Dodaj do ulubionych

Czwórka nie wróci na Pragę, linie przyspieszone...

06.08.05, 08:37
Pochwalam pomysł ZTM z linią 157. W ciągu roku dużo osób nią jeździ. Łaczy
Żoliborz z Wolą i Szczęśliwicami. A Urząd dzielnicy? jak zwykle wypowiada sie
w imieniu mieszkańców, nie pytając ich o zdanie. Pewnie koło Hali
Marymonckiej mieszka jakiś urzędas/prominent z dzielncy i pod siebie rabią.
Obserwuj wątek
    • Gość: =t= Re: Fakt, 157 niech jeździ jak jeździ, 6 też! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 11:19
      157 to kwestia dyskusyjna, ale 6 już nie - ona zapewnia Prażanom dojazd na
      Gdański i do metra, odciążając okolicę Pl.Wilsona, a także pozwala przesiadać
      się na tramwaje w rejonie ronda Babka (np. wzdłuż JPII do centrum) i dowozi do
      Arkadii.
      • Gość: mok Re: Fakt, 157 niech jeździ jak jeździ, 6 też! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 14:28
        Zgadzam się ale 157 powinien powrócić na Ul.Gdańską!
        tak samo tramwaj lini4 na stalowa
    • Gość: wikta 515 IP: *.tvp.pl 07.08.05, 19:08
      Niech 515 jak najdluzej zostanie na Bielanach. Od Placu Wilsona do Huty wg
      rozkladu jazdy ZTM autobus ten jedzie od 17 do 21 minut - i ta trasa nie
      pokrywa sie (jeszcze) z metrem - bo tam dopiero metro bedzie w budowie
      • Gość: Żoliborz Re: 515 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 10:40
        Zgadzam się linia515 nie powinna być zlikwidowana zwłaszcza że w godzinach
        szczytowych do metra nie można wejść bo jest taki ścisk! tak samo linia 520 !
        One obie powinny zostać na swoich stałych trasach!Linia 515- w dni tygodnia
        cały dzień co 15 Minut!520-w szczycie co 8 minut po za co 15minut!
        Jeśli chodzi o linie 315!To jestem ciekaw kto wpadł na tak zły pomysł?Jest to
        linia niepotrzebna!Zwłaszcza że jeżdzi w śmiesznych godzinach!
    • misiekka Re: Zwolnic Galasa - natychamist! 08.08.05, 08:59
      "Miejski inżynier ruchu Janusz Galas powiedział „Gazecie”: - Jestem przeciw, bo
      skręcające tramwaje mogą utrudnić przejazd w tej okolicy po wycofaniu
      samochodów z Krakowskiego Przedmieścia."

Niekompetecja pana Galasa jest ogromna. To jest _skandal_, zeby taki czlowiek
      piatowal funkcje miejskiego inzyniera ruchu. Zapewne ten pan to nawet nie wie o
      jaki skret chodzi. Zwolnic. Wywalic na bruk.
      • Gość: Janusz Re: Zwolnic Galasa - natychamist! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 10:12
        Tramwaje skręcające z PlBankowego w stronę Pragi napewno nie będą przeszkadzały
        w ruchu, gdyż w tej relacji skręca także dużo samochodów. Mieszkam w
        Sródmieściu i nie mogę się doczekać powrotu "4" na starą trasę na Pragę
        Po zmianie trasy "4" a potem wycofaniu "2" z ul Marszałkowskiej nie ma
        połaczenia z Pragą a zwłaszcza z Cmentarzem Bródzieńskim od strony ul Odrowąża
        Bardzo proszę żeby Pan Inżynier pooglądał sobie ruch na skrzyżowaniu pl
        Bankowego i choć na próbę pozwolił "4" pojechać do Dw Wileńskiego
        • roody102 Re: Zwolnic Galasa - natychamist! 08.08.05, 11:59
          > Tramwaje skręcające z PlBankowego w stronę Pragi napewno nie będą
          > przeszkadzały w ruchu, gdyż w tej relacji skręca także dużo
          > samochodów.

To jest akurat dosc slaby argument, bo tam tory przecinaja sie wlasnie z ta
          relacja samochodow. Ale ogolnie to ja tez jestem za tym, by 4 wrocila na dawna
          trase.
          • dupekzoledny Re: Zwolnic Galasa - natychamist! 08.08.05, 21:39
            czwórka skręcając z pl.bank. w stronę pragi i odwrotnie WOGÓLE NIE ZACHACZA O
            jezdnię.
            • dupekzoledny Re: Zwolnic Galasa - natychamist! 08.08.05, 21:40
              oj.przepraszam pomyliło mi sie.
              • Gość: Janusz Re: Zwolnic Galasa - natychamist! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 12:27
                Wyjaśnię może co miałem na myśli, że w relacji Plbankowy - tunel trasy W-Z
                skręca bardzo dużo samochodów, otóż: samochody skręcające z PlBankowego w prawo
                w kierunku tunelu muszą przepuścić tramwaje niezaleznie od tego czy jada prosto
                na Żoliborz czy skręcają na Pragę, natomiast w kierunku przeciwnym z Pragi w
                lewo na Plac Bankowy skręca bardzo dużo pojazdów blokując często przejazd
                tramwajom jadącym prosto w kier Woli, w tym czasie "4" skreciłaby w tej samej
                relacji dużo szybciej i sprawniej. Nie widzę zatem możliwości blokowania przez
                skręcające tramwaje ruchu samochodom, raczej czekający na skręt w kier
                Marszałkowskiej tramwaj nieci opóźniłby przejazd innym tramwajom jadącym w kier
                Woli, ale to dzieje się na kazdym skrzyżowaniu tramwajowym jeśli nie ma
                osobnych torów przed skrętami.
                • roody102 Re: Zwolnic Galasa - natychamist! 09.08.05, 12:42
                  Teraz rozumiem i przyznaje racje.
                • tarantula01 Re: Zwolnic Galasa - natychamist! 10.08.05, 17:12
                  Zgadza się. A tramwaj nr 4 faktycznie mógłby blokować ruch samochodów, ale pod
                  warunkiem, że na powierzchni dalej byłoby przejście dla pieszych (a tego już
                  tam nie ma !). Bo to piesi powodowali swego czasu zatrzymywanie się tramwaju, a
                  ten tarasował całą szerokość alei Solidarności oraz blokował tramwaje jadące
                  prosta w Andersa.
    • Gość: Borys Robienie pod siebie IP: *.pentor.com.pl 09.08.05, 12:40
      mch1983 napisał:

> Żoliborz z Wolą i Szczęśliwicami. A Urząd dzielnicy? jak zwykle wypowiada sie
      > w imieniu mieszkańców, nie pytając ich o zdanie. Pewnie koło Hali
      > Marymonckiej mieszka jakiś urzędas/prominent z dzielncy i pod siebie rabią.

Moim zdaniem to ty robisz pod siebie.
      Brednie.
      157 "od zawsze" (od lat 60-tych zeszłego wieku) jeździ Gdańską.

Borys
      • roody102 Re: Robienie pod siebie 09.08.05, 12:45
        "Od zawsze" to żaden argument - tak to można każdą zmianę sabotować.

Była robiona ankieta na temat 157, ale to było przy innej okazji niż budowa
        stacji i wtedy nie padła propozycja, by Gdańską jeździło 121. Jeśli 157
        zostanie na Mickiewicza, 181 na Podleśnej a 121 na Gdańskiej, to nikt nie
        będzie stratny względem tego, co było wcześniej.

A są plusy: można myśleć o zlikwidowaniu 519 bez starty dla Potoku i Rudy,
        zostaje (bardzo popularna) możliwość przesiadki ze 181 na Bródno i Tarchomi
        (lepsz niż pod Halą, bo więcej autobusów na jednym przystanku).
        • Gość: szalkowski Re: Robienie pod siebie IP: *.klaudyny.waw.pl / *.waw.pl 10.08.05, 15:46
          Ja tylko nie moge zrozumiec czemu 181 mialoby zostac na Klaudyny.
          W godzinach szczytu jezdzi na tyle zapchane, ze atrakcja dla mieszkancow Rudy i
          Potoku to zadna.

Dla tych, ktorzy jezdza tym autobusem skret w dol Podlesna tez jest niewypalem,
          bo szybciej pojada prosto Marymoncka do metra czy do Wilsona.

W interesie mieszkancow Rudy i Potoku jest wyproszenie 181, a starania o to, by
          zostawic tu czeste 519, 157 na Mickiewicza albo 504 ale ze zwiekszona iloscia
          kursow.
          • roody102 Re: Robienie pod siebie 10.08.05, 17:41
            Napisałem dlaczego: dobra przesiadka na Traskę AK. Dla mieszkańców Potoku i
            Rudy oczywiście Twoje rozwiązanie jest tak samo dobre, albo nawet lepsze. Ale
            ja staram się patrzeć szerzej. Też bym wolał mieć pospieszny, ale nie jest moim
            zdaniem konieczne.
            • Gość: szalkowski Re:181 na stara trase - 519 i 157 Mickiewicza IP: *.klaudyny.waw.pl / *.waw.pl 10.08.05, 22:37
              Kazdy powinien pilnowac swojego interesu. Niech tu sie wypowiedza ci, co sie
              przesiadaja.
              Ja sie nie przesiadam w ten sposob. Wiele osob na trasie tez nie widze. A
              tysiace osob z osiedla powinno miec jesli nie metro, to komfortowy dojazd do
              niego. I juz.

• roody102 Re:181 na stara trase - 519 i 157 Mickiewicza 10.08.05, 23:48
                Nie bardzo rozumiem, dlaczego warunkiem utrzymania połączenia miałoby być
                wypowiadanie się na forum - bez przesady.
                Wystarczy popatrzeć ile osób wysiada ze 181 jadącego w stronę Wilsona na
                wiadukcie.
                A Rudzie i Potokowi nie jest potrzebny pospieszny, by było wygodne połączenie z
                metrem - wystarczą 3 czarne linie odpowiednio zagęszczone.
                • Gość: d Re:181 na stara trase - 519 i 157 Mickiewicza IP: *.chello.pl 10.08.05, 23:57
                  181 jest protezą tramwajów które, jak sam wiesz, nie kursują Słowackiego!

Roody, próbowałeś się kiedyś przejechać z pętli na Gwiaździstej na Marymoncką?
                  121 objeżdża caały Marymont... baaardzo śmieszne baaardzo...
                  • roody102 Re:181 na stara trase - 519 i 157 Mickiewicza 11.08.05, 06:20
                    Ad 121: Zajmuje mu to całe 10 minut - rzeczywiście, śmieszne.
                    Ad 181: Jaką protezą?
                • Gość: szalkowski Re:181 na stara trase - 519 i 157 Mickiewicza IP: *.klaudyny.waw.pl / *.waw.pl 11.08.05, 02:20
                  Mi idzie o to, ze 181 to niewygodne polaczenie, bo zapchane w godzinach szczytu.

Ja zglaszam swoj postulat na forum, bo to moj biznes. To nie warunek racji ale
                  dobry sposob, by moja racje ktos poznal i wprowadzil w zycie. To samo niech
                  robia wysiadacze ze 181 na wiadukcie.
                  • roody102 Re:181 na stara trase - 519 i 157 Mickiewicza 11.08.05, 06:21
                    > Mi idzie o to, ze 181 to niewygodne polaczenie, bo zapchane w
                    > godzinach szczytu.

Dlatego powinno być wzmocnione.

> Ja zglaszam swoj postulat na forum, bo to moj biznes. To nie warunek racji ale
                    > dobry sposob, by moja racje ktos poznal i wprowadzil w zycie. To samo niech
                    > robia wysiadacze ze 181 na wiadukcie.

A przyszło Ci do głowy, że mogą nie wiedzieć o istnieniu tego forum?
                    • Gość: szalkowski Re:181 na stara trase - 519 i 157 Mickiewicza IP: *.klaudyny.waw.pl / *.waw.pl 11.08.05, 12:26
                      >Dlatego powinno być wzmocnione.

W roku szkolnym 181 jezdzi najczesciej ze wszystkich autobusow na tej trasie.
                      Wzmocnienie oznaczaloby puszczenie go co 3 - 4 minuty.
                      Lepiej zostawic 157 razem z czerwonym na prostej trasie.

>A przyszło Ci do głowy, że mogą nie wiedzieć o istnieniu tego forum?

Oczywiscie.
                      Nieznajomosc szkodzi. Wybacz, za innych nie bede sie wypowiadal. W kwestiach
                      publicznych, np. w sprawie tras autobusow wygrywaja ci, ktorzy maja wplyw na
                      decydentow i o ile caly lobbing odbywa sie oficjalnie i bez przekretow, to jest
                      sprawiedliwie.

Zreszta nie az tak czesto korzystam z komunikacji, zeby mnie to az tak
                      obchodzilo ale widze dobrze, ze zostawienie tu 181 zmniejszy szanse na inny bus,
                      jadacy od petli, a wiec pusty.

No i ZTM relatywnie niewiele sie przejmuje naszymi wypocinami tutaj. Ale sezon
                      ogorkowy jest jak zauwazyla Sierzant i mozna sobie poklikac.
                    • krakrakra5 Re:181 na stara trase - 519 i 157 Mickiewicza 16.08.05, 16:08
                      Wydaje mi się, że wprowadzone przez ZTM niejako z przymusu zmiany tych linii
                      mogą chyba pozostać na stałe po otwarciu Słowackiego. 157 i tak dawniej
                      jeździło dość pustawe na odcinku z Wilsona do Hali i dalej. Z drugiej
                      strony "wyprostowanie" 181 może przyspieszyć jego przejazd o ok.3 minuty.Dla
                      os.Ruda i Potok w tej chwili 181 to najczęstsza linia "na górę", pytanie jakie
                      są realne potrzeby, tzn. jaki % pasażerów 181 stanowią ci mieszkańcy (ale
                      badania w sezonie powakacyjnym).Jeżeli mały to wtedy bez sentymentu 181
                      Słowackiego,natomiast zamiana 157 i 121 chyba się w miarę sprawdziła.
                      Inna kwestia to 519 (czy 504), ta linia skazana jest na likwidację w obecnej
                      postaci i nic jej nie utrzyma, może rozwiązaniem jest linia na trasie
                      Gwiaździsta - Pl. Wilsona - Gwiaździsta (tylko tam z postojem).
                      Poza tym "powalczyłbym" raczej o zmianę tras 604 i 606 (był pomysł na Forum
                      ZTM) tzn. 604 od Wilsona prosto Mickiewicza a 606 wycofane z Marymontu, dalej
                      oczywiście konieczne zmiany na Bielanach.
                      Pzdr
    • Gość: Jarek Re: Czwórka nie wróci na Pragę, linie przyspieszo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 14:25
      Zgadzam się z tym lecz co z linią 303 do Gocławia czy będzie na pl.Wilsona?
      Przecież nie pokrywa się z linią metra!
      • roody102 Re: Czwórka nie wróci na Pragę, linie przyspieszo 24.08.05, 19:21
        303 zostanie na Stołecznej.
        • katmoso Re: Czwórka nie wróci na Pragę, linie przyspieszo 24.08.05, 22:31
          ale ze Stawek ją zabierają, niestety
          • Gość: Żoliborz Re: Czwórka nie wróci na Pragę, linie przyspieszo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 10:50
            Uważam że tramwaj lini 4 powinien wrócić na Stalową!linia15-na stłą trase przez
            Słowackiego,pl.Wilsona,Mickiewicza,Andersa z tym że do pętli Banacha!Dzięki
            czemu będzie dobre połączenie z 2 szpitalami-Bielańskim i Banacha-!10/15minut
            Linia36-Marymont-Okęcie10/15minut
            Linia6-Nie wraca na Pl.Wilsona
            Powrót lini 31-Potocka-Wyścigi!co15/20minut
          • Gość: Żoliborz Re: Czwórka nie wróci na Pragę, linie przyspieszo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 10:52
            A dleczego linię 303 zabierają ze Stawek?
            • roody102 Re: Czwórka nie wróci na Pragę, linie przyspieszo 25.08.05, 12:01
              Żeby łączyła dw. Gdański z Arkadią i żeby nie stało w korku na Jana Pawła
              między Stawkami i Arkadią. Była o tym dyskusja. Moim zdaniem to bez sensu.
            • Gość: Żoliborz Re: Czwórka nie wróci na Pragę, linie przyspieszo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 13:31
              A co z linią 315 która jest nie opłacalna?Dla kogo ona kursuje?Jeśli można tak
              nazwać bo jeżdzi w śmiesznych godzinach!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka