Dodaj do ulubionych

czy znacie kogoś, kto jest święty?

08.07.07, 01:35
Może to pytanie brzmi dziwnie, ale ciekawi mnie to. Czy znacie jakąś osobę,
która się wyróżnia spośród innych swoją postawą; kogoś, kto naprawdę kocha
Boga i innych ludzi (w tym również swoich "wrogów")?
Obserwuj wątek
    • dodecahedron Re: czy znacie kogoś, kto jest święty? 08.07.07, 11:46
      Święty jest tylko Bóg.
      • judyta321 Re: czy znacie kogoś, kto jest święty? 08.07.07, 15:48
        wiem, ale czy nie sądzisz, że są ludzie, przez których widać świętość Boga? jak
        np. Jan Paweł II
      • lipniak Re: czy znacie kogoś, kto jest święty? 08.07.07, 19:34
        Wedlug definicji swieci tworza kosciol Bozy. Istnieja zatem swieci na tym
        swiecie, ale widzi to tylko Bog. Powinnismy wzrastac w swietosci w naszym
        wlasnym zyciu, aby ofiarowac ja Bogu. Czlowiek jest powolany do swietosci
        (swietego zycia, adorowania Boga swietym zyciem) na tym swiecie.
        • judyta321 Re: czy znacie kogoś, kto jest święty? 08.07.07, 20:12
          A ja myślę, że nie tylko Bóg to widzi, my też możemy to rozpoznać (inaczej skąd
          wiedzielibyśmy kogo naśladować?). Znów powołam się na przykład Jana Pawła II -
          chyba spora większość chrześcijan zgodziłaby się, że był to święty człowiek.

Znam jednego człowieka (duchownego), który też moim zdaniem jest święty. (Wiem,
          że nie powinnam tego osądzać, ale jestem tego tak pewna, że naprawdę dałabym
          sobie rękę obciąć). I on naprawdę się wyróżnia wśród innych, trudno to opisać,
          po prostu jest w nim tyle miłości, szczęścia, radości, dobra....

Dlatego uważam, że tacy ludzie się bardzo wyróżniają wśród tłumu i trudno ich
          nie zauważyć.
          • elam1 Re: czy znacie kogoś, kto jest święty? 10.07.07, 22:36
            > A ja myślę, że nie tylko Bóg to widzi, my też możemy to rozpoznać (inaczej
            > wiedzielibyśmy kogo naśladować?). Znów powołam się na przykład Jana Pawła II -

> chyba spora większość chrześcijan zgodziłaby się, że był to święty człowiek.

A czy nie powinniśmy nasladowac Pana Jezusa i na nim budować swoją świętość?
            • lipniak Sa swieci i swieci 10.07.07, 22:58
              Z pewnoscia tak. Swietosc nie jest przeciez tytulem, na ktory mozna sobie
              zasluzyc, ani czlowiek nie ma otrzymal autorytetu do nazywania kogokolwiek
              swietym. Swiety nie rodzi sie z nasienia ludzkiego, ale z Ducha Bozego.
            • mala.mi74 Re: czy znacie kogoś, kto jest święty? 11.07.07, 10:43
              Myslę, ze ,ze jesli chodzi o źródło świetosci jest nim oczywiscie Bóg. jesli
              chodzi o świetosc ludzi sa to po prostu ludzie ktorzy swietoscią Boga się
              uswiecają, ktotrzy zmianiają się na podobienstwo Boze poprzez czerpanie z tego
              źródła. Mysle ze ,ze jak najbardziej mozemy ich nasladowac wlasnie na tej
              drodze pragnienia uswiecania sie w Bogu.Juz nawet sw. Paweł namawiał innych
              chcacych słuzyc wspolnocie,ze chcialby aby "wszyscy byli tacy jak on".
              Chyba Bóg chce abysmy się do Niego zblizali wszelkimi dobrymi sposobami,a nie
              zabysmy byli bogami i stronili od tych "szatanów" ludziwink (zart)
    • mala.mi74 Re: czy znacie kogoś, kto jest święty? 09.07.07, 09:50
      judyta321 napisała:

> Może to pytanie brzmi dziwnie, ale ciekawi mnie to. Czy znacie jakąś osobę,
      > która się wyróżnia spośród innych swoją postawą; kogoś, kto naprawdę kocha
      > Boga i innych ludzi (w tym również swoich "wrogów")?

Jasne,znałam kilka takich osób w życiu.
      Ks.Krzysztof, o. Jacek, Ela, Dorota smile...
      A z medialnych bardzo mi świetoscią "pachną" br. Roger i obecny papiez Benedykt.

• anton1 Re: czy znacie kogoś, kto jest święty? 09.07.07, 22:56
      (Dzieje Apost. 9:32, Biblia Tysiąclecia)
      (32) Kiedy Piotr odwiedzał wszystkich, przyszedł też do świętych, którzy
      mieszkali w Liddzie.

(List do Efezjan 1:1, Biblia Tysiąclecia)
      (1) Paweł, z woli Bożej apostoł Chrystusa Jezusa - do świętych, którzy są <w
      Efezie>, i do wiernych w Chrystusie Jezusie:

(List do Kolosan 1:2, Biblia Tysiąclecia)
      (2) do świętych i wiernych w Chrystusie braci w Kolosach: łaska wam i pokój od
      Boga, Ojca naszego!

Witaj,

w tym znaczeniu biblijnym znam swietych w moim otoczeniu.

Pozdrawiam Anton
    • lipniak Swiety 28.07.07, 17:06
      ?????????¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶?????
      ???????1¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶????
      ??????¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶???
      ?????o¶¶¶¶¶¶¶$???????ø¶¶¶¶¶¶??
      ?????¶¶¶¶¶¶?????????????ø¶¶¶¶?
      ????¶¶¶¶¶¶???????????????o¶¶¶?
      ???¶¶¶¶¶¶¢????????????????$¶¶?
      ???¶¶¶¶¶ø?ø¶$¶¶¶ø?????????1¶¶1
      ??o¶¶¶¶¶?1o¶¶¶¶¶???1¶¶ø¢o$?¶¶¶
      ??¶¶¶¶¶?????7o71???¶¶øø$1?¶¶¶ø
      ?$¶¶¶¶¶o???????????¶?¢¶¶¶o¶¶¶ø
      7¶¶¶¶¶1????????????$?????7¶¶¶ø
      ø¶¶¶¶¶7?????????1??¶?????¶¶¶¶ø
      ¶¶¶¶¶¶¶¶??????¢¶¶¶¶7????*¶¶¶¶¶*¶
      ¶¶¶¶¶¶¶¶¶1??¶¶¶¶¶ø¶¶ø?o¶¶¶¶¶¶¶
      ¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶$¶¶??7117¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
      ¶¶¶¶¶¶¶O¶¶¶¶????????¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
      ¶¶¶¶¶¶¶7?¶¶¶¶¶oo7$¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
      ¶¶¶¶¶¶¶7??¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶
      ¶¶¶¶¶¶¶?????ø¶¶¶¶¶¶¶??¶¶¶¶¶¶¶¶
      ¶¶¶¶¶¶O???????????????1¶¶¶¶¶¶¶
      ¶¶¶¶¶??????????????????¶¶¶¶¶¶
      • kaptur_mnicha Re: "Swietosc 28.07.07, 22:08
        polega na codziennym wypelnianiu woli Bozej".

Matka Teresa
        • lipniak Re: "Swietosc 28.07.07, 22:43
          Wola Boza: "Musicie sie na nowo narodzic"
          • szadrach7 Re: Wróciłem właśnie z nabożeństwa 29.07.07, 15:35
            i spotkałem cały kościół świętych(żyjących oczywiście smile).(według definicji
            Ewangelii)
            Pozdrawiam
            • lipniak Re: Wróciłem właśnie z nabożeństwa 29.07.07, 19:28
              Wydaje sie jednak, ze w pewnym sensie tylko Bog widzi, w czyim sercu kroluje
              Jezus. Szczegolnie po tym, jak Ci najpobozniejsi sprawiaja wrazenie gorszych od
              tych ze swiata...
    • konradmyc Re: czy znacie kogoś, kto jest święty? 02.08.07, 12:03
      Długo żyję na tym świecie już i generalnie widzę ludzi którzy dążą do miłości
      Boga, ale w chwilach próby nie wytrzymują presji okoliczności i idą na kompromis
      w różnych sferach życia, tym samym nie dochowując wierności Bogu. Sam mam sfery
      życia w których nie dochowuję wierności Bogu, ale mam i takie w których idzie mi
      całkiem nieżle pomimo presji ludzi i okoliczności.
      Generalnie, nie znam ludzi którzy będąc świadomymi wierzącymi nie "dali by
      plamy" obnażając swoją słabość i niewierność Bogu w jakiejś dziedzinie zycia.
    • konradmyc Re: czy znacie kogoś, kto jest święty? 02.08.07, 12:18
      Święty to słowo nadużywane w tym kraju, patrząc na to w jakich kontekstach
      używane jest to słowo ukułem definicję słowa "Święty": "Święty to osoba stanu
      duchownego, ubrana w habit lub sutannę, trzymająca w ręku krucyfiks lub
      różaniec, z zagadkowym , uduchowionym wyrazem twarzy, przeżywająca conajmniej
      raz w tygodniu mistyczne, pełne uniesienia spotkania ze Stwórcą, odseparowana od
      zwykłych śmiertelników, potępiająca grzeszne dusze wokół siebie, z nieufnością i
      podejrzliwością przyglądająca się światu, przekonana o swojej wyższości duchowej
      nad zwykłymi, prostymi ludżmi,uważająca swoje zmagania duchowe za dużo większe
      od przeciętnej, przedkładająca pobożne praktyki religijne nad uczciwe życie w
      społeczeństwie itd." Zastanawiające że prawie nie ma "świętych" świeckich,
      przeważająca większość to duchowni ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka