28.06.06, 16:51
Witam
Od roku mieszkam w stanach na wyspie Nantucket(Cape Cod, okolice Bostonu)
Kleszcze sa przeklenstwem tego miejsca, wczesniej sie tym nie interesowalem
wiec nie wiem jakie rodzaje kleszczy wystepuja w polsce ale tu na wyspie jest
jakas mniejsza odmiana kleszcza przez tubylców nazywana - Deer Tick. Jest ona
podobno czesciej nosicielem wszelkich kleszczowych chorob w tym oczywiscie
boreliozy, tutaj zwanej - Lime Disease. Dokladnie 2 tygodnie temu ugryzl mnie
wlasnie ten mniejszy kleszcz. Udalo mi sie go usunąć w całości i nie pojawil
sie żaden rumien, nie bylo tez wysypki. 11 dnia po ugryzieniu czulem sie zle
tak jakbym dostal silnego przeziebienia lub grypy, wieczorem mialem 39 stopni
goraczki. Rano bylem juz u lekarza, pytano mnie o bóle glowy i stawów i o
dreszcze. Nic z tych objawow nie mialem a dreszcze pojawily sie tylko przez
pierwszy wieczów potem znikły. Poddano mnie trzem testom krwi (niestety nie
mam pojecia jakim - na forum trafilem dopiero po fakcie) wciaz czekam na
wyniki. Powinienem miec je w ciagu kilku najblizszych dni. Lekarz zapisal mi
Amoxicilline 500MG 3 razy dziennie przez 10 dni. Powiedzial ze jesli testy
wyjda pozytywnie i nie bedzie poprawy przedluzymy przyjmowanie antybiotyku do
21 dni. Aktualnie jestem w 3 dniu brania antybiotyku, goraczka spadla do 37
stopni i czuje sie zdecydowanie lepiej, nadal nie bolą mnie stawy ale pojawił
sie ból glowy, choć dzis jest mniejszy niż byl wczoraj wiec może to reakcja na
gorączkę?? Kilku znajomych lekarzy z polski (niestety żaden z nich nie jest
specjalistą) wykluczyli boreliozę, chciałbym poznać wasze zdanie. Mnie martwi
fakt tak gwaltownego zachorowania na "grypę" które nastąpilo w zasadzie z dnia
na dzień. Inna sprawa, że od ponad miesiąca walczyłem z zapaleniem jamy ustnej
i kaszlem, bez rezultatu, wiec moze to jakos sie kumulowalo i stad ta "grypa"
Jakie wiec mam szanse na to że jest to borelioza???
Jeśli ktoś z was znajdzie czas i ochote zeby przeczytac mój przypadek bede
bardzo wdzieczny. Bardzo dziekuje i życze wszystkim powrotu do zdrowia!
Obserwuj wątek
    • klematis7 Re: USA 28.06.06, 17:42
      Amoxy 3x500mg wyleczy Cię z objawów grypowych, ale nie z boreliozy. Jeśli
      przepisali Ci to na przeziębienie, to w porządku. Ale jeśli to ma być
      profilaktyka boreliozy to śmiechu warte, szkoda brać w ogóle. 6 gram dziennie
      przez parę miesięcy może zabije wczesną borelkę. A w tej chwili, jeśli ją masz,
      to po prostu na nią poczekaj, a na pewno zapuka do Twoich drzwi, bo te 500mg...
      Szkoda gadać.
      • pawel-jawor1 Re: USA 28.06.06, 18:06
        teraz dotarłem do tej tabeli www.anapsid.org/lyme/matthewgoss/drugs.html
        i widze ze faktycznie to sa jakies zarty z dawka ktora przypisal mi doktor, moj
        pech polega na tym ze dzis ma zamkniety gabinet....
        Dzieki za odpowiedz klematis7.
        Ciagle sie łudzę że moze to jednak coś innego...
        • klematis7 Re: USA 28.06.06, 19:04
          Jeden dzień Cię już nie zbawi. Jestem tylko bardzo ciekawa, w jaki sposób
          przekonasz tego lekarza do zwiększenia dawki (ja biorę 6g amoxy).Ale ja mam
          objawy boreliozy, a Ty nie. Ale ta grypa - to jeden z pierwszych objawów
          (chociaż niekoniecznie). Możesz odstawić antybiotyk i po prostu czekać na znak
          od borelki. Albo załatwić ją od razu zmasowanym atakiem tak na wszelki wypadek.
          Najgorsze jest w tej chwili dla Ciebie branie małej dawki leków, które złagodzą
          objawy. Nie zabiją bakterii, będzie się ona spokojnie rozmnażać,a potem
          zaatakuje, kiedy Twoje szanse się zmniejszą. Lepiej się do tej rozmowy z
          lekarzem dobrze przygotuj, musisz mieć dużo silnych argumentów. Znajdziesz je
          na forum. A może to nic takiego, zwykłe przeziębienie... Kto to wie.
          A to badanie krwi zrobione w 12 dniu. Nie jestem specjalistą, ale zdaje się, że
          przeciwciała na borelię wytwarzają się po 4 tyg. No chyba, że w Stanach mają
          jakieś super testy.
          • pawel-jawor1 Re: USA 28.06.06, 19:31
            Niestety nie mam pojecia co to za testy ale jak sie dowiem zaraz wszystko
            opisze, sam jestem ciekawy. Z tego co mi powiedzial lekarz dwa z nich daja wynik
            szybko a trzeci wysylaja gdzies poza wyspe. Co do lekarza, jak go nie przekonam
            to sciagne cos z polski - na szczescie mój teśc jest lekarzem i obiecal że
            wypisze mi silny antybiotyk jesli bedzie trzeba. Dzieki jeszcze raz za odpowiedz.
            • aresimo Re: USA 28.06.06, 20:31
              Nie Lime tylko Lyme.

Zapodaj lekarzowi to www.ilads.org/files/burrascano_0905.pdf

Ale jak jestes ze stanow to pewnie musisz poszukac LLMD, czyli lekarza
              specjalisty od Boreliozy.

Glowa do gory

Pozdrawiam
              • pawel-jawor1 Re: USA 28.06.06, 21:21
                Bardzo dziekuje Aresimo za pdf'a. Wynika z niego ze lekarz prowadzi mnie zgodnie
                z zasadami - *Amoxicillin- Adults: 1g q8h plus probenecid 500mg q8h; doses up to
                6 grams daily are often needed (strona 17) co zas kloci sie z dawkami jakie
                proponuje strona www.anapsid.org/lyme/matthewgoss/drugs.html - komu zaufac??

Ps: dzieki za korekte smile)
                • aresimo Re: USA 28.06.06, 22:40
                  Specjalista nie jestem, ale mysle ze musisz przedyskutowac to z lekarzem.

Dodatkowe informacje na temat Boreliozy znajdziesz rowniez tu
                  en.wikipedia.org/wiki/Lyme_disease
                  Pozdrawiam
                • klematis7 Re: USA 28.06.06, 23:20
                  Nie bardzo rozumiem, mówiłeś, że bierzesz tylko amoxy 1,5g/dobę. Gdybyś brał
                  tyle, ile zacytowałeś, to mogłoby już być. A jeszcze lepiej 6g amoxy + 1,5g
                  probenecidu. Pod warunkiem, że masz boreliozę, a tego jeszcze nie wiesz. U nas,
                  niestety, nie można już kupić probenecidu, bo skończyła się jego rejestracja w
                  kraju.
                  • pawel-jawor1 Re: USA 28.06.06, 23:50
                    Tak, tak biore tylko Amoxy 1,5 g/dobe i nic wiecej - po prostu starałem sie
                    ustalić jakaś zalecana przez znajacych sie na rzeczy specjalistow dawkę - no i
                    owszem wciaz nie mam wyników testów wiec to tylko taka rozgrzewka. Moze calkiem
                    niepotrzebna ale lepiej byc przygotowanym. A co do Probenecidu to moze jego
                    odpowiednik jest tu w stanach dostepny musze poszukac i popytac.
                    • hbinko Re: USA 29.06.06, 07:47
                      bóle stawów powodują cysty, a na nie jeszcze za wcześnie, tak więc na wyniki
                      może też być za wcześnie - ale nie daj się zbyć lekarzowi 21-dniowym leczeniem
                      • klematis7 Re: USA 29.06.06, 16:13
                        Jeśli bóle stawów powodują cysty, to niech mi ktoś wytłumaczy, dlaczego na
                        drugi dzień po ugryzieniu kleszcza miałam "grypę", wysiadły mi stawy i tak jest
                        już drugi miesiąc??? Czy ta teoria jest prawdziwa??? No to ona może zakłada te
                        cysty od razu? Czy na pewno bóle stawów powodują cysty???
                        • tatiana44 Re: USA 29.06.06, 20:10
                          A moze miałas innego goscia znacznie wczesniej,lepiej ukrytego...
                          • klematis7 Re: USA 29.06.06, 20:41
                            Czy w takim razie ugryzienie przez kleszcza może tak natychmiastowo obudzić
                            śpiącą boreliozę? Bo przed ugryzieniem nic mi nie dolegało, a na drugi dzień po
                            tym kleszczu już byłam chora.
                            • hbinko Re: USA 30.06.06, 07:45
                              podczas grypy bolą nie tylko kości, wszystko jest "obolałe", ale to takie
                              wrażenie; później wszystko znika. Dopiero gdzieś po pół roku, może nawet
                              później powoli rusza machina; oczywiście tak było w moim przypadku, a
                              rozpoczęłam leczenie natychmiast.
    • franiolek1 Re: USA 02.09.07, 23:05
      up

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka