Dodaj do ulubionych

Nowe zagadki - Edycja 22 # 1

28.08.23, 16:43
Czyje to ręce?
Obserwuj wątek
    • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 1 28.08.23, 18:27
      kobalt_x napisała:

> Czyje to ręce?

Artura Rubinsteina. Ale nie wiem, co to za muzeum.
      • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 1 28.08.23, 19:18
        Pytanie dotyczyło rąk. Poszło nadzwyczajnie szybko. To odlew rąk Artura Rubinsteina w Pałacu Izraela Poznańskiego w Łodzi.
        • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 1 28.08.23, 23:01
          kobalt_x napisała:

> Pytanie dotyczyło rąk. Poszło nadzwyczajnie szybko. To odlew rąk Artura Rubinst
          > eina w Pałacu Izraela Poznańskiego w Łodzi.

Najpierw pomyślałam o Chopinie i szukałam w grafice hasła "dłonie Chopina". Potem "dłonie pianisty". I znalazł się Rubinstein. Ciekawe. Takiej zagadki chyba jeszcze nie było.

Nowa zagadka jutro.
    • kot.peter Nowe zagadki - Edycja 22 # 2 29.08.23, 19:23
      Nie znalazłam w zbiorach żadnych dłoni, rąk ani nóg - a głowy już były - żeby pociągnąć temat, więc z zupełnie innej beczki.

Gdzie sfotografowałam ten zamek / twierdzę? Konkretnie poproszę, kraj to za mało. Nie powinno być trudno, bo widać flagę. Zwiniętą przez wiatr, ale jednak.

• kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 2 29.08.23, 20:39
        Albania i chyba wiem, gdzie to jest chociaż w Albanii byłam tylko palcem po mapie.
        • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 2 29.08.23, 20:42
          Zamek Rodonit lub Zamek Skanderbega.
          • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 2 29.08.23, 22:02
            kobalt_x napisała:

> Zamek Rodonit lub Zamek Skanderbega.

No nie, nie sądziłam, że będzie to aż tak łatwe. smile
            Gratulacje i dawaj dalej.

• kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 2 29.08.23, 22:12
              Kilka linków:
              balkany.travel.pl/twierdza-rodonit/
              idziemydalej.pl/polwysep-rodonit-albanska-perla/
              Umarł mi tam na chwilę wynajęty samochód - tzn. nie reagował na pilota i kluczyki - i omal sama nie umarłam, bo telefon nie miał na tym zadupiu zasięgu, ale po cierpliwym klikaniu na wszystko, co się dało, cholera raczyła ożyć.

Niemniej Albanię bardzo polecam. Jest przeciekawa i nadal - chyba - tania.
              • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 2 30.08.23, 01:13
                Przestudiowałam Albanie po powrocie z Macedonii. Kwestia kasy, czasu itd., czy urlop się uda i gdzie będzie. Na razie czekam aż jeden lot czarterowy spadnie z ceny. Może się nie doczekam i trzeba będzie obrać inny kierunek.
                • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 3 30.08.23, 01:19
                  Gdzie ja jestem? Oglądam pannę młodą w teatrze ale w nim już nic nie grają. Jak się nazywa to miejsce i gdzie jest?
                  • wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 3 30.08.23, 20:24
                    Ale co się namęczyłem z geolokacją, to moje.

Po polsku teatru tam nie ma, z jakiegoś przewodnika wysłało mnie pod świątynie,
                    a tam zdjęcie owszem jest, ale teatru na mapie ni śladu. Pomógł tłumacz na lokalny język.
                    Teatr jest - patrzę co było po polsku, a tam ruiny starożytnego ośrodka handlu niewolnikami.
                    • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 3 30.08.23, 20:52
                      wariant_b napisał:

> Ale co się namęczyłem z geolokacją, to moje.
                      >
                      > Po polsku teatru tam nie ma, z jakiegoś przewodnika wysłało mnie pod świątynie,
                      > a tam zdjęcie owszem jest, ale teatru na mapie ni śladu. Pomógł tłumacz na loka
                      > lny język.
                      > Teatr jest - patrzę co było po polsku, a tam ruiny starożytnego ośrodka handlu
                      > niewolnikami.

big_grin Później z targu zrobiono amfiteatr.
                    • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 3 30.08.23, 22:17
                      wariant_b napisał:

> Ale co się namęczyłem z geolokacją, to moje.

A mnie chyba właśnie ten amfiteatr (nie napisałeś, wariancie dokładnej jego nazwy!) wyskoczył bardzo szybko (piąte zdjęcie) po wpisaniu do googla "antyczny amfiteatr".
                      • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 3 30.08.23, 22:38
                        Głupia sprawa ale nazwy własnej ten amfiteatr nie ma. Czyli gdzie jest?
                      • wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 3 30.08.23, 23:06
                        baga napisała:

> A mnie chyba właśnie ten amfiteatr (nie napisałeś, wariancie dokładnej jego nazwy!)
                        > wyskoczył bardzo szybko (piąte zdjęcie) po wpisaniu do googla "antyczny amfiteatr".

Mnie takoż, ale skoro już wiadomo co to jest i gdzie leży, warto obejrzeć na mapie.
                        Zawszeć można przyjrzeć się z różnych stron, sprawdzić, co jest okolicy.
                        To szybsze niż szukanie kolejnych zdjęć. I tu musiałem trochę z mapą powalczyć.
                        Na szczęście zrozumiała pytanie przetłumaczone na turecki.

• kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 3 31.08.23, 22:58
                          Zostaliśmy sami wariancie. Bo jest nas za mało do pieczenia chleba.
                          • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 3 01.09.23, 00:48
                            kobalt_x napisała:

> Zostaliśmy sami wariancie. Bo jest nas za mało do pieczenia chleba.

Jeszcze jestem. Mogłabym teoretycznie podać rozwiązanie, ale to wariant był pierwszy, chociaż nie podał dokładnego rozwiązania. Jak to On! sad
                            No i co z tym zrobić?
                            Ok, żeby poszło dalej, podam rozwiązanie (mam nadzieję prawidłowe). Że to amfiteatr w Side, Turcja.
                            Ale jeśli to jest ok, to moja zagadka będzie dopiero w sobotę. Jest nadzieja, bo podobno archiwum zdjęć zabieramy ze sobą.

PS A co się stało z chris-em? Mam nadzieję, że na wakacjach i ładuje swoją kartę w aparacie nowymi zdjęciami?
                            • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 3 01.09.23, 16:42
                              Zagadka odgadnięta. Poczekamy.
                              Nie wiem, gdzie jest chris.
    • baga Nowe zagadki - Edycja 22 # 4 02.09.23, 11:00
      Nie wiem jak będzie z jakością zdjęcia, bo wrzucam z telefonu. Ale może da radę?
      Pytanie: gdzie można spotkać tę beboczkę? Chodzi o dokładne miejsce, nie wystarczy miasto.
      • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 4 02.09.23, 15:36
        Za proste. Kuracjuszka to Beboczka, która wybrała się nad morze. Stoi w Sopocie przy "Sopotorium".
        • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 4 02.09.23, 15:55
          kobalt_x napisała:

> Za proste. 😜
          Eeeee.... myślałam, że przynajmniej chwilę pobłądzisz po Katowicach 😜
          No to dawaj. Też łatwą!
          • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 5 02.09.23, 18:03
            Pod którym mostem można zjeść w kapsułkach? Może jeszcze jak się kapsułki nazywały?
            • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 5 03.09.23, 21:42
              kobalt_x napisała:

> Pod którym mostem można zjeść w kapsułkach? Może jeszcze jak się kapsułki nazywały?

Most jest oczywisty, "kapsuły" dały się wyguglać. Mówią na nie "igloo".
              www.coppaclub.co.uk/tower/
              Świetne! Tylko fotografowałaś czy również skorzystałaś?

• kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 5 03.09.23, 22:58
                Właśnie to nie Coppa Club tylko inna firma. Oczywiście, że nie zjadłam obiadu za 60 funtów.
                • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 5 04.09.23, 10:07
                  kobalt_x napisała:

> Właśnie to nie Coppa Club tylko inna firma.
                  Ale odpowiedź igloo - mi zaliczasz?

>Oczywiście, że nie zjadłam obiadu za 60 funtów.
                  Pytanie zadałam, zanim spojrzałam w menu...
                  • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 5 04.09.23, 21:48
                    Kapsułki nazywały się The Glass Rooms i były tam tylko w 2022 roku. Dlatego wiedziałam, że będzie trudniej to wygooglować, bo była to jednorazowa akcja. Zaliczam, choć właściwie nie powiedziałaś. który to most. big_grin
                    • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 5 05.09.23, 22:08
                      kobalt_x napisała:

> Kapsułki nazywały się The Glass Rooms i były tam tylko w 2022 roku. Dlatego wie
                      > działam, że będzie trudniej to wygooglować, bo była to jednorazowa akcja. Zalic
                      > zam, choć właściwie nie powiedziałaś. który to most. big_grin

Była to jedyna część zagadki, którą rozwiązałam, smile więc dziękuję za zaliczenie.
    • kot.peter Nowe zagadki - Edycja 22 # 6 05.09.23, 22:08
      Pozostańmy przy mostach. Jak nazywa się ten?
      • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 6 05.09.23, 23:26
        Najpierw trzeba było poczytać o konstrukcjach mostów i powoli się znalazł. Forth Bridge w Szkocji.
        • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 6 06.09.23, 00:57
          kobalt_x napisała:

> Najpierw trzeba było poczytać o konstrukcjach mostów i powoli się znalazł. Forth Bridge w Szkocji.

Tak jest, brawo. Dawaj dalej.
          Ale najpierw spróbuj to wymówić.
          pl.wikipedia.org/wiki/Firth_of_Forth
          forvo.com/search/Firth%20of%20Forth/en/
          Ja się poddaję. smile

• kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 7 06.09.23, 20:08
            Co to za kościół i gdzie jest?
            • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 7 07.09.23, 00:42
              kobalt_x napisała:

> Co to za kościół i gdzie jest?

Po kolorze poznałam, że to Hiszpania, i kościół znalazł mi się w Segovii.
              Santa Iglesia Catedral de Nuestra Señora de la Asunción y de San Frutos.
              Święty Owoc. Ładnie się nazywał.
              • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 7 07.09.23, 16:10
                Brawo. Twoja kolej.
                PS: Firth_of_Forth, faktycznie nie wymówię.
                • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 7 07.09.23, 21:58
                  kobalt_x napisała:

> Brawo. Twoja kolej.
                  > PS: Firth_of_Forth, faktycznie nie wymówię.

Zapluć się można. smile
                  Tydzień okazał się zbyt krótki na zgranie zdjęć z weekendu, a jutro znów wyjeżdżam - na cztery dni - więc nowa zagadka będzie z archiwum.
    • kot.peter Nowe zagadki - Edycja 22 # 8 07.09.23, 22:04
      Nie będzie mnie do poniedziałku wieczór, więc jeśli ktoś odgadnie tę zagadkę i będzie miał pewność graniczącą z pewnością, że ma rację, proszę, niech zada nową, nie czekając na potwierdzenie z mojej strony.
      (Baga też się gdzieś włóczy, więc nie mam komu przesłać rozwiązania w zalakowanej kopercie.)

Zebrało mi się na wspomnienia, bo mailowałam ze znajomą, z którą tam przed laty byłam.
      Co to za miasto? Którego już w zasadzie nie ma. sad

• kot.peter Nowe zagadki - Edycja 22 # 8 - Zdjęcie! 07.09.23, 22:05
        kot.peter napisała:
        > Zebrało mi się na wspomnienia, bo mailowałam ze znajomą, z którą tam przed laty
        > byłam.
        > Co to za miasto? Którego już w zasadzie nie ma. sad
      • adam.eu Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 8 07.09.23, 22:22
        kot.peter napisała:

> Nie będzie mnie do poniedziałku wieczór, więc jeśli ktoś odgadnie tę zagadkę i
        > będzie miał pewność graniczącą z pewnością, że ma rację, proszę, niech zada now
        > ą, nie czekając na potwierdzenie z mojej strony.
        > (Baga też się gdzieś włóczy, więc nie mam komu przesłać rozwiązania w zalakowan
        > ej kopercie.)

Możesz mnie przesłać na maila gazetowego.
        • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 8 07.09.23, 22:39
          adam.eu napisał:
          > Możesz mnie przesłać na maila gazetowego.

O! Wielkie dzięki. Wysłałam.
          Skoro się znalazłeś, będziesz bawił się z nami dalej? Mam nadzieję, bo mało nas!

A propos wcześniejszych pytań - nie wiem, gdzie podział się Chris. Nie mam jego prywatnego adresu. sad

• adam.eu Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 8 07.09.23, 22:50
            Odebrałem smile
            O Christa nie pytałem. Rzadko tu zaglądam.
            Pozdrawiam Wszystkich Ocalałych smile
            • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 8 07.09.23, 23:45
              Ja również pozdrawiam. Witam Adamie. Pozagadkuj trochę z nami, bo za mało nas tutaj do pieczenia chleba.
              Miasto, którego praktycznie już nie ma. Trzęsienie ziemi je zmiotło?
              • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 8 08.09.23, 05:42
                kobalt_x napisała:

> Miasto, którego praktycznie już nie ma. Trzęsienie ziemi je zmiotło?

Coś gorszego.
                Pa!
                • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 8 08.09.23, 09:54
                  Nie wiedziałam, że byłaś w Syrii. Aleppo.
                  • adam.eu Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 8 08.09.23, 10:17
                    Tak, to jest Aleppo.
                    Gratuluję smile.
                    Żałuje, że od razu zajrzałem do maila.
                    Ale nie zgadłbym. Wyszukiwanie obrazem nic mi nie dało. Nie wiedziałem też, że Aleppo praktycznie przestało istnieć, ani jakie miejsca i kiedy odwiedziłyście.

Faktycznie jest Was bardzo mało. Trzy osoby plus czasem Wariant z doskoku.
                    • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 8 08.09.23, 21:19
                      Mnie tam nie było. Wrzucałam w grafikę minaret i różne kraje. Minaret pasował do Turcji ale miasta już nie. W takim razie kraj sąsiedni i jeśli to nie trzęsienie ziemi to wojna. Wiedziałam, że Aleppo i Homs zostały rozjechane i zombardowane głównie przez Rosjan. Ostatnio o jednym z „rzeźników z Syrii” było głośno, bo zniknął zanim spadł samolot z Prigożynem. Ale już wiadomo, że żyje. Jakim trzeba być głąbem, żeby równać tylko miasta z ziemią. Przy okazji pooglądałam zabytki Aleppo. Szkoda.
                      • adam.eu Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 8 09.09.23, 19:34
                        Czy bez informacji, że to nie trzęsienie ziemi, też już zgadłabyś?
                        A wracając do Twojej i Kota propozycji, to dziękuję, ale nie nadaję się do Waszej, ciekawej zabawy.
                        W niewielu miejscach byłem, zwiedzanie miast i zabytki to nie moja bajka.
                        • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 8 09.09.23, 23:11
                          adam.eu napisał:

> A wracając do Twojej i Kota propozycji, to
                          > dziękuję, ale nie nadaję się do Waszej,
                          > ciekawej zabawy.
                          > W niewielu miejscach byłem,
                          > zwiedzanie miast i zabytki to nie moja bajka.

Ale Adamie, ta zabawa wcale nie musi dotyczyć geografii czy zwiedzania. To po prostu zagadki. Jakoś tak się utarło, że głównie są podróżnicze, chyba dlatego, że kiedyś podobna zabawa była na "ff podróże". Ale nie tylko tam i ta kontynuacja też nie musi dotyczyć podróży. Były tu już zagadki dotyczące roślin i przedmiotów, więc nic nie stoi na przeszkodzie żebyś zadawał inne zagadki. Jedynym warunkiem jest, że zagadka ma być zdjęciowa.
                          • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 8 10.09.23, 13:58
                            Nawet by się przydał świeży powiew.
                        • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 9 10.09.23, 16:19
                          Powinno być łatwe. Ja akurat mam głównie architekturę, bo lubię. Czyli w którym mieście jestem? Co to za miejsce?

adam.eu napisał:

> Czy bez informacji, że to nie trzęsienie ziemi, też już zgadłabyś?
                          >

Nie wiem ale każda zagadka tutaj została prędzej czy później odgadnięta. Także zapraszam.
                          • wedrowiec2 Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 9 10.09.23, 17:32
                            Łódź Fabrycznasmile
                            • wedrowiec2 Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 9 10.09.23, 17:32
                              Oczywiście dworzec kolejowy.
                              • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 9 10.09.23, 18:38
                                O jeszcze jedna zguba się pojawiła. Witaj. smile Zgadłaś. Twoja kolej.
                                • wedrowiec2 Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 9 11.09.23, 10:45
                                  Zguba jest cały czas, ale nie ma pomysłu na nowe zagadki podróżniczesad
    • wedrowiec2 Nowe zagadki - Edycja 22 # 10 11.09.23, 10:46
      Co to za ptaszyna?
      • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 10 12.09.23, 06:32
        Nie ma chętnych albo wyjechali. Czapla znaleziona w Szkocji.
        • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 10 12.09.23, 11:08
          kobalt_x napisała:

> Nie ma chętnych albo wyjechali. Czapla znaleziona w Szkocji.

Z ptaków, to tylko rozpoznaję bociana i łabędzia big_grin Kiedyś myślałam, że wróbla poznam, ale okazuje się, że tyle tych podgatunków, że tu już też zgłupiałam tongue_out
          Dobrze, że zgadłaś.

• wedrowiec2 Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 10 12.09.23, 12:10
            Kobalt prawidłowo rozpoznała czaplę, która jest mieszkanką okolic Kamienia Pomorskiego, a nie Szkocjismile
            Kobalt, zadajesz zagadkę.
            • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 11 12.09.23, 21:35
              Czyj to pomnik?
              • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 11 12.09.23, 23:19
                kobalt_x napisała:

> Czyj to pomnik?

Na dole rozkłada się Maja Naga, więc musi to być Goya.
                Gugle pokazały, że stoi pod Prado w Madrycie. Nowy? Czy byłam ślepa / nie zdjęłam go w 2011 roku?
                • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 11 12.09.23, 23:44
                  Ciężko się przebić w google przez zdjęcia stockowe i inne artykuły o Prado. Znalazłam, że autorem był Mariano Benlliure i pomnik został odsłonięty w 1902 roku. Zagadkujesz.
                  • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 11 13.09.23, 00:27
                    kobalt_x napisała:

> Ciężko się przebić w google przez zdjęcia stockowe i inne artykuły o Prado. Zna
                    > lazłam, że autorem był Mariano Benlliure i pomnik został odsłonięty w 1902 roku

Czyli byłam ślepa - albo miałam pomnik pod słońce. smile

> . Zagadkujesz.
                    Jutro. Tzn. rano. smile
    • kot.peter Nowe zagadki - Edycja 22 # 12 14.09.23, 17:16
      Wybaczcie, zapomniałam. Że zgadłam.

Też pomnik. Pewnej poetki piszącej po hiszpańsku i nagrodzonej za swoją twórczość.
      Kto to i gdzie pomnik stoi?
      • wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 12 14.09.23, 20:20
        Dziwi mnie upór, z jakim polskojęzyczne przeglądanie grafik Googli z użyciem
        pseudonimu literackiego poetki nie chce nam pokazać zdjęcia tego pomnika.
        Zresztą tego drugiego również, a wydaje się nawet ciekawszy.
        • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 12 15.09.23, 00:21
          wariant_b napisał:

> Dziwi mnie upór, z jakim polskojęzyczne przeglądanie grafik Googli z użyciem
          > pseudonimu literackiego poetki nie chce nam pokazać zdjęcia tego pomnika.
          > Zresztą tego drugiego również, a wydaje się nawet ciekawszy.

Tak, drugi jest lepszy pod względem artystycznym.
          • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 12 15.09.23, 13:18
            Myślę, że zagadki powinny zmienić tytuł na "Długie rozważania o obiektach, których nazw nie podamy" tongue_out
            Zawsze twierdziłam, że zadawanie zagadek powinno być karą, a nie nagrodą i wtedy wszyscy by na wyścigi zgadywali tongue_out
            No to na koniec tych złośliwości odważnie się wychylę i zaproponuję, że na wskazanym pomniku stoi laureatka Nagrody Nobla Gabriela Mistral, a pomnik znajduje się w Chile, miejscowości Monte Grande.
            • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 12 15.09.23, 13:47
              baga napisała:

> Myślę, że zagadki powinny zmienić tytuł na "Długie rozważania o obiektach, któr
              > ych nazw nie podamy" tongue_out
              To Wariant, cały on. Ale przecież go kochamy, prawda?

> Zawsze twierdziłam, że zadawanie zagadek powinno być karą, a nie nagrodą i wted
              > y wszyscy by na wyścigi zgadywali tongue_out
              Hmm. Chyba Cię nie rozumiem.

> No to na koniec tych złośliwości odważnie się wychylę i zaproponuję, że na wska
              > zanym pomniku stoi laureatka Nagrody Nobla Gabriela Mistral, a pomnik znajduje
              > się w Chile, miejscowości Monte Grande.
              Tak jest, to Gabriela Mistral! Wygrałaś.

Szykowałam już podpowiedź, że tę sam nagrodę co ona, zdobył jej krajan, też poeta. Podobno w Chile wszyscy są poetami. Przy okazji polecam książkę:
              lubimyczytac.pl/ksiazka/5035074/chilijski-poeta
              A w dolinie Elqui, gdzie poetka się urodziła i oprócz pomników ma muzeum, jest też kilka destylerni produkujących pisco - wódkę z winogron - które można zwiedzać i degustować wyroby. Bardzo pomocne, nie da się żyć samą poezją.

• baga Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 12 15.09.23, 16:58
                kot.peter napisała:

> To Wariant, cały on. Ale przecież go kochamy, prawda?
                No kochamy, jeszcze jak! Ale mógłby wreszcie coś odgadnąć tongue_out
                Jeśli nie ma zdjęć do zagadki to podejmuję się nawet podrzucić Mu jakieś swoje tongue_out

>> Zawsze twierdziłam, że zadawanie zagadek powinno być karą, a nie nagrodą i wtedy wszyscy by na
                >> wyścigi zgadywali tongue_out
                > Hmm. Chyba Cię nie rozumiem.

Zwycięzca wyznacza ofiarę, która musi zadać zagadkę tongue_out

> Tak jest, to Gabriela Mistral! Wygrałaś.

No to jest i kara tongue_out

> A w dolinie Elqui, gdzie poetka się urodziła i oprócz pomników ma muzeum, jest
                > też kilka destylerni produkujących pisco - wódkę z winogron - które można zwiedzać i degustować wyroby.
                > Bardzo pomocne, nie da się żyć samą poezją.

Tylko dlaczego to tak daleko?????
                • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 12 15.09.23, 17:09

Kot napisała:
                  > > A w dolinie Elqui, gdzie poetka się urodziła i oprócz pomników ma muzeum, jest też kilka destylerni produkujących pisco - wódkę z winogron - które można zwiedzać i degustować wyroby.

baga napisała:
                  > Tylko dlaczego to tak daleko?????
                  Niestety. Ja też już tam raczej nie pojadę choć zwiedziłam tylko 1/2 do 3/4 Chile. sad
    • baga Nowe zagadki - Edycja 22 # 13 15.09.23, 17:22
      Na jakie święto przygotowuje się na Ukrainie takie bukiety?
      • adam.eu Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 13 15.09.23, 18:51
        Będę strzelał.
        Pod koniec sierpnia mają Święto Niepodległości.
        Wydaje mi się, że kwiatki w bukiecie posują do tego okresu.
        • adam.eu Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 13 15.09.23, 18:54
          Data 24 sierpnia 1991 r. jest uważana za dzień powstania Ukrainy.
          • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 13 15.09.23, 23:19
            adam.eu napisał:

> Data 24 sierpnia 1991 r. jest uważana za dzień powstania Ukrainy.

Adamie, super, że włączyłeś się do naszych zagadek. Nawet jeśli tym razem nie zgadłeś, może jeszcze zgadniesz po podpowiedzi. A potem próbuj dalej.

Nie chodzi tu o to, gdzie kto był i co widział, bo nikt z nas nie był wszędzie, tylko o pomyślunek. W poprzedniej zagadce Baga rozkminiła, że pokazałam pomnik Gabrieli Mistral, chociaż nie była w Chile. Wystarczyła jej informacja, że chodzi o chilijską poetkę, a potem pomógł Gugiel.
        • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 13 15.09.23, 23:00
          adam.eu napisał:

> Będę strzelał.
          > Pod koniec sierpnia mają Święto Niepodległości.
          > Wydaje mi się, że kwiatki w bukiecie posują do tego okresu

Owszem, kwiaty pasują do tej pory roku, nawet podpowiem, że zgadza się co do miesiąca. Ale to nie o to święto chodzi. Pewną wskazówką powinna być roślina, którą rzadko dodaje się do bukietów, a która w tym wypadku ma znaczenie.
      • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 13 15.09.23, 23:12
        baga napisała:

> Na jakie święto przygotowuje się na Ukrainie takie bukiety?

Będę strzelać, że to święto Zaśnięcia NMP.
        www.pap.pl/aktualnosci/w-prawoslawne-swieto-zasniecia-nmp-wierni-swieca-zboza-ziola-i-kwiaty-0
        • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 13 16.09.23, 00:01
          kot.peter napisała:

> Będę strzelać, że to święto Zaśnięcia NMP.

Dobrze strzelacie, blisko, ale niestety, nie trafiacie w dziesiątkę. Rzeczywiście w Polsce święci się ziołowe bukiety na święto maryjne, co pewnie ma swoje odniesienie w kościele wschodnim. Ale to dla nas jest na tyle oczywiste, że nie robiłabym wyjątku dla Ukrainy. Tutaj chodzi o bardziej charakterystyczne, sierpniowe święto obchodzone właśnie głównie na Ukrainie i w granicznych rejonach Polski.
          • adam.eu Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 13 16.09.23, 13:35
            Pewnie to święto jest obchodzone przed 24 sierpnia, a nawet wcześniej, niż 15 sierpnia.
            • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 13 16.09.23, 14:33
              Skorzystałam z podpowiedzi mojej Pani sprzątającej. smile
              Najpierw mówiła o 15 sierpnia, naszej Matce Boskiej Zielnej. (Daty świąt nam się wyrównały, bo Ukraina przeszła na kalendarz juliański.)

Ale kiedy wspomniałam o makówce w bukiecie, podsunęła mi Święto Makoweja.
              polkanakresach.blogspot.com/2014/08/swieto-makoweja.htmlZgadłam?
              • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 13 16.09.23, 15:10
                kot.peter napisała:

> Skorzystałam z podpowiedzi mojej Pani sprzątającej. smile
                > Najpierw mówiła o 15 sierpnia, naszej Matce Boskiej Zielnej. (Daty świąt nam si
                > ę wyrównały, bo Ukraina przeszła na kalendarz juliański.)
                >
                > Ale kiedy wspomniałam o makówce w bukiecie, podsunęła mi Święto Makoweja.
                > polkanakresach.blogspot.com/2014/08/swieto-makoweja.htmlZgadłam?

Tak jest! O to święto mi chodziło! Sama byłam zdziwiona we Lwowie, kiedy na ulicy panie sprzedawały takie bukiety 14 sierpnia. Myślałam, że to już na uroczystość MB Zielnej 15 sierpnia. Ale bywalcy Ukrainy wytłumaczyli mi, że to chodzi o święto Makaweja, czyli wspomnienie Machabeuszy.
                Zagadka Twoja.
                • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 13 16.09.23, 18:13
                  To jeszcze raz link do święta, bo poprzednio źle się wkleił.
                  polkanakresach.blogspot.com/2014/08/swieto-makoweja.html
    • kot.peter Nowe zagadki - Edycja 22 # 14 16.09.23, 19:10
      Zagadka chyba łatwa, ale chciałam zostać w temacie.
      Kiedy na Ukrainie nosi się na cmentarze takie cosie? Małe utrudnienie - pytam o konkretny dzień, nie o święto.
      Dla chętnych - jak się nazywa coś większe?

• adam.eu Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 14 16.09.23, 20:20
        Czy ten konkretny dzień to aby nie jest co nieco nie jest zmienny?
        • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 14 16.09.23, 21:14
          adam.eu napisał:

> Czy ten konkretny dzień to aby nie jest co nieco nie jest zmienny?

Całe to święto jest zmienne w kalendarzu, ale lego dni się nie przestawiają. smile
          • adam.eu Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 14 16.09.23, 22:03
            Czyli co roku w tym samym dniu tygodnia.
            A trzecia litera tego w środku to "s"?
            • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 14 17.09.23, 09:18
              adam.eu napisał:

> Czyli co roku w tym samym dniu tygodnia.
              > A trzecia litera tego w środku to "s"?
              >

Tak jest. Podaj odpowiedź i bawmy się dalej.
              • adam.eu Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 14 17.09.23, 10:27
                kot.peter napisała:

> Tak jest. Podaj odpowiedź i bawmy się dalej.

W celu znalezienia rozwiązania zagadki posługiwałem się tylko i wyłącznie internetem.
                A wydaje mi się, że dobrze, aby przynajmniej przez co najmniej 24 h lub po podpowiedziach nawet dłużej pierwszeństwo miały pozostałe osoby, którym uda się odgadnąć bez korzystania z wyszukiwarek.
                Dodatkowo według tego co znalazłem termin święta nie jest jednoznaczny.
                Według jednych źródeł to Wielkanoc (oczywiście prawosławna), według innych poniedziałek wielkanocny lub nawet niedziela tydzień po Wielkanocy.
                Święto ma się nazywać "prowody" polega na przynoszeniu na groby słodkości, a to w środku na zdjęciu, to "paska", taka słodka babka. Jajka sugerowały, że to mogła być Wielkanoc.
                Przed wojną całość miało nawet w pewnym stopniu charakter zabawowy.
                • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 14 17.09.23, 13:01
                  adam.eu napisał:

> Według jednych źródeł to Wielkanoc (oczywiście prawosławna), według innych poni
                  > edziałek wielkanocny lub nawet niedziela tydzień po Wielkanocy.
                  > Święto ma się nazywać "prowody" polega na przynoszeniu na groby słodkości, a to
                  > w środku na zdjęciu, to "paska", taka słodka babka. Jajka sugerowały, że to mo
                  > gła być Wielkanoc.

Wszystko się zgadza. Akurat w tej wsi (Świtarzów koło Sokala) chodzi się na groby bliskich w Poniedziałek Wielkanocny.

Czekamy na Twoją zagadkę.
      • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 14 17.09.23, 11:00
        kot.peter napisała:

> Zagadka chyba łatwa, ale chciałam zostać w temacie.
        > Kiedy na Ukrainie nosi się na cmentarze takie cosie?

Opowiadałaś chyba kiedyś, że podczas Twojej wizyty na Ukrainie byłaś świadkiem tego święta. Coś mi się kojarzyło, że to było w okolicach Wielkanocy. W necie znalazłam to:
        bezdroza.pl/ciekawostki,swieto_Zmarlych_na_Ukrainie,280.html
        Swoją drogą, zakładając kiedyś wątek o święcie zmarłych myślałam, że właśnie takie ciekawostki tam trafią. Niestety, skończyło się tylko na kłótniach tongue_out
        • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 14 17.09.23, 13:03
          baga napisała:

> Opowiadałaś chyba kiedyś, że podczas Twojej wizyty na Ukrainie byłaś świadkiem
          > tego święta. Coś mi się kojarzyło, że to było w okolicach Wielkanocy. W necie z
          > nalazłam to:
          > bezdroza.pl/ciekawostki,swieto_Zmarlych_na_Ukrainie,280.html
          Ciekawe! Muszę dopytać, czy w "mojej" wsi chodzą na groby również tydzień po Wielkanocy. Byłam z nimi w poniedziałek, potem już wyjechałam.

> Swoją drogą, zakładając kiedyś wątek o święcie zmarłych myślałam, że właśnie ta
          > kie ciekawostki tam trafią. Niestety, skończyło się tylko na kłótniach tongue_out
          Ale wyjątkowo nie z Citym! smile
    • adam.eu Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 1 17.09.23, 15:02
      W jakim jestem mieście?
      Czym w skali kraju wyróżnia się budynek, na który patrzę?
      • adam.eu Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 1 17.09.23, 20:09
        Maleńka podpowiedź.
        Nie tylko budynek, ale i rynek jest "naj....." w całej Polsce.
        • wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 1 17.09.23, 20:59
          adam.eu napisał:

> Maleńka podpowiedź.
          > Nie tylko budynek, ale i rynek jest "naj....." w całej Polsce.

Przyznam, że na zdjęciu zupełnie tego nie widać.
          Ale skoro budynek stoi na rynku, który jest "naj", to i sam ratusz powinien być "naj".
          Może podpowiem jeszcze, że to nie jest nad morzem.
          • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 1 17.09.23, 21:24
            Najwyżej położony ratusz w Polsce. Boguszów-Gorce.
            • adam.eu Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 1 17.09.23, 21:57
              kobalt_x napisała:

> Najwyżej położony ratusz w Polsce. Boguszów-Gorce.

Brawo! Zgadłaś smile

Zaskoczyło mnie, że 592 m npm wystarczyło. Zakopane bez rynku i ratusza?

Twoja kolej.
              • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 1 17.09.23, 22:43
                adam.eu napisał:

> Zaskoczyło mnie, że 592 m npm wystarczyło. Zakopane bez rynku i ratusza?

Bo Zakopane prawa miejskie uzyskało dopiero w 1933 roku. Wcześniej to była osada pasterska, wieś, uzdrowisko. Najbliższym miastem z tradycjami, rynkiem i ratuszem jest Nowy Targ.
                • adam.eu Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 1 18.09.23, 09:32
                  Myślałem, że rynek to jeden z warunków do uzyskania praw miejskich.
                  • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 1 18.09.23, 12:06
                    adam.eu napisał:

> Myślałem, że rynek to jeden z warunków do uzyskania praw miejskich.

Zdaje się, że masz rację, ale chyba nie do końca. To chyba jest brane pod uwagę, jeszcze chyba "miejski charakter zabudowy". Ale można uzyskać prawa miejskie bez rynku, co widziałam na własne oczy, kiedy moja rodzinna miejscowość dostała prawa miejskie (to były co prawda lata 70-te, kiedy zmiany terytorialne hulały na całego). Jak teraz sprawdziłam, to warunkiem jest liczba mieszkańców (co najmniej 2 tys.) i ich nierolniczy charakter zatrudnienia (przynajmniej 60 procent zatrudnionych poza rolnictwem). Gdyby wg tego schematu przyznawano z automatu prawa miejskie, to przybyłoby nam miast lawinowo. Więc chyba jest to jednak jakaś procedura uznaniowa.
                    A tak na marginesie, to miejscowości wcale się nie palą do bycia miastami, bo wtedy mieszkańcom wzrastają podatki tongue_out Najlepszym dowodem jest Brzeszcze, które w czasach, gdy burmistrzem była tam p. Szydło, specjalnie się zdegradowały do rangi gminy, właśnie po to, żeby mieć niższe podatki tongue_out
                    • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 16 18.09.23, 23:04
                      Byłam kiedyś na rynku naj... ale nie mogę znaleźć. Więc zagadka będzie z innej bajki. Idę do muzeum. Do którego?
                      • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 16 18.09.23, 23:05
                        Jeszcze zdjęcie.
                      • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 16 18.09.23, 23:43
                        kobalt_x napisała:

> Byłam kiedyś na rynku naj... ale nie mogę znaleźć. Więc zagadka będzie z innej
                        > bajki. Idę do muzeum. Do którego?

KLOPS! Nie mam pojęcia. Ale to bardzo ciekawe.
                        • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 16 18.09.23, 23:44
                          I dzięki,, że poprawiłaś numer zagadki.
                        • adam.eu Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 16 19.09.23, 09:47
                          Słońce zdaje się być nisko. Szerokość geograficzna, czy pora dnia? Temperatura powietrza 13 do 18 stopni?
                          I gdzie to muzeum jest? Wydaje się, że raczej idziesz na wprost, a nie na lewo.
                          Mało ludzi na placu. Dlaczego? Chyba nie idziesz wczesnym rankiem?
                          Piękny błękit nieba, jeżeli rzeczywisty, a nie z przekłamań aparatu lub obróbki, to sugeruje dużą wysokość npm. lub kraj południa.
                          • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 16 19.09.23, 11:25

Museo Reina Sofia w Madrycie. (Muzeum Narodowe Centrum Sztuki Królowej Zofii.)
                            Poznałam, bo w nim byłam.
                            • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 16 19.09.23, 23:31
                              Otwierali chyba o 10 a ja przyszłam godzinę wcześniej. Muzeum to budynek po lewej stronie. Niebo było niebieskie ale nie wiem, czy aż tak intensywnie. Bardzo się denerwowałam, bo zamierzałam kupić kartę Narodowych Muzeów Madryckich. Wydają tą kartę na początku roku i jest ich określona ilość, która znika w pierwszych miesiącach roku. Z kartą można wchodzić do niektórych muzeów wielokrotnie przez 12 miesięcy. Nawet jeśli byłam tam dużo krócej to karta zaniżała koszty mojej wycieczki i może jeszcze raz tam trafie w marcu. Nie wszystko zobaczyłam a karta nadal ważna. Pani w kasie nie wiedziała o co mi chodzi, a miałam wszystko po hiszpańsku na kartce. Unknown bilet. Wreszcie załapała. Uff... Od karty zależało jak sobie poukładam wycieczkę, żeby finansowo nie polecieć na biletach wstępu.
                              Twoja kolej kocie.
                              • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 16 20.09.23, 17:59
                                kobalt_x napisała:

>Zamierzałam kupić kartę Narodowych Muzeów Madryckich.
                                Fajnie, że Ci się udało. Warto sprawdzać takie rzeczy, jeśli chce się zwiedzić kilka muzeów, w wielu miastach są podobne oferty.
                                Czy w karta madrycka jest imienna ( i ze zdjęciem)? Bo jeśli nie, możesz ją pożyczać znajomym.

Ja kiedyś dzięki przyjaciółce dysponowałam kartą ICOMOS-u...
                                pl.wikipedia.org/wiki/Mi%C4%99dzynarodowa_Rada_Ochrony_Zabytk%C3%B3w_i_Miejsc_Historycznych
                                ...która pozwalała wchodzić do muzeów nie tylko za darmo, lecz także bez kolejki, co w Paryżach i Londynach było ważne.

Wiem, oszukaństwo, i trochę mi wstyd, ale ceny biletów są czasem z kosmosu. Nawet w Polsce. 45 zł za wystawę czasową w Zamku Królewskim?! Tę:
                                www.zamek-krolewski.pl/przebudzeni
                                To jest 10 euro!

A co się dzieje z cenami na Wawelu to jeden wielki skandal. Jestem za wprowadzeniem niższych cen dla Polaków. Trzeba pokazywać dzieciom naszą spuściznę, a wizyta czteroosobowej rodziny rujnuje kieszeń. Wiele krajów ma takie rozwiązania.
                                No to się wygadałam. smile

PS. W MN w Warszawie można kupić kartę roczną. Bardzo się to opłaca, zwłaszcza jeśli chcemy wziąć udział w wydarzeniach towarzyszącym wystawom.
                                • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 16 20.09.23, 21:56
                                  Karta ma wpisany numer dowodu i dowód osobisty należy okazać. Mignęło mi w Hiszpanii: wstęp bezpłatny dla rodzin wielodzietnych.
                                  • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 22 # 16 20.09.23, 23:05
                                    kobalt_x napisała:

> Karta ma wpisany numer dowodu i dowód osobisty należy okazać. Mignęło mi w Hisz
                                    > panii: wstęp bezpłatny dla rodzin wielodzietnych.

W sumie ma to sens, żeby ni było nadużyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka