tosho 20.10.08, 17:09 Paris battles invasion of Siberian chipmunk www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/france/3229344/Paris-battles-invasion-of-Siberian-chipmunk.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
franiolek1 Re: Dla Franiolka - artykuł 20.10.08, 17:21 Dziekuje Ci Tosho!!!!!! Zaraz go rozesle! Dwa dni temu bylam na spotkaniu z poslem, kandytatem na prezydenta, ktory podjal sie kampanii przeciwko tym wiewiorkom - chce je wszstkie wybic. Chce na to dac nawet forse! Powiedzial mi, ze po zapoznaniu sie z artykulami o boreliozie, on widzi, ze epidemia boreliozy wisi na wlosku i ze on chce pomoc Stowarzyszeniu w szerzeniu wiedzy i w informacji lekarzy. W najblizszym czasie ma wyslac listy do wszsytkich rodzinnych tutaj w okolicy, by ich poinformowac o zagrozeniu. I jeszcze jedno przykulo jego uwage - to ze do tej pory zaden lekarz, nie zabronil mi dawac krew. Powiedzialam mu, ze jestem zainfekowana czesto niewykrywalna bakteria, tak jak iles tysiecy niezdiagnozowanej populacji francuskiej. I , ze Ci ktorzy maja nie postawiona diagnoze nadal oddaja krew i zarazaja, nie poslugujac sie kleszczem. Facet zbladl i powiedzial , ze jego obowiazkiem jest uratowac Francje od nowej epidemii ) Mysle, ze biedaczysko nie wie w co wlozyl kij. Nie wie, ze za chwile naskocza na niego lekarze, zakaznicy i inni madralinscy i ze stanie sie ich wrogiem numer jeden, albo bedzie musial przejsc na ich strone. No ale jest to zawsze cos. Odpowiedz Link
franiolek1 Re: Dla Franiolka - artykuł 20.10.08, 17:25 A las Senart o ktorym jest artykul to wlasnie moj las, tuz obok domu Odpowiedz Link
artur737 Re: Dla Franiolka - artykuł 21.10.08, 00:15 zazule napisała: > śliczne sa. Ciekawe czy smaczne Smakuja tak samo jak rude Odpowiedz Link
wroteknowynick Re: Dla Franiolka - artykuł 21.10.08, 00:22 Kurcze to jest fajniejsze od homika, pooglądałem sobie kilka filmów na youtube. franiolek mozesz mi zlapac jednego i wyslac do polski Odpowiedz Link
wroteknowynick Re: Dla Franiolka - artykuł 21.10.08, 00:24 zobaczcie video.google.com/videosearch?q=chipmunk&emb=0&aq=f# Odpowiedz Link
franiolek1 Re: Dla Franiolka - artykuł 21.10.08, 13:51 To nie jest wiewiorka ale piesek preryjny, tego u nas jeszcze nie ma.... Wiewiorke widac walczaca z kotkiem. Odpowiedz Link
wroteknowynick Re: Dla Franiolka - artykuł 21.10.08, 00:25 video.google.com/videoplay?docid=-3473496637717418735&ei=3gT9SKqVKYL82wKFpKj1Dg&q=chipmunk Odpowiedz Link
franiolek1 Re: Dla Franiolka - artykuł 21.10.08, 10:39 W zyciu ich lapac nie bede No one sa sliczne, przed choroba byly atrakcja. Dawalismy im koncowki kanapek z piknikow i dzieciaki za nimi ganialy po haszczach. Wiewiorek jest tysiace i absolutnie sie nie boja czlowieka ( to jakies mutanty, lub maja brain fogg w ciezkiej neuroboreliozie) Zazul, chcesz salatke z wiewiorek à la kretek? Odpowiedz Link
mariano_84 Re: Dla Franiolka - artykuł 21.10.08, 10:52 homik przez "h" to to homoseksualista czyli gej;p Odpowiedz Link
fionka21 Re: Dla Franiolka - artykuł 21.10.08, 12:54 Uważajcie, bo wiewiórki mają podobno dużo cholesterolu Odpowiedz Link
zo_sia01 Re: Dla Franiolka - artykuł 21.10.08, 12:56 Asiu, u nas w parku jest pełno wiewiórek zwykłych, rudych i one też podchodzą bardzo blisko, ludzie je nauczyli brać jedzenie z ręki - mam nadzieję, ze nie mają na skórze pasażerów na gapę Odpowiedz Link
wroteknowynick Re: Dla Franiolka - artykuł 21.10.08, 13:06 Bierzesz kilka takich czipmonków, pakujesz w koperte jak spory wąglika i wysyłasz lekarzom którzy nie chcą leczyć boreliozy ;D Odpowiedz Link
franiolek1 Re: Dla Franiolka - artykuł 21.10.08, 13:26 Za ten pomysl Wrotku Ci dziekuje. Nie mowie, ze nie skorzystam Odpowiedz Link
franiolek1 Re: Dla Franiolka - artykuł 21.10.08, 13:25 We Francji wiewiorek rudych juz prawie nie ma; Z okolic Paryza zostaly wszsytkie przegnane wlasnie przez wiewiorki syberyjskie. Te badania prowadzone w moim lesie, wykazaly , po wylapaniu zwierzatek przez kilkudniowe lapanki - wiewiorki syberyjskie mialy po kilkaset kleszczy na sobie a zwykle gryzonie tubylcze mialy ich do 15. Widzialam tabelki z notowaniami - to bylo cos przerazajacego. Na jednej z wiewiorek znaleziono 500 kleszczy!!!!!! Po przebadaniu kleszczy - wyszlo ze kleszcze ze zwyklych gryzoni byly zainfekowane do 10% borrelia, a te z wiewiorek do 33%. Czyli, ze taka jedna wiewiorka to bomba boreliozowa. Zreszta na tym zdjeciu w artykule angielskim widac jak zwierzatko jest zakleszczone. Popatrzcie na jego udo - kleszcze widac z daleka. A glownym siedziskiem jest szyja i brzuch wiewiorki - ma tam cale grona kleszczy. Badania zostaly wydane w okrojonej wersji dopiero w tym roku ( a i tak byl to przeciek do internetu, ekolog ktory je prowadzi jest wsciekly, bo mial opublikowac calosc dopiero za dwa lata). Dla mnie o dwa lata za pozno.... Odpowiedz Link
zazule Re: Dla Franiolka - artykuł 21.10.08, 13:26 franiolek1 napisała: > W zyciu ich lapac nie bede > > > Zazul, chcesz salatke z wiewiorek à la kretek? wolę grilowane. Odpowiedz Link
franiolek1 Re: Dla Franiolka - artykuł 21.10.08, 13:27 Grillowane traca swoje wlasciwosci . Odpowiedz Link
zazule Re: Dla Franiolka - artykuł 21.10.08, 13:25 artur737 napisał: > zazule napisała: > > > śliczne sa. Ciekawe czy smaczne > > > Smakuja tak samo jak rude a jak smakuja rude? Odpowiedz Link
wroteknowynick Re: Dla Franiolka - artykuł 21.10.08, 13:49 W Kandzie można zjeść wiewiórkę ? Odpowiedz Link
franiolek1 Re: Dla Franiolka - artykuł 22.10.08, 14:06 Teraz juz nawet w Indiach jest glosno o moich wiewiorkach www.thaindian.com/newsportal/india-news/its-raining-siberian-chipmunks-in-paris_100109914.html Ja mam wielka nadzieje, ze te wiewiorki mi pomoga naglosnic sprawe boreliozy we Francji. Odpowiedz Link