Dodaj do ulubionych

Pożegnanie ksiegarni

24.01.12, 23:56
Przechodzi do historii ostatnia księgarnia na Żoliborzu- «Sarmacka» na placu Jacka Kuronia.
Tak więc Żoliborz, często zwany dzielnicą inteligencką, staje się pustynią księgarska. Jeszcze tylko biblioteka w SDK kole oczy władz, ale zdaje się, że już niedługo.
Obserwuj wątek
    • Gość: dario Re: Pożegnanie ksiegarni IP: *.tvn.pl 25.01.12, 01:54
      ja kupuję książki w sieci, jest taniej
      taka pustynia to nie jest do końca - mamy przecież nasze słynne zagłębie antykwariatów
    • ola Re: Pożegnanie ksiegarni 25.01.12, 13:35

A Empik przy pl. Wilsona? Ostatnio, kiedy tamtędy przechodziłam jeszcze był. Biblioteki tez są: na Śmiałej, na Sadach, na Kępie. Nie żebym nie żałowała tej jednej zlikwidowanej. I z oczywistych względów nie bronię polityki lokalowej dzielnicy. Tylko uściślam
      • Gość: zoliborzanin Re: Pożegnanie ksiegarni IP: *.dynamic.chello.pl 25.01.12, 14:56
        Niedawno kto narzekał na niemiłą obsługę i potraktowanie to teraz się ucieszy ;)
        • maja9622 Re: Pożegnanie ksiegarni 25.01.12, 15:05
          Likwidacja tej księgarni nie ma nic wspólnego z polityką lokalową dzielnicy, bo dom, w którym się mieściła należy do spółdzielni.
      • michel9 Re: Pożegnanie ksiegarni 25.01.12, 18:32
        Empik, to nie księgarnia tylko sklep z książkami. A to wielka różnica.
        • Gość: justa Nie ma już nic IP: *.dynamic.chello.pl 25.01.12, 20:53
          To już naprawdę ostatnia, po Wenie na pl. Wilsona, małej księgarni (właściwie dwie chyba były) w Feniksie na Słowackiego, księgarni w pawilonie Broniewskiego róg Krasinskiego. Amen
    • Gość: J Re: Pożegnanie ksiegarni IP: *.adsl.inetia.pl 25.01.12, 22:24
      Wielka szkoda! Świetnie zaopatrzona księgarnia. Trochę drogawo, ale ze względu na duży wybór nieraz tam bywałam. Obsługa nie dość, że bardzo miła, to jeszcze potrafiła coś ciekawegondoradzić. Będzie mi brakowało tej księgarni:(((
      • jota-40 Re: Pożegnanie ksiegarni 25.01.12, 23:39
        Mnie też ;(.
        • Gość: weterynarz prawa Re: Pożegnanie ksiegarni IP: *.dynamic.chello.pl 26.01.12, 09:05
          Od czasu skończenia liceum czytam tylko książki fachowe. Być może powinienem żałować, że tak niewiele przeczytałem z Romantyzmu i czasów póżniejszych, ale kiedy biorę na przykład różne grochole, to mną rzuca. Widać, tak być musi. Teraz ograniczam się w chwilach wolnych do przeglądania w szczególności PSB, OLIPu, BKF oraz dzieł Kolberga. W tej księgarni nigdy książek takich nie było. Z tego względu zamknięcie jej jest mi obojętne. Jedyne, co będę żałować, to ciekawych pogawędek z iej właścicielem.
          Pozdrawiam!
          • ola Re: Pożegnanie ksiegarni 26.01.12, 09:31

tak, bo jeśli chodzi o księżki, to albo Grochola, albo Heidegger. Innego wyjścia nie ma...
            • Gość: kp78 Re: Pożegnanie ksiegarni IP: *.dynamic.chello.pl 27.01.12, 02:21
              Bardzo mi przykro z powodu księgarni. Tym bardziej, że była ostatnią na Żoliborzu. Empiku na. pl. Wilsona nie liczę, ponieważ jest słabo zaopatrzony. Księgarnia na Pl. Kuronia miała duży wybór dobrych książek dla dzieci i bardzo miłą obsługę. Poza tym odwiedzało ją wielu starszych ludzi, którzy mają potrzebę czytelnictwa, a do internetowych sklepów raczej się nie przeniosą. Właściciel Sarmackiej otwiera teraz księgarnię w sieci. W lokalu powstanie natomiast luksusowy salon piękności... Nie wróżę mu długiego bytu, chociażby z powodu braku miejsc parkingowych w pobliżu.
    • Gość: Łilson 007 Re: Pożegnanie ksiegarni IP: *.rev.snt.net.pl 26.01.12, 11:11
      Czy ta księgarnia nie nazywała się kiedyś "SZEWAL"? Kupowałem tam legalne pirackie kasety grupy Queen.
      • Gość: Justa Re: Pożegnanie ksiegarni IP: *.dynamic.chello.pl 27.01.12, 20:14
        W końcu lat 80. to był właśnie Szewal (nie z fr. cheval), pod księgarnią bya gieda wymiany naklejek do albumu panda.
        A kieeeedyś był tu rybny sklep.
        Salon piekności? Btakuje mi w okolicy drogerii Rosmann, nawet na Wrzecionie jest.
    • mokykla13 Re: Pożegnanie ksiegarni 30.01.12, 15:59
      Ale wiadomo dlaczego? Właściciel zmienił plany biznesowe czy może spółdzielnia podniosła czynsz?
      • Gość: Justa Re: Pożegnanie ksiegarni IP: *.dynamic.chello.pl 30.01.12, 21:29
        Kasa, niestety, tylko rachunek ekonomiczny, bo dla mieszkańcow księgarnia to niekłopotliwy najemca, jak bank (a kysz).
      • Gość: weterynarz prawa Re: Pożegnanie ksiegarni IP: *.dynamic.chello.pl 30.01.12, 23:35
        Drogi mokykla, i skończyła się leidykla, knygu prekykyba.
        Iki pasimatimo!
        • sierzant.podsiadlik Re: Pożegnanie ksiegarni 02.02.12, 14:41
          Drogi weterynarzu,
          pozwalam sobie zauważyć, że knygų prekyba jakby co. A szkoła również jest rodzaju żeńskiego, choć dopóki mokykla się nie wypowie, nie będziemy tego wiedzieć na pewno :)
          Iki pasimatymo!
          • Gość: weterynarz prawa Re: Pożegnanie ksiegarni IP: *.dynamic.chello.pl 02.02.12, 15:58
            Droga Sierżant Podsiadlik!
            Dopiero po wysłaniu wiadomości zauważyłem swój błąd - podwójne ky przede wszystkim.
            Co do mokykli, rzeczywiście nie ma pewności.
            Pozdrawiam!
            • mokykla13 Re: Pożegnanie ksiegarni 07.02.12, 10:49
              Rodzaj żeński pozdrawia :)
              • Gość: weterynarz prawa Re: Pożegnanie ksiegarni IP: *.dynamic.chello.pl 07.02.12, 21:41
                Do Mokykla.
                Też Serdecznie Pozdrawiam!
    • j666 Re: Pożegnanie ksiegarni 02.02.12, 00:19
      Nie znam takiego placu, ale zdaje się jest księgarnia językowa przy ul. Słowackiego?
      A poza tym jak widać inteligencja wyprowadza się na Bielany ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka