Dodaj do ulubionych

Siedlecki STBS

14.06.07, 10:38
Siedlecki STBS znów czynsz w góre ,mieszkania w STBS miały być dla ludzi o
małych dochodach których nie stać na zakup własnego mieszkania .
Konieczność wprowadzenia podwyżki wysokości stawek czynszu w zasobach
mieszkaniowych Siedleckiego Towarzystwa Budownictwa Społecznego Sp.z.oo
podyktowana jest wieloma wzgledami ( żadne wzgledy nie są opisane w piśmie
jakie to względy)
Kolejnym ważnym czyninikem jest konieczność podniesienia stawek czynszu oraz
pozwolić na spłatę kredytu zaciognietych na budowę STBS ( każdy najemca
wpłacił koszty partycypacj )

- Mieszkania w TBS-ie są tylko do wynajęcia - podkreśla Ewa Jackowicz,
doradca finansowy Open Finance. - To minus, ponieważ nawet po spłaceniu
kredytu (po 30 latach) zaciągniętego przez Towarzystwo na budowę mieszkania
nie można go sprzedać, zapisać w testamencie, podarować ani wykupić na
własność. Ze względu na istotę przedsięwzięcia, możliwość oddania lokalu w
podnajem też nie wchodzi w rachubę.
Obserwuj wątek
    • thefly79 Re: Siedlecki STBS 15.06.07, 23:49
      wstrząsające
      i co z tego, też mnie nie cieszy podniesienie czynszu ale i tak to jest super
      sprawa takie mieszkanie w TBS-e - dla młodych ludzi, takich jak my, którzy na
      starcie wspólnego życia nie dostali worka pieniędzy od rodziców. Różnica w
      cenie własnościowego i tbs-u jest kolosalna.
      • bmada Re: Siedlecki STBS 16.06.07, 11:30
        Nowy prezes Filipek ma same "sukcesy". Po pierwsze podniesienie czynszu i tak
        bardzo wysokiego, po drugie cofnięcie kredytowania przez BGK budowy nowych
        mieszkań.Słowem idzie "klawo Egon jak cholera". Może by tak wrócił do
        naprawiania SSM.
        • siedlczanin2 Re: Siedlecki STBS 16.06.07, 16:51
          bmada, skoro go tam nie chcieli to pewnie zaden z niego AS. Tutaj trafił z
          przydziału partyjnego, a tam? nie wiem.
      • siedlczanin2 Re: Siedlecki STBS 16.06.07, 16:56
        Coś thetly79 kiepsko u ciebie z matematyką. Myśmy kupili mieszkanie
        wlasnościowe w spółdzielni biorąc kredyt hipoteczny i moja spłata kredytu jest
        tylko o 45zł większa niż twoja w czynszu (mam kolegę w zasobach TBS) ale po
        spłaceniu mieszkanie będzie nasze a u ciebie figę.
    • kinguch Re: Siedlecki STBS 16.06.07, 12:30
      A cóż to za zdziwienie podniesieniem czynszu?? W całym kraju już w kwietniu TBSy
      podniosły opłaty! Krakowski TBS(obrzeża Krakowa) podniósł czynsz miesięczny o
      ponad 100zł. Więc to ogólnopolska tendencja i wystarczyło, poczytać, popytać,
      żeby wiedzieć o zmianie opłat wcześniej!
      • kinguch PS 16.06.07, 12:32
        No a jak ktoś się decyduje na mieszkanie w TBSie powinien zapoznać się z
        regułami jego działalności, to nie przymus "kupować" tam mieszkanie, nikt nikogo
        do niczego nie zmusza. I tak jak pisałam wyżej TBSy w całym kraju działają na
        tych samych zasadach, więc Siedlce to żaden wyjątek.
        • asaj1 Re: PS 16.06.07, 14:18
          Mieszkania w TBS miały być dla ludzi których nie stać na zakup własnego ( M )
          oraz dla młodych małzeństw jak sie okazało są to mieszkania dla luidzi o
          bardzo dobrych zarobkach czynsze w SPM są o wiele niższe żeby otrzymać
          mieszkanie w TBS trzeba było wnieśc własny wkałd finansowy ( około na nowe
          przeliczenie ( 15-20 tys ) plus około 5 tyś przy odbiorze kluczy co miało
          pomniejszyć koszty czynszu mieszkaniowego obecnie sam czynsz w TBS wynosi od
          400 zł do 700 zł nie wliczając tego że przez cały okres 12 miesięcy płaci
          sie centralne ogrzewanie + wywóz nieczystości na głowę jednego członka
          rodziny jest to 30 zł+ konserwacja TV 15 zł
          • aro333 Re: PS 16.06.07, 14:47
            Czyli co,wychodzi ze to bardzo drogi "kołchoz" i to na wlasne rządanie?Siedem
            paczek to spora sumka ,qrna az mi sie wierzyc nie chce ,no chyba ze to za 100m2
            i 5 osob wmeldowanych.
            Z drugiej strony patrzac,jezeli nowe albo uzywane mieszkanie kosztuje jak
            kosztuje ,to dalej ta forma jest konkurencyjna dla ludzi mlodych.Chyba lepiej
            tzw "kupic" udzialy za powiedzmy 60 tys zlotych niz zadluzyc sie na 30 lat ,z
            myslą , ze mieszkania kiedys moga spasc i to zdrowo.A to pewnie nastapi,gdyz
            zaczynamy przewyzszac cenowo Berlin ,Monachium i Drezno.Oczywiswcie porownujac
            cene z Wawki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka