Dodaj do ulubionych

Zapraszamy na Górę św 19.10. godz 11,30

16.10.08, 07:38
Tradycyjnie w pierwszą niedzielę po obchodach św. Jadwigi Śląskiej na Górze Św. Anny odprawiona zostanie Msza Św. w intencji ofiar śląskiej tragedii z lat 1945-1948 oraz o pomyślność wszystkich mieszkańców Górnego Śląska. Msza połączona jest z pielgrzymką członków Ruchu Autonomii Śląska.Kazanie zostanie wygłoszone już po raz trzeci w języku śląskim. Po Mszy przewidziano także krótki wykład na temat możliwości zastosowania języka śląskiego w liturgii.

Zapraszamy w niedzielę, 19 października, o godz. 11.30 na Górę św. Anny.
Obserwuj wątek
    • lswaczyna Re: Zapraszamy na Górę św 19.10. godz 11,30 18.10.08, 16:57
      Witam, w dniu 23.10.2008 odbędzie się oficjalne otwarcie siedziby koła Ruchu
      Autonomii Śląska w Rudzie Śląskiej, rozpoczęcie otwarcia o godzinie 17.30 w
      Rudzie Śląskiej ul. Kościuszki 6a.Program otwarcia przedstawia się następująco:
      rozpoczęcie krótkim wystąpieniem przedstawiającym zaproszonych gości i artystów,
      następnie występ Mariana Makuli wraz z ferajną , koncert akordeonistów, chór
      który zaśpiewa kilka śląskich pieśni, na koniec występ młodzieżowego zespołu
      artystycznego "Tancerze Ognia".W czasie pokazu artystycznego będzie projekcja
      komedii Lecha Majewskiego "Angelus".

Zapraszam Ja jak i przewodniczący koła RAŚ w Rudzie Śląskiej Roman Kubica wraz z
      członkami koła
      • brynio5 Re: Zapraszamy na Górę św 19.10. godz 11,30 18.10.08, 17:06
        Jak postawisz po piwie to przida!
        • lswaczyna Re: Zapraszamy na Górę św 19.10. godz 11,30 18.10.08, 17:41
          brynio5 napisał:

> Jak postawisz po piwie to przida!

Pomyliłeś adres- osobiście uważam, iż Autonomia jest dobra dla elektoratu (
          między innymi dla ciebie)a nie dla tych którzy o nią walczą to Obywatelom
          (mieszkańcom ) Ślaska powinno zależeć na niej a nie wybrańcom więc jak
          przyjdziesz to być może pozwolę Ci postawić mi piwo. Jak chcesz być wycyckany
          idź na inny fajer i głosuj na tych co cię okradają i stąd stać ich na
          postawienie Ci piwa.;-))
          • w36 Re: Zapraszamy na Górę św 19.10. godz 11,30 18.10.08, 23:42
            lswaczyna napisał:

> Jak chcesz być wycyckany
            > idź na inny fajer i głosuj na tych co cię okradają

Khe, khe... W tym miejscu bardzo pasuje powtórzyć pewne pytanie.
            Za czyje to pieniądze Raś ponad rok rozpowszechniał sobie biuletyn w Rudzie?
            To już nie skąp tego piwa Bryniowi skoro on też jak każdy Rudzianin na Was
            zapłacił ;)

• lswaczyna Re: Zapraszamy na Górę św 19.10. godz 11,30 19.10.08, 08:55
              w36 napisał:

>
              > Khe, khe... W tym miejscu bardzo pasuje powtórzyć pewne pytanie.
              > Za czyje to pieniądze Raś ponad rok rozpowszechniał sobie biuletyn w Rudzie?
              > To już nie skąp tego piwa Bryniowi skoro on też jak każdy Rudzianin na Was
              > zapłacił ;)

Po raz kolejny tłumaczę ci że za przekręty Andrzeja S. ja nie odpowiadam.
              • w36 Raś - samo dobro ;) ;) 20.10.08, 03:28
                lswaczyna napisał:

> Po raz kolejny tłumaczę ci że za przekręty Andrzeja S. ja nie odpowiadam.

Przecież nie o to pytałem.
                No ale potwierdziłeś że z tym Waszym biuletynem za rudzką kasę to był przekręt.
                Pięknie. Tyle że w świetle tego Twoje tutaj agitki pod hasłem "nam dajcie władzę
                bo oni wszyscy kradną" są czystą kpiną. Czyż nie?
                • von-cymbergaj Re: Raś - samo dobro ;) ;) 20.10.08, 10:40
                  lswaczyna 19.10.08, 08:55 napisał:
                  Po raz kolejny tłumaczę ci że za przekręty Andrzeja S. ja nie odpowiadam.

Czy mógłbyś podać konkretny przykład takich przekrętów?
                  • lswaczyna Re: Raś - samo dobro ;) ;) 21.10.08, 19:28
                    von-cymbergaj napisał:

> lswaczyna 19.10.08, 08:55 napisał:
                    > Po raz kolejny tłumaczę ci że za przekręty Andrzeja S. ja nie odpowiadam.
                    >
                    > Czy mógłbyś podać konkretny przykład takich przekrętów?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=85838457
                    Tu o ostatnim możesz sobie poczytać
                    • w36 Re: Raś - samo dobro ;) ;) 21.10.08, 22:41
                      lswaczyna napisał:

> Tu o ostatnim możesz sobie poczytać

Eeee... tam. To ledwie folklor lokalny a nie porządny przekręt ;) .
                      Lepiej opowiedziałbyś o tej prywacie rasiowej w WR za miejskie pieniądze. Trudno
                      przecież wątpić w Twoje znawstwo w tym temacie skoro Ty i Twoi koledzy z rasia
                      byliście autorami tego pomysłu:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=19931222&a=20091423

A ktoś tu coś mówił o korupcji. Czy to Ty Leon ? ;)

• jozefosmenda Re: Raś - samo dobro ;) ;) 22.10.08, 00:31
                        Dlatego czasami nie rozumiem takich wycieczek a świat jest taki mały!
                      • lswaczyna Re: Raś - samo dobro ;) ;) 22.10.08, 20:45
                        w36 napisał:

> lswaczyna napisał:
                        >
                        > > Tu o ostatnim możesz sobie poczytać
                        >
                        > Eeee... tam. To ledwie folklor lokalny a nie porządny przekręt ;) .
                        > Lepiej opowiedziałbyś o tej prywacie rasiowej w WR za miejskie pieniądze.

Zgodnie z umową miało to być za pieniądze PO ewentualnie Andrzeja S.
                        A jak on to zapłacił z pieniędzy publicznych to po dupie powinni dostać
                        członkowie komisji rewizyjnej na czele z jej przewodniczącym w końcu płacimy im
                        za to by ci którzy przekręcają nasze pieniądze trafiali w miejsca przymusowego
                        odosobnienia.

<Trudn
                        > o
                        > przecież wątpić w Twoje znawstwo w tym temacie skoro Ty i Twoi koledzy z rasia
                        > byliście autorami tego pomysłu:

I tu się mylisz pomysłodawcą był Norbert Rózga przy dużym udziale Mariana
                        Sławika i za aprobatą Pana Domżalskiego ja tylko ustalałem szczegóły jak to przy
                        umowach bywa;-)

> forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=19931222&a=20091423
                        >
                        >
                        >
                        >
                        > A ktoś tu coś mówił o korupcji. Czy to Ty Leon ? ;)

Tak to Ja jak dotychczas nikt z otwartą przyłbicą nie może mnie oskarżyć o
                        korupcję.
                        • w36 Re: Raś - samo dobro ;) ;) ;) ;) 23.10.08, 00:32
                          lswaczyna napisał:

> Zgodnie z umową miało to być za pieniądze PO ewentualnie Andrzeja S.

Ale co miało być?
                          No wybacz Leon ale to ciągle są tłumaczenia na poziomie, przepraszam, pracownika
                          skupu złomu złapanego na kupowaniu skradzionych dekli z gulików a nie wysokiego
                          funkcjonariusza organizacji, która rwie się do zarządzania publicznym mieniem i
                          bez przerwy zapewnia o swojej nadzwyczajnej uczciwości.
                          Przecież nie da się ukryć, Ty i Twoja organizacja uczestniczyła czynnie w
                          kupczeniu mieniem publicznym, którego właścicielem nie byłeś Ty ani żaden z
                          Twoich kontrahentów a samorząd Rudy. Co najwyżej mogłeś te miejsce w WR dostać
                          na zasadzie wykupienia miejsca na reklamy (o ile redakcja nie odrzuciła by ze
                          względu na nieodpowiednią treść) ale tak przecież nie było o czym jasno można
                          się przekonać przeglądając te rasiowe biuletyny drukowane w WR.

> I tu się mylisz pomysłodawcą był Norbert Rózga przy dużym udziale Mariana
                          > Sławika i za aprobatą Pana Domżalskiego ja tylko ustalałem szczegóły jak to prz
                          > y
                          > umowach bywa;-)

Oooo... Robi się ciekawie ;) . Ale chyba co do pana Sławika to chyba coś Ci sie
                          pomyliło. Przecież to on właśnie oficjalnie interweniował w sprawie drukowania
                          biuletynów Raś w WR u Stani i opisał ten rasiowy proceder od kuchni tu na forum
                          w linku który Ci tu wyżej dałem. A w Obserwatorze związanym z panem Sławikiem
                          jeszcze nie dawno wisiał ten artykuł:

"
                          Miasto na Opak.

Nacjonalizm.

W gazecie miejskiej, której właścicielem jest gmina /mieszkańcy/ ukazują się
                          cyklicznie wypowiedzi niejakiego pana S., który w imieniu niewielkiej
                          nacjonalistycznej organizacji poucza nas jak mamy żyć, jak myśleć. Pan S. jest
                          specjalistą od wszystkiego. Otwieramy gazetę i dowiadujemy się, co pan S. myśli
                          o budżecie, historii, polityce krajowej jak i zagranicznej. Wypowiada się na
                          tematy mieszkaniowe, drogownictwa czy oświaty. Jak w starym dowcipie, strach
                          otworzyć lodówkę, bo nóż i tam wyskoczy pan S.

Najgorsze jest, że strona, na której tak ochoczo wypowiada się ten pan w całości
                          poświęcona jest hasłom nacjonalizmu terytorialnego a nawet hasłom rasistowskim.
                          Wiadomo, że drukowanie haseł tej małej organizacji nie zależy od redakcji
                          gazety. Decyzje zostały podjęte dwa lata temu na wysokim szczebli miejskim. Za
                          co tak pan S. jest kochany przez Władze? Na miejskim forum internetowym sugeruje
                          się, że pan S. podpisał specjalną umowę z możnymi tego miasta i jest nie do
                          ruszenia. Gdzie prawo, gdzie rozsądek, gdzie moralność?"

> Tak to Ja jak dotychczas nikt z otwartą przyłbicą nie może mnie oskarżyć o
                          > korupcję.

A tak na marginesie, co to za zamówienia dla firmy których się domagałeś?
                          • amarian2 Re: Raś - samo dobro ;) ;) ;) ;) 26.10.08, 10:09
                            Ja w sprawie umowy z RAŚ w 2002 roku mogę tylko powtórzyć:
                            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=19931222&a=20091423
                            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=19931222&a=19992891
                            Miałem także okazję z początkiem 2003 roku /zupełnie przypadkowo
                            umowa trafiła do RM/ przeczytać umowę pomiędzy RAŚ, PO a Prezydentem
                            Miasta.
                            Dla mnie ten temat jest dawno zamknięty.
                        • rudy107 Tak niszczy się idee 23.10.08, 08:25
                          Tłumaczenia rzeczywiście poniżej pożądanego poziomu kogoś, kto
                          aspiruje do czynnych działań w polityce miejskiej i do zarządzania
                          miastem. Jeżeli "miało być za pieniądze pana Stani albo PO" to
                          dlaczego tego nie było w owej umowie? uważam, że do takiej uwagi
                          obligowała Pana troska o dobro publiczne i każdy mógł przewidzieć
                          jak umowa będzie realizowana. I wówczas kontrolerzy mieliby
                          ułatwione zadanie. Nie wpadł Pan na taką mysl, czy nie chciał Pan
                          się tym zajmować? Nie wpadł Pan tez na to, że kupczenie poparciem
                          jest takie nieładne w tym wydaniu - gdybyż postawił Pan np. żądanie:
                          prywatyzacja WR w zamian za poparcie. Wówczas mógłby pan powiedzieć,
                          że chodziło o demokratyzację naszej społeczności lokalnej. Ale Pana
                          nie obchodzi kształt naszej demokracji, tylko zagarnięcie obszaru
                          dla siebie. Jeżeli Pan nie widzi w tym niestosowności, to co dopiero
                          w innych sprawach...? Zbrudził Pan tą sprawą idee RAŚ.
                          • jasmin40 Re: Tak niszczy się idee 23.10.08, 09:42
                            Można powiedziec, ideał siegnął bruku.
                            Wielkie hasła, wielki ruch a na czele małostkowi ludzie. Skąd to
                            znamy :).
                            Uważam, że sama myśl o takiej umowie, jest poniżająca a co dopiero
                            próba realizacji. Ale jak to mówią przykład idzie z góry!
                            A najgorsze w tym wszystki jest, że byc regułą, że ludzie którzy
                            chcą coś zrobic dla tego miasta są odsuwani przez miernoty
                            specjalizujące się w rozgrywkach politycznych i traktujące urząd i
                            jako dojną krowę.
                            Smutne!
                            Pozdrawiam
                          • lswaczyna Re: Tak niszczy się idee 25.10.08, 21:22
                            Nie wpadł Pan tez na to, że kupczenie poparciem
                            > jest takie nieładne w tym wydaniu - gdybyż postawił Pan np. żądanie:
                            > prywatyzacja WR w zamian za poparcie. Wówczas mógłby pan powiedzieć,
                            > że chodziło o demokratyzację naszej społeczności lokalnej. Ale Pana
                            > nie obchodzi kształt naszej demokracji, tylko zagarnięcie obszaru
                            > dla siebie. Jeżeli Pan nie widzi w tym niestosowności, to co dopiero
                            > w innych sprawach...? Zbrudził Pan tą sprawą idee RAŚ.

Widać ,iż jest Pan mało poinformowany ( treść umowy została upubliczniona przez
                            RAŚ ) w umowie było żądanie wyjścia kapitału miejskiego z WR i pełnej
                            prywatyzacji na co niestety nie było zgody decydentów z PO którzy nigdy z umowy
                            się nie wywiązali i stąd to Ja z podniesioną przyłbica mogę nazywać ich po
                            imieniu a oni jedynie mogą do mnie strzelać za węgła.
                            • w36 Re: Tak niszczy się idee 25.10.08, 22:08
                              lswaczyna napisał:

> Widać ,iż jest Pan mało poinformowany ( treść umowy została upubliczniona prze
                              > z
                              > RAŚ )

Mam prośbę, jeśli nie będzie to kłopotem, byś tutaj tą umowę także tutaj
                              zamieścił (kiedyś obiecałeś). Oszczędziło by to chyba niezręcznych pytań i
                              domysłów w bieżacej dyskusji.
                              I prosze o wymienienie sygnatariuszy tej umowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka