borrka 05.01.11, 16:02 Czy byl tam, gdzie Amrit Kebab ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lepus42 Re: Sklep Bata na Wilsona. 05.01.11, 16:58 o ile pamiętam to tam gdzie empik i bank Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Dzieki, a o Faworze czegos nie wiesz ? 05.01.11, 17:16 Cos tam musialo przed wojna byc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jusitne Re: Dzieki, a o Faworze czegos nie wiesz ? IP: *.dynamic.chello.pl 05.01.11, 21:09 Przed wojną - nie mam pojęcia. Ale w latach 60. tak na rogu, czyli bliżej dzisiejszej MiniEuropy był sklep z zabawkami i ubrankami dla dzieci (potem przeniesiony na Słowackiego róg Cieszkowskiego, tamże pod nazwą Wesoły Tomek). W sąsiedztwie (czyli na pl. Wilsona) był sklep ze słodyczami, niewykluczone, że nawet Wedel. A kiedy pojawił się Tarpan (po nim bezpośrednio przyszedł Amrit Kebab), nie zauważyłam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Re: Dzieki, a o Faworze czegos nie wiesz ? IP: *.dynamic.chello.pl 05.01.11, 22:56 Sklep Wedla był tam gdzie teraz jest salon Orange. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grisza Wypowiem sie kompetentnie IP: 91.186.72.* 06.01.11, 08:41 1.Miedzynarodowy Klub Prasy i Ksiazki z malutka kawiarenka zawsze w tym samym miejscu ( zapach kawy, tytoniu i zachodnich gazet ) 2.Pedet (panstwowy dom towarowy)=minieuropa z kwiaciarnia i fryzjerem 3.Bata, ale to nazwa przedwojenna, uzywana zwyczajowo rowniez po wojnie 4.Wedel, mieli troche orginalnego wyposazenia, w tym przepiekna maszyne kasowa 5-6.Zegarmistrz - Pralnia lub na odwrot 7.Malutki papierniczy 8.Materialy? 9.Ksiegarnia Bar Fawory rog Mieroslawskiego i Mickiewicza tam gdzie Lecznica Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Bar Fawory. 06.01.11, 09:13 Dla mnie byl "zawsze" - od dziecka, poprzez kawiarnie , do lecznicy. Ale przeciez na tym rogu musialo cos byc juz przed wojna. Co ? A sam bar, czy powstal zaraz po wojnie ? Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Wypowiem sie kompetentnie 06.01.11, 09:13 z tego co pamietam, Jarosław Abramow-Newerly wspominal o delikatesach w tym budynku... (patrz Lwy z mojego podwórka). w ktorym miejscu? Tam gdzie poprzednik obecnego empiku? nie wiem.... a wedel - ktory to lokal? (potem dopiero zostal przeniesiony do lokalu przy kinie wisla) Odpowiedz Link Zgłoś
borrka W lokalu "Mini-Europy" i kwiaciarni... 06.01.11, 09:47 Dlugie lata miescil sie PDT Zoliborz. Dopiero potem powstaly Delikatesy. Wg moje Mamy w latach 60-siatych. Ale czy NIKT nie wie, jak bylo z barem Fawory !!!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justine Re: Dzieki, a o Faworze czegos nie wiesz ? IP: *.dynamic.chello.pl 06.01.11, 10:50 Oczywiście, Wedel był tam gdzie teraz Orange, ale to znacznie później było! Tu jest mowa o czasach znacznie wcześniejszych. Odpowiedz Link Zgłoś