Dodaj do ulubionych

Były szef Altus TFI Piotr Osiecki

29.03.19, 19:32
108 mln zł poręczenia majątkowego nie pomogło, były szef Altus TFI Piotr Osiecki znów przebywa w areszcie. Jak twierdzą jego obrońcy - od 10 dni jest tam bezprawnie. Do sądu właśnie trafił wniosek o natychmiastowe wypuszczenie Osieckiego.Katarzyna Szwarc, która reprezentuje byłego szefa Altus TFI. I wykłada na stół opinię prawną, wniosek o natychmiastowe wypuszczenie oraz skrócone "dowody na bezprawność aresztowaniaSąd powinien niezwłocznie zająć się naszym wnioskiem i niezwłocznie wypuścić z aresztu Piotra Osieckiego. Jeżeli tak się nie stanie, to efekt może być tylko jeden: w Polsce nie ma już państwa prawa - przekonuje Szwarc. - To sytuacja bez precedensu w polskiej historii - dodaje. Niewinny!Na pewno niewinny. Tylko dlaczego go aresztowali? Zapewne przez pomyłkę. A najlepsze jest to, że koledzy uzbierali 108 mln na jego poręczenie majątkowe. Sąd się nie spisał. Poręczenie powinno wynosić 1 mld. Też by uzbierali. Niewinni zawsze tak się wspierają. www.money.pl/gospodarka/10-dni-w-areszcie-przez-blad-sadu-obrona-piotra-osieckiego-zada-natychmiastowego-wypuszczenia-6344449678366849a.html
Obserwuj wątek
    • lech1966 Re: Były szef Altus TFI Piotr Osiecki 29.03.19, 20:55
      Ciekawe czy jak wyjdzie to nie stanie się mu coś złego. Albo zoperują go w Austrii albo pójdzie na koncert lub finał i będzie z głowy. Sporo zainwestowali w załatwienie wyjścia. Myślę że jest wart kilka razy tyle.
      • s-t-efano2 Re: Były szef Altus TFI Piotr Osiecki 29.03.19, 21:07

GetBack wyparowało dobrze ponad 2,4 mld złotych. Konrad K. prezes GetBack siedzi. Ale kasy nie ma. Gdzie jest ta kasa? Przecież Konrad K. ze swoim zarządem i radą nadzorczą nie daliby rady tyle przepić. Kasę wyprowadzili. Oczywiste dla wszystkich. Tylko gdzie, do czyjej kieszeni? Ponoć do Altusa też i ponoć za to pan prezes poszedł siedzieć. No a gdzie te 2,4 mld? Hmm... może cześć właśnie na kaucję poszła?
        • lech1966 Re: Były szef Altus TFI Piotr Osiecki 29.03.19, 21:13
          To tak jak z Adamowiczem. Zbyt dużo ludzi musiałoby się zacząć oglądać za siebie gdyby siedział.
          • s-t-efano2 Re: Były szef Altus TFI Piotr Osiecki 29.03.19, 21:22
            Na pewno niewinny. Tylko dlaczego go aresztowali? Zapewne przez pomyłkę. A najlepsze jest to, że koledzy uzbierali 108 mln na jego poręczenie majątkowe. Sąd się nie spisał. Poręczenie powinno wynosić 1 mld. Też by uzbierali. Niewinni zawsze tak się wspierają.
            • lech1966 Re: Były szef Altus TFI Piotr Osiecki 29.03.19, 21:52
              Nie tylko trzeba być niewinnym i zarabiać płacąc podatki. To była wielka sztuka w czasach POprzedników
    • pies.na.czarnych Re: Były szef Altus TFI Piotr Osiecki 30.03.19, 00:58
      To kto zajumał te 108 milionów poręczenia? Dali Prezesowi w kopercie?
    • no-popis Gazeta Wyborcza promowała ten biznes 02.04.19, 05:34
      18 kwietnia 2017 roku redaktor Maciej Samcik tak rekomendował inwestowanie w papiery GetBack:
      "Duży windykator chce pożyczyć od nas 300 mln zł na niezłych zasadach. Rozpoczyna się sprzedaż obligacji GetBack.
      (…)
      Od dziś każdy może kupić obligacje drugiej największej w Polsce spółki windykacyjnej - GetBack. Oprocentowanie - WIBOR plus 4,4 proc. (a więc na dziś 6,1 proc.). Pieniądze będą do zwrotu za trzy lata. Zapisy na zasadzie „kto pierwszy, ten lepszy”.
      GetBack kupuje od banków i firm telekomunikacyjnych pakiety niespłaconych długów i próbuje z nich wycisnąć więcej, niż za nie zapłacił.
      GetBack jest zyskownym przedsięwzięciem – w zeszłym roku miał 200 mln zł czystego zysku (w 2015 r. było 120 mln zł, zaś w 2014 r. – tylko 45 mln zł). To oznacza, że firma odzyskuje więcej pieniędzy, niż wydaje na zakupy pakietów długów."
      Samcik podsumowywał:
      "Warunki oprocentowania i terminu spłaty obligacji są zachęcające. Trzy lata to termin krótszy niż np. emisje Kruka. A oprocentowanie jest wyższe – Kruk ostatnio emitował obligacje przy oprocentowaniu WIBOR plus 3,15-3,3 proc., Best przy oprocentowaniu 3,3 proc. powyżej WIBOR-u, a GetBack płaci aż 4,4 proc. powyżej WIBOR-u, który dziś wynosi 1,7 proc."
      _____
      • eiran Re: Gazeta Wyborcza promowała ten biznes 02.04.19, 07:14
        Kłamiesz ludzikow jak zwykle. Samcik podsumował zupełnie inaczej:

Najpierw napisał:

Patrząc na skalę wzrostu biznesu GetBacka, można się zastanawiać, czy tak intensywny rozwój nie niesie ze sobą zbyt dużego ryzyka. GetBack w zeszłym roku kupił na własność lub wziął do obsługi długi za 6 mld zł. Zapłacił w większości pieniędzmi pożyczonymi od inwestorów w prywatnych emisjach obligacji. Zadłużenie długoterminowe windykatora wzrosło ze 150 do 600 mln zł, zaś krótkoterminowe – z 300 do 650 mln zł. Firma ma już prawie 1,3 mld zł zadłużenia.

A podsumowanie zaczyna od frazy:

Czy opłaca się kupić obligacje GetBack?
        W tym roku GetBack musi oddać 400 mln zł z wcześniej wyemitowanych obligacji, zaś w kolejnych dwóch latach – po 200 mln zł. Owszem, firma zarobi pewnie w tym roku kilkaset milionów złotych, więc nie można powiedzieć, że jest pod ścianą. Ale jest głęboko zadłużona, i to w połowie na krótki termin.

Dziadek Leszek Roman K. za Świnoujścia zerwał się znowu skoro świt, żeby kogoś opluć i obrzygać - tym razem trafiło na red. Samcika.

Nie powinno przy tym dziwić, że wielonikowy świnoujski oszczerca nie zamieścił linku do swoich rewelacji - w takim przypadku jego intencje od razu wyszłyby na jaw.

wyborcza.pl/7,155287,21649725,duzy-windykator-chce-pozyczyc-od-nas-300-mln-zl-na-niezlych.html
        • nazimno Re: Gazeta Wyborcza promowała ten biznes 02.04.19, 07:37
          Powiedz, meieranek, ty wszystko wiesz, gdze jest ta
          kasa?
          Ludzie przeciez kase wplacali.
          • no-popis Re: Gazeta Wyborcza promowała ten biznes 02.04.19, 09:37
            Zaciekawiłeś mnie tym "meieranek" :)
            Z kasą to musiałbym Ci zrobić większy wykład. Ogólnie jeżeli deal jest planowany to wywołuje się łąńcuch róznych zobowiązań, długów i przelatuje szybko jak meteor przez wałęsowski kosmos III poziomu a na końcu może być w blockchain:), np w nowej, mało znanej, koreańskiej lub brazylijskiej walucie coinowej.
            • ghuj_ferchofsztad1 Re: Gazeta Wyborcza promowała ten biznes 02.04.19, 09:43
              Zaciekawiłeś mnie tym "meieranek" :)

nazimno nie Tobie odpowiadał.
              • nazimno Re: Gazeta Wyborcza promowała ten biznes 02.04.19, 15:53
                ...dalej nie wiadomo, gdzie te "piniendze"...

• no-popis Re: Gazeta Wyborcza promowała ten biznes 02.04.19, 17:17
                ghuj_ferchofsztad1 napisał:

> Zaciekawiłeś mnie tym "meieranek" :)
                >
                > nazimno nie Tobie odpowiadał.
                Sorki to widocznie rozmawiał z jakimś aktywistą z lewackiej tro llowni, którego wygasiłem i jest dla mnie niewidoczny.
                • aniechto.only Re: Gazeta Wyborcza promowała ten biznes 02.04.19, 19:01
                  no-popis napisała:

> Sorki to widocznie rozmawiał z jakimś aktywistą z lewackiej tro llowni, którego
                  > wygasiłem i jest dla mnie niewidoczny.

Rozmawiał z airanem, który po raz kolejny przyłapał cię na kłamstwie, więc nic dziwnego, że go wygasiłeś :)
                  • ghuj_ferchofsztad1 Re: Gazeta Wyborcza promowała ten biznes 02.04.19, 19:12
                    aniechto.only napisała:

> no-popis napisała:
                    >
                    > > Sorki to widocznie rozmawiał z jakimś aktywistą z lewackiej tro llowni, k
                    > tóregoy
                    > > wygasiłem i jest dla mnie niewidoczny.
                    >
                    > Rozmawiał z airanem, który po raz kolejny przyłapał cię na kłamstwie, więc nic
                    > dziwnego, że go wygasiłeś :)

Tak jak ja ciebie wczoraj przyłapałem na kłamstwie?
                    • aniechto.only Re: Gazeta Wyborcza promowała ten biznes 02.04.19, 19:20
                      To tylko twoje ghujowe urojenia :)
                      • ghuj_ferchofsztad1 Re: Gazeta Wyborcza promowała ten biznes 02.04.19, 19:25
                        aniechto.only napisała:

> To tylko twoje ghujowe urojenia :)

Tak,tak..kłamczuszko.
                        Co do urojeń ghujowych, to masz rację. Ten debil Guy Verhofstadt zainspirował mnie do założenie nicka. On widział jak w Polsce 11 listopada maszerowało 60 tys. faszystów. Przeróbka jego nazwiska w nicku- zamierzona.
                        • aniechto.only Re: Gazeta Wyborcza promowała ten biznes 02.04.19, 19:28
                          Nie wysilaj się, ghujowo ci wyszło, i przeróbka i argumentacja, ghuju.
                          • ghuj_ferchofsztad1 Re: Gazeta Wyborcza promowała ten biznes 02.04.19, 19:32
                            aniechto.only napisała:

> Nie wysilaj się, ghujowo ci wyszło, i przeróbka i argumentacja, ghuju.

Widzę, że polubiłaś mojego nicka.
                            Nice to meet you.
                            • aniechto.only Re: Gazeta Wyborcza promowała ten biznes 02.04.19, 19:49
                              Co ja lubię nie masz pojęcia, ale grunt, że ty lubisz być ghujem. Tak trzymaj:)
                              • ghuj_ferchofsztad1 Re: Gazeta Wyborcza promowała ten biznes 02.04.19, 19:56
                                aniechto.only napisała:

> Co ja lubię nie masz pojęcia, ale grunt, że ty lubisz być ghujem. Tak trzymaj:
                                > )

Co ja zaś lubię, również nie masz pojęcia. Jednak wysilasz się na taką ocenę.
                                Trzymaj poziom.
                                • aniechto.only Re: Gazeta Wyborcza promowała ten biznes 02.04.19, 20:10
                                  Czyli nie lubisz być ghujem. Nikt cię chyba nie zmuszał, żebyś sobie taki nick wybrał. To może, ghuju, zmień nick, bo jak że inaczej można się do ciebie zwracać, jak nie ghuju?
                                  • ghuj_ferchofsztad1 Re: Gazeta Wyborcza promowała ten biznes 02.04.19, 20:17
                                    aniechto.only napisała:

> Czyli nie lubisz być ghujem. Nikt cię chyba nie zmuszał, żebyś sobie taki nic
                                    > k wybrał. To może, ghuju, zmień nick, bo jak że inaczej można się do ciebie zw
                                    > racać, jak nie ghuju?

Zwracaj się jak chcesz, tylko nie imputuj mi co ja lubię, lub czego nie lubię - bo to przekracza Twoje możliwości.
                                    • aniechto.only Re: Gazeta Wyborcza promowała ten biznes 02.04.19, 20:34
                                      > Zwracaj się jak chcesz, tylko nie imputuj mi co ja lubię, lub czego nie lubię -
                                      > bo to przekracza Twoje możliwości.

Fakt, trudno za tobą nadążyć, co ty lubisz a co nie. Parę postów wyżej wydajesz się być dumny z wymyślonego przez siebie nicka, a teraz wyraźnie się go wstydzisz. Nic na to nie poradzę, ghuju, twój nick , twój problem :)
                                      • ghuj_ferchofsztad1 Re: Gazeta Wyborcza promowała ten biznes 02.04.19, 20:56
                                        aniechto.only napisała:

> > Zwracaj się jak chcesz, tylko nie imputuj mi co ja lubię, lub czego nie l
                                        > ubię -
                                        > > bo to przekracza Twoje możliwości.
                                        >
                                        > Fakt, trudno za tobą nadążyć, co ty lubisz a co nie. Parę postów wyżej wydajesz
                                        > się być dumny z wymyślonego przez siebie nicka, a teraz wyraźnie się go wstyd
                                        > zisz. Nic na to nie poradzę, ghuju, twój nick , twój problem :)

Nie za bardzo jesteś gramotna lub po prostu ciągle kłamiesz.
                                        Nigdzie nie napisałem, że jestem dumny,że ten idiota Guy Verhofstadt sprawił, że założyłem podróbę jego nazwiska. Pisałem, że zainspirował mnie do założenia takiego nicka.
                                        Nick jest tylko nickiem - trzeba być skończonym idiotą (tką) by czepiać się nicka.
                                        • aniechto.only Re: Gazeta Wyborcza promowała ten biznes 02.04.19, 21:05
                                          O jej, ale po co te nerwy ghuju, niech ci będzie, nie chcesz być dumny z nicku, który sam sobie wymyśliłeś, to nie bądź. Masz absolutną rację, nie masz z czego być dumnym :)
                                          • ghuj_ferchofsztad1 Re: Gazeta Wyborcza promowała ten biznes 02.04.19, 21:11
                                            aniechto.only napisała:

> O jej, ale po co te nerwy ghuju, niech ci będzie, nie chcesz być dumny z nicku
                                            > , który sam sobie wymyśliłeś, to nie bądź. Masz absolutną rację, nie masz z cze
                                            > go być dumnym :)

poezja.org/wz/Potocki_Wac%C5%82aw/5675/Golono,_strzy%C5%BCono
                                            • aniechto.only Re: Gazeta Wyborcza promowała ten biznes 02.04.19, 21:28
                                              ghuj_ferchofsztad1 napisał:

>Ten debil Guy Verhofstadt zainspirował mnie do założenie nicka.

:)
                  • no-popis Re: Gazeta Wyborcza promowała ten biznes 03.04.19, 05:38
                    aniechto.only napisała:

> no-popis napisała:
                    >
                    > > Sorki to widocznie rozmawiał z jakimś aktywistą z lewackiej tro llowni, k
                    > tórego
                    > > wygasiłem i jest dla mnie niewidoczny.
                    Siedzicie biurko w biurko w tej waszej tro llowni ?
                    > Rozmawiał z airanem, który po raz kolejny przyłapał cię na kłamstwie, więc nic
                    > dziwnego, że go wygasiłeś :)
                    • aniechto.only Re: Gazeta Wyborcza promowała ten biznes 03.04.19, 06:22
                      Oczywiście, tuż obok ciebie.
    • aniechto.only Re: Były szef Altus TFI Piotr Osiecki 02.04.19, 19:18
      s-t-efano2 napisał:

>Niewinny!Na pewno niewinny. Tylko dlaczego go aresztowali?

Ciekawe fakty podaje obrońca Osieckiego:

Przypomnijmy, że pod lupą śledczych znalazła się transakcja sprzedaży akcji EGB Investments. Altus TWI w połowie ubiegłego roku sprzedał pakiet udziałów Getbackowi, biorąc za to ponad 200 mln zł. Pewien czas po jej finalizacji ustalono, że są warte niecałe 30 mln zł.

Sąd zdecydował się na areszt byłych członków zarządu Altusa, bo - jak twierdzi - zagrożenie wysoką karą mogłoby skłonić podejrzanych do ucieczki z kraju. Przestępstwa zarzucane mężczyznom zagrożone są karą 10 lat więzienia. W przypadku wyroku skazującego oskarżonym grozi również przepadek korzyści uzyskanych z tego przestępstwa.

"Trudno się oprzeć wrażeniu, że wymiar sprawiedliwości pomógł dziś politykom i instytucjom próbującym za wszelką cenę odwrócić uwagę od swojej roli i zaniechań w aferze Getback i skupić ją na kimś innym bez względu czy winnym czy też nie. Spektakularny film propagandowy CBA dotyczący aresztu Piotra Osieckiego oparty jest na manipulacjach faktami i kłamstwach co do liczb" - czytamy w oświadczeniu adwokat Jolanty Turczynowicz-Kieryłło, reprezentującej byłego prezesa Altus TFI.

Wskazuje, że sam Piotr Osiecki wielokrotnie i publicznie deklarował wolę wyjaśnienia sprawy w prokuraturze. Jeszcze wieczór przed aresztowaniem prosił o możliwość złożenia wyjaśnień przed złożeniem do sądu wniosku o areszt, jednak odmówiono mu tego prawa.

Adwokat podkreśla, że Piotr Osiecki od wybuchu tzw. afery GetBack często wyjeżdżał za granicę zawodowo i zawsze wracał do Polski, co zaprzecza obawom ucieczki. Ponadto zauważa, że prokuratura i CBA zataiła fakt, że przedsiębiorca występował publicznie do GetBack z propozycją odkupienia akcji EGB, proponując taką samą kwotę odkupu.

Oświadczenie podważa też tezy, że akcje były sprzedane po zawyżonej cenie. "Zatajono również fakt, że cena sprzedaży akcji przez Altus była ceną giełdową potwierdzoną przez wyceny niezależnych firm doradczych m.in. KPMG i Haitong Bank".

www.money.pl/gielda/wiadomosci/artykul/afera-getback-altus-tfi-byly-prezes-piotr,231,0,2414823.html
    • szwampuch58 Re: czyli kuuuuutko,pisie cyngle 02.04.19, 21:10
      W Polsce praworządność nie obowiązuje !!!!!
    • eiran ciekawe czy Piotr Osiecki wciąż podziela... 03.04.19, 07:26
      .... swoje własne zdanie:

Uczestnicy spotkania odnieśli się także do pomysłu ministra finansów Mateusza Morawieckiego dotyczącego likwidacji OFE i przekazania części środków na Indywidualne Konta Emerytalne. Zgodnie z tym pomysłem na IKE ma trafić 75 proc. środków, które pozostały w OFE, a 25 proc. (ok. 35 mld zł) ma zasilić Fundusz Rezerwy Demograficznej zarządzany przez PFR.

„Rynek bardzo popiera tę reformę premiera Morawieckiego i to, co realizuje prezes Borys, żeby temat OFE stał się do końca rozwiązany. To, że ma być przekazanych 75 proc. aktywów z OFE ludziom w formie przekształcenia w towarzystwa funduszy inwestycyjnych, to jest bardzo dobry ruch czysto rynkowy. Pojawią się miliony ludzi, którzy mogą być na giełdzie aktywni” – mówił Piotr Osiecki.

www.wsieciprawdy.pl/ukryta-sila-warszawskiej-gieldy-pnews-3235.html
      Prawdopodobnie tak, w przeciwnym razie kamery w areszcie w Białołęce nie psułyby się tak często:

businessinsider.com.pl/finanse/fundusze/piotr-osiecki-podejrzany-ws-getbacku-opuszczal-areszt-bez-zgody/clbnnvm
      Swoją drogą, ciekawe kto podrzucił wielonikowemu autorowi wątku rewelacje sprzed dwóch miesięcy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka