrofa!
                  Proponuję zacząć oszczędzać i przejść na gaz... hehehhee, prąd... hahaha... olej
                  opałowy.. buahahaha zamontować sobie wiatrak wietrzny na dachu wierzowca ..
                  <roftl> !
                  Ruptacosceta: Ja mam to gdzieś bo mam deputat (przynajmniej na razie).

Poziomy murowano? nic specjalnego. Przecież na każdej kopalni jest masę płytkich
                  poziomów murowanych i nikt z tego powodu ceregieli nie robi. Ba! nawet są
                  wyrobiska bez obudowy. U nas na Sośnicy jest kilka takich na 550 i jakoś
                  gabaryty pomimo ekspolatacji poniższych pozostają niezmienne. Szyby też są
                  murowane i jakoś gabaryty zachowują. Obudowa murowa ma większą wytrzymałość niż
                  standardowy ring. Zresztą nie o to tu chodzi żeby obudowa trzymała masę skalną
                  na sobie bo to nierealne. Tu rządzi troche inna zasada ale opisywanie tego to
                  temat rzeka. Ring stalowy ma być podatny - tymczasowy - mur na stałe. Jest to
                  obliczone i udowodnione (jak nie wierzysz to zapraszam na wykłady do dr.
                  Szczepaniaka na PolŚl.).

Co do werdonu to mieszkam koło tej paskudnej części Wirku i moim zdaniem
                  polityka zachowawcza budynków idzie w złym kierunku - powinni raczej zadbać żeby
                  te brudne slamsy się w końcu zawaliły, a na ich gruzach wybudować coś
                  lepszejszego i normalniejszego. Piszę to nie ubliżając mieszkańcom którzy
                  musieli się tam osiedlić z racji przydziału mieszkania ale uważam że to było by
                  dla tych ludzi zdrowsze - szczególnie dla ich dzieci.

• grzegorz1948 Re: luveroz 23.03.08, 23:31
                    kopalnia Pokoj miala tylko na 180m/nie liczac poziomu 90m-krotki
                    chodnik/czesciowo wymurowany lub bez zabudowy.Ring stalowy ma byc
                    podatny?!Skladanie miedzy kapa a nogami sciagniete klamra(?!) musi
                    sie poddac ale nie jak jest jeszcze stompel pod kapa i kapa wisi jak
                    firanka.
                    Werdon -slamsy Moze i fakt ale zawsze dach nad glowa,a o nowych
                    inwestorow na Wirku trudno.Na kop. Pokoj jest jeszcze I i II upad
                    orawski gdzies 1,5 m wegla ale dobrze ponizej 1000 metrow.Sposoby
                    wydobycia :poklady 506 i 507 mialy byc pokladami odprezajacymi
                    (wybieranymi na zawal) reszta miala isc na zamulke.Chyba gdzies w
                    1982 byl Gen.Piotrowski/ minister gornictwa/na ruchu drugim zobaczyc
                    nowy sposob wydybycia/ zamulania ale to tylko chodzilo co wiem w
                    czasie wizyty.
                    Jezeli chodzi o oplacalnosc wydobycia wegla i produkce stali to nie
                    EU a ci wredni Chinczycy powoduja drozyzne na tym rynku1 Skad te
                    Zoltki maja tyle pieniedzy to nikt wyklarowac tego mi nie umie.Teraz
                    nawet te pierony wypijaja moje mleko!!!!!!!!
                    Zarty zartami/chociaz tak oficjalnie brzmia slogany mediow/ale
                    zawsze mowilem ze jak w Europie pozamykaja kopalnie i huty to potem
                    USA powie nam ile kosztuje tona wegla czy stali.
                    • grzegorz1948 Re: luveroz 24.03.08, 00:21
                      Jeszcze moze cos o kop. Pokoj.lezy ona na dnie Niecki Bytomskiejn co
                      powoduje tez to ze wspolczynnik geotermiczny jest o 2 stopnie wyzszy
                      niz gdzie indziej no i nacisk gorotworu jest tez zwiekszony.wielki
                      wplyw maja tez sposoby eksploatacji z sasiednich kopaln.Z reguly ce
                      kopalnie sa odgrodzone od siebie uskokami i jezeli sasiednia
                      kopalnia podjechala blizej niz 40m do uskoku graniczacego to napor
                      na dno automatycznie sie zwieksza.nie wiem jak teraz jest
                      zachowywany ta 40m srefa ochronna/filar ochronny/ ale kiedys to
                      bylo roznie.troche przeciagniety "Bo front robot gdzies indziej nie
                      vprzygotowany" Itd.Pisze to dla tych co kompletnie nie maja pojecia
                      o gornictwie tak zeby sobie wyrobili troche obraz wydobycia.ja
                      osobiscie gornikiem tez nie jestem ale pracowalem w dzialach gdzie
                      vpewne wiadomosci musialem sobie przyswoic.
                      • jozefosmenda Gregor! 24.03.08, 16:57
                        Nareszcie coś napisałeś jadalnego i technicznie uzasadnionego.Widać,że tąpania są ci bliskie więc należy żałować,że straciliśmy w sposób niepowetowany tak dobrze zapowiadającego się fachowca.
                        A zamiast obiadów czwartkowych można iść teraz do Kuźni Smaku na placki lub golono!( na Ficynusie jakbyś nie wiedzioł bo w końcu daleko miyszkosz)
                        • grzegorz1948 Re: Jozek 24.03.08, 19:26
                          Nareszcie coś napisałeś jadalnego i technicznie
                          uzasadnionego.Widać,że tąpania
                          > są ci bliskie więc należy żałować,że straciliśmy w sposób
                          niepowetowany tak dob
                          > rze zapowiadającego się fachowca.
                          > A zamiast obiadów czwartkowych można iść teraz do Kuźni Smaku na
                          placki lub gol
                          > ono!( na Ficynusie jakbyś nie wiedzioł bo w końcu daleko miyszkosz)
                          Jak widzisz gornictwo obce mi nie jest.A na drugi dzien po tapnieciu
                          na PLD jeden gorol uslyszal odemnie ze jest morderca bo ostrzegalem
                          dzien przed wypadkiem ze wlasnie w tym miejscu moze nastapic w
                          bliskim czasie tapniecie.
                          A w Kuzni Smaku to maja swietne smazone masloki-lo jojoj
                          • kapioh1 Re: Luveroz, khe, khe. 24.03.08, 22:32
                            Zadziwiają mnie wynurzenia Luveroza na tematy szkód górniczych. No
                            bo na tym się nie trzeba znać. Wystarczy przejechać się po Wirku i o
                            g..wnianej kopalni "Pokój" i jej pseudo- możliwościach mamy pełną,
                            dogłębną wiedzę. Po pierwsze wydobycie spowodowało katastrofalną
                            dewastację dzielnicy (gdzie jest 60 % zabudowy, kolego Luveroz,
                            hę ?). Po drugie te bloczyska, co to niby wybudowało górnictwo
                            wyglądają jak slums. Po trzecie, zniszczono totalnie całe kwartały
                            kamienic, gdzie w parterach były sklepy, warsztaty, poprostu miejsca
                            pracy. No i po czwarte, najważniejsze, ludzie, którzy przejeżdżają
                            przez Wirek albo się śmieją, albo współczują, albo się WALĄ W SWOJE
                            CZÓŁKA ! Tak, mój drogi specjalisto od rabunkowego wydobycia !
                            Współczują, że w tym g..wnie żyjemy. Widzą rozwalony "Kaufland",
                            pokrzywione domy przy Katowickiej, jadą niby- ulicą 1-go Maja, gdzie
                            stoi budynek co się zawalił, zanim go skończyli. W czoło się pukają
                            i pytają, kto na to pozwolił ? To przecież większa rozpierducha niż
                            w komunie. To jest prawdziwa reklama naszego zapyziałego, brudnego,
                            zdewastowanego miasteczka. Z tego co wiem, kopalnia "Pokój" totalnie
                            sobie nie radzi z usuwaniem szkód. Zresztą, co tu pisać, tą
                            IMPOTENCJĘ widać. I widzi ją również kolega DJ Jahoo.
                            • grzegorz1948 Re:Dobra kapioh! 24.03.08, 23:30
                              kleniesz zloscisz sie i co to pomoze?
                              To przecież większa rozpierducha niż
                              > w komunie.
                              Nie wiem jak znasz sie na gornictwie ale troche ci pewne sprawy
                              postaram sie wytlumaczyc.troche zimnej wody na leb wyleje i powiem
                              ci tylko ze Kolanijo na Bielszowica(znosz to)w okresie
                              miedzywojennym obnizyla sie o 20m.
                              Wydobycie "na zawal" mogl byc prowadzony tylko w pokladach gdzie w
                              stropie bylo przynajmniej 30% lupku tak ze on spadajac w zawal
                              tworzyl podpore dla piaskowca/ktory lamiac sie wydziela energie
                              zwana tapnieciami/ ktory powoli go sciskal co nie powodowalo
                              przeciazen gorotworu.Jezeli te 30% nie bylo zachowane to teraz masz
                              w zawale za duzo luzu i problem na powierzchni.
                              Jeden "uczony" wymyslil w koncu lat 70 wpompowanie w te zawaly
                              piasku z zmielonym bitumitem/podajze z kop. Dymitrow/.Jak on
                              przeprowadzil "badania" swojego pomyslu to widzialem .przez tydzien
                              byly ulane z tej mieszanki 3 kostki 5x5 cm potem stanal obcasem na
                              tej kostce i przeliczyl nacisk na 1cm i juz dostal pieniadze z
                              racjonalizacji.to nie jest wic!Kiedys budowano wzdluz chodnikow a
                              szczegolnie na ich skrzyzowaniach w zaweale tzw kasztele z stemli
                              ale tez to zarzucone-szkoda drzewa i czasu.
                              Teraz te wszystkie zaniedbania sie mszcza i co zrobisz?Czy kopüalnie
                              zamkna czy tez nie pod dywanem te stare grzechy beda dalej.
                              Moze jeszcze krotko poklad 510/502 dlugi czas zostawiono w spokoju
                              bo szczegolnie ten pierwszy byl bardzo niebezpieczny /miedzy innymi
                              przekopPld zabralo w tym pokladzie/.przyjechal ale dyrektorek ze wsi
                              nowosadeckiej no zabral sie za niego.Sam na dol nie zjezdzal bo
                              wypadaly mu wlosy pod helmem(to tez nie wic)no i efekty nie kazaly
                              dlugo czekac a dyrektorka naturalnie w Plaz ie nie spotkasz.
                              W spolkach weglowych sa stare wyjadacze. Oni chca tylko widziec zysk
                              z kopalni tak jak wczesniej sekretarze chcieli widziec wydobycie i
                              taki dyrektor kopalni albo im ten zysk pokaze albo wylatuje i
                              nastepny bedzie chcial jeszcze wiekszy zysk wypracowac.To co stalo
                              sie na Halembie to masz najlepszy przyklad pogoni za zyskiem i
                              dobrze sie w koncu stalo ze tych na wierzchu prokurator zlapal za
                              dupe.Moze w koncu jak to bractwo zacznie spiewac to i niektorzy z
                              pierwszej trojki pojda do kicia.
                              A jeszcze jedno.Ostatnio dowiedzialem sie ze przy budowie domu musi
                              byc brane pod uwage jakie domy stoja w najblizszym sasiedztwie bo
                              ciezar domu moze tez spowodowac ruchy gruntu pod domami
                              lzejszymi/tzw zachwianie statyki/ a jak sie budowalo i wyburzalo to
                              przeciez wiesz?!
                • skalar2011 Re: luveroz 15.01.15, 20:25
                  grzegorz1948 napisał:> Co chce przez to powiedziec stare "grzechy" PRL moga teraz sie
                  > odezwac i powiedzmy naprawic te"grzechy" jest trudno.
                  i co wyszło na racje tego goscia?
              • w36 Re: Kopalnia Pokój w Rudzie Śląskiej zamierza... 14.10.07, 06:29
                luveroz napisał:

> fakt że w górnictwie pomimo "głębokiej" restrukturyzacji nadal pracuje znaczny
                > procent mieszkańców naszego miasta. To taki mały prosty argumencik.

Hmmm... No tak. Koronny argument w tego typu dyskusjach. Kto jest przeciw
                dewastacji miasta jest tak naprawdę przeciwko górnikom, bo chce ich na bruk
                wyrzucić itp.itd. . A że tak ciągle dewastowane miasto, między innymi odstrasza
                inwestorów mogących stworzyć alternatywne i godziwe miejsca pracy właśnie dla
                tych górników to się koło zamyka.
                I musimy w takim syfie żyć, bo naszemu Stani jakoś poza te błędne koło nie
                udaje, czy nie chce się wyjść. A teraz nawet robi wyrażnie z tej dewastacji
                kiełbasę wyborczą dla Pietraszewskiej. Szkody górnicze kołem zamachowym dla
                budownictwa, obłęd ;)

Tyle że i tu coś przecież nie pasuje. Prawo górnicze wyraźnie zobowiązuje zakład
                górniczy do przywrócenia stanu poprzedniego w razie szkód górniczych.
                To ja się spytam, gdzie na przykład na Wirku jest ten stan poprzedni. Gdzie są
                te budynki które należało by wybudować na koszt kopalni w miejsce tych które
                trzeba było wyburzyć? Dlaczego na Nowej Wsi, 1maja będąca porządnie
                wyremontowana parę lat temu i prosta jak stół, nie jest doprowadzona właśnie do
                stanu w jakim była tylko stanowi kolekcję niezliczonych łat i dziur? Dlaczego z
                Bielszowickiej zrobiono syf i całymi latami nikt z władców Rudy się tym nie
                przejmuje, choć to ważne połączenie komunikacyjne?
                Dlaczego władze miasta nie egzekwują po prostu, tego co prawnie się należy jego
                mieszkańcom? Kim jest Stania? Prezydentem miasta czy szefem kopalni?

> Zadajmy im pytanie czy może planują system podsadzkowy?

A czy na kopalni jest ktoś kto jeszcze w ogóle pamięta co to podsadzka? Jakoś
                nie przypominam sobie bym widział ostatnio gdzieś w Rudzie pociąg z piaskiem
                podsadzkowym, widok przecież często spotykany kilkanaście i więcej lat temu.

• jankolodziej Re: Kopalnia Pokój w Rudzie Śląskiej zamierza... 14.10.07, 13:36
                  "Dlaczego władze miasta nie egzekwują po prostu, tego co prawnie się należy jego
                  mieszkańcom?"
                  Już nieraz pisałem, że w Rudzie Śląskiej są osoby i instytucje stojące ponad
                  prawem, nie do ruszenia.
                  Z nieprywatnych budów oraz z kopalń wolno wywozić na kołach pojazdów tony brudu
                  na ulice.
                  Władzom miasta wolno przeznaczać pieniądze otrzymywane od kopalń na inne cele
                  niż likwidacja skutków wydobycia.
                  Plany zagospodarowania wolno zmieniać w zależności od widzimisię urzędników i
                  wnioskodawców.
                  Urzędnicy z geodezji sami doradzają petentom jak obejść prawo.
                  W naszym mieście wolno wprowadzać ścieki wprost do rzeki, a smieci wywalać w lasy.
                  itd, itp. .....
                • rudy107 Re: Kopalnia Pokój w Rudzie Śląskiej zamierza... 17.10.07, 09:34
                  Absurd polega na tym, że prezydent korzysta z wydobycia podwójnie:
                  raz z opłaty eksploatacyjnej (duże pieniążki), a to co sam wyznał- o
                  kole zamachowym - to drugie. Na dodatek może opowiadać o obronie
                  braci górniczej. To wina nas - mieszkańców, baranów pokornych,
                  którzy pozwalają na takie praktyki. Ja nie oskarżam jedynie
                  prezydenta. Pytam, co w sprawie robią sami radni Kochłowic, Halemby,
                  wirku - czy któryś pokusił się o organizację zebrania dla
                  mieszkańców przed decyzją o ruchu górniczym? Dla prezydenta to oni
                  sa naszymi przedstawicielami. Jak więc nas reprezentują? A pytanie o
                  system podsadzkowy jest w kopalni odbierane jak żart. Pytałem o to,
                  tłumaczyli, że to metoda mniej bezpieczna (!), na zawał jest
                  bardziej "ekologiczna".
    • halembianin1 Re: Kopalnia Pokój w Rudzie Śląskiej zamierza... 15.10.07, 20:06
      Proponuję teraz się spotkać i porozmawiać o tym w jaki sposób my - mieszkańcy
      Rudy Śląskiej - moglibyśmy zaprotestować przeciwko takim decyzjom. Zamiast
      organizować kolejne spotkanie forumowe przy piwie po koncercie Ich Troje umówmy
      się teraz, by znaleźć sposób jak zaradzić tym, nomen omen, układom w relacji
      Andrzej Stania - miejscowe kopalnie węgla kamiennego.
      Nowy Bytom, Fryna, Friedenshutte to jedyna dzielnica, która nadaje się na
      centrum naszego miasta. Plany rynku na Placu Wolności i deptak na Niedurnego to
      całkiem trzeźwy pomysł (gorzej z realizacją). Po wprowadzeniu kopalni pod Fryna
      o rynku, jak w Mikołowie czy deptaku, jak ul. Wolności w Chorzowie będziemy
      mogli pomarzyć. Możemy zaprosić miejskiego konserwatora zabytków i ludzi, którzy
      zajmują się geodezją w UM - oni mają merytoryczne argumenty w tej sprawie.
      • marcin_krysinski Re: Kopalnia Pokój w Rudzie Śląskiej zamierza... 15.10.07, 20:46
        Im szybciej tym lepiej. bo może być za późno.
        • halembianin1 Re: Kopalnia Pokój w Rudzie Śląskiej zamierza... 16.10.07, 20:04
          Proponuje wyznaczyć termin spotkania na początek listopada w godzinach
          popołudniowych tak, żeby wszyscy zdążyli się wyrobić po pracy.
          • marcin_krysinski Re: Kopalnia Pokój w Rudzie Śląskiej zamierza... 17.10.07, 08:25
            jak o mnie chodzi to od 6.11 - może być też w sobotę lub niedzielę.
            • michal0982 Re: Kopalnia Pokój w Rudzie Śląskiej zamierza... 17.10.07, 21:49
              Panowie 9.11 godzina 17ta? Tylko w którym miejscu?
              • ocean1953 Kopalnia musi fedrować 18.10.07, 03:35
                Czy wam sie podoba czy nie to oni będą i tak fedrować.
                O posadzce zapomnijcie bo zlikwidowano wszystkie urzadzenia do tej
                technologii,łącznie z torowiskiem na dostawę piasku koleją.Zburzono
                wiadukt na Katowickiej w Bykowinie i inne.
                Jedynym rozsądnym rozwiązaniem było uswiadomienie ludziom ze budowa
                domów na południe od torów kolejowych w Chebziu to jest ryzyko ich
                utraty bo sie rozsypią.
                Mamienie ludzi zwiększeniem wytrzymałości fundamentów to podrozenie
                inwestycji od 30%.
                Proponuje sadzic tam lasy a domy budowac w Goduli,Orzegowie,Rudzie
                Chebziu.Sa tam jeszcze pozostalosci po starych kopalniach ale co
                mialo śiąść to siadło.Halemba,Kochłowice,Nowy
                Bytom,Bielszowice,Wirek to raczej nie przetrwa następnych 25 lat.
                • osi-ris Kopalnia >nie< musi fedrować!! 18.10.07, 08:25
                  ===Czy wam sie podoba czy nie to oni będą i tak fedrować.
                  są wielkie tereny zalesione to tam już nie ma węgla?
                  czyżby zakazane było lepsze?
                  jeżeli węgiel się skończył zamknąć kopalnię!!
                  a pod domami fedrować nie wolno!
              • marcin_krysinski Re: Kopalnia Pokój w Rudzie Śląskiej zamierza... 18.10.07, 10:50
                > Panowie 9.11 godzina 17ta? Tylko w którym miejscu?

Sala Posiedzień RM?

albo może w jakiejś knajpie - chyba są jeszcze w Rudzie Śl.?
                • halembianin1 Re: Kopalnia Pokój w Rudzie Śląskiej zamierza... 18.10.07, 11:48
                  Mnie bardziej pasowałaby data 06. listopada. Knajpa? Druid będzie chyba
                  najlepszą propozycją. Na razie wychodzi na to, że będzie nas trzech.
    • yahudeejay Re: Kopalnia Pokój w Rudzie Śląskiej zamierza... 17.03.08, 07:51
      Tu nie będzie żadnego koła zamachowego dla budownictwa bo kopalnia
      zbankrutuje - tak tak !! - wybierze te parę bryłem czrnego gówna pod
      miastem, miasto się zawali a kopania już nic innego nie będzie miała
      do wybrania i zbankrutuje

nNpisałem już na jakimś forum, że skoro tylko te troszkę wegla
      kopalni 'Pokój' zostało pod Fryną to znaczy że ta kopalnia stoi tuż
      przed bankructwem i zamknieciem. Zamiast pozwolić im zniszczyć
      miasto lepiej już zamknąć taką kopalnię (podobnie jak wiele innych
      zamknieto) bo to i tak nieuchronne.

Co do zatrudnienia w kopalni i pracy dla ludzi. No cóż wszystko, a
      szególnie kopalnie, kiedyś się kończą i lamentowanie nad
      zatrudnieniem nic tu nie pomoże. Tu i tak będą niebawem bezrobotni
      górnicy - tak samo jak są bezrobotni innych grup zawodowych. Poza
      tym żaden to argument, że oni chcą pracować, a inni przez to mają
      umrzeć którejś nocy pod walącą się dzielnicą. Zabytkowe domy to mały
      pikuś - popatrzecie na tzw. 'wieżowiec'. Jak sądzicie co tutaj
      zawali sie pierwsze i pochłonie szetki ofiar !!!???

Co do ekspertyz - to można sobie nimi dupę podetrzeć - taka jedynie
      ich realna wartość ! Wirek i Bytom najlepszymi na to dowodami jakich
      mamy ekspertów i "wykształconych fachowców" w branży górniczej. Oni
      za kasę i dla własnej prywaty wszystko napiszą. Pamietajmy też że to
      Polska czyli ciągle jeszcze mocno skorumpowany kraj. Ja nie wierzę w
      żadne ekspertyzy. Już wiem że to jeno wielkie oszustwo !

Pytanie - czemu władze miasta godzą się na jego zniszczenie
      (zniszczone będzie na pewno - jak wszystko w okolicy!). Inne lepsze
      pytanko - czy ktoś potrafi tu zorganizować protesty społeczne i
      referendum mieszkańców Nowego Bytomia - nie wszystkich w Rudzie bo
      ich to nie dotyczy - ale tylko Nowego Bytomia. Czy jest takie prawo
      aby decydowali mieszkańcy a nie tzw. "władza", która dziś jest jutro
      jej nie ma a szkody zostaną.

Czy Stania i Pietraszewska pójdą siedzieć jak Nowy Bytom się zawali,
      a nie daj Boże pod gruzami umrą ludzie !!!???
      Widzieliście w Polsce jakiegoś polityka czy tak zwanego "władcę"
      który idzie siedzieć za złe rządzenie ?!
      W tym kraju póki co rządzi się bezkarnie !

Dlaczego nasi reprezentanci w radzie Miasta nic nie robią ? Dupy im
      przyrosły do wygodnych fotelików w UM i srają na ludzi - byle im
      było fsajnie !!!!
      Tu aż się prosi o społeczne protesty i fererendum ! CZEMU NIKT TEGO
      NIE ORGANIZUJE ??? - wszyscy czekają aż będzie za późno czyli
      dzielnica się zawali !
      Wtedy wszyscy (ci co przeżyją katastrofę) będziemy sobie mogli
      podmuchać w fujarki. Co zrobimy winnym - powiesimy ich na
      przydrożnych latarniach. No co im zrobimy ??

DLACZEGO NARÓD TUTAJ JEST TAKI TĘPY, DURNY I DAJE SOBIE SRAĆ W SWOJE
      SPRAWY ? GDYBY NIE BYŁO WIRKU TO MOŻNA BY NA TO PATRZEĆ INACZEJ -
      ALE PRZECIEŻ MY TU WSZYSCY DOSKONALE WIEMY CO BĘDZIE - BĘDZIE WIREK
      I BYTOM BIS !!!

Gdyby to był normalny kraj to byłaby ustawa zabraniająca wydobywać
      węgiel pod zamieszkałymi miastami. Co daje złodziejskie, bandyckie i
      debilne fedrowanie pokazują zawalony Wirek i Bytom. Niemcy węgla pod
      Bytomiem nie ruszali. Przyszli durnowaci Polacy i zawalili piękne
      miasto dla paru bryłek czarnego gówna !

Yahu Pawul - Nowy Bytom
      yahu70@stk.net.pl
    • yahudeejay Re: Kopalnia Pokój w Rudzie Śląskiej zamierza... 17.03.08, 07:57
      Tu nie będzie żadnego koła zamachowego dla budownictwa bo kopalnia
      zbankrutuje - tak tak !! - wybierze te parę bryłek czarnego gówna
      pod miastem, miasto się zawali a kopania już nic innego nie będzie
      miała do wybrania i zbankrutuje

Napisałem już na jakimś forum, że skoro tylko te troszkę węgla
      kopalni 'Pokój' zostało pod Fryną to znaczy że ta kopalnia stoi tuż
      przed bankructwem i zamknięciem. Zamiast pozwolić im zniszczyć
      miasto lepiej już zamknąć taką kopalnię (podobnie jak wiele innych
      zamknięto) bo to i tak nieuchronne.

Co do zatrudnienia w kopalni i pracy dla ludzi. No cóż wszystko, a
      szczególnie kopalnie, kiedyś się kończą i lamentowanie nad
      zatrudnieniem nic tu nie pomoże. Tu i tak będą niebawem bezrobotni
      górnicy - tak samo jak są bezrobotni innych grup zawodowych. Poza
      tym żaden to argument, że oni chcą pracować, a inni przez to mają
      umrzeć którejś nocy pod walącą się dzielnicą. Zabytkowe domy to mały
      pikuś - popatrzcie na tzw. 'wieżowiec'. Jak sądzicie co tutaj
      zawali się pierwsze i pochłonie setki ofiar !!!???

Co do ekspertyz - to można sobie nimi dupę podetrzeć - taka jedynie
      ich realna wartość ! Wirek i Bytom najlepszymi na to dowodami jakich
      mamy ekspertów i "wykształconych fachowców" w branży górniczej. Oni
      za kasę i dla własnej prywaty wszystko napiszą. Pamiętajmy też że to
      Polska czyli ciągle jeszcze mocno skorumpowany kraj. Ja nie wierzę w
      żadne ekspertyzy. Już wiem że to jeno wielkie oszustwo !

Pytanie - czemu władze miasta godzą się na jego zniszczenie
      (zniszczone będzie na pewno - jak wszystko w okolicy!). Inne lepsze
      pytanko - czy ktoś potrafi tu zorganizować protesty społeczne i
      referendum mieszkańców Nowego Bytomia - nie wszystkich w Rudzie bo
      ich to nie dotyczy - ale tylko Nowego Bytomia. Czy jest takie prawo
      aby decydowali mieszkańcy a nie tzw. "władza", która dziś jest jutro
      jej nie ma a szkody zostaną.

Czy Stania i Pietraszewska (czy jak im tam?) pójdą siedzieć jak Nowy
      Bytom się zawali, a nie daj Boże pod gruzami umrą ludzie !!!???
      Widzieliście w Polsce jakiegoś polityka czy tak zwanego "władcę"
      który idzie siedzieć za złe rządzenie ?! W tym kraju póki co rządzi
      się bezkarnie !

Dlaczego nasi reprezentanci w radzie Miasta nic nie robią ? Dupy im
      przyrosły do wygodnych fotelików w UM i srają na ludzi - byle im
      było fajnie !!!!

Tu aż się prosi o społeczne protesty i referendum ! CZEMU NIKT TEGO
      NIE ORGANIZUJE ??? - wszyscy czekają aż będzie za późno czyli
      dzielnica się zawali ! Wtedy wszyscy (ci co przeżyją katastrofę)
      będziemy sobie mogli podmuchać w fujarki. Co zrobimy winnym -
      powiesimy ich na przydrożnych latarniach. No co im zrobimy ??

DLACZEGO NARÓD TUTAJ JEST TAKI TĘPY, DURNY I DAJE SOBIE SRAĆ W SWOJE
      SPRAWY ? GDYBY NIE BYŁO WIRKU TO MOŻNA BY NA TO PATRZEĆ INACZEJ -
      ALE PRZECIEŻ MY TU WSZYSCY DOSKONALE WIEMY CO BĘDZIE - BĘDZIE WIREK
      I BYTOM BIS !!!

Gdyby to był normalny kraj to byłaby ustawa zabraniająca wydobywać
      węgiel pod zamieszkałymi miastami. Co daje złodziejskie, bandyckie i
      debilne fedrowanie pokazują zawalony Wirek i Bytom. Niemcy węgla pod
      Bytomiem nie ruszali. Przyszli durnowaci Polacy i zawalili piękne
      miasto dla paru bryłek czarnego gówna !

Yahu Pawul - Nowy Bytom
      yahu70@stk.net.pl
      • luveroz Re: Kopalnia Pokój w Rudzie Śląskiej zamierza... 23.03.08, 22:27
        Zacznijmy od jednego zasadniczego zdania odpowiadającego na wyczerpującą
        wypowiedź kolegi DJ Yaha.
        Poczytaj trochę, pointeresuj się jak wydobywa się to czarne gó.. (dla
        mądrzejszych - kopalinę użyteczną), jakie są systemy wybierania, co to jest
        niecka poeksploatacyjna i jak powstaje, o tąpaniah trochę - ciekawe rzeczy.

Jak chcesz gościu pie..ć to idź do burdelu a nie na forum.

Pracuję na kopalni i nie jestem za ruszaniem filarów ochornnych, tak więc po tym
        co jako mieszkańćy przechodzimy na Wirku za fedrunkiem pod NB mówię stanowcze NIE!
        Kopalnia nie zbankrutuje - nic się nie bój. To tylko oddział wydobywczy koncernu
        węglowego. Jeżeli mowa o alternatywnych źródłach pozyskiwania energii to jeatem
        zdecydowanie ZA ale ostrzegam że z hasłem o ryhłym zamykaniu kopalń to jeszcze
        bym niewyparzony pysk wstrzymał bo na wschodzie niestety mr. Putin dalej rządzi,
        a jak ci wrzuci tym razem embargo na węgiel to możesz nieco zacząć oszczędzać na
        włączaniu kompa i wypisywaniu głupsw na forum.
        Nawet nie masz pojęcia o zatrudnieniach w kopalni i o robotach w nich
        wykonywanych, potrzebnych nawet do zlikwidowania zakładu. Bezrobotnych górników
        teź nie będzie przynajmniej przez 50 lat. Spokojnie, nie paliłbym się do
        zamykania przedpotopowych obiektów. Jak zamkną Pokój to KW S.A. ma jeszcze 15
        innych placówek. A choćby nawet to z tego co wiem to Pokoju nie zamkną tylko
        połączą z Bielszowicami a tam - sorki, węgla bilansowego na 30 lat. Ale skąd Ty
        to masz wiedzieć?? W końcu jesteś DJ.
        A jak nie będzie już polskich kopalń to przyjdą czesi - gwarantuję że lepiej płacą!

> Bytom się zawali, a nie daj Boże pod gruzami umrą ludzie !!!???

Wierzowiec na frynie - ofiary - booooże! katastrofalna wizja WTC w Rudzie
        Śląskiej! Człowieku obudź się!!! Konty na Wirku ciągle stoją i mają się bardzo
        dobrze, a napewno są 12x podbierane. Betonowa konstrukcja lepiej znosi
        naruszania terenu niż cegła.

> Dlaczego nasi reprezentanci w radzie Miasta nic nie robią ? Dupy im
        > przyrosły do wygodnych fotelików w UM i srają na ludzi - byle im
        > było fajnie !!!!

Tu ameryki nie odkryłeś, ale powiem ci że nawet jeśli robią źle to na pewno nie
        srają ogniem jak Ty. Prezio pracował na grubie i możliwe że decyzje swoje
        kieruje pewnym doświadczeniem i gwarantuję ci że podejmując decyzję o fedrowaniu
        pod Fryną ma zdecydowanie większą wiedzę na ten temat niż Ty.

> SPRAWY ? GDYBY NIE BYŁO WIRKU TO MOŻNA BY NA TO PATRZEĆ INACZEJ -
        > ALE PRZECIEŻ MY TU WSZYSCY DOSKONALE WIEMY CO BĘDZIE - BĘDZIE WIREK
        > I BYTOM BIS !!!

YAHUL NA PREZYDENTA! Miasto pikiet i głupich wypowiedzi.
    • rudzianin44 Re: Kopalnia Pokój w Rudzie Śląskiej zamierza... 19.03.08, 22:42
      związki zawodowe wystrzeliłbym w kosmos. tylko podburzać umieją...
    • hepik1 Re: Kopalnia Pokój w Rudzie Śląskiej zamierza... 15.01.15, 11:14
      >I właśnie tego obawiają się mieszkańcy dzielnicy Nowy Bytom, pod którą w przyszłym roku Kopalnia Pokój ma rozpocząć wydobycie.

Jak to sie wszystko zmienia ;)
      • jozefosmenda Re: Kopalnia Pokój w Rudzie Śląskiej zamierza... 15.01.15, 11:27
        Widzę Hepik, że masz z tego wszystkiego radochę jak pieron!
        Tylko sytuacja jest za poważna.....
        • hepik1 Re: Kopalnia Pokój w Rudzie Śląskiej zamierza... 15.01.15, 11:42
          Ubaw bedzie jak znajdę wątki z 2012
          Kiedy tutaj glebowali Dziedzicową za jej "zezwolenia" na eksploatacje pod NB przez kop. Pokój.
        • hepik1 Re: Kopalnia Pokój w Rudzie Śląskiej zamierza... 15.01.15, 12:03
          Jedyne pocieszenie na sytuację bieżącą to to, że za tydzień do Polski przylatuje ojciec Bashobora.
          Wprawdzie na Pomorze Zachodnie ale jak mu doniosą o trudnej sytuacji u nas,może zmieni plany?
          • meg114 Re: Kopalnia Pokój w Rudzie Śląskiej zamierza... 15.01.15, 17:06
            popierdzieliło cie totalnie. Co ma wspólnego wydobycie pod dzielnica z bytem kopalni? Twierdzisz, że mamy się zgadzać na ratowanie kopalni kosztem dzielnicy? Jeżeli to miałby być ratunek, to na krótko, więc co to zmienia? Prawda jest bardziej złożona, chłopku - roztropku. Nie zgadzam się na bandyckie plany rządu, ale nie zgadzam się też na bandyckie plany kopalń. Oczekuje (chyba na próżno), na rozsądne rozwiązania, tj. na ukrócenie samowoli polityków, którym fajnie dzieli się stołkami w KW i jednocześnie związkowców, którzy bronią najbardziej swoich przywilejów. Górników mają głęboko, głębiej niż Halemba. Gdyby byli tacy dobrzy, to dawno by zajęli się pracownikami firm górniczych i ich uprawnieniami.
            A jeżeli chcesz coś odgrzebywać, to raczej te wątki, gdzie dziwimy się pani GD, że tak spokojnie orzeka o braku potrzeby otwierania strefy ekonomicznej. Właśnie przy dyskusji na temat wydobycia spod NB mogła już dojść do wniosku, że zamiast bronić tej eksploatacji, powinna raczej tworzyć alternatywy dla górników. Ale uznała, że nie potrzeba, bo ludzie najwyżej stracą swoje domy, a skoro miasto się wyludnia, to po co nam tyle mieszkań, co? Ale jak widzę, pocieszacie się tam nieźle w tym klubie dyskusyjnym najmądrzejszej władzy.
            • hepik1 Re: Kopalnia Pokój w Rudzie Śląskiej zamierza... 15.01.15, 17:13
              >popierdzieliło cie totalnie. Co ma wspólnego wydobycie pod dzielnica z bytem kopalni?

Sugerujesz,że ci z Kop.POkój powinni podjechac pod Orzesze i wybrać Niemcom pokłady? ;)
              • rylska Re: Kopalnia Pokój w Rudzie Śląskiej zamierza... 15.01.15, 17:39
                raczej podkłady.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka