Dodaj do ulubionych

Sklep Bata na Wilsona.

05.01.11, 16:02
Czy byl tam, gdzie Amrit Kebab ?
Obserwuj wątek
    • lepus42 Re: Sklep Bata na Wilsona. 05.01.11, 16:58
      o ile pamiętam to tam gdzie empik i bank
    • borrka Dzieki, a o Faworze czegos nie wiesz ? 05.01.11, 17:16
      Cos tam musialo przed wojna byc...
      • Gość: jusitne Re: Dzieki, a o Faworze czegos nie wiesz ? IP: *.dynamic.chello.pl 05.01.11, 21:09
        Przed wojną - nie mam pojęcia. Ale w latach 60. tak na rogu, czyli bliżej dzisiejszej MiniEuropy był sklep z zabawkami i ubrankami dla dzieci (potem przeniesiony na Słowackiego róg Cieszkowskiego, tamże pod nazwą Wesoły Tomek). W sąsiedztwie (czyli na pl. Wilsona) był sklep ze słodyczami, niewykluczone, że nawet Wedel. A kiedy pojawił się Tarpan (po nim bezpośrednio przyszedł Amrit Kebab), nie zauważyłam.
        • Gość: do Re: Dzieki, a o Faworze czegos nie wiesz ? IP: *.dynamic.chello.pl 05.01.11, 22:56
          Sklep Wedla był tam gdzie teraz jest salon Orange.
          • Gość: Grisza Wypowiem sie kompetentnie IP: 91.186.72.* 06.01.11, 08:41
            1.Miedzynarodowy Klub Prasy i Ksiazki z malutka kawiarenka zawsze w tym samym miejscu ( zapach kawy, tytoniu i zachodnich gazet )
            2.Pedet (panstwowy dom towarowy)=minieuropa z kwiaciarnia i fryzjerem
            3.Bata, ale to nazwa przedwojenna, uzywana zwyczajowo rowniez po wojnie
            4.Wedel, mieli troche orginalnego wyposazenia, w tym przepiekna maszyne kasowa
            5-6.Zegarmistrz - Pralnia lub na odwrot
            7.Malutki papierniczy
            8.Materialy?
            9.Ksiegarnia
            Bar Fawory rog Mieroslawskiego i Mickiewicza tam gdzie Lecznica
            • borrka Bar Fawory. 06.01.11, 09:13
              Dla mnie byl "zawsze" - od dziecka, poprzez kawiarnie , do lecznicy.
              Ale przeciez na tym rogu musialo cos byc juz przed wojna.
              Co ?

A sam bar, czy powstal zaraz po wojnie ?
            • momas Re: Wypowiem sie kompetentnie 06.01.11, 09:13
              z tego co pamietam, Jarosław Abramow-Newerly wspominal o delikatesach w tym budynku... (patrz Lwy z mojego podwórka). w ktorym miejscu? Tam gdzie poprzednik obecnego empiku? nie wiem....
              a wedel - ktory to lokal? (potem dopiero zostal przeniesiony do lokalu przy kinie wisla)
              • borrka W lokalu "Mini-Europy" i kwiaciarni... 06.01.11, 09:47
                Dlugie lata miescil sie PDT Zoliborz.
                Dopiero potem powstaly Delikatesy.
                Wg moje Mamy w latach 60-siatych.

Ale czy NIKT nie wie, jak bylo z barem Fawory !!!?
          • Gość: justine Re: Dzieki, a o Faworze czegos nie wiesz ? IP: *.dynamic.chello.pl 06.01.11, 10:50
            Oczywiście, Wedel był tam gdzie teraz Orange, ale to znacznie później było! Tu jest mowa o czasach znacznie wcześniejszych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka