Dodaj do ulubionych

Przecież to są fakty!

14.01.09, 15:00
Historia ma to do siebie,że jej się wymazać nie da.Można ją czasowo przemilczeć, pominąć lub nawet zwekslować na niewłaściwe tory ale ona i tak wypłynie! Zatem to tylko kwestia czau i tego kto aktualnie jest przy władzy.
Wykorzystaj zatem Gregor swój program i "badnij" to co ci umożliwiam w ramach EDUKACJI obejrzeć.A to na początek:
fotoforum.gazeta.pl/3,0,1627785,2,3.html
Obserwuj wątek
    • g-48 Re: Przecież to są fakty! 14.01.09, 19:03
      Historia ma to do siebie,że jej się wymazać nie da.Można ją czasowo
      przemilczeć
      > , pominąć lub nawet zwekslować na niewłaściwe tory ale ona i tak
      wypłynie! Zat
      > em to tylko kwestia czau i tego kto aktualnie jest przy władzy.
      Nu mosz recht!Nie wiem czys richtig taki glupi czy tylko zagrywosz
      glupiego?
      Powiedzialem ci ze nie chce tykac twojej familij ale kazdemu kto ma
      jakie takie pojecie o tych czasach wie jak mozna bylo osiagnac cele
      kariery.Dlatego Jozik lepiej sie zamknij zebym nie musial pisac
      komentarza do zdjec i kariery ......!OK
      • osi-ris Re: Przecież to są fakty! 14.01.09, 19:46
        nojfajniejsze w tym wszystkim że ze drugi strony robili to samo :D

na wieki wieków...
      • jozefosmenda Re: Przecież to są fakty! 14.01.09, 20:14
        Tu Gregor masz trudności z przyjmowaniem prawdy a przecież: "PRAWDA NAS WYZWOLI"!
        No to proszę: fotoforum.gazeta.pl/3,0,1627789,2,2.html
        • g-48 Re: Przecież to są fakty! 14.01.09, 22:21
          Zolnierzy wywiezli do Bytomia /miedzy Bytomiem a Miechowicami kolo
          basenu krytego(?!)byl pomnik / a w pozniejszym okresie przewieziono
          tam tez ruskich z Miechowic.Tam byly jeszcze wieksze jaja bo na
          przeciwko starego kosciola"Podwyzszenia Krzyza" przez droge byl
          cmentarz koscielny na ktorym byli pochowani mezczyzni /300/
          pomordowani na nowym osiedlu przez Ruskich a zaraz za plotem wielki
          pomnik i pare grobow Ruskich ktorych przeniesiono chyba w 60 latach
          tez do Bytomia. Ale jest i inna historia nowego cmentarza przy
          kosciele"Sw .Wawrzynca" od strony telefoni a raczej szkoly 9 jest
          pomnik jednego ruska/zaraz przy wejsciu/ na tym polu bylo tez
          kilkadziesiat grobow Powstancow Slaskich.Uczniowie szkoly nr.8 dlugi
          czas opiekowali sie tymi grobami jak Powstancow tak i Ruskim.Ruski
          grob pozostal a gdzie sa groby Powstancow?
          • jozefosmenda Re: Przecież to są fakty! 15.01.09, 01:05
            A co na to powiesz:
            wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,6161839,Palestynczycy_podaja__ze_w_Strefie_Gazy_zginelo_co.html
            Dopiero co się zaczęło a już tyle ofiar.Czyli ludzie strzelają a Pan Bóg kule
            nosi? Ciekawe czy z poświęconych?
            A jak to odnieść do tej historycznej rzeczywistości?
            • jozefosmenda Do Grzesia i innych zainteresowanych! 15.01.09, 12:27
              Takie oto zdjęcie:
              fotoforum.gazeta.pl/3,0,1629397,2,2.html
              Czy ktoś wie więcej na temat tej szkoły i gdzie ona się mieściła?
              Że na Wirku to pewne ale coś dodatkowo na ten temat?
              • w36 Re: Do Grzesia i innych zainteresowanych! 15.01.09, 12:54
                jozefosmenda napisał:

> Że na Wirku to pewne ale coś dodatkowo na ten temat?

Możliwe że to chodzi o istniejącą przed wojną szkołę powszechną gdzieś naprzeciw
                tego banku na 1maja w którym była przedtem przychodnia rej. i sklepu Rolnik
                (ogólnie okolica sądu). Za przystankiem autobusowym. Później była tam zdaje mi
                się jakaś szkoła związana z rzemiosłem.
                Druga hipoteza to że to jest po prostu ta szkoła koło przejazdu kolejowego.
                • g-48 Re: W36 15.01.09, 13:53
                  Jedynie kolo "Rolnika" to bylo stare gimnazjum.W okresie
                  przedwojennym bylo tam syminarium nauczycielskie,ale musiala byc tam
                  i szkola bo tam wlasnie w czasie miedzypowstaniowym byl rajwach o
                  nauczaniu w jezyku niemieckim.Po wojnie chyba do 62 roku bylo tam
                  prowadzone Liceum i szkola podstawowa rownolegle i jest mozliwe ze
                  to "Karola Miarki".Popytam sie znawcow tej starszej historii.
                  • w36 Re: W36 15.01.09, 14:13
                    g-48 napisał:

> Jedynie kolo "Rolnika" to bylo stare gimnazjum.

No wiadomo. Ale to nie o ten rejon mi się rozchodzi. Ponoć była przed wojną
                    jakaś szkoła powszechna po drugiej stronie 1maja niż Rolnik, może dokładniej
                    gdzieś na końcówce dzisiejszej ul. Magdziorza a nie przy samej 1maja.

Oczywiście też może chodzić całkiem o inną szkołę. Przecież znaczenie obszarowe
                    nazwy Nowa Wieś było kiedyś dużo rozleglejsze i dotyczyło też tego co dziś
                    nazywamy Wirek.

• g-48 Re: W36 15.01.09, 18:32
                      Za MZBM byla szkola specjalna/tez stara/ .Popytalem po znajomych
                      moze jakas informacja przyjdzie.Ten Karol Miarka dosyc lezy mi w
                      pamieci bo chyba Liceum dopiero kolo 62 roku zostalo mianowane
                      im."Gustawa Morcinka"
                      • w36 Re: W36 17.01.09, 22:24
                        g-48 napisał:

> Za MZBM byla szkola specjalna/tez stara/ .Popytalem po znajomych
                        > moze jakas informacja przyjdzie.

Teraz znalazłem oficjalną informacje że właśnie tam gdzieś w miejscu gdzie jest
                        MZBM czyli 1maja218 była najstarsza szkoła powszechna w Nowej Wsi działająca od
                        1863. Za to w budynku liceum na Licealnej dopiero od 1935 działały jakieś klasy
                        szkoły powszechnej, przeniesione w 1937 do nowo wybudowanej dziesiątki. Czyli w
                        1931 jak jest na zdjęciu ta właśnie szkoła między 1maja a Magdziorza mogła
                        bardzo prawdopodobnie być tą im. Miarki, choć jednoznacznie nie sposób na razie
                        tego stwierdzić.

• g-48 Re: W36 17.01.09, 22:52
                          Jak poiformowali mnie starsi koledzy byla to szkola nr.4 i w okresie
                          powojennym nie zachowalo sie jakiego byla imienia.Jednak w
                          czasie "przesiewania"informacji to w Chorzowie-Batorym/Hajdukach/
                          tez byla Nowa Wies.
                          ALE W36 takie poszukiwania robia szpas nie?!
                        • jozefosmenda Re: W36 17.01.09, 23:35
                          Dziękuję w36 serdecznie za ukierunkowanie!
                          Wydaje mi się również jako "synkowi z Wirka , że to była jednak ta
                          szkoła(później specjalna) obok dyrekcji MPGM.
                          • jozefosmenda Z naszej historii 17.01.09, 23:44
                            fotoforum.gazeta.pl/3,0,1631392,2,2.html
                            Z tego wynika,że "czyny społeczne" tylko po to by móc się zareklamować uprawiano i przed wojną!
    • osi-ris Re: Przecież to są fakty! 14.01.09, 21:01
      przepraszam że przeszkadzam p. Józefie w gawiedzi -a gdzie te masowe groby?
    • karamba_srs Re: Przecież to są fakty! 14.01.09, 21:39
      "W imię Ojca i Syna obyście dobrze mordowali ludzi!" Nie ludzi a Niemców.
      Niemców, którzy mordowali miliony ludzi, którzy wydzierali ziemie
      Rzeczypospolitej Polskiej, którzy zniewolili ludność cywilną próbując z nich
      wytępić Polską duszę. I do dziś powinny grzmieć te karabiny na każdego, kto
      spróbuje najechać Ziemie polskie i na tych co uważają, że mimo przelanej
      żołnierskiej krwi nasze ziemie powinny być niemieckie. Nie podoba się to WON!
      • jozefosmenda Re: Przecież to są fakty! 15.01.09, 00:51
        Mimo wszystko dziwne rozumowanie bo Gregor już dawno wyjechał!
        Tak,że z tym WON to się Karamba spóźniłeś o co najmniej 25 lat!
        • g-48 Re: Przecież to są fakty! 15.01.09, 13:47
          Mimo wszystko dziwne rozumowanie bo Gregor już dawno wyjechał!
          > Tak,że z tym WON to się Karamba spóźniłeś o co najmniej 25 lat!
          A moze on mial na mysli komunistow ktorzy z Hitlerjugend robili sie
          PZPR-owcami a od 1989 znow przewodniczyli "Mniejszosci Niemieckiej"
          A moze tych ktorzy walczyli po stronie niemieckiej na kalkazie a po
          wojnie robili na Wirku kariere w magistracie i na kopalni.Lepiej sie
          synek zapytaj zanim cos blukniesz!
          • osi-ris kogo sie pytać - G48? 15.01.09, 20:08
            Ciebie się pytać ? człowieka który posiada DVL albo albo jest Rückgedeutschte
            to drugie do dziś ci zostało?! - kto legitymuje się dowodem niemieckim? za darmo
            dostałeś? Ein geschenk Von Himmler?

I nie wyjeżdżaj mi tu że jestem O. czy jakimś tam K.
            po prostu nie trawie chamstwa..
            • g-48 Re:Adolfku jak ci idzie nauka? 15.01.09, 20:17
              Ciebie się pytać ? człowieka który posiada DVL albo albo jest
              Rückgedeutschte
              > to drugie do dziś ci zostało?! - kto legitymuje się dowodem
              niemieckim? za darm
              > o
              > dostałeś? Ein geschenk Von Himmler?
              >
              > I nie wyjeżdżaj mi tu że jestem O. czy jakimś tam K.
              > po prostu nie trawie chamstwa..
              >
              No widzisz Adolf moze dostalem od duetu Jaruzelski -Kiszczak?!
              Jak chcesz cos napisac po niemiecku to sie najpierw naucz jezyka a
              potem sie wysilaj.
              • jozefosmenda Idzie nauka? 16.01.09, 00:36
                Zima była srogo a im się jednak chciało iść z tą posługą:
                fotoforum.gazeta.pl/3,0,1627791,2,5.html
                I skąd w takim Wirku tyle ludzi?
                • karamba_srs Re: Idzie nauka? 16.01.09, 01:16
                  śląsk jest polski i to jest niezmienny fakt. Nie znam tych Waszych koligacji,
                  ale posiadać paszport to jedno a uważać się za szkopka to drugie. Co z tego, że
                  ktoś ma paszport niemiecki jak działa dla dobra RP. Gorzej z ruchami o których
                  czyta się w gazetach. Szlak mnie ma trafić jak w opolskiem widzę dwujęzyczne
                  nazwy miejscowości. Czy ktoś w Niemczech odważy się wystąpić o to by władze
                  miasta ustawiali znaki informacyjne w języku polskim? wg mnie organizacje o toku
                  myślenia mającym na celu jak najbardziej zniemczyć Śląsk powinny zostać uznane
                  jako nielegalne. To jest targnięcie na wolność RP. Jak chcą se pośpiewać
                  niemieckie szlagry to ale Panowie po drugiej stronie Odry, więc WON!
                • g-48 Re: Idzie nauka? 16.01.09, 19:26
                  No na pierwszego maja to juz bylo cieplej i karawan od Piwonia tez
                  byl zastapiony traktorami.
                  • jozefosmenda Re: Idzie nauka? 16.01.09, 23:45
                    A na tych rolwagach były wielkie gołębie z papieru ,waty i szperplaty. Na innych
                    wieże szybowe lub makiety wytwórni bombek różnych.
                    I ludzie na to chodzili i podziwiali.Jako bajtel zażerałem się zawsze cukrową
                    watą popijaną lemoniadą z bombelkami.Była żółta i różowawe flaszkach zamykanych
                    na specjalny zatrzask porcelanowo-gumowo-drutowy.
                    • g-48 Re: Idzie nauka? 17.01.09, 00:09
                      .Była żółta i różowawe flaszkach zamykanych
                      > na specjalny zatrzask porcelanowo-gumowo-drutowy.
                      www.hoevels-original.de/
                      Z takim zamknieciem?
                      • jozefosmenda Zdjęcie prawdę ci powie! 17.01.09, 00:42
                        Napis na ścianie nie tylko mówi sam za siebie ale i wyjaśnia wszystko"
                        nasza-klasa.pl/school/21814/photos/18
                        Więc skończcie już pieprzyć o tym komuniźmie!
                        • w36 Re: Zdjęcie prawdę ci powie! 17.01.09, 01:14
                          jozefosmenda napisał:

> Napis na ścianie nie tylko mówi sam za siebie ale i wyjaśnia wszystko"

A kto wtedy wierzył w napisy? ;)
                          Przecież te zwyczajowe bzdurki wywieszało się na ścianach bo tak musiało być a
                          nie że ktoś sam z siebie. Zresztą z tej ekipy tam na zdjęciu, z tych co poznaję,
                          raczej nie kojarzę żadnego gorliwca czy oszołoma. Pod tym względem Morcinek był
                          raczej w porządku szkołą, tyle komuny co i wszędzie ale bez przegięć. A
                          inicjatorzy tych głupawych hasełek to wiadomo było gdzie siedzieli: w KM, KW, KC
                          itp. .
                          • g-48 Re: Zdjęcie prawdę ci powie! 17.01.09, 12:45
                            raczej nie kojarzę żadnego gorliwca czy oszołoma. Pod tym względem
                            Morcinek był
                            > raczej w porządku szkołą, tyle komuny co i wszędzie ale bez
                            przegięć
                            Mylisz sie!Jeden na tym zdjeciu wisial zawsze w holu KM PZPR.Ten
                            maly to byl najwspanialszy nauczyciel i pedagog w liceum i nie widac
                            tez tam wspanialych nauczycieli WF PANSTWA CHLONDOWSKICH tych
                            dobrych duchow tej szkoly.Profesor Raczka czlowiek starej daty
                            jeszcze dlugo mialem z nimi kontakt.O wymienionych profesorach to
                            bardzo czesto wspominamy w gronie absolwentow.
                            • barretta - prawdę ci powie! 18.01.09, 08:29
                              Ktoś kiedyś powiedział - a że jest to osoba powszechnie szanowana jako pedagog
                              to jest to warta zastanowienia uwaga- powiedział:- nauczyciel któremu już nic
                              nie wychodzi - uczy WF.
                              Tak więc p.Grzegorzu to jak z tymi nauczycielami?
                              • g-48 Re: - prawdę ci powie! 18.01.09, 16:39
                                Ktoś kiedyś powiedział - a że jest to osoba powszechnie szanowana
                                jako pedagog
                                > to jest to warta zastanowienia uwaga- powiedział:- nauczyciel
                                któremu już nic
                                > nie wychodzi - uczy WF.
                                > Tak więc p.Grzegorzu to jak z tymi nauczycielami?
                                Jezeli nie mialas szczescia poznac tego malzenstwa to wylacz sie z
                                dyskusji.Ci ktorzy ich poznali to maja i mieli do nich wysoki
                                szacunek.
                            • w36 Re: Zdjęcie prawdę ci powie! 18.01.09, 18:32
                              g-48 napisał:

> Mylisz sie!Jeden na tym zdjeciu wisial zawsze w holu KM PZPR.

Ciekawe. A który to, można wiedzieć? Jeśli nie pamiętasz nazwiska to
                              przynajmniej pokaż palcem. Co prawda z faktu wiszenia nawet w KM nie wyciągał
                              bym daleko idących wniosków, bo mnie też się przydarzyło wisieć gdzieś w
                              honorowym miejscu, w dużym formacie dlatego że jakiś gorliwy głupek się chciał
                              wykazać. Na szczęście nie w KM ani podobnym miejscu, też poza naszym miastem to
                              znajomi na szczęście nie widzieli i nie mieli okazji by się nabijać. Ale wiem że
                              nie było nic do gadki. Wieszali nie pytali. I co im zrobić.
                              Co do nauczycieli z Morcinka to powtórzę moje wrażenie, że nie była to szkoła
                              wdająca się w indoktrynację (a takie były i to niedaleko). Był nacisk na wiedzę.
                              A bolszewizmu było tyle ile na prawdę musiało być, raczej nic ponad.
                              • g-48 Re: Zdjęcie prawdę ci powie! 18.01.09, 20:50
                                O zmarlych albo sie wcale nie mowi ale nie mowi sie zle. Pamietaj ze
                                wlasnie moja klasa wysmiala "aktyw uczniowski i ciala
                                pedagogicznego" w czasie masowki"przeciwko listowi biskupow
                                polskich" na schodach starego liceum .
                                A gorliwych glopkow to bylo wiecej,ale wtedy zes byl dumny ze cie
                                powiesili?!
                                • jozefosmenda Re: Zdjęcie prawdę ci powie! 18.01.09, 21:14
                                  Z tego grona na tym zdjęciu trzech profesorów mnie uczyło. Byli to pan mgr
                                  S.Czulak -dyrektor szkoły, uczył mnie astronomii; pani mgr.Jadwiga Dyrda .uczyła
                                  mnie fizyki i pan mgr.Piotr Żydek uczył mnie filozofii i j.polskiego.Był jeszcze
                                  moim wychowawcą w ostatniej 11 klasie.
                                  Super człowiek.Natomiast co do państwa Chlondowskich to takich WF-istów już
                                  dzisiaj nie ma i Barretta nie znając ich tylko tych dzisiejszych mógł się tak
                                  wyrazić.
                                  Natomiast co do listu biskupów to wogóle nie znam sprawy bo nie takie dyrdymały
                                  nigdy nie interesowały. Jak ktoś chciał się ośmieszać w tej kwestii i to robił
                                  oraz mu na to pozwolono to znaczy ,że w Morcinku nie było oszołomstwa
                                  polityczego popmimo tego,ze jeden wisiał stale w KM.
                                  No i co z tego? Takie były czasy.
                                  Wolałbym wisieć w KM niż chodzić po hasiokach!
                                  • jozefosmenda Re: Zdjęcie prawdę ci powie! 18.01.09, 21:27
                                    Nowy zawód w n-tejRP nie zamiera mimo zimy!
                                    Wydajność iście jak w ramach brygad pracy socjalistycznej.
                                    Nawet i wózków się dorobili na tych hasiokach!
                                    Czyli transformacja poszła we właściwym kierunku.
                                    Żeby tylko jeszcze tak klap z gulików nie kradli, metalowych wycieraczek z pod
                                    drzwi i barierek ochronnych na ulicach no i przyzwoitym ludziom altanek na
                                    ogródkach nie rozkradali i nie dewastowali!
                                    • jozefosmenda Re: Zdjęcie prawdę ci powie! 18.01.09, 21:28
                                      Do poprzedniego wątku nie dodałem zdjęcia!Z wrażenia oczywiście bo tak się przejąłem tym nowym zawodem!
                                      Oto one:
                                      fotoforum.gazeta.pl/3,0,1634067,2,1.html
                                      • g-48 Re: Zdjęcie prawdę ci powie! 18.01.09, 21:48
                                        Jozek jeszcze raz!Kiedys tzn w PRL tacy ludzie po smietnikach
                                        zbierali zlom i butelki bo jedzenia nawet pracujacy nie mieli.
                                        A z drugiej strony moze bys ustapil jako rentner pare dobrze
                                        oplacalnych posad aby zwalczac bezrobocie.A moze ty myslisz zes jest
                                        niezastapiony?
                                        • jozefosmenda Re: Zdjęcie prawdę ci powie! 18.01.09, 22:59
                                          Gregor pierdoły o głodujących ludziach w PRL-u to możesz tam sobie w Niemcach
                                          pociskać.Oni i tak nie mają zielonego pojęcia jak to rzeczywiście wyglądało.
                                          Przez ponad 20 lat byłem grającym klezmerem po weselach i zabawach i dziwi mnie
                                          skąd ty o tym głodzie wiesz skoro stoły się uginały od żarcia!
                                          A na komuniach też nikt do faroża nie zwracał się o wsparcie tylko sobie kupił i
                                          jeszcze na fara zaniósł żeby ci głodujący w PRL-u księża też mogli ździebko pojeść!
                                          • g-48 Re: Zdjęcie prawdę ci powie! 18.01.09, 23:40
                                            Gregor pierdoły o głodujących ludziach w PRL-u to możesz tam sobie
                                            w Niemcach
                                            > pociskać.
                                            Ty chyba ja to pisze na polskim forum a w Niemcach to ty mozesz
                                            glupoty pociskac o dobrobycie socjalistycznym a szczegolnie w
                                            landzie Kocha co nie maja pojecia o komunie.
                                            A juz ci raz pisalem ze rzeczywiscie stoly na fajerach byly pelne
                                            tylko jakim kosztem?Ja tez komunie wyprawialem dzieki znajomoscia w
                                            MHD i rzezni/na terenie terazniejszej Plazy/ale ile mnie to
                                            kosztowalo to sie juz nie zapytasz?Ja tez pracujac na dole moglem
                                            kupic na targu w Katowicach czekolade "Pea" ale ja widzialem ja
                                            tylko zapakowana/ a nawiasem mowiac jak sie pozniej dowiedzialem to
                                            byl na Zachodzie najwiekszy szmelc/ ja nie mialem dobrze ulozonej
                                            rodziny gdzie dostawalo sie to czy tam to bez kartek.Za indyki
                                            dostarczone bez kartek do kantyny w domu partii w grudniu 1981 roku
                                            tez "zaplacilem"cene pozaregulaminowa -urlopem przymusowym.
                                            • jozefosmenda Re: Zdjęcie prawdę ci powie! 19.01.09, 21:40
                                              GREGOR!
                                              Wireckie Delikatesy były bardzo dobrze zaopatrzone we wszystko z czekoladą
                                              włącznie!Przy barku szło się sznapsa napić lub kawę,herbatę albo nawet colę wypić.
                                              Ale ja znajomości takich jak ty nie miałem ale u Heriszki zawsze coś kupiłem!
                                              Łachy u Franoszka a szczewiki u Baty, w Sportowym bal do nogi i trampki a
                                              telewizor czy radio w ZURiT na rogu Sienkiewicza i Dąbrowskiego.
                                              Po hasiokach nikt nie chodził bo nie musiał bo za to chodził do roboty. Dzisiaj
                                              do roboty nie chodzą ale po hasiokach jak najbardziej.
                                              Nie uważasz,że to dziwny naród?
                                              • g-48 Re: Anterograde Amnesie-u ciebie zdiagnozowana! 20.01.09, 11:17
                                                Wireckie Delikatesy były bardzo dobrze zaopatrzone we wszystko z
                                                czekoladą
                                                > włącznie!Przy barku szło się sznapsa napić lub kawę,herbatę albo
                                                nawet colę wyp
                                                > ić.
                                                Dobra stara glowa.Moze jeszcze dodamy do tego ze zarobki byly 1200
                                                zl a czekolada kosztowala 19zl.Tak zaopatrzone delikatesy to byly
                                                gdzies do polowy lat 60 a co potem?
                                                Dzisiaj
                                                > do roboty nie chodzą ale po hasiokach jak najbardziej.
                                                > Nie uważasz,że to dziwny naród?
                                                A gdzie oni maja ta robote znalezc jak ty bierzesz rente i jeszcze
                                                10 dobrze platnych stanowisk zajmujesz?
                                  • g-48 Re: Zdjęcie prawdę ci powie! 18.01.09, 21:43
                                    Super człowiek.Natomiast co do państwa Chlondowskich to takich WF-
                                    istów już
                                    > dzisiaj nie ma i Barretta nie znając ich tylko tych dzisiejszych
                                    mógł się tak
                                    > wyrazić
                                    No to mamy znowu wspolny punkt widzenia.Panstwa Chlondowskich to
                                    znamy tez z tego ze jak uczniom pod tylkiem sie palilo to lecialo
                                    sie do"Kaczuszki" a ona tam zawsze znalazla sposob aby delikwenta
                                    wybronic.
                                • w36 Re: Zdjęcie prawdę ci powie! 19.01.09, 04:58
                                  g-48 napisał:

> O zmarlych albo sie wcale nie mowi ale nie mowi sie zle.

Ściemniasz Grzegorz, przepraszam, jakbyś się wczoraj urodził. To że kogoś
                                  powiesili w komitecie nie jest jeszcze żadną informacją o człowieku, ani dobrą
                                  ani złą. Chyba że sam się tego domagał. Trzeba by ocenić człowieka po tym co
                                  robił konkretnie a powtórzę że jakiś szczególnej gorliwości w służeniu komunie
                                  wśród grona Morcinka a konkretniej osób które znam z tego zdjęcia, osobiście nie
                                  zauważyłem. Owszem nauczyciele musieli pilnować frekwencji na pochodach, jakiś
                                  akademii ku czci itp. , ale był to stały fragment życia w komunie. Zresztą co Ci
                                  będę tłumaczył, wygląda na to że żyłeś w komunie dłużej ode mnie.

> Pamietaj ze
                                  > wlasnie moja klasa wysmiala "aktyw uczniowski i ciala
                                  > pedagogicznego" w czasie masowki"przeciwko listowi biskupow
                                  > polskich" na schodach starego liceum .

No i co medal chcesz za to? Zgłoś się do Ipn.
                                  Pewno że tego rodzaju imprezy zawsze były kabaretem. Ale trzeba było odfajkować
                                  choć bzdura.
                        • karamba_srs Re: Zdjęcie prawdę ci powie! 17.01.09, 02:16
                          te zdjęcie powinni pokazać jako argument na pomostówki. Dostaniemy pomostówki
                          albo wrócimy do starych sprawdzonych zasad!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka