10.11.10, 09:51
od kilku miesięcy posiadam to "cudowne" urządzenie ale nie wszystko mi sie w nim udaje. jeszcze żadne ciasto mi się nie udało.sernik zawsze opada i wcale nie jest puszysty. myślę, że następnym razem ubije pianę osobno w innym naczyniu i dodam na samym końcu. w przepisie ,z książki dołączonej do urządzenia, pianę ubija się na początku i odstawia ale ona podchodzi wodą. ciasta ucierane również mi opadają. co robię żle?
posiekałam również zieloną pietruszkę na zimę, wsypałam do pojemnika i zamroziłam. niestety jest zbrylona , trzeba ja skrobać widelcem aby dodać do potraw. myslałam, że będzie sypka. dużo rzeczy robi się rzeczywiście b.szybko. ogólnie jestem zadowolona z zakupu. jesli ktoś ma większe doświadczenie może odpowie mi na temat ciast?
Obserwuj wątek
    • gomory Re: thermomix 10.03.11, 14:04
      Moze uzyte produkty byly cos nie teges? Raz w zyciu zrobilem sernik. Nic Dokladnie wg przepisu i nic mi nie siadlo. Cala rodzina byla pod wrazeniem, ale ja te wszystkie ilosci, sekundy, temperatury dokladnie tak jak w ksiazce bylo napisane. Moze w trakcie pieczenia piekarnik otworzylas i zimne powietrze z kuchni tak zadzialalo?
    • alhana82 Re: thermomix 05.04.11, 08:08
      sernika nie robiłam
      ale jak chcesz zamrozić coś, i żeby nie było w grudach, to zamroź np. poszatkowana pietruszkę rozsypaną na desce, i już zamrożoną przesyp do pojemniczka. Tak samo z pierogami należy zrobić, inaczej się mogą posklejać.
      mój thermomix ma już swoje lata, i rzadko decyduję się na ubijanie w nim białek i śmietany, poza tym jestem bardzo zadowolonabig_grin
    • annatm Re: thermomix 06.05.11, 09:09
      Problemy z sernikiem i z pietruszką były rozwiązywane na oficjalnym forum Thermomix:
      Sernik -
      www.przepisownia.pl/przepisy/niemozliwe-mozliwe/13010/sernik-i-jogurt.html
      Pietruszka -
      www.przepisownia.pl/przepisy/niemozliwe-mozliwe/12740/zielona-pietruszka-na-zime.html
      Polecam przepis z Przepisowni:
      www.przepisownia.pl/przepisy/12375/sernik.html - cała rodzina go uwielbia smile

życzę samych udanych przepisów w Thermomixie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka