Dodaj do ulubionych

tomografia

25.09.06, 10:55
choruje drugi rok. z powodu moich koszmarnych, niczym nie dających się uśpic
bóli głowy neurolog zaleciła mi tomograf. czy ktos z Was Drodzy Forumowicze
wykonywał to badanie?
ja, pomiomo tego,ze wiem ze to tylko prewencja, bardzo się boje
mam 23 lata
Obserwuj wątek
    • wroteknowynick Re: tomografia 25.09.06, 11:49
      O pamietam jak robilem tomografie, rezonansy, EEG, przeswietlenia zatok,
      wyrywalem zęby by zmniejszyc te bole glowy. Nic nie wyszlo na tych badaniach a
      mam bole glowy od 2000 roku.
      • 74beata Re: tomografia 25.09.06, 14:14
        Robiłam TK i prześwietlenia i różne inne badania i oczywiście zdrowa jak ryba
        ubzdurałam sobie bóle albo ewentualnie "globusik" choroba inteligencji ale to
        tylko zwykła borelioza i po 21 dniach leczenia powinnam byc zdrowa a tu nici.
        Przepraszam ale TK to nic strasznego ale nie nastawiaj się na nic więcej tylko
        to jeszcze jedno badanie.
    • artur737 Re: tomografia 25.09.06, 16:23
      W boreliozie jest zwykle duzo objawow a nie tylko same bole glowy.
      • t_ola2 Re: tomografia 26.09.06, 10:38
        wiem, ze to nie tylko bóle głowy, ale te zdecydowanie przeszkadzają mi
        najbardziej. konzce studia i nijak moge sie skupic nad nauka, ktos cos do mnie
        mowi, a ja kompletnie nie wiem o czym. glupio mi czasem, bo w prostej rozmowie
        ktos moze pomyslec, ze nie mysle, bo blondynka. nie mam napisane na czole
        borelioza, ani nadmiernie sie tym nie chwale, z resztą nawet gdyby to wiecie
        jaka bylaby reakcja. / pewnego dnia gdy nie mialam sily podnieśc sie z kanapy
        po ciezkim dniu, mama ocezkiwala, ze posprzatam dom, na ostateczna odpowiezd ze
        musze odpoczac choc chwile uslyszalam, ze robie z siebie ofire bo " Borelioza
        to nie rak", skoro wiec wiedza najblizszych jest tak slaba to, jak bardzo
        zatrwazjaca jest niewiedza obcych
    • sofiiii Re: tomografia 28.09.06, 14:36
      Olu - robilam niedawno tomografie głowy- nie ma zcego się bac- to tylko
      podanie kontrastu dozylnie Tomografia nie wykazala zadnych zmian- Treaz
      walcze o rezonans-
      Polecam leczenie sie w Poradni Leczenia Bolu- Zycie w bolu- ciagłym i
      nieustajacym doprowadza do depresji - a tams ą specjalisci i pomogą
      • 74beata Re: tomografia 28.09.06, 14:42
        OLu nie poddawaj się tak łatwo walcz z tą chorobą i ludzmi którzy twierdzą ze
        to nic takiego. Mówią tak bo ich to nie dopadło. Ja skończyłam studia mając
        boreliozę. Musisz trochę zwolnić tępo życia, przecież nie musisz mieć idealnie
        wysprzątanego domu ani najlepszych ocen.
        Trzymam kciuki za studia i obronę.
        Pa.
    • welwiczia1 Re: tomografia 17.10.06, 17:52
      Moje herxowanie objawia sie kilkugodzinnymi atakami zbetonienia i otepienia. Mam
      borelioze od 8 lat - lecze dopiero 4. tydzien. Niedlugo bede miala tomografie -
      strasznie sie boje ze ukl nerwowy mam calkiem przezarty. Czy czesto zdarza sie
      to u osob przewlekle chorych? Nie wiem na ile czesto odczucia (czyli moje
      otepienie) przeklada sie na zmiany organiczne. Jak u Was to badanie wyszlo?
      • iiana1 Re: tomografia 17.10.06, 20:25
        Najlepszym byloby badanie SPECT, ale chyba w 3miescie go nie wykonuja.

czy masz Welwiczia jakies problemy ze wzrokiem? przydaloby sie tez bardzo
        dobre badania dna oka itp u oftamologa.

Klaczki w oczach, nadwrazliwosc na swiatlo etc maja sporo wspolnego z borelia-
        uszkodzenie siatkowki, nerwu wzrokowego etc. zalatw to przy okazji TK.
        (Zamiast TK moze byc tez rezonans magnetyczny.)

• iiana1 Re: tomografia 17.10.06, 20:33
          tj zalatw to poki pamietasz, zeby sprawdzic jeszcze wzroksmile Wzroku nie
          badaja za pomoca TK ani MRI- troche poplatanie to napisalam we wczesniejszym
          posciesmile
        • tosho Re: tomografia 17.10.06, 20:36
          rezonans magnetyczny jest dokladniejszy od tomografii komputerowej.
          Zdaje sie ze w wiekszosci przypadkow wychodzi prawidlowo, bez zmian.
          W Poznaniu mozna zrobic platnie w szpitalu cegielskiego 500-600zl
        • artur737 Re: tomografia 17.10.06, 20:38

W boreliozie te badania okulistyczne pomimo subiektywnych objawow (takich jak
          np klaczki lub nadwrazliwosc) wychodza na ogol prawidlowo.
          • welwiczia1 Re: tomografia 17.10.06, 20:55
            Ja zadnych objawow "ocznych" nie mam. Zastanawiam sie jak przekladaja sie
            natomiast odczucia zwiazane z otepieniem na faktyczne zmiany. Bo domyslam sie ze
            nie zawsze wystepowanie poczucia zbetonienia równa się zmianom organicznym. He
            he - pocieszam sie po prostu, bo dzien mam dzis z nasilonymi objawami, paskudny.
            • artur737 Re: tomografia 17.10.06, 20:59

Badanie SPECT by pewnie cos pokazalo bo jest to pewnie zmiana funkcjonalna
              naczyc mozgowych.
              Jakies nieprawidlowe przeplywy krwi w mozgu. To co ma w danym momencie byc
              lepiej odzywione nie jest a to co ma nie byc jest.
              • welwiczia1 Re: tomografia 11.12.06, 10:38
                Czy tomografia wykazuje zmiany demielinizacyjne w mózgu? Czy jest zbyt malo
                dokladna?
                Bo rozumiem ze zmian w naczyniach krwionosnych nie wykaze smile
                Pozdrawiam!
    • borelka1 t-ola 13.12.06, 12:40
      Witaj!
      Przechodziłam parę lat temu ciężką migrenę na oddziale neurologii. Nie pomagało
      nic. do czasu. Kup sobie środek, który wtedy nazywał się Mariomigran, czy coś
      takiego, w płynie. Co prawda to najobrzydliwsze świństwo jakie piłam, ale
      wyszłam z koszmarnych bólów głowy szybko. Od 8 lat mam spokój. Powodzeniasmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka