Dodaj do ulubionych

metro na Kasprowicza

IP: *.aster.pl 19.12.06, 16:09
Patrzę na wykop pod metro na Kasprowicza i nie mogę się nadziwić, że jest
taki płytki. Zaczynam się obawiać, że metro będzie tutaj jeździło wierzchem,
jak tramwaj jakiś. Nie znam się na wykopach, może później będzie pogłębiany,
ale póki co, wygląda dziwnie. Oświeci mnie ktoś, jak to będzie?
Obserwuj wątek
    • empi64 Re: metro na Kasprowicza 19.12.06, 16:52
      Metro na Kasprowicza będzie przykryte takim półwalcem ze specjalnego rodzaju,
      wzmocnionej papier mache, tektury pomalowanej w różne esy-floresy. W związku z
      tym głębszy wykop jest niepotrzebny. Pozostaje tylko kwestia poprzecznych ulic,
      ale intensywne prace nad rozwiązaniem tego problemu trwają.
      • Gość: santakasia Re: metro na Kasprowicza IP: 212.160.156.* 19.12.06, 17:36
        empi64 napisał:

> Metro na Kasprowicza będzie przykryte takim półwalcem ze specjalnego rodzaju,
        > wzmocnionej papier mache, tektury pomalowanej w różne esy-floresy. W związku
        z
        > tym głębszy wykop jest niepotrzebny. Pozostaje tylko kwestia poprzecznych
        ulic,
        >
        > ale intensywne prace nad rozwiązaniem tego problemu trwają.

już szukają wykonawców estakad. a esy-floresy też już są zamówione i
        wypróbowane:
        miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3801868.html
        miasta.gazeta.pl/warszawa/51,34862,3801868.html?i=0
    • lavinka Re: metro na Kasprowicza 19.12.06, 17:43
      Nie dramatyzuj, to dlatego,że jeszzce nie ma stropu. Najpierw wylewa się strop
      nad tunelem, a dopieo potem spod niego wygrzebuje się ziemię. Jedynie stacja na
      Wawrzyszewie będzie odrobinę wynesiona(jakieś 0,5m) w górę,ale to będzie taki
      wał ziemny i tylko wokół samych wyjść. Poza tym all is ok. ;-D

lav
      • Gość: marg55 Re: metro na Kasprowicza IP: *.acn.waw.pl 19.12.06, 17:56
        watpie czy jest ok. zobaczycie jakie beda fajne drgania w mieszkaniach, poza
        tym metro bedzie bardzo plytko na ksprowicza, 1 m głebokosci i wszyscy
        odczujemy to bardzo wyraźnie.
        • lavinka Re: metro na Kasprowicza 19.12.06, 19:30
          Jakby było 5m też by było odczuć. Wystarczy popytać ludzi przy pl.Wilsona a tam
          przecież jest głębiej.

lav
        • Gość: półka Re: metro na Kasprowicza IP: *.aster.pl 19.12.06, 19:35
          Też się obawiam, że drgania będą w mieszkaniach bardzo odczuwalne :-(. Dziękuję
          Lavince za przybliżenie kolejności robót. Dziwne to dla mnie, żeby najpierw
          przykrywać, a potem wygrzebywać, ale widocznie tak trzeba.
          • dewulot1 Re: metro na Kasprowicza 19.12.06, 21:21
            Prawidlowa metoda jest taka ze najpierw kladzie sie tory a potem spod nich
            wybiera ziemie az szyny opadna na odpowiednia glebokosc. Pozniej te tory sie
            zasypuje a ziemie ugniata i sadzi drzewa. Nawet nie wiesz ile radosci maja
            budowniczowie metra jak po wycieciu drzew i wykopaniu dziury w ziemi znajduja
            gotowe juz ulozone szyny na dnie wykopu!
            • lavinka ROTFL ;-))) 19.12.06, 22:14
              Dobre, dobre.
              A tak na poważnie to sama się boję o te drgania,bo też mieszkam w okolicy. A co
              o wykopów to akurat na Wawrzyszewie te wykopy są dość głębokie-drewniane schodki
              porobili... I wogóle już niektóre ścianki są... a to ta stacja przy
              Al.Zjednoczenia strasznie się grzebie, nawet renderu jeszcze nie powiesili...

lav
              • dewulot1 Re: ROTFL ;-))) 19.12.06, 23:50
                Mieszkalem w bloku przy przystanku autobusowym i szyby w oknach czasami wpadaly
                w rezonans. Mieszkalem przy torach kolejowych gdzie posrodku nocy przelatywal
                jakis pospieszny. Mieszkalem przy lotnisku. Uwierz mi, do wszystkiego mozna sie
                przyzwyczaic, a te drgania to w ogole jakas wroga propaganda. Nie boj sie.
                • lavinka Re: ROTFL ;-))) 20.12.06, 18:50
                  W porównaniu do tej wiejskiej knajpy za Wolumenem gdzie co piątek jakiś kastrat
                  śpiwa do północy to faktycznie, ja już wolę drgania ;-))))

lav
    • przyjezdna Re: metro na Kasprowicza 22.12.06, 22:01
      Serio z tymi drganiami?! Wlasnie chce tam kupic mieszkanko, co wiecej - na
      parterze... Kiedy otwarcie zaplanowano?
      • Gość: lavinka Re: metro na Kasprowicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.06, 22:20
        A tego to nie wie nikt.. ;-D

lav
      • dewulot1 Drgania drganiom nierowne 22.12.06, 23:34
        Kiedys wchodzac do wanny zauwazylem ze ona tak jakby drzala. Tylko ta wanna,
        nic innego w domu, na przyklad kieliszki:)
        Ustalilem ze to pochodzilo od ubijarki ziemi na boisku w szkole o co najmniej
        500 metrow dalej. Ziemia widocznie dobrze przenosi drgania, ale mysle ze metro
        powoduje cos co bym nazwal falowanie, a nie wibracje czyli drgania.
        Na Twoim miejscu zbadalbym sprawe dokladniej, czyli zawarl znajomosc z kims kto
        mieszka blisko dzialajacego metra i sprawdzil naocznie. Zwlaszcza "wsrod nocnej
        ciszy".
        • przyjezdna Re: Drgania drganiom nierowne 23.12.06, 00:57
          Tak wlasnie zamierzam zrobic:) Bo na to mieszkanie mam chrapke, ale szkoda
          byloby pakowac sie w taka rozedrgana inwestycje...

A swoja droga, dewulot, chodzilam do dewulotu;-) i miłą jest mi perspektywa
          wrócenia w te strony.
          • dewulot1 Re: Drgania drganiom nierowne 23.12.06, 01:09
            Wracaj i sie nie zastanawiaj. Nie ma drugiego takiego miejsca:))
            Ja jestem z tej kiedys ceglanej a pozniej otynkowanej czesci Kasprowicza kolo
            Przybyszewskiego.
            • przyjezdna Re: Drgania drganiom nierowne 23.12.06, 01:13
              no to moze bedziemy sasiadami:)
            • lavinka Re: Drgania drganiom nierowne 23.12.06, 12:32
              O, to pewnie chodziłeś do podstawówki 223. Który rocznik?

lav(ja tesz)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka