Dodaj do ulubionych

Wolf Bracka: Co sądzą o budynku sąsiedzi?

• Gość: ja dhbracka.pl, dtbracka.pl - sprzedam IP: *.sgh.waw.pl 29.09.11, 14:16
      sprzedam domeny dhbracka.pl , dtbracka.pl
    • Gość: niespodziewany Re: he he IP: *.dynamic.chello.pl 29.09.11, 14:18
      no i co ci po obywatelstwie nastepnego lewackiego przedsionka?........coz to takiego szwecja?.........ciemna sien europy i to wszystko.............
    • thekaroten Re: he he 29.09.11, 14:19
      schuja88 napisał:
      > akurat ja mam obywatelstwo szwedzkie i co teraz, azjato?

Całe szczęście, jednego kretyna na liście wyborców mniej.
    • zdd Sąsiedzi o Wolf Bracka: ohydna, paskudna czarna... 29.09.11, 14:27
      Współczucie dla mieszańców - zamiast odrobiny słońca i nieba z okna widać czarną ohydną ścianę. Wciśnięte jest to ohydztwo chyba w każdy dozwolony przez prawo centymetr sześcienny przestrzeni! Zupełne bezguście inwestora - idealny przykład koszmarku wczesnego krwiożerczego kapitalizmu w naszym polskim szczególnie podłym wydaniu. Zawsze gdy tam przejeżdżam, to ten grobowiec przypomina mi obudowę komputera z filmu "Gry wojenne" - i z tego filmu zapewne architekt zerżną swój projekt.
      A tak nawiasem mówiąc to właśni on walną awionetką o glebę w Hiszpanii - lądowanie we mgle (i z skąd my to znamy?).
    • Gość: Jadwiga Załuska Sąsiedzi o Wolf Bracka: ohydna, paskudna czarna... IP: *.aster.pl 29.09.11, 14:30
      [sonda=]
      [/sonda]Budynek sam w sobie jest bardzo ładny, ale nie pasuje do tego miejsca. Jest za wielki i za ciemny. Tu powinien byc budynek mniejszy i jasny, a najlepiej skwer z ławeczkami i fontanną. Zrobili wielką krzywdę mieszkańcom sąsiedniego bloku. Wygląda to na całkowite bezprawie, brak gospodarza.
    • varshava Sąsiedzi o Wolf Bracka: ohydna, paskudna czarna... 29.09.11, 14:32
      Oj, to prawda, ten budynek jest po prostu koszmarnie brzydkim, czarnym molochem. Mówimy na niego ze znajomymi "mauzoleum". Ile razy przechodzę tamtędy i patrzę w okna sąsiadów tego budynku to myślę,że naprawdę depresja im grozi...
    • warai.otoko Lud chce socrealizmu a la MDM. 29.09.11, 14:34
      Gdyby chcieć utrzymywać jednolitą stylistykę, to trzeba by stawiać budynki w stylu socrealu. Tego chcemy? Parter budynku i najbliższe otoczenie sprawia bardzo miłe wrażenie.
    • Gość: Janusz Sąsiedzi o Wolf Bracka: ohydna, paskudna czarna... IP: *.polimex-mostostal.pl 29.09.11, 14:40
      Budynek jest bardzo elegancki. Tym którym sie nie podoba, napewno podobała sie blaszana buda pod pałacem. Była ona w stylu moherowego pisuaru, ale niektórym właśnie to odpowiada.
    • mt7 Zrobili ludziom dużą krzywdę. On owszem jest 29.09.11, 14:49
      elegancki, ekstrawagancki, ale nie nadaje się do tego miejsca.
      Byłam zaskoczona, ze wyrażono zgodę na taką kubaturę.
    • Gość: inż.arch. Sąsiedzi o Wolf Bracka: ohydna, paskudna czarna... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.09.11, 14:50
      przecież wszystko jest zgodnie z przepisami, odległości, ilość światła itd. To jest centrum miasta i musi być gęsto, prawo na to pozwala.Nie każdy musi mieszkać w Centrum. Architektura jest na wysokim poziomie, elegancka, pięknie wykończona. Cokolwiek się buduje w tym kraju (bracka, złota 44) to się nikomu nie podoba i wszyscy mają problemy. Jak Warszawa ma się stać nowoczesnym miastem jak na każdym kroku inwestycje są blokowane. Ludzie nie rozumieją co to dobra architektura, i że do dobrej ludzie pielgrzymują. Estetyczna żal i rozpacz.
      • Gość: jajo Re: Sąsiedzi o Wolf Bracka: ohydna, paskudna czar IP: *.polsat.net.pl 29.09.11, 15:01
        inż.arch. to pewnie od inżyniera archeologa.

Nie o to nawet chodzi czy budynek jest ładny czy brzydki. Elegancki, czy nie. Po prostu nie pasuje. Ta część warszawy ma akurat dość spójną i ładną architekturę. Po co wstawiać w środek ciemny grobowiec?

P.S. Złota 44 jest OK - nie ma super proporcji, jest raczej krępa niż smukła, ale to ładna architektura.
        • Gość: a jak architekt Re: Sąsiedzi o Wolf Bracka: ohydna, paskudna czar IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.09.11, 15:12
          hahahaa
          Moim zdaniem ładnie nawiązuje i do smyka i komponuje się z BGK Świerczyńskiego. Poza tym mam ogromny szacunek do autora. Ze złotą chodziło mi raczej o to, że mieszkańcy tego paskudnego bloku obok też długo się kłócili i blokowali budowę. Bez sensu. Wydaje mi się, że
          architektura Kuryłowicza jest dużo bardziej przemyślana niż Libeskinda.
          • Gość: jajo Re: Sąsiedzi o Wolf Bracka: ohydna, paskudna czar IP: *.polsat.net.pl 29.09.11, 15:40
            pozostanę przy swoim zdaniu ;) mam jedynie nadzieję, że po otwarciu zyska więcej życia i przestanie wyglądać tak posępnie
          • Gość: lajkonik Re: Sąsiedzi o Wolf Bracka: ohydna, paskudna czar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.11, 16:31
            A ja, jako odbiorca jego "dzieł" nie mam nadmiernego szacunku do jego twórczości. Jego architektura jest na ogół słaba, a nazwisko sobie wyrobił jak jakiś celebryta, a nie architekt. Ciekawe czy to osobiście jemu zawdzięczamy tą paskudę, czy któremuś z jego "współtwórców" pracujących na JEGO nazwisko ? Kształt i wymiary są OK do otoczenia, ale wpływ na otoczenie i "wrażenie artystyczne" całości ocena 0. Za trudność techniczną programu 5,8 :).
      • avadoro Re: Sąsiedzi o Wolf Bracka: ohydna, paskudna czar 29.09.11, 17:39
        > To jest centrum miasta i musi być gęsto, prawo na to pozwala
        Prawo mówi o 20 metrach odległości między budynkami nie stojącymi w zabudowie pierzejowej, a tu zredukowano do 12 metrów, czego mieszkańcy tego bloku raczej nie mogli się spodziewać. Zatem wszelkie komentarze "jak mieszkasz w centrum, to..." itp. są tu nie na miejscu. Prawo zostało naciągnięte.
      • Gość: yyt bredzisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.11, 23:08
        ludzie za to rozumieja, ze ten cholerny sarkofag nie pasuje do otoczenia. zlote tarasy to aluminiowy kicz i taniocha. postawione w centrum warszawy koszmary typu toi-toi przy placu zawiszy czy kretynskie wiezowce obok starych kamienic alej jerozolimskich to material na pielgrzymki pt. "jak nie budowac".
      • flat-ower Re: Sąsiedzi o Wolf Bracka: ohydna, paskudna czar 06.10.11, 12:51
        Zważ dupku, że w tym sarkofagu pracujący ludzie nie są lepiej traktowani. Tam prawie okien nie ma i będą sprzedawać te likusowe szpeje przy sztucznym świetle. Nie zazdroszczę im.
    • Gość: kar Kuryłowicz postawił sobie sarkofag IP: *.91.25.242.static.crowley.pl 29.09.11, 15:04
      Kuryłowicz postawił sobie sarkofag.
      Niech mu ziemia lekką będzie.
      A w GW były same zachwyty, co się stało, że nie chwalicie dalej? A chwalicie wszystko, co jest budowane przeciwko jakości życia w mieście.
      Nie róbcie więc skrętów i chwalcie dalej, bo wg was "czarne to piękne".
    • Gość: gsb w centrum jest ciasno-ściana albo okno sąsiada IP: 80.50.141.* 29.09.11, 15:28
      nie lubię argumentów, że w centrum zawsze jest ciasno - za oknem masz albo scianę albo okno sąsiedniego budynku. woleliby widok na okna domu handlowego? dziś architektura pozwala na wymyślne kształty - tak aby każdy dostał światło i dobre warunki życia. pomijając, że kolor okłądziny na tej części budynku mógł być jasny - to by nawet pasowało do tego budynku.
    • Gość: xyz Sąsiedzi o Wolf Bracka: ohydna, paskudna czarna... IP: *.c193.msk.pl 29.09.11, 15:30
      Paskudne tą są bloki z wielkiej płyty obłożonej azbestem.
      Każde wyburzenie komunistycznych bloków powinno się świętować szampanem :D
    • Gość: raa plan inwestora IP: *.dynamic.chello.pl 29.09.11, 15:38
      pewno tą czernią chce wywołać depresję u sąsiadów,
      gdy już popełnią wszyscy samobójstwa, to bez problemu kupi sąsiednią działkę :)

btw. może już czas wynieść się z centrum do jakiegoś miłego zakątka ?
    • Gość: bajba Sąsiedzi o Wolf Bracka: ohydna, paskudna czarna... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.11, 15:40
      Kiedyś czytałam w artykule że jest przepis który mówi do domu mieszkalnego powinno dziennie przez jakiś wyznaczony czas świecić słońce jeśli nie to inwestor budowy był zmuszony wykupić mieszkania od ludzi którym spieprzył życie. Może ci ludzie powinni pogrzebać w przepisach polskich bardziej dokładnie. Niestety nie pamiętam jaka to była budowa ale na pewno w Warszawie.
    • Gość: kuba Sąsiedzi o Wolf Bracka: ohydna, paskudna czarna... IP: *.ip.netia.com.pl 29.09.11, 16:01
      ludzie, czy wam się coś poza zespołem mazowsze i prezydentem kaczyńskim w tym kraju podoba? kraj starców i kombatantów.
    • Gość: jordbar Sąsiedzi o Wolf Bracka: ohydna, paskudna czarna... IP: *.215.37.7.getinternet.no 29.09.11, 16:04
      To forum sie mija z celem....
      Polska powinna chronic swoja unikalnosc, a wg mnie w stolicy najpiekniejsza jest starowka z reszta jak w wiekszosci miast jesli cos ma swoj niepowtarzalny klimat powinno sie tego bronic, a nie za wszelka cene poddawac sie trendom. Ja osobiscie uwazam ze nie ma nic zlego w stawianiu nowoczesnych budynkow, jednak powinno byc to robione z rozsadkiem bo to Ty za 10 czy 20 lat bedziesz chcial pokazac dziecku stolice i troche historii, nie ci starsi ludzie ktorzy tam mieszkaja.
      Pozatym szacunek dla starszych ludzi to kwestia dobrego wychowania bo mlodosc nie wiecznosc , jak widac tego wielu tutaj brakuje
    • sanmartino Do sądu 29.09.11, 16:07
      Niestety właścicielem nieruchomości nie pozostaje nic innego jak pozew przeciwko spółce Likusów. Jeśli faktycznie warunki mieszkania oraz wartość nieruchomości spadły, muszą iść do sądu. Myślę, że takich spraw będzie więcej. Miasto się zagęszcza, działki coraz droższe. Ci, którzy ponoszą straty powinny dostać odszkodowanie.
      Co do samego budynku, to mi się on bardzo podoba.
      • avadoro Re: Do sądu 29.09.11, 17:42
        Ciekawe, czy mieszkańcy wygraliby taką sprawę. W końcu to Rzeczpospolita, wyrokami sądowymi, zgodziła się na taką zabudowę - więc może Rzeczpospolita (czyli my, podatnicy) powinna płacić?
    • soldak46 Sąsiedzi o Wolf Bracka: ohydna, paskudna czarna... 29.09.11, 16:16
      jak już budowali ten budynek to współczułem tej ciemnicy mieszkańcom brackiej, teraz to już w ogóle załamuje ręce. Ten budynek jest ponury, ciemny i przytłaczający. Powstaje nowy projekt tego samego architekta, ś.p. Kuryłowicza, też tak ciemny centruminwestycje.pl/inwestycje-w-warszawie/architekt-kurylowicz-po-raz-ostatni. to kolejny ohydny kloc, ciekawe komu tym razem zabiorą światło.
    • Gość: kitin ten budynek to chamstwo zmaterializowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.11, 16:25
      Najwidoczniej architekci projektujący ten budynek mają totalnie gdzieś potrzeby mieszkańców, najważniejsza jest dla nich jakaś chora wizja. Toi absurd, aby w sercu stolicy państwa, które chce uchodzić za europejskie postawiono coś takiego. Pokażcie mi drugie miasto, w którym stawia się czarną ścianę przed oknami mieszkań. Ten budynek to chamstwo zmaterializowane, wypięcie się tyłkiem na mieszkańców. Toi skandal,że coś takiego powstało i to jeszcze w pracowni,która ma taką dobrą opinię.
    • Gość: Wolf Toż to bunkier Wilczy Szaniec IP: *.128.33.188.static.crowley.pl 29.09.11, 16:57
      A.H. ma tu kwatere, ot i cała tajemnica.
    • Gość: kapt Nagrobek Kurylowicza i memento HGW i jej polityki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.11, 17:02
    • Gość: Swissman Do trybunalu EU! Wspolczuje... IP: *.dynamic.chello.pl 29.09.11, 17:16
      Przyznam, ze jestem wielkim zwolennikiem wszystkich nowych inwestycji w Warszawie. Serce raduje mi sie, gdy widze, jak Wawa pnie sie w gore ale w tym przypadku uwarzam, ze to totalna tragedia! W Szwajcarii byloby cos takiego niemozliwe. Wogole uwazalem od poczatku, ze na ten placyk zaden budynek sie nie zmiesci. Tam mialo powstac oczko wodne - remont placu, jak przy Grzybowskiej. Shopping Likusow mogl przeciez powstac w innym miejscu. Totalne partactwo!

Bardzo przykro mi, bo mieszkaja tam przede wszystkim starsi ludzie dla ktorych slonce jest bardzo wazne! Tak, powstala umieralnia... :(

Dlatego radze Waszym dzieciom udac sie ze sprawa do trybunalu w EU! Jestem przekonany, ze wygracie! Powinniscie dostac odszkodowanie i wyprowadzic sie jak najszybciej z tamtad. Te mieszkania nadaja sie juz tylko pod wynajem dla studentow...

Pozdrawiam i zycze powodzenia! :)
    • Gość: ubaw Re: Wolf Bracka: Co sądzą o budynku sąsiedzi? IP: *.b-ras2.cld.dublin.eircom.net 29.09.11, 17:40
      Nie, no lepiej zeby mieli okna i gapili by im sie non stop z biura? A moze by tak elewacje pomalowac farba olejna na kolor np. pistacjowy albo rozowy wtedy byliby moze wreszcie szczesliwi. Zero tolerancji dla wiejskiego bezguscia, sciana jest piekna.
    • Gość: estetka Sąsiedzi o Wolf Bracka: ohydna, paskudna czarna... IP: *.adsl.inetia.pl 29.09.11, 17:50
      To ma być centrum handlowe? Kurde, wygląda jak piętrowy garaż. Tania ohyda.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka