Dodaj do ulubionych

interpretacja wyniku

23.05.07, 23:51
Dwa tala temu po ukászeniu przez kleszcza robilam badanie krwi na IgG i IgM.
W IgG nie stwierdzono p/cial, natomiast w IgM napisano "szara strefa".
Niedawno zrobilam badanie krwi w innym labolatorium i IgG jest 0,4 AU/ml.
Ponadto : surowica ujemny < 10 PMR ujemny < 4,5
watpliwy 10 - 15 watpliwy 4,5 - 5,5
dodatni > - 15 dodatni > - 5,5
Bardzo prosze o pomoc!
Obserwuj wątek
    • fikemola Re: interpretacja wyniku 24.05.07, 12:05
      Czy to był test Elisa? Wygląda że tak, jest mało wiarygodny choć "szara strefa"
      to może być znak, trzeba zrobić western blota lub/i PCR.

Czy masz objawy choroby, czy był rumień po kleszczu?
      • lidiax Re: interpretacja wyniku 24.05.07, 16:58
        Dzieki za odpowiedz. O ile sobie przypominam to kontakt z kleszczami mialam 5
        razy. Ale zbagatelizowalam to. Jednakze od ponad roku dzieje sie ze mna cos
        dziwnego lapie czesto infekcje mam zaburzenie koncentracji, czasami zakuje mnie
        oko, mam problemy ze sluchem. A ostatnio to zaczely mnie bolec stawy lokciowe w
        tych samych miejscach oraz staw kolanowy. Podejrzewalam u siebie jakas bakterie
        lub candide, jednakze po przypadkowym wejsciu na to forum jestem prawie pewna,
        ze to borelka. Na testach sie nie znalam i w przychodni poradzono mi zrobic
        podstawowe testy. Co o ty sadzisz ?
      • lidiax Re: interpretacja wyniku 24.05.07, 17:07
        Zapomnialam dodac, ze rumienia nie mialam. Ale bolalo mnie miejsce ugryzienia.
        Natomiast do objawow, ktore mnie nekaja sa bole miesni, lekko wilgotne cialo
        i czesto miewam biegunki.
        • bea1964 Re: interpretacja wyniku 24.05.07, 22:03
          Test Elisa nie nadaje się do diagnostyki boreliozy i nie ma sensu go
          interpretować.Trzeba zrobić test Western blota w obu klasach,czyli IgM i IgG,a
          jeśli wyjdzie ujemny to PCR w Poznaniu.Beata.
          bb.werbowy@poczta.onet.pl
          • lidiax Re: interpretacja wyniku 25.05.07, 16:08
            Problem w tym, ze mieszkam w Holandii. A na dodatek prawie wcale nie znam
            jezyka. Bylam u lekarza napisalam o swoich "podejrzeniach" co do boleriozy.
            Zrozumial. Pobrano mi 4 fiolki krwi. A na jakie badania to nie wiem. Dostalam
            14 tabletek doksycykliny pierwszy dzien dawka 2 x po 100 i nastepne dni po 100.
            Z tego co zrozumialam po paru dniach mam miec inne samopoczucie jest czwarty
            dzien i nie czuje sie. Jest tak jak przed antybiotykiem. Czekam cierpliwie na
            te wyniki.Dzieki bea za rady.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka