Dodaj do ulubionych

Rząd proponuje: mundurowi zostaną 25 lat w pracy

25.05.11, 06:35
W państwie pałokracji ci, którzy się zorganizują , mają prawo do cudzych pieniędzy. Nieuprzywilejowany podatnik, czyli polski niewolnik, ma pracować do śmierci na przywileje innych, a kolejna Fedak zabierze mu nie tylko imienne pieniądze z OFE, ale może i pieniądze, które odłożył w banku... na SWOJĄ emeryturę.
Obserwuj wątek
    • Gość: Marek P. Re: Rząd proponuje: mundurowi zostaną 25 lat w pr IP: *.toya.net.pl 25.05.11, 07:01
      To przykład typowo polskiej zaściankowej przypadlości-zawiści.Jesli im zabiorą to Tobie na pewno tego co zabrali nie dołożą ą bedziesz także pracować dłużej.I jeszcze jedno;powoływanie sie na Zachód w sprawach wszystkich pracowników, nie tylko mundurowych to wielka manipulacja.Najpierw zapewnić trzeba takie same warunki pracy i płacy i poziom opieki zdrowotnej/z wyjatkiem USA/a potem brać się za wydłużanie wieku emerytalnego.Porozmawiajmy o emerytutach gdy skończy się w Polsce XIX wieczny kapitalizm,gdy kobiety nie bedą musiały pracowac przez sześc dni w tygodniu po 12 godzin.
      • ewa1-23 Do Marka 25.05.11, 07:33
        To nie zaściankowa zawiść, tylko zwykła logika. Ile odłoży na emeryturę mundurowy po 15-20latach? A emeryturę ma niezłą. Więc inni - niewolnicy- podatnicy muszą dopłacać ZE SWOICH pieniędzy. A te ICh pieniądze mogłyby by przeznaczone na ICH lepszą opiekę zdrowotną, na drogi, na szkoły i co tam chcesz. Ile kosztują przywileje sędziów, górników, mundurowych, rolników??? Tyle, że Polska nie potrzebowałaby "dotacji" (bo wiadomo, że kapitaliści "dają" dotacje za darmo) z UE na swoje potrzeby. Poza tym - dlaczego niby mundurowi mają mieć takie same warunki pracy i płacy, jak za zachodzie? A inni pracujący nie? A mundurowi i inni uprzywilejowani korzystają tylko z tego, że się zorganizowani i wywierają nacisk na bezmyślnych polityków. Dlatego mamy patologiczny system podatkowy. Tyle, że młodzi podatnicy-niewolnicy powoli opuszczają ten parszywy, niesprawiedliwy kraj pałokracji. I kto zapłaci za przywileje za 20-30 lat??? Już się cieszę, jak "uprzywilejowani" będą stanowili większościową grupę do utrzymania przez .... krasnoludków.
        • Gość: koto Re: Do Marka IP: 148.81.23.* 25.05.11, 10:58
          "A te ICh pieniądze mogłyby by przeznaczone na ICH lepszą opiekę zdrowotną, na drogi, na szkoły i co tam chcesz."
          >opiekę zdrowotną czyt. wyższe pensje lekarzy na pewno nie jakość;
          >drogi - przepłacone;
          > szkoły - może na laptopy starczy;
          > co tam chcesz - pieniądze trafią wszędzie tylko nie do ciebie.
        • Gość: special force Re: Do Marka IP: *.180.48.212.nat.umts.dynamic.eranet.pl 25.05.11, 23:41
          Załóż mundur i p... 30 lat a jak odbębnisz choć połowę tego czasu to pogadamy.
          A głupot nie powielaj.
      • Gość: guzikiewicz Re: Rząd proponuje: mundurowi zostaną 25 lat w pr IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.05.11, 08:04
        Proszę podać szybciutko kilka stanowisk pracy,na których Polki są zmuszone pracować 12 godzin przez 6 dni w tygodniu.Czekam!
        • mapokl Re: Rząd proponuje: mundurowi zostaną 25 lat w pr 25.05.11, 08:23
          Gość portalu: guzikiewicz napisał(a):

> Proszę podać szybciutko kilka stanowisk pracy,na których Polki są zmuszone prac
          > ować 12 godzin przez 6 dni w tygodniu.Czekam!
          Praca w Carrefourze. Zmuszenia nie ma ale umowa zlecenie z 7zł/h, więc jak ktoś chce mieć choć te 1000-1100 na rękę to te 53 godziny w tygodniu musi zrobić. Jak chce jeszcze utrzymać rodzinę to 10x7 czy 12x6 wcale nie jest takie rzadkie. A jak nie będziesz brał nadgodzin to cię zwolnią, umowa jest na maksymalnie 3 miesiące i tak.
          W Tesco, Leclercu czy innych hipermarketach jest podobnie choć dokładnych danych nie znam.

W niektórych zakładach rzemieślniczych(bo oczywiście nie wszystkich) pomocników w czasie nauki goni się jak niewolników. Nie chodzi tylko o samą pracę, ale też o wyzwiska czy przeklinania ze strony "mistrza"

Ostatnio też widziałem ogłoszenie na pomocnika na budowie, 5,50 zł netto/ za godzinę. Na pełnym etacie byłoby to 968 zł na rękę.

Niektórzy też narzekają, jak niemcy traktują polaków którzy przyjadą do Niemiec zbierać truskawki(czy coś innego), ale polski rolnik najmując ukraińców(czy też polaków którzy już zgodzą się na wszystko) też płaci im grosze i każe pracować po 12-14h dziennie.
          • mapokl Re: Rząd proponuje: mundurowi zostaną 25 lat w pr 25.05.11, 08:29
            Zapomniałem jeszcze o osobach prowadzących własną działalność. Co miesiąc same ubezpieczenia i ZUS-y wynoszą jakieś 800 zł(niazależnie od dochodów), więc 2000zł brutto zostanie ci jakieś 800-900 netto. Jeżeli chcesz zarobić choćby na raty na mieszkanie też pracujesz po 10-12h w tygodniu. A w branżach usługowych zdarza się, że jest to od 8 do 20 z krótkimi przerwami w ciągu dnia.
            • Gość: polucjant A czy nie miało być 30 lat? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.11, 09:26
              Jeśli PO nie zajmie się mundurową patologią na poważnie na mój głos w wyborach niech nie liczy!
              • Gość: koto Re: A czy nie miało być 30 lat? IP: 148.81.23.* 25.05.11, 10:59
                Jeśli PO zajmie się mundurową "patologią" na poważnie na mój głos w wyborach
                > niech nie liczy!
                • Gość: Nowy Re: A czy nie miało być 30 lat? IP: *.CNet.Gawex.PL 25.05.11, 17:17
                  Gratulacje!!!To może Pani lub Pan wyjedzie na misje lub będzie w kraju i wykonywał rozkazy?!Może porozmawiamy za pół roku jak zabraknie Policji, wojska, strażaków i pozostałych służb mundurowych dzięki nowelizacji ustawy emerytalnej - ciekawe kto będzie pilnował porządku i do kogo wtedy będziecie mieli pretensje??!!!
          • Gość: guzikiewicz Re: Rząd proponuje: mundurowi zostaną 25 lat w pr IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.05.11, 10:20
            Mapokl-stanę przy Tobie ramię w ramię.Będziemy walczyć o przywrócenie socjalistycznego prawa pracy.Tak było dobrze,komu to przeszkadzało.I zamknąć te wszystkie Auchany!Otworzyć sklepiki rodzinne,a tam tylko piwko i TV,no chyba że głupi klient coś zażąda.
            • Gość: Aspa Re: Rząd proponuje: mundurowi zostaną 25 lat w pr IP: 89.204.227.* 25.05.11, 11:11
              @Guzikiewicz - to nie chodzi o epitet "socjalistyczny", to chodzi o godność pracownika. Mieszkam w Irlandii - tonącej, bankrutującej Irlandii - od 10 lat. Jestem po studiach (jedne w Polsce, drugie tutaj), wyjeżdżając sprzedałem dorobek 15 lat pracy: 30 metrową kawalerkę i zostawiłem pracę za 1700 zł miesięcznie w małym miasteczku. Moja żona pracy nie miała, bo gdy okazało się, że jest w ciąży, dziwnym trafem jej stanowisko uległo "likwidacji" (ale zaraz utworzono je ponownie, pod inną nazwą, dla faceta. On w ciążę nie zajdzie).
              Powiesz, że jestem nieudacznikiem, niedouczonym leniem. Może. Ale przez 10 lat, mieszkając w Irlandii i pracując tutaj oraz dla firm w UK dorobiłem się własnego domu, trzykrotnie zmieniałem samochód (i nie były to rozbitki z Niemiec). Żona nie pracuje, bo zdecydowaliśmy się na kolejne dzieci i ona się obecnie nimi zajmuje. Moje dochody, nawet teraz, w kryzysie, starczają na godne życie, na rozrywkę, na hobby. O płaceniu rachunków nie wspomnę, nie trzeba decydować, czy rachunek, czy obiad.
              Niedawno zmieniłem pracę na bardziej kreatywną, ale przedtem byłem menadżerem w małej firmie przez kilka lat. Miałem pod sobą 30 osób, z tego 20 rodaków. Pracowali po 10 godzin dziennie, zarabiali po 100 - 120 euro dziennie PO PODATKU, zależnie od funkcji. Kilku z nich, gdy już odłożyli pieniądze (na auto, na remont mieszkania, na spłatę długów) wróciło do Polski z tęsknoty za bliskimi. Niemal wszyscy znowu są w Irlandii, bo w polskim raju żyć się nie da - wzięli więc żony i dzieci ze sobą i przyjechali.
              Myślisz, że Irlandia jest na innej planecie? Razem z UK, z Niemcami, z Norwegią? Uważasz, że te kraje - owszem, czasem doświadczane kryzysem - tkwią w ZŁYM socjaliźmie, prześladują uczciwych ludzi widmem godnej pracy za ciężką pracę? Czy zakładasz, że właściciel firmy, ktorą zarządzałem dokładał do interesu, płacił ludziom 120 euro dziennie z własnych oszczędności?!
              Przestań więc pip.rzyć o socjaliźmie i zacznij myśleć o godności ludzi. Zacznij mysleć o tym, jak jesteście tam w Polsce (no, nie wszyscy) wykorzystywani i okradani, upodlani. Dla mnie wzrost cen paliwa oznacza, że by zalać auto do pełna muszę pracować 5 zamiast 4 godzin w tygodniu, jeśli będzie to 6 godzin to się wkurzę, ale nadal będzie mnie na to stać bez wyrzeczeń. A w Polsce?
          • sammler Re: Rząd proponuje: mundurowi zostaną 25 lat w pr 25.05.11, 10:38
            Panie ekonomisto z bożej łaski! Mylisz przyczynę ze skutkami, więc wyciągasz błędne wnioski! To nie jest tak, że Carrefoury i Auchany nie chcą płacić więcej, bo chęci nie mają tu nic do rzeczy. Praca kasjerów po prostu nie jest więcej warta! Zbyt wielu jest chętnych do tej pracy, przy ograniczonej podaży takich stanowisk (co zresztą już samo w sobie przeczy twoim słowom - gdyby na kasie pracowało się tak źle, nikt by tam nie pracował). A dlaczego popyt na tę pracę jest tak duży? To już odpowiedz sobie sam, co robiłeś za czasów młodości zamiast się uczyć...

S.
            • Gość: gość Re: Rząd proponuje: mundurowi zostaną 25 lat w pr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.11, 11:04
              Zabłysnąłeś teraz na maska, superekonomisto. Ludzie po studiach, czasami z dwoma fakultetami i znajomością języków obcych tyrają na kasach i w butikach, bo to jedyna praca, jaką uda im się w tym chorym kraju znaleźć, bo mają rachunki do opłacenia i rodziny na utrzumaniu. Mogliby pracować w wyuczonych zawodach, ale te stanowiska często sa obsadzone "po koleżensku" ludźmi bez kompetencji i odpwiedniego przygotowania. Nie szufladkuj, że trzeba było się uczyć, bo to, czy ktoś skończył studia dzisiaj akurat jest niewiele warte.
              • sammler Re: Rząd proponuje: mundurowi zostaną 25 lat w pr 25.05.11, 11:17
                Bo chcą. Bo du*y nie chce im się ruszyć. Bo prezentują postawę roszczeniową, jak za PRL-u: praca ma być tu i teraz. W najmniejszej wiosze PGR, w każdym miasteczku fabryka (w wersji nowoczesnej: biurowiec), w którym będzie pracowało 3/4 miasteczka. Wiedza czy jakikolwiek fach w ręku (nawet nie zdobyty w czasie formalnej nauki), daje ci coś, czego nie mają inni: możliwości. Reszta to już tylko kwestia chęci z nich skorzystania.

Wiesz, czym się różnimy? Tym, że ja pisząc o nauce mam na myśli rzeczywistą chęć zdobycia wiedzy lub praktycznych umiejętności z zamiarem jej wykorzystania w przyszłości. Ty zaś uważasz, że sam fakt ukończenia studiów ma cię predestynować co najmniej do pracy na kierowniczym stanowisku. Tak nie było i nigdy nie będzie! Sam fakt zdobycia wiedzy, której się później nie potrafi wykorzystać nie czyni żadnej różnicy. Szkoda, że wielu tego nie rozumie do dziś, choć od kilkudziesięciu już lat mamy wolny rynek pracy...

S.
                • Gość: gość Re: Rząd proponuje: mundurowi zostaną 25 lat w pr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.11, 11:32
                  Nie jestem jasnowidzem żeby domyślać się co masz na myśli, pisząc tak a nie inaczej. Trzeba było rozszerzyć tok myślenia i wypowiedzieć się w pełni, skomplikowane? W dalszym ciagu generalizujesz i szufladkujesz, no i oczywiście - przeciwnie do mnie - jesteś jasnowidzem i czytasz w myślach, bo ja o roszczeniowej postawie osób kończących studia i pracy tu i teraz nigdzie ani słówka:) Takie to proste wg Ciebie? Założyć swój biznes w kraju, gdzie nawet truskawki z Chin sprowadzamy (świetny biznes w zagłębiach truskawkowych przy PGR-ach, gdzie kilkunastohektarowe uprawy zaorane leżą odłogie, bo najzwyczajnie w świecie nie było to opłacalen? Gdzie urzędasy i ich nadinterpretacja prawa niejeden biznes obrócili w ruinę? Gdzie uzyskanie kredytu na rozpoczęcie własnego biznesu (dot. uzdolnionych osób po studiach, ale z biednych rodzin) graniczy z cudem? Nie każdy jest urodzonym biznesmenem, są też tacy, którzy kończą studia i chcą pracować w zawodzie, wykorzystywać swoją wiedzę dla dobra firmy, w której pracują i otrzymywać za to godziwe wynagrodzenie - nazywasz ich nieudacznikami? Jakim prawem? Piszesz o możliwościach??? To chyba żyjemy jednak w dwóch różnych krajach...
                • mapokl Re: Rząd proponuje: mundurowi zostaną 25 lat w pr 25.05.11, 13:48
                  sammler napisał:

> Bo chcą. Bo du*y nie chce im się ruszyć.

Tak. Za to chce im się zapier*alać po 60h tygodniowo w supermarkecie bez zachowania jakichkolwiek praw pracowniczych. Masz rację to ich wina.... Tylko gdzie logika?

> Bo prezentują postawę roszczeniową, ja
                  > k za PRL-u: praca ma być tu i teraz.

Chamy jedne. Niewolnik ma pracować i gęby nie otwierać. Godna praca? Możliwość utrzymania rodziny? Rozwój osobisty? Prawa pracownicze? Mamy powrócić do systemów XIX kapitalizmu? Wiesz czym to się skończyło?

>W najmniejszej wiosze PGR, w każdym miaste
                  > czku fabryka (w wersji nowoczesnej: biurowiec), w którym będzie pracowało 3/4 m
                  > iasteczka.

Masz rację cały przemysł przenieść do wielkich miast, a najlepiej do Warszawy? Po co polityka zrównoważonego rozwoju? To ich wina, że mieszkają na zadupiu.

>Wiedza czy jakikolwiek fach w ręku (nawet nie zdobyty w czasie forma
                  > lnej nauki), daje ci coś, czego nie mają inni: możliwości. Reszta to już tylko
                  > kwestia chęci z nich skorzystania.

Możliwości? Masz dwie dostać się po znajomości lub wyjechać za granicę. Kobiety mają trzecią - dawać d*py szefowi. Albo tyrasz w supermarkecie lub Mcdonaldzie. Tam 90% pracowników to studenci lub po studiach... Ci bez studiów lub matury to mogą liczyć co najwyżej na sprzątanie lub wykładanie towaru za 400-500 zł miesięcznie(oficjalnie przecież pracują tylko 10h w tygodniu). A wiedza i fach mają znaczenie drugo- czy nawet trzeciorzędne

> Wiesz, czym się różnimy? Tym, że ja pisząc o nauce mam na myśli rzeczywistą chę
                  > ć zdobycia wiedzy lub praktycznych umiejętności z zamiarem jej wykorzystania w
                  > przyszłości. Ty zaś uważasz, że sam fakt ukończenia studiów ma cię predestynowa
                  > ć co najmniej do pracy na kierowniczym stanowisku.

Czytając ten fragment zaczynam odnosić wrażenie, że pisze to ktoś kto studiów czy nauki jeszcze nie skończył a pracę, o ile ją ma ,załatwił mu tatuś. Mam nadzieje, że to mylne wrażenie. A może pracujesz jako akwizytor, ci to zawsze mają mniemanie o sobie... Może bym w to uwierzył gdybym sam nie widział i nie słyszał. W każdej firmie zawsze dało się wyśledzić kto jest czyim wujkiem/ciotką czy innym pociotkiem. W większych firmach warto również porównać listę kierowników i dyrektorów z listą posłów. Zachodzą dziwnie silne korelacje na tle rodzinnym.

> Sam fakt zdobycia wiedzy, której się później nie potrafi wykorzystać nie c
                  > zyni żadnej różnicy.

Powiedz to tym wszystkim dyrektorom, kierownikom, specjalistom od rekrutacji(którzy nie mają zielonego pojęcia o stanowisku na jakie przyjmują) z którymi miałem szanse się spotkać. O urzędnikach nie wspominając.
        • Gość: kot19991 Re: Rząd proponuje: mundurowi zostaną 25 lat w pr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.11, 10:28
          Udzielam odpowiedzi na pytanie o pracujących długo i wydajnie między innymi:
          - dziennikarze (byłem 20 lat)
          - właściciele sklepików (robi to siostra)
          - wielu informatyków
          - chirurdzy .....

itd.
          Mundurowi - przestańcie w końcu pieprzyć androny. Błagam !!!!!
      • Gość: kasia Re: Rząd proponuje: mundurowi zostaną 25 lat w pr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.11, 09:12
        ty chyba facet nie kumasz prawidłowo - rozsądkiem wypowiedzi Ewa położyła cię na łopatki - nie wiem gdzie ty tu widzisz zawiść - mógł byś o niej mówić gdyby ktoś gdzieś sobie coś wypracował a ja nie i czułabym sie pokrzywdzona że on ma więcej a powinno być "po tyle samo bo to jest sprawiedliwe ". Tu chodzi o rzecz b. krzywdzącą dla innych - to ci inni właśnie - kasjerki w marketach ludzie zaiwaniający na 3 zmiany budowlańcy - dorzucają się do mundurowych ze swoich wypracowaych pensji (bo jak słusznie zauważyła Ewa po 15 latach pracy nie jest się w stanie zarobić na emeryturę szczególnie taką jak dostają."Najpierw zapewnić trzeba takie same w
        > arunki pracy i płacy i poziom opieki zdrowotnej" nie rozumiem o czym ty gadasz - jak chcesz to zrobić ?Czy mundurowy ma złą opieke zdrowotną ?gorszą od fryzjera? Z twojej wypowiedzi tchnie socjalizm - ja bym cie skoro masz takie sentymenty wysłała na Kubę - tam było by ci dobrze
        • Gość: lesio Re: Rząd proponuje: mundurowi zostaną 25 lat w pr IP: *.elk.mm.pl 25.05.11, 13:12
          Skąd w naszym narodzie tyle nienawiści i głupoty. Tak, głupoty !. Mundurowi walczą o swoje, bo mają do tego prawo, bo tak wyceniają swoją pracę, że właśnie tyle i nic mniej nie jest warta. I uszanujcie to. Weście przykład z nich i też zacznijcie walczyć o swoje. Nikt z mundurowych nie twierdzi, że kasjerka ma za dużo albo, ze za lekko lub za krótko pracuje. Ludzie przestańcie być zawistni. Czemu większość polaków mówi "tamtemu jest za dobrze, trzeba mu zabrać aby miał tyle co ja" zamiast mówić "za moją ciężką pracę żądam więcej". Szanujcie mądrych i bierzcie z nich przykład. Mało tego - popierajcie ich, bo Oni walczą dzisiaj o swoją godność, a jutro nie będą przeciwdziałać gdy Wy będziecie walczyć o swoją. Uwierzcie, że żądzą nami głupcy, którzy zamiast tworzyć warunki do rozwoju gospodarki, skupili się jedynie na odbieraniu wszystkiego, wszystkim !. Naprawdę głupi to rządzący którzy napuszczają przy pomocy spolegliwych mediów, własne społeczeństwo na własne służby mundurowe !. Na koniec zadam Państwu pytanie. Dlaczego z taką mocą nie protestujecie przeciwko wydawaniu ogromnych pieniędzy z budżetu na prowadzenie już drugiej brudnej wojny. Dlaczego nie krzyczycie, że należy polityków winnych wysłania i utrzymywania naszych wojsk np. w Iraku postawić przed sądem za ludobójstwo. Za działanie na szkodę państwa. Tak, utopiono tam tyle kasy, że starczyłoby na systemy emerytalne nie tylko mundurowe, na płacenie pensji młodym matkom które wychowują dzieci i na wiele innych. Apeluję o jedno. Nie dajcie się poróżnić rządzącym. Oni tym chcą przykryć swoją nieudolność !.
          • Gość: jo Re: Rząd proponuje: mundurowi zostaną 25 lat w pr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.11, 13:28
            Lesio ty chyba myslisz że ktoś gdzieś trzyma kupę kasy z której wydziela po trochę tym i tamtym - i wystarczy zakrzyczeć i powalczyc i wtedy wszyscy będą mieć tyle ile chcą czyli wg potrzeb - Lesio twoje myślenie jest na poziomie twojego podpisu
            • Gość: lesio Re: Rząd proponuje: mundurowi zostaną 25 lat w pr IP: *.elk.mm.pl 30.05.11, 14:20
              Nie nie myślę w sposób jaki to przedstawiasz. Tym wpisem nie jesteś zdolny mnie poniżyć. Myślę natomiast, że zamiast na krwawe i brudne wojenki wydawać miliardy złotówek, lepiej jest je wydać na młodych i sprawnych policjantów, strażaków czy żołnierzy. Zamiast napuszczać na służby mundurowe społeczeństwo dla jakichś doraźnych korzyści politycznych, lepiej by było aby rząd zabrał się do prawdziwej roboty. Aby wytarł z siebie "wazelinę" i upomniał się o należny ofset, a nie o jakieś bzdurne wizy do USA. Wystarczyłoby aby nie kraść pieniędzy przyszłym emerytom z drugiego filara. Ale upomnieć się o swoje u wielkiego "brata" jest znacznie trudniej niż ograbić swojego obywatela !. Do tego trzeba być patriotą i kochać swój kraj i jego obywateli. Rządzenie nie polega jedynie na zabieraniu "przywilejów", podnoszeniu podatków i wprowadzeniu codziennie nowych opłat czy danin !. A jak się nie umie rządzić to trzeba mieć odwagę aby powiedzieć "pas" i rozpisać nowe wybory, dotrzymując najpierw przynajmniej jednej obietnicy wyborczej, czyli "obwodów jednomandatowych" Tak myśli lesio. Mimo wszystko pozdrawiam.
      • Gość: aaaa Re: Rząd proponuje: mundurowi zostaną 25 lat w pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.11, 10:11
        Z pustego sie nie nalej ktos musi zarobic na nie pracujacych. Jest to raczej logiczne dla wiekszosci osób
      • Gość: @jk Re: Rząd proponuje: mundurowi zostaną 25 lat w pr IP: 193.36.183.* 25.05.11, 10:50
        A co takiego robisz??? Człowieku też jestem byłym mundurowym i coś wiem o tym jak się tam pracuje. 80% mundurowych wykonuje dużo prostszą pracę i dostaje dużo większe pieniądze niż niejeden objęty normalnym systemem emerytalnym.
        Jak można domagać się przechodzenia na emeryturę w wieku 50 lat lub nawet 55. Kto na was będzie robił?????????????????????? Rozumiem gdyby było tak że można odejść ze służby w wieku 50 lat i ta służba liczy się powiedzmy 1,5 raza do emerytury. Ale potem normalnie do 65 roku życia zakasujemy rękawy i heja do roboty.

P.S. To że jestem byłym mundurowym nie oznacza że biorę teraz emeryturkę. Miałem dość tego ospałego środowiska i odszedłem na własne życzenie (spłacając przy okazji ponad 50 tys. za naukę). Nawet jak byłem w mundurówce to zdawałem sobie sprawę z tego że coś jest w tym nie tak że po 15 latach miałbym dostać emeryturę. W główkach się po....bało.
        • Gość: gość Re: Rząd proponuje: mundurowi zostaną 25 lat w pr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.11, 11:13
          Zapomniał Pan dodać, Panie Mundurowy, że po 15 latach, jeśli żołnierz odchodzi na emeryturę, to należy mu się 40%, to po pierwsze, a po drugie, nie jest tak, że 100% piętnastolatków stadnie co roku odchodzi na emeryturę, tylko jakiś niewielki procent. Tylko to najpierw trzeba zrozumieć, a nie ujadać na te rozbuchane przez waszą zazdrość mega majątki żołnierskich rodzin.
    • Gość: Antek "Żołnierze administracj" nowa, stara formacja IP: *.globalconnect.pl 25.05.11, 07:13
      Czyli tabuny sekretarek, gaciowych, księgowych, kadrowych itp. mają pobierać emeryturę po 20 latach pracy ( bo to nie jest służba), gdy osoby cywilne wykonując taką samą pracę przechodzą na emeryturę po 30 latach pracy i po 65 latach życia. No ale te etaty w służbach są dla znajomych królika więc full wypas. To nie reformy to zwykłe żołnierskie gacie.
    • mapokl Profesjonalna prostytucja. 25.05.11, 08:05
      Nasz rząd z Tuskiem na czele widoczne chce dać D*py wszystkim i po trochu wszystkich zadowolić, a w efekcie uzyska coś co nie zadowala oni jednych ani drugich...

"Zgadzają się - jak chce rząd - aby 25 lat do emerytury pracowali np. żołnierze z administracji itp. Jednak osoby na tzw. stanowiskach liniowych mieliby dostawać emeryturę już po 20 latach służby."

Ale ja się nie zgadzam. Z jakiego powodu żołnierze/policjanci pracujący w administracji mają mieć jakąkolwiek wcześniejszą emeryturę? Ich warunki pracy/stress czy straty zdrowotne są niższe niż połowy społeczeństwa tyrających po 1000zł miesięcznie bez urlopów w Carrefourze czy Tesco. JEDYNIE osoby pracujące na stanowiskach "na froncie" powinny móc się ubiegać o wcześniejszą emeryturę po tych 25 latach. Dlaczego? Bo większość tych "emerytowanych" policjantów po 15 latach z łatwością zapier*dziela jako ochroniarze czy dorabia do emerytury. Lepiej podważyć pensje tym co pracują niż dawać nieuzasadnione przywileje emerytalne.

"Liczymy, że prezydent zainteresuje się naszym losem, zrozumie, jak ciężką służbę wykonujemy. Jesteśmy gotowi na debatę w Pałacu Prezydenckim - wyjaśnia powody wysłania listu Antoni Duda."
      Pozostałe 95% społeczeństwa to się tylko opie.... Oh, jaką ciężka służbę wykonują, a większość to w pracy ma milionowe pensje, 5-6h pracy w tygodniu i tylko piją i palą...
      • Gość: mondo cane Re: Profesjonalna prostytucja. IP: *.elomza.pl 25.05.11, 09:52
        Nie powinno się podejmować dyskusji z wszystkimi tymi, którzy nie rozumieją różnicy między SŁUŻBĄ (!) a pracą, między rygorem wymuszonym rozkazem a dyscypliną pracowniczą, między nienormowanym czasem służby a czasem pracy wynikajacym z przepisów Prawa Pracy,między rotą przysiegi czy ślubowania a umową o pracę, dzieło ..., między koniecznością akceptacji ograniczenia praw obywatelskich w słuzbie, a pełną ich swobodą w pracy, między ...
        Te różnice zrozumieć można tylko wtedy, kiedy chociaż "przez chwilę" pełnić się będzie służbę żołnierza, policjanta czy strażaka. Pozdrawiam wszystkich nie rozumiejacych tych fundamentalnych różnic!
        • bachczysaraj Łatwo wycierać sobie mordę górnolotnymi bzdetami. 25.05.11, 10:15
          Powiedz to sprzątaczce albo kasjerce w supermarkecie zapierdzielającej na wasze przywileje, hipokryto.

Jakiegos tajemniczego powodu takie przywileje dotyczą głównie krajów zamordystycznych lub ex-zamordystycznych, gdzie władza kupowała sobie lojalnosc sił mundurowych płacąc przywilejami. Z kolejnego tajemniczego powodu np. w Szwecji policjanci i strażacy pełnią swoją "służbę" do 61 roku życia.

Każdy zawód niesie ze sobą jakies ograniczenia, np. koniecznosc stawiania się w okreslonych godzinach, tajemnicę służbową itp. Mundurowi nie stanowią tu żadnego wyjątku. Nie ma żadnego uzasadnienia przywilejów mundurowych poza tchórzostwem władz oraz waszym brakiem lojalnosci wobec współobywateli.
        • klaun.szyderca Re: Profesjonalna prostytucja. 25.05.11, 10:16
          To spróbuj popracować w normalnej, prywatnej firmie, potraktuj dyscyplinę pracy lżej niż rygor z rozkazu, skorzystaj z pełni swoich swobód obywatelskich w pracy i egzekwuj czas pracy wynikający z Kodeksu. Polecisz szybko z hukiem i będziesz się zastanawiał za co rodzinę wyżywić.
          • Gość: lesio Re: Profesjonalna prostytucja. IP: *.elk.mm.pl 25.05.11, 13:32
            Typowa wypowiedź typowego polaka. Ja się boję upomnieć o swoje prawa, bo przecież mnie mogą "szybko z hukiem i będziesz się zastanawiał za co rodzinę wyżywić". Dlatego musi dokopać tym którzy chcą walczyć o swoje prawa i godną zapłatę. Człowieku, przecież nasz kraj podobno jest demokratyczny, rządzą nim ludzie wybrani przez Ciebie w demokratycznych wyborach !. Podobno prawo, rząd, partie, solidarność, kościół dbają o Ciebie. Więc jak to możliwe, że szybko i z hukiem....?. I gdybyś choć chwilę pomyślał !. Służby mundurowe przy obecnych płacach i po odebraniu im "przywilejów" będą zasilali wyłącznie ludzie głęboko zdesperowani i raczej bezwartościowi. Bo kto mądry i zaradny się na to skusi ?. A tacy to już na pewno Cię obronią. Życzę powodzenia w nowej rzeczywistości.
            • Gość: zuza Re: Profesjonalna prostytucja. IP: 78.150.172.* 25.05.11, 14:01
              więc walcz o podwyżki dla mundurówki i zniesienie w zamian za to przywilejów - coś za coś
            • mapokl Re: Profesjonalna prostytucja. 25.05.11, 14:14
              Gość portalu: lesio napisał(a):
              > Typowa wypowiedź typowego polaka. Ja się boję upomnieć o swoje prawa, bo przeci
              > eż mnie mogą "szybko z hukiem i będziesz się zastanawiał za co rodzinę wyżywić"
              > . Dlatego musi dokopać tym którzy chcą walczyć o swoje prawa i godną zapłatę.

Byłeś w Inspektoracie Pracy? Możesz się ubiegać o swoje. To jakieś 2-3 lata chodzenia po sądach, utrata pracy(sam odejdziesz bo pracodawca to wymusi) a ty, o ile dostaniesz odszkodowanie to w kwocie co najwyżej 500 - 1500 zł.No i pracodawca zapłaci kare za łamanie przepisów Kodeksu Pracy w wysokości 1000 zł(co np. dla dużej firmy jest sprawą groszową i drożej ją kosztuje przestrzeganie przepisów). Trzeba walczyć dla idei i mieć do tego jakieś inne źródło dochodów.

> I gdybyś choć chwilę pomyślał !. Służby mundurowe przy obecnych płacach i po
              > odebraniu im "przywilejów" będą zasilali wyłącznie ludzie głęboko zdesperowani
              > i raczej bezwartościowi. Bo kto mądry i zaradny się na to skusi ?.

Chętni się znajdą. A nie ma powodu by część zaoszczędzonych pieniędzy nie przeznaczyć na podwyżki dla służb. Ja i sądzę, że wielu innych podatników woli płacić więcej obecnie pracującym policjantom niż płacić za nic 40-letnim emerytom.

> A tacy to już na pewno Cię obronią. Życzę powodzenia w nowej rzeczywistości.

Już dawno przekonałem się ,że policja mnie obroni. Nawet w razie wypadku do nich dodzwonić się nie można, a jak ktoś chce cię pobić czy zabić to 20 razy zdąży to zrobić i uciec zanim oni dojadą o ile w ogóle ktoś odbierze telefon.
              • Gość: lesio Re: Profesjonalna prostytucja. IP: *.elk.mm.pl 25.05.11, 14:47
                To o czym Pan pisze nie jest raczej winą mundurowych, ale rządzących. Jak już pisałem ta cała nagonka jest tylko przykrywką ich nieudolności. Jeszcze raz podkreślę, dobrobytu nie przybywa od odbierania komukolwiek, czegokolwiek lecz od tworzenia warunków do bogacenia się przez obywateli, oraz stanowienia dobrego prawa i jego konsekwentnego przestrzegania. Całemu złu jakie dzieje się w naszym kraju są winni politycy. To od nich musimy wymagać aby wzięli się do prawdziwej pracy !. Aby stanowili mądre i dobre prawo, prawo służące rozwojowi kraju i bogaceniu się jego obywateli.
                • mapokl Re: Profesjonalna prostytucja. 25.05.11, 15:28
                  Nie może być dobrobytu w państwie, w którym pewna grupa ludzi otrzymuje nie uzasadnione przywileje które obciążają pozostałych obywateli jednocześnie nie dając nic w zamian. Przywileje szlacheckie zniszczyły I RP. Przywileje służb mundurowych trudno uzasadnić o wiele większym wysiłkiem czy stratami na zdrowiu. Czy 15 lat pracy policjanta jest rzeczywiście warte tyle samo i jest tak samo męczące i wyniszczające zdrowie co 40 lat pracy robotnika na budowie? Czy 35-letni policjant, rzeczywiście stan zdrowia i wypalenie zawodowe ma takie samo jak 65-letni kierowca? Policja, Wojsko, Górnicy (i do niedawna Stoczniowcy) to od wielu lat grupy bezzasadnie uprzywilejowane którym ze względów politycznych przywileje nadano, a raz nadane trudno odebrać. Grupy te zawsze będą walczyć w obronie własnych interesów, często zapominając, że koszt ich przywilejów obciąża innych.

W demokratycznym państwie , gdzie zachowana jest równość wszystkich obywateli trudno zaakceptować sytuacje, że pewna grupa otrzymuje więcej ze strony państwa, dodatkowo kosztem pozostałej części społeczeństwa. W całej dyskusji wymień choć jeden powód dlaczego według ciebie sprzątaczka, sprzedawca, właściciel sklepu, pracownik fabryczny, agent ubezpieczeniowy, piekarz, dyrektor hotelu zasługują jedynie na emeryturę po 65 roku życia i w wysokości takiej jaką udało im się uzbierać(i nie jest to 60% ich ostatniej pensji) a policjant czy żołnierz otrzymują ten przywilej po 15 latach służby w wieku 35-40 lat, mimo, że nic nie uzbierali na emerytury bo nawet składek nie płacą do ZUS czy OFE....

W przypadku emerytur dla pozostałych grup emerytura nie jest przywilejem bo państwo zwraca im po prostu to co zgromadzili sami wpłacając składki a suma wypłaconej emerytury bardzo rzadko przekroczy sumę wpłaconych składek. Służby mundurowe nie płacą nic, więc przeciętny obywatel zbiera emeryturę dla siebie i dla policji i wojska.
                  • Gość: lesio Re: Profesjonalna prostytucja. IP: *.elk.mm.pl 25.05.11, 19:13
                    To do kogo masz pretensje, że Państwo twojego Kaczyńskiego czy Tuska nie wpłaca składek do ZUS za swoich pracowników ?. Do pracowników ?. Dziwak z Ciebie. Jaka równość i w jakim państwie ona istnieje ?. Wymień choć jedno z tych niby demokratycznych !. Równości nie ma, nie było i nie będzie !. Jak jesteś "robolem" (przepraszam za określenie) i zrobisz coś ze szkodą finansowa dla pracodawcy to zapłacisz co do "grosza". Jak jesteś Premierem i zrobisz coś na szkodę milinów polaków to "mogą cię w dupę pocałować !" To ma być ta równość ?. Nie wiem ile masz lat, ale jeżeli tylko kumasz o co chodzi w grach komputerowych to zacznij w nie grać!. Zobaczysz jak daleko rozbudujesz swoje państwo bez "zbrojnych" i policji ?. A może uda ci się bez straży granicznej, celników, i innych "cichociemnych". Ten świat jest popie...ny, ale kto ma siłę może spać spokojnie !. A siłą są właśnie nasi mundurowi. Silni fizycznie, średnio rozgarnięci, i gotowi nadstawić "dupy" za Ciebie ! Jeśli tego nie widzisz to jesteś zwykłym debilem, i nie mamy o czym rozmawiać. A co do dobrobytu !. Nie jest on uzależniony od tego co państwo wydaje na emerytury mundurowe lub ile wydaje na emerytury w ogóle !. To są zobowiązanie wszystkich obywateli czy się komuś podoba czy nie. Proble3mem jest to, że PAŃSTWO nie dba o rozwój swego społeczeństwa !. Czyli o co ?. Ano o przyrost naturalny, o wychowanie i wykształcenie pokoleń w ilości większej niż ubywa z wieku produkcyjnego. Ale o tym Tuski, Schetyny i inni bezimienni trzęsący RP nie mówią nic. Bo oni nie mają pojęcia o rządzeniu krajem !.
                    Nie wiem też dla czego nic nie mówisz o przywilejach sędziów i prokuratorów którzy także mają przywileje i w dodatku jeszcze większe od służb mundurowych ? Ich rewaloryzacja jest płacowa czyli ile dzisiaj zarabia sędzia lub prokurator to tyle emerytury otrzymuje emeryt !. I to w 100% a nie 75 jak "mundurowy". I dziwię się także dla czego nie krzyczysz - nie zgadzam się aby Prezydent otrzymywał emeryturę po 5 latach pracy !. Dziwak z Ciebie !. Ale ja wiem jaki jest Polaczek. O tym w wielu narodach europy krążą dowcipy. Opowiem jeden z nich. "Modli się NIEMIEC" Panie mój sąsiad ma 21 krów a ja tylko 2. Boże spraw aby moja krasula w tym roku dała 20 !. A jak modli się "polaczek" Boże mój sąsiad ma 21 krów a ja tylko 2. Boże spraw aby mojemu sąsiadowi zdechło 19 !. Życzę przyjemnej modlitwy w mojej intencji !. Może wreszcie zaczniesz drogi obywatelu RP domagać się co tobie należne, a nie ganić innych, że mają za dużo !. Może wreszcie zaczniemy na rozmowach o pracy mówić otwarcie, moja praca jest warta 2500 euro !. I poniżej tej płacy wypniemy się na nieuczciwych pracodawców !. Ale do tego trzeba mieć honor i poczucie własnej wartości a nie tylko strach i skomlenie, że inni mają !.
                    • mapokl Re: Profesjonalna prostytucja. 25.05.11, 21:14
                      Gość portalu: lesio napisał(a):
                      > Nie wiem ile
                      > masz lat, ale jeżeli tylko kumasz o co chodzi w grach komputerowych to zacznij
                      > w nie grać!. Zobaczysz jak daleko rozbudujesz swoje państwo bez "zbrojnych" i p
                      > olicji ?. A może uda ci się bez straży granicznej, celników, i innych "cichocie
                      > mnych".

Na pewno się nie da bez roboli i pracowników. RTS to nie są gry na których opierać możesz swoje doktryny polityczne. W żadnym kraju europejskim poza białorusią i ukrainą przywileje mundurowych nie są tak rozwinięte skoro niemiecki żołnierz czy policjant może pracować do 55 lat, a francuski do 60 paru, to tym bardziej może to robić polski żołnierz czy policjant. A pretensje ja i inni mają właśnie do premiera, który daje się szantażować. Przeczytaj komentarze na które odpowiadasz.

> Ten świat jest popie...ny, ale kto ma siłę może spać spokojnie !. A sił
                      > ą są właśnie nasi mundurowi. Silni fizycznie, średnio rozgarnięci, i gotowi nad
                      > stawić "dupy" za Ciebie !

Niech ci będzie ale jak już to potrzebujemy silnych fizycznie i gotowych nastawiać "dupy" policjantów i żołnierzy. Nikt nie potrzebuje silnych fizycznie emerytów...
                      > A co do dobrobytu !
                      > Nie jest on uzależniony od tego
                      > co państwo wydaje na emerytury mundurowe lub ile wydaje na emerytury w ogóle !.

Eeee, tym zdaniem właśnie dałeś podwaliny nowej nauce ekonomii... Skoro wydatki i straty państwa które zarządza 40%-60% PKB nie mają znaczenia to co ma?

> To są zobowiązanie wszystkich obywateli czy się komuś podoba czy nie. Proble3m
                      > em jest to, że PAŃSTWO nie dba o rozwój swego społeczeństwa !.

Dlatego części tych obywateli nie podoba się, że te zobowiązania rosną, a państwo nie robi nic by je ograniczyć. Skoro ja mam zaciskać pasa niech robi to też policjant...

> Czyli o co ?. An
                      > o o przyrost naturalny, o wychowanie i wykształcenie pokoleń w ilości większej
                      > niż ubywa z wieku produkcyjnego.

I jak zamierzać to zrobić? Jakieś konkrety? Może nakażesz każdemu po 40 spłodzić co najmiej 3 dzieci inaczej do więzienia?

>Bo oni nie mają pojęcia o rządzeniu krajem !.

Za to ty z wiedzą z RTS takich jak Starcraft czy AoE zdobyłeś największą wiedzę o rządzeniu państwem. Pogratulować...

> Nie wiem też dla czego nic nie mówisz o przywilejach sędziów i prokuratorów któ
                      > rzy także mają przywileje i w dodatku jeszcze większe od służb mundurowych ?

Ponieważ artykuł i komentarze dotyczą służb mundurowych. Sprawa sędziów i prokuratorów w następnym tygodniu. Choć tu sprawa głębsza bo burdel taki, że sama likwidacja przywilejów emerytalnych nie pomoże

> I dziwię się także dla czego nie krzyczysz - nie zgadzam się aby Prezydent otrzymywa
                      > ł emeryturę po 5 latach pracy !.

Emerytura byłych prezydentów to nie taka ważna sprawa. Nie podoba mi się ten system, choć są dość ważne argumenty za, ale prezydentów jest niewielu, a w budżecie są ważniejsze problemy.

> Może wreszcie zaczniesz drogi obywatelu RP domagać
                      > się co tobie należne, a nie ganić innych, że mają za dużo !.

Właśnie to robię tak jak i cała reszta. Chcę dbać o kraj i wiem, że niemożliwe jest by wszyscy Polacy przechodzili na emeryturę po 15 latach pracy, więc chcę by zmniejszono obciążenie finansowe biedniejszej części społeczeństwa.

Społeczeństwo to nie chłopi pańszczyźniani, a mundurowi to nie szlachta więc dlaczego osoba która pracuje po 50h tygodniowo i ledwo starcza jej dla jedzenie musi jeszcze utrzymywać zdrowych i silnych emerytowanych mundurowych? To nie jest jak w twoim dowcipie gdzie ktoś ma 20 krów a drugi ma 2 krowy. To jest tak, że jest chłop który ma 2 krowy i z nich musi się, rodzinę i dodatkowo mundurowego wyżywić a jak mu coś jeszcze zostanie to sprzeda i starczy mu na spodnie i jest mundurowy-szlachcic który ma krów 10 całość sprzedaje, bo wyżywienie dostaje od chłopa

> Może wreszcie zac
                      > zniemy na rozmowach o pracy mówić otwarcie, moja praca jest warta 2500 euro !.
                      > I poniżej tej płacy wypniemy się na nieuczciwych pracodawców !. Ale do tego trz
                      > eba mieć honor i poczucie własnej wartości a nie tylko strach i skomlenie, że i
                      > nni mają !.

Honor i poczucie własnej wartości jest wiele warte gdy nie masz za co kupić jedzenia swoim dzieciom, a jak nie zapłacisz raty to bank zabierze ci mieszkanie. To, że twoi rodzice mogą cię utrzymywać i załatwić ci lukratywną pasadkę w przyszłości, nie znaczy, że wszyscy tak mają.
        • sammler Re: Profesjonalna prostytucja. 25.05.11, 10:23
          Czy policjant w Europie Zachodniej lub w Stanach odchodzi z pracy po 15 latach służby? Ich praca jest mniej wymagająca od twojej? Czy wreszcie praca każdego przeciętnego człowieka (poza urzędnikami) jest w ogóle mniej wymagająca i wyczerpująca od twojej? Wyobraź sobie, że ja czasem po 8 godzinach pracy umysłowej (nie mówiąc o dniach, gdy pracuję po 13 godzin - i tak dzień w dzień, jak trzeba) jestem tak wyczerpany, że ty w podobnym stanie nie znalazłbyś się i po tygodniu pierdzenia w fotel radiowozu lub krzesło przy biurku (nie mówiąc już o tym, że nie pracujesz codziennie i za każdy dzień "służby" dłuższy niż 8 godzin masz wolne!)...

S.
          • Gość: mondo cane Re: Profesjonalna prostytucja. IP: *.elomza.pl 25.05.11, 11:30
            No więc potwierdzacie moją tezę o niezrozumieniu istoty rzeczy - czyli różnicy między służbą a pracą. Przy takim stopniu niewiedzy i braku dobrej woli dla racjonalnej oceny argumentów ludzi służb mundurowych, jakiekolwiek tłumaczenie czy wyjaśnianie istoty problemu mija się z celem. Pozostaje jedynie życzyć doświadczenia warunków jakiejkolwiek słuzby w mundurze, bo wtedy prawdopodobnie optyka widzenia tych kwestii zmieniłaby sie radykalnie. Ten gwałtowny odzew odczytuję jako reakcję na "prawdę, która w oczy kole", a epitety jako argument siły wobec braku argumentów racjonalnych. Pozdrawiam!
            • Gość: zuza Re: Profesjonalna prostytucja. IP: 78.150.172.* 25.05.11, 14:09
              jesteś dobrym przykładem jak działa pranie mózgu - o taką właśnie postawę chodzi twoim przełożonym, daleko zajdziesz
              • Gość: lesio Re: Profesjonalna prostytucja. IP: *.elk.mm.pl 25.05.11, 14:33
                Niestety nie mam przełożonych !. A zajdę tam gdzie chcę, chyba, że jutro o 6 rano wywalą mi drzwi na rozkaz "demokratów" umiejących jedynie zabierać !.
              • Gość: mondo cane Re: Profesjonalna prostytucja. IP: *.elomza.pl 26.05.11, 19:46
                Nawet na swoją intuicję liczyć nie możesz, więc o innych - wazniejszych przymiotach, trudno chyba mówić. Nie mam przełożonych i jestem juz sam sobie "sterem, żeglarzem, okrętem ...", czyli wolnym człowiekiem. Widocznie kategoria "pranie mózgu" jest ci dobrze znana z autopsji, bo dla mnie jest to termin abstrakcyjny. Oprocz braku intuicji, dostrzegam tez brak logiki w myśleniu. Gdybym miał przełozonych i liczył na ich wspaniałomyslność, to raczej musiałbym "grać" w ich drużynie i wtórować zamysłom rządu w kwestii emerytur mundurowych, a w najlepszym wypadku siedzieć cicho i udawać, że "moja chata z kraja". Jeśli bronię godności, honoru i prawa do szacunku dla munduru żołnierza, policjanta czy strażaka to dlatego, że wiem czym jest SŁUŻBA w tym mundurze. Oddałem tej służbie kawał życia, więc wiem co mówię. W przciwieństwie do tych, co swoją wiedzę o tej służbie czerpią z kolorowych scen telewizyjnych seriali.
        • pavn Re: Profesjonalna prostytucja. 25.05.11, 11:36
          służyć to można do mszy za darmo . Służby mundurowe kosztują nas tak wiele , że o żadnej "służbie" nie może być mowy. To skok na społeczną kasę przez nieudaczników życiowych i tyle. Usługi jakie otrzymujemy od tych służb ; inwigilacja niepoprawnych polityczne , wspieranie koncernów , czajenie się z radarem w krzakach na bezpiecznym odcinku drogi , Mordowanie cywili przez dzielne wojsko , bezużyteczna wojskowa prokuratura , i tak by można godzinami tylko po co . Prawda jest taka , że policja i wojsko są tylko po to aby w razie czego bronić demokratyczne wybranych przed wyborcami .
          • Gość: lesio Re: Profesjonalna prostytucja. IP: *.elk.mm.pl 25.05.11, 13:43
            Trzeba być niespełna rozumu aby oskarżać o to służby mundurowe. Zapomniał Pan kto kieruje tymi służbami i czyje rozkazy wykonują. Przecież żyje Pan w Demokratycznym Państwie Prawa !. Wojsko ma Cywilny nadzór i Ministra Psychiatrę, a Policja wykonuje polecenia Premiera przekazywane przez Ministra MSWiA. Protestowanie przeciwko mordowaniu cywili przez wojsko (czyli wysyłanie żołnierzy na brudne wojny) powinno się jak najbardziej odbywać, ale się Panu adresaci pomylili. Za to odpowiadają Rządy RP i partie zasiadające z łaski narodu w sejmie i senacie.
            • mapokl Re: Profesjonalna prostytucja. 25.05.11, 14:04
              >(...) Protestowanie przeciwko mordowaniu cywili przez wojsko (czyli wysyłanie żołnierzy na >brudne wojny) powinno się jak najbardziej odbywać, ale się Panu adresaci pomylili. Z
              > a to odpowiadają Rządy RP i partie zasiadające z łaski narodu w sejmie i senaci
              > e.

Trochę odbiegam od tematu, ale ślepe wykonywanie rozkazów nie zwalnia z winy. Niezależnie czy zabijesz człowieka z własnej inicjatywy czy z powody rozkazu z góry, nie zmienia to faktu, że on nie żyje a ty go zabiłeś.
        • Gość: zuza Re: Profesjonalna prostytucja. IP: 78.150.172.* 25.05.11, 13:59
          a waści to do tej służby siłą wcielili ? wyrokiem sądu prawa obywatelskie ograniczyli ?
          banialuki chłopie opowiadasz - lubisz się bawić w rozkazy Ok twoja sprawa, ale nie wymagaj by po 15 latach ktoś utrzymywał darmozjada - zarób na swoją emeryturę
        • mapokl Hipokryzja 25.05.11, 14:01
          Gość portalu: mondo cane napisał(a):

> Nie powinno się podejmować dyskusji z wszystkimi tymi, którzy nie rozumieją róż
          > nicy między SŁUŻBĄ (!) a pracą,

Gdyby mundurowi to rozumieli to nie odchodzili by z pracy po 15-20 latach by pracować w firmach ochroniarskich i dorabiać do emerytury. Olewają tą służbę na rzecz pieniędzy. Całego problemu by nie było.

> między nienormowanym czasem służby a czasem pracy wynikajacym z
          > przepisów Prawa Pracy,

Prawo Pracy? To zwykły świstek papieru, nikt go nie przestrzega, więc jak ma śliskie kartki to nawet nie możesz się nim podetrzeć...

>między rotą przysiegi czy ślubowania a umową o pracę, dzieło ...,
          Jakoś to działa w jedną stronę bo ta służba ojczyźnie i przysięgi stają się niczym wobec możliwości bycia 35 letnim emerytem z możliwością dorabiania sobie.

> Te różnice zrozumieć można tylko wtedy, kiedy chociaż "przez chwilę" pełnić się
          > będzie służbę żołnierza, policjanta czy strażaka. Pozdrawiam wszystkich nie ro
          > zumiejacych tych fundamentalnych różnic!

Zrób to w drugą stronę. Zrezygnuj z emerytury, wszystkich przywilejów a pracuj tak jak inni. Wtedy zrozumiesz różnice.
          • Gość: mondo cane Re: Hipokryzja IP: *.elomza.pl 26.05.11, 20:10
            Widzisz ... , różni nas to, że ja znam zarówno "luksusy" SŁUŻBY jak i wynikających z niej niezasłużonych - w/g ciebie, przywilejów. Mam tą przewagę, że potrafię wiedzę zdobytą w tej SŁUŻBIE zestawić i skonfrontować z powszechną wiedzą o warunkach pracy. Warunkach częstokroć tez uciążliwych i trudnych, ale nie wymagających rygorów wojskowych i działania z NARAŻANIEM ŻYCIA I ZDROWIA. Ty natomiast zabierasz głos na temat służb mundurowych z pozycji zupełnego ignoranta - czego dajesz wyraz w swoich opiniach i komentarzach. Dyskusja nasza nie ma więc sensu, ponieważ ja mówię o Drodze Mlecznej, a ty o mlecznym barze.
    • Gość: serwolatka5 Rząd proponuje: mundurowi zostaną 25 lat w pracy IP: *.dsl.opol.bdi.inetia.pl 25.05.11, 08:56
      oj to kto teraz będzie bronił demokracji przed społeczeństwem ?
    • mieszkaniec_wszechswiatow A dlaczego nie od wieku 65 lat jak każdy inny niew 25.05.11, 09:24
      olnik w kolonii watykanika ???
    • mieszkaniec_wszechswiatow Polska to kraj wyznaniowo-policyjny - tylko oni ma 25.05.11, 09:27
      ją dobrze - reszta to niewolnicy !!!
    • Gość: wojtek Rząd proponuje: mundurowi zostaną 25 lat w pracy IP: *.vast.net.pl 25.05.11, 09:59
      a moze byc na fikcyjnym etacie tz liniowym a faktycznie wykonywac prace tz biurowa?
    • net.poczta Rząd proponuje: mundurowi zostaną 25 lat w pracy 25.05.11, 10:01
      Mam propozycję dla rządzących i tych , którzy ewentualnie chcieliby rządzić po wyborach .Przeprowadźcie reformy mundurowym , tak jak proponuje rząd ja bym jeszcze dorzucił , że jeżeli jakiś zmęczony trep czy inny tego typu darmozjad chce wcześniej iść na emeryturę czy rentę to proszę bardzo , tylko nie się k..a nie pcha zaraz do innej pracy czyt. ochrona - jest zmęczony życiem to niech idzie na działkę i hoduje gołębie , albo tam niech uprawia swój ulubiony sport czyli picie wódy.Nie poprze was 250 000 darmozjadów mundurówki to zaproponujcie wreszcie jakieś zmiany dla pracowników ochrony , tam jest nas jeszcze więcej, po części niestety też tam są mundurowi , ale myślę , że nie wszyscy są tacy sami.
    • Gość: aaaa Rząd proponuje: mundurowi zostaną 25 lat w pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.11, 10:09
      Powinni pracowac do 65 roku zycia mundurowi jesli sa zdrowi. Jesli nie to renta tak jak kazdy inny obywatel. A jesli chca wczesniej o 10 lat to ok ale niech sa przenoszeni do pracy w ochronie np. szpitali, i inych urzedów ktorych ochrona nie wymaga duzej sprawnosci i niech dalej pracuja jak kazdy normalny obywatel pracuje
    • sammler Mundurowi powinni praocwać tyle, co wszyscy... 25.05.11, 10:15
      Nie każdy policjant pracuje w terenie, nie każdy strażak gasi pożary, o żołnierzach w ogóle nie ma co wspominać, bo ci się zwykle tylko bawią w wojnę (a na prawdziwej wojnie siedzą w koszarach za duże pieniądze). Są policjanci zajmujący się wyłącznie szkoleniem, są policjanci zajmujący się dochodzeniami (gdzie myśli się głową, sprawność fizyczna jest mniej istotna), są i tacy, którzy zajmują się wyłącznie robotą papierkową. Skoro profesor na uczelni pracuje nierzadko do 80. roku życia, policjant też może...

25 lat to jest absolutne minimum i jedynie pierwsze podejście do zrównania wszystkich obywateli w prawach i obowiązkach...

S.
      • sammler Re: Mundurowi powinni praocwać tyle, co wszyscy.. 25.05.11, 10:18
        Już w ogóle nie wspominam o tym, że nie całe życie trzeba być policjantem czy strażakiem... Można wykorzystać zdobytą wiedzę, lekko się przekwalifikować i pracować nawet do śmierci, prowadząc np. własną firmę... To chyba jeszcze tylko w Polsce (jeśli chodzi o Europę) panuje powszechnie takie podejście: od stażu po emeryturkę w jednym zawodzie...

S.
    • Gość: Paweł Praca mundurowych w administracji taka ciężka? IP: *.finemedia.pl 25.05.11, 10:18
      "25 lat do emerytury pracowali np. żołnierze z administracji"

• pawro Rząd proponuje: mundurowi zostaną 25 lat w pracy 25.05.11, 10:23
      przed dyskusją proponuję zapoznać się z systemami emerytalnymi służb mundurowychw innych krajach europejskich, artykuł jest na portalu :informacyjny serwis policyjny.
      www.isp.policja.pl/portal/isp/12/338/Emerytury_policyjne_w_Europie.html
      BARDZO CIEKAWA LEKTURA!!!.
    • pawro ciekawy artykuł!! 25.05.11, 10:26
      www.isp.policja.pl/portal/isp/12/338/Emerytury_policyjne_w_Europie.html
      • Gość: kot19991 Re: ciekawy artykuł!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.11, 10:33
        Do pawro :

Mieszkam w Zgorzelcu. Często widuję niemieckich i polskich policjantów i pograniczników.

Z reguły ci niemieccy wyglądają jak ojcowie tych polskich policyjnych młokosów. Ale wcale nie rzadko - niemieccy policjanci i pograniczny wyglądaja jak Dziadkowie.

Koszty wczesnych emerytur (mundurowi, rolnicy, górnicy) w Polsce za ostatnie 10 lat - to kwota około 800 miliardów złotych - czyli dokładnie tyle ile obecne zadłużenie POLSKI.
        • Gość: dd Re: ciekawy artykuł!! IP: *.15-1.cable.virginmedia.com 25.05.11, 10:51
          dorzuc jeszcze koscielnych darmozjadow
    • Gość: gosc Panie Tusk niech pan jaj nie robi IP: *.xdsl.centertel.pl 25.05.11, 10:27
      Albo Pan z tymi mundurowymi zrobisz porządek, najlepiej przenieść ich do ZUSu, albo nie masz co liczyć na głosy wyborców. Oni już mają dość benzyny po ponad 5 zł, podwyżek kolejnych podatków, bo Pan nie potrafisz przykręcić kurka różnym świętym krowom. 25 lat? Śmiech, a rząd się nie zastanawia, by tego nie zróżnicować i by nie wyszło, że reforma będzie oznaczała, że policmajster na emeryturę pójdzie po 20 latach, w tym 5 spędzonych w szkole w Szczytnie.
    • h853 Rząd proponuje: mundurowi zostaną 25 lat w pracy 25.05.11, 10:33
      Ustawa powinna dotyczyć wszystkich nie tylko tych którzy podejmą teraz pracę.
      Te przywileje należy znieśc bo naród pozostały jest gnębiony od 20 lat , a policja i inni mundurowi maja przywileje. Gdzie jest równouprawnienie wszystkich obywateli .
      Policja wogóle nie czuwa nad naszym bezpieczeństwem, wręcz wygląda na to że współpracuje z bandytami. Bo gdy człowiek potrzebuje pomocy to nie mozna do nich się dodzwonić , bo nie odbierają telefonu a jak uda się dodzwonić to nie chcą się przedstawić tylko podają się jako nr , ale od dzwoniącego żądaja danych osobowych, i niechcą wysłuchać skargi zgłoszenia bo blokuje się telefon. Bardzo ciężko pracują Ci policjanci. Zdarzenie miało miejsce m-ąc temu gdy Chcialam zgłosić zagrożenie napadem , do którego na szczęście nie doszło bo się zorjentowałam i wycofałam z tej drogi . To wygląda na współpracę z bandytami.
      Ja uważam że kategorycznie należy znieść przywileje w szczególności policji. Niech pracują do 50 roku zycia z minimum 25 letnim okresem zatrudnienia w służbie. To będzie sprawiedliwe. Bo 35 letni emeryt ma 2 tyś zł emerytury i drugie tyle zarabia w ochronie to jest demoralizacja.A dotego nikt ich nie kontroluje. Ja podejrzewam że oni współpracują z bandytam , w szczególności od 10 lat gdy na ulicach zainstalowano monitoring, kontroluja i namierzają nasz każdy krok , ludzie uczciwi i porządni są inwigilowani, na rzecz bandytów. Dlatego jest tyle napadów, niewyjaśnionych zaginięć i morderstw, i niby wypadków. Panie prezydencie i premierze trzeba koniecznie znieśc te przywileje. Dość wsparcia dla złych ludzi, dośc bandytyzmu.Społeczeństwo nie jest wcale chronine przez tych uprzywilejowanych.
    • krzak164 Byłem w wojsku 2 lata. Wiem jak wyglądała "ciężka" 25.05.11, 10:40
      służba. W dzień roboczy trepy przychodziły na 8 godzinę na apel. Po apelu szliśmy do swoich obowiązków funkcyjnych. Do warsztatów, sztabów, etc. Czasem jakieś szkolenie, strzelanie, wykład o bzdurach. Trepy sie nudziły cały dzień. A to pingponga pograli, poszli do kantyny na II śniadanie. Do obiadu ~14:30 tak się męczyli. Sobota i niedziela wolna. Raz na rok poligon. Nie dla wszystkich tylko tych ze zdrową wątrobą. Nuda, lenistwo. I dlatego powinni pójść na emeryturę po 25 latach? Reforma powinna dawać możliwości zarobienia dużych pieniędzy dla żołnierzy dobrych, aktywnych. Ci z kontyngentów powinni mieć ekstra emerytury np. za 1 rok służby 5 lat stażu do emerytury liczyć. Za śmierć 250 000 jak ci od Smoleńska. A na emeryturę po 65 roku życia,
      Jeszcze gorzej jest w policji. Ci z patroli drogowych mają niby gorsze warunki pracy jak robotnik na budowie? Poza tym cała rzesza biurowych "policjantów" wojskowych, strażaków, kierowców, kucharek, ....
      • Gość: lesio Re: Byłem w wojsku 2 lata. Wiem jak wyglądała "ci IP: *.elk.mm.pl 25.05.11, 14:18
        Szanowny Panie, a taki Dyrektor Banku, czy w Ministerstwie to ma gorsze warunki pracy niż budowlaniec ?. Chyba nie !. No to dalej, krzyczmy żeby zarabiali tyle co budowlaniec, i ani grosza więcej !. A Prezydent, czy na głowę mu się leje, a może chodzi na patrole w mroźne noce ?. Nie ?. To dla czego nie żądamy: precz z emeryturą po 5 latach !. Z jakiej racji ?. Dlaczego są równi i równiejsi. Dlaczego jakiś profesor dr. 8 razy zrehabilitowany co siedzi sobie za biurkiem w ogrzanym pokoju zarabia 30 tys zł./miesiąc , skoro ma taki sam żołądek jak kasjerka w Tesko !. Zabrać, wyrównać do pensji kasjerki !. Najlepiej wyrównajmy płace wszystkim do minimalnej !. Na emeryturę wszyscy po skończeniu 135 lat !. A zaoszczędzone w ten sposób pieniądze wydajmy na jakiś szczytny cel np. wojnę z Iranem albo inną Kenią.
        A ja mam inną propozycję: może zacznijmy wymagać czegoś od tych nierobów polityków pobierających za nic kilkadziesiąt tysięcy/miesiąc, co to wiedza jak dokonać rozwoju kraju dopóki ich nie wybierzemy. A po wyborach całkowita amnezja, skrajny debilizm gospodarczy i jedynie chęć do walki na obelgi z przeciwnikiem politycznym. A może zacznijmy cenić towar jaki codziennie sprzedajemy czyli nasza pracę. Dobrze cenić, tak jak chcą to zrobić mundurowi. Jakoś u naszych sąsiadów dobrze mogą zarabiać robotnicy i naukowcy, dyrektorzy i mundurowi, lekarze i prawnicy. Ale tam rządzą ludzie odpowiedzialni, którzy wiedzą, że nie przybywa od odbierania wszystkim wszystkiego, a od tworzenia możliwości każdemu obywatelowi do bogacenia się. Bo bogaty obywatel to bogate państwo !. Pozdrowienia.
      • pablobodek Re: Byłem w wojsku 2 lata. Wiem jak wyglądała "ci 25.05.11, 19:46
        Racjaaaaaaaaa !!!!!!!!!!!!!
      • spider1973 Re: Byłem w wojsku 2 lata. Wiem jak wyglądała "ci 25.05.11, 21:16
        Ty debilu. 2 lata w armii i już uważasz się za eksperta. Byłeś gościu na jakiejś pipidówie, gdzie psy dupami szczekają i wypowiadasz się na temat wszystkich mundurowych w kraju. Żeby nie te opie...cze jak ty to piszesz, to dziś mógłbyś gadać po rosyjsku. Pracowałem w armii 17 lat i każda złotówka jaką zapracowałem na swoją emeryturę uważam za w pełni zasłużoną. Dlaczego nikt nie mówi o sprawiedliwości odnośnie na przykład nauczycieli, którzy jako jedyni w tym roku dostaną podwyżkę, którzy w ciągu roku mają 4 miesiące wolnego, którzy jako pełny etat mają 18 godzin pracy w tygodniu. Skoro w monie lub w policji jest tak ekstra, to czemu wapniaku nie poszedłeś do tych służb do pracy, też miałbyś tak ekstra. Wszyscy psioczą, ale to żołnierz na misji nadstawia tyłka, to policjant w czasie akcji ryzykuje życie, żeby taki kretyn jak jaśnie oświecony krzak164 mógł sobie w spokoju żyć i pluć jeszcze na tych, którzy dupy mu pilnują.
      • spider1973 Re: Byłem w wojsku 2 lata. Wiem jak wyglądała "ci 25.05.11, 21:19
        A poza tym baranie w jakim wojsku ty byłeś. Pewnie za komuny, kiedy Stalin jeszcze żył.
    • klip-klap sluzby mundurowe ? 25.05.11, 10:40
      Reka reke myje w panstwie cenzury Tuska.

"Przyszła pora na AntyKomora. Wolność słowa jest niezdrowa" - z takim transparentem dwaj opolanie przyjechali na uroczystości na Górze św. Anny. Zostali zatrzymani przez policję"
      mea.culpa.salon24.pl/309124,przyszla-pora-na-antykomora-wolnosc-slowa-jest-niezdrowa
    • haryjesion Szwedzi i Niemcy? 25.05.11, 10:44
      "Przykładowo w Szwecji policjant czy żołnierz musi pracować do 61 lat, a w Niemczech do 57."

Przykład bezsensowny i chory.
      W Polisen pracuje 28'500 policjantów. Ich zarobki w przeliczeniu ŚREDNIM to na nasze złotówki 14'000 zł. miesięcznie. Na polskie 3,5 tyś ŚREDNIO to jakaś kpina. Teraz policzmy jeszcze faktyczną zdolność nabywczą policjanta szwedzkiego i polskiego, uwzględniając ceny i i inflację. Dodatkowo weźmy pod uwagę, że w Polisen nie ma takiej polaryzacji uposażeń jak w naszej Policji. U nas Komendant/Naczelnik zarabia z dodatkami ponad 5 tyś. zł. miesięcznie a robol z linii najwyżej 2,5 tyś. do 2,5 tyś. zł.
      Szwedzki policjant ma pełną ochronę prawną, pełne naliczenie składki emerytalnej (więc po zwolnieniu się ze służby przed nabyciem praw ma odprowadzane składki i może uczciwie podjąć pracę w cywilu), nie wykonuje za inne instytucje zbędnych czynności (nie roznosi wezwań z Sądów, Prokuratur, nie robi za kuratorów i Urzędy Skarbowe).
      W Szwecji służba w Policji to zaszczyt; społeczny i finansowy. U nas? Buhaha.

O Niemczech nie piszę, bo nie znam ich stawek. Podobno zarabiają średnio 4,5 tyś. Euro miesięcznie. Przy 3,5 tyś. zł. w Polsce ŚREDNIO to jakoś dziwnie to wygląda.

A na koniec moich wypocin: Rząd płemieła zatrudnił w trakcie swojej kadencji 70000 urzędników. Nie wprowadził żadnej reformy służb mundurowych, ani strukturalnych ani finansowych. Warunki pracy pogarszają się z miesiąca na miesiąc, niezadowolenie i frustracja na stanowiskach wykonawczych/liniowych jest coraz większa. Za to w górę jest pompowana kaska i w zależności od szucznych statystyk, poziomów, progów satysfakcji są gratyfikowani niewspółmiernie do wykonywanej pracy. Dni tego cyrku na koszt podatnika są policzone, bo po prostu ludzie tego nie wytrzymają.
      • sammler Re: Szwedzi i Niemcy? 25.05.11, 10:57
        Człowieku, gdzie ty kończyłeś ekonomię? W ogóle jakąś kończyłeś? Dlaczego przeliczasz ich euro na nasze złotówki? Czy oni płacą w złotówkach? Nie. Więc dlaczego to robisz? Nominalnie policjanci w Niemczech zarabiają podobnie, co policjanci w Polsce. To, że kurs EUR/PLN wynosi akurat 4 nic nie zmienia w sytuacji niemieckich policjantów w Niemczech! Wiem, że każdy Polak musi sobie ponarzekać (bo inaczej nie byłby Polakiem), a już na tle Niemiec większość ma uraz, ale przeliczanie wynagrodzeń policjantów niemieckich w tej sytuacji jest nieuprawnione. To cios poniżej pasa, mający tylko "uwiarygodnić" bełkot, który napisałeś i wzmóc siłę jego wyrazu.

S.
        • haryjesion Re: Szwedzi i Niemcy? 25.05.11, 11:05
          Nie kończyłem ekonomii. Jestem zwykłym liniowym, uprzywilejowanym robolkiem w mundurku z Podbeskidzia. Przez pewien czas mieszkałem w Szwecji, mam tam znajomych i kolegów również w Policji. Nie muszę przeliczać SEK na PLN, żeby udowadniać swoje "tezy". Wystarczy pójść ze szwedzką policyjną pensją do sklepu i odwrotnie, pójść z polską policyjną. Za swoją pensję kupię u nas ZNACZNIE mniej niż mój kolega ze Szwecji kupi u siebie. On może pozwolić sobie na drogie i wysokie kredyty (dom, samochody), a ja na g...o.
        • Gość: gość Re: Szwedzi i Niemcy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.11, 11:43
          skończ już sammler z tą ekonomią, jakiś kompleks masz z tym związany????
        • Gość: lesio Re: Szwedzi i Niemcy? IP: *.elk.mm.pl 25.05.11, 14:24
          To Ty człowieku bełkoczesz. A niby dlaczego nie można porównywać tych zarobków. Koszty utrzymania na zachodzie i w Polsce (obojętnie czy liczone w Euro czy w zł.) są już prawie identyczne a płace "trochę" różne. A niedługo, bardzo niedługo będzie u nas drożej.
          • sammler Re: Szwedzi i Niemcy? 26.05.11, 21:58
            Właśnie że nie są identyczne. To tobie się tak wydaje. A jeżeli chcesz o tym dyskutować, to argumenty proszę - linki do danych statystycznych...

S.
        • Gość: R Re: Szwedzi i Niemcy? IP: *.icpnet.pl 25.05.11, 23:37
          Co ty sammler za przeproszeniem pie*dolisz?! haryjesion wspomniał o sile nabywczej. Wiesz co to jest pseudo ekspercie ekonomiczny? Prosto jak do chłopka z pola - to co możesz za konkretną sumę pieniędzy kupić. Tak więc Niemiec zarabia 4 razy tyle co my a wydaje na życie tyle samo. Najprostszy przykład - jego pensja np 3,5 tys euro - litr paliwa niech będzie 1,5 euro/litr. Moja pensja 800 euro - litr paliwa 1,4 euro/litr. Jakieś pytania? Chyba jednak przeliczanie i porównywanie pensji ma sens. Skoro mamy porównywać prawa i "przywileje" to zacznijmy od zarobków. Tyle w temacie ekonomiczny debilu.
          • sammler Re: Szwedzi i Niemcy? 26.05.11, 22:17
            Może kretynie wykazałbyś się odrobiną odwagi i wypowiedział się pod swoim stałym nickiem?

Gdzie, kretynie (zszedłem do twojego poziomu, bo - jak pokazałeś - w miarę kulturalnie rozmawiać nie potrafisz), dokonał on jakichkolwiek wyliczeń z uwzględnieniem siły nabywczej? Gdzie? Coś o tym przebąkiwał, to prawda, jednak jedyne dane liczbowe, jakie przytacza, to dane na temat wysokości zarobków i to bez podania żadnych danych źródłowych - on coś gdzieś słyszał, jak sam przyznaje...

Więc, kretynie (zachowuję twoją konwencję), oczekuję przeprosin z twojej strony. Wydźwięk mojej wypowiedzi był chyba jasny: przeliczanie czyichś zarobków na złotówki - w celu nie wiadomo jakim - jest tanim chwytem populistycznym poniżej pasa.

I jeszcze jedno, koszty życia nie są identyczne w Polsce i Niemczech, choćby tak się tobie wydawało... Dlaczego porównujesz tylko ceny benzyny? Bo tak najłatwiej? Dlaczego nie uwzględniasz w ogóle różnych uwarunkowań rynkowych i społecznych w obu krajach? Bo zrobienie rzetelnej analizy przekracza twoje zdolności umysłowe?

Innymi słowy, choć sobie z tego pewnie nawet nie zdajesz sprawy, żądasz czegoś takiego: w polskich warunkach, w warunkach polskiej, praktycznie nieistniejącej gospodarki (chyba że mówimy o montowniach i produkcji na zaspokojenie popytu wewnętrznego), z dnia na dzień wynagrodzenie każdej osoby powinniśmy podwyższyć do poziomu wynagrodzeń Niemców, bo tak! Więc łap się czym prędzej za podręczniki ekonomii (jeśli to, co jest w nich napisane w ogóle będziesz w stanie przyswoić) i wróć tu odszczekać to, co napisałeś. I nie zapomnij wspomnieć, dlaczego się myliłeś.

Oświadczam ci raz jeszcze, kretynie, że robienie prostej projekcji pt.: oni zarabiają tyle, a ja tyle, u nich to jest tańsze, a u nas droższe, możesz sobie uskuteczniać z podobnymi sobie geniuszami ekonomii podwórkowej pod budką z piwem...

S.
    • Gość: +++++++++++ Rząd proponuje: mundurowi zostaną 25 lat w pracy IP: *.play-internet.pl 25.05.11, 10:47
      Prof. von Lindenburg na polecenie Himmlera zalożył instytut w którym badano przydatność wychowania obozowego dla III Rzeszy . W Polsce powstał eksperymentalny obóz koncentracyjny o nazwie RAJ. W Raju nie było SS manów. Za pomocą prania mózgów i socjotechniki spowodowało że obozowicze sami wybrali sobie kapo i SS manów, następnie zaczęli pracowali na ich utrzymanie i przywileje potem eliminować zaczęli siebie nawzajem. OBÓZ PRAKTYCZNIE NIE WYMAGAŁ DOZORU - PRACOWAŁ NA SWOJĄ UPRZYWILEJOWANĄ GRUPĘ Opisał to Tadeusz Hołuj w książce Raj wydanej w 1972 r. RAJ mamy teraz w Polsce.
    • pavn Rząd proponuje: mundurowi zostaną 25 lat w pracy 25.05.11, 10:48
      Związki, kapelani w policji i wojsku ??? to jakaś paranoja . My obywatele nie zgadzamy się ponosić tak wielkich kosztów otrzymując w zamian tak mizerne usługi . Jeśli rząd chce rozdawać przywileje niech czyni to na własny koszt. Żołnierz czy policjant to obywatel jak każdy i mają go dotyczyć wszystkie przepisy emerytalne NA OGÓLNYCH WARUNKACH. Można wewnątrz struktur w czasie służby relokować ludzi stosownie do wieku , to nie problem , wystarczy chcieć . Indolencja rządzących w tym temacie jest niesamowita , a sprawa prosta jak drut. Mieszkania , gwarancja zatrudnienia , niezłe pobory i ubezpieczenie od całości ...... jeszcze mało ??? Zwolnijcie się przyjdą inni i docenią te warunki .
    • berwis1 Rząd proponuje: mundurowi zostaną 25 lat w pracy 25.05.11, 11:30
      Ja jako obywatel tego kraju ktory przepracowal 43 lata zadam od naszego rzadu by nie ustepowal w sprawie emerytur mundurowych,bo te i podobne zadani powoduja ze nie mozemy sie wygrzebac z tej biedy bo jest w Polsce jeszcze wiecej takich przykladow , chociazby sprawy emerytalne gornikow i wiele innych. Nie ustepujmy bo za chwile bedziemy mieli jeszcze wieksze problemy.
      • Gość: MAKKAZ Re: Rząd proponuje: mundurowi zostaną 25 lat w pr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.11, 11:47
        OCZYWISCIE ZE MOZNA ICH PENSJE POROWNYWAC Z NASZYMI I NALEZY TO ROBIC ABY USWIADAMIAC WSZYSTKIM ZE CENY U NAS WIEKSZOSCI ARTYKUŁOW SA IDENTYCZNE JAK U NICH STAD ZASADNE JEST CIAGLE NAWOLYWANIE DO TEGO ABY TE PENSJE ROSLY- CO DO DORABIANIA NA EMERYTURZE - PRZY SREDNIEJ OK. 2000 JAK KTOS TAM NAPISAL TRZEBA GRZECZNIE ZUS-OWI OK. 5000 ZL ODDAC Z TYT. PRZEKROCZENIA JAKICHS TAM PROGOW...I JESZCZE JEDNO SKORO W TYCH SPEC SLUZBACH JEST TAKI DOBROBYT TO WYSYLAJCIE WSZYSCY PANSTWO TAM SWOICH SYNOW I CORKI ...PRZECIEZ W ZYCIU O NIC INNEGO NIE CHODZI TYLKO O TO ZEBY BRAC KASE I ZA NIC NIE ODPOWIADAC I NIC NIE ROBIC JESZCZE RAZ GORACO NAMAWIAM WYSYLAJCIE TAM WSZYSTKICH. BYLY MUNDUROWY BIORACY TE 1500 ZL I DORABIAJACY TE RESZTE
    • z_uk A jakie zwiazki decyduja w imieniu zolnierzy... 25.05.11, 11:32
      Bo o ile wiem to zolnierze zrzeszeni w zadnym byc nie moga i nie sa.
      Te dyskusje przedwyborcze moga dotyczyc jedynie sluzb podleglych MSWiA bo zupelnie nie widze tam przedstawicieli MONu.
    • Gość: twoja_stara Re: Rząd proponuje: mundurowi zostaną 25 lat w pr IP: *.nyc.res.rr.com 25.05.11, 11:47
      Rozumiem, że sama się obronisz przed bandytami lub przed pożarem :-)))) Spoko, szybko powstaną prywatne organizacje za których usługi zapłacisz jeszcze więcej. Z własnej kieszeni.
    • Gość: trako niedługo wybory IP: *.69.crt.waw.supermedia.pl 25.05.11, 13:57
      Jeszcze nie było w historii Polski takiego rządu, jak obecny Platformy Obywatelskiej i Polskiego Stronnictwa Ludowego, któryby w tak konsekwentny sposób atakował i poniewierał własnymi żołnierzami i policjantami. Przeciwstawianie żołnierzy Wojska Polskiego i policjantów innym grupom społecznym świadczy o braku jakiegokolwiek poczucia interesu państwowego przez obecnie rządzących. Jedynym wytłumaczeniem takiej postawy może być, to że aktualnie kierujący państwem nigdy, z nielicznymi wyjątkami, nie byli w wojsku, jak ich zwykli rówieśnicy.
      Niedługo wybory myślę, że mundurowi "podziękują" obecnie rządzącym za ich wkład w budowę wizerunku Wojska Polskiego i innych formacji mundurowych.
      A tak przy okazji żołnierz nie pracuje. Żołnierz służy. Nie obowiązuje go Kodeks Pracy. Nie ma prawa należeć do związków zawodowych. Nie może strajkować. Można zrozumieć, że młodzi dziennikarze Gazety o tym nie wiedza bo nigdy nie byli w wojsku. Ale żeby minister Boni mówił o pracy żołnierzy. Chyba, że on tez nie służył w wojska.
      • indywidualismus Re: niedługo wybory 25.05.11, 15:38
        Masz trako absolutną rację - [b]żołnierz nie pracuje![b] Spędziłem w wojsku 5 lat i takiego opier....nia się nigdy wcześniej i nigdy później nie widziałem. Łażenie z kąta w kąt, granie w tenisa, w karty, kamuflowanie się po kanciapach i spanie, żarcie obiadów, śniadań, podwieczorków - wszystko w czasie "służby", a nade wszystko picie. Dochodzi 15 - pół jednostki wstawione. I za to człowieku masz mieć wcześniejszą emeryturę!!!
        Do lesia to się nawet nie odzywam, bo zalatuje trepem i to zielonym. W lotnictwie by się taki głą...przepraszam niepełnosprawny umysłowo nie uchował, obsługa statków powietrznych wymagała IQ jednak powyżej 80.
        Tusku zrób z tym porządek! Dostaniesz mój głos i premię w postaci masowych odejść najbardziej nieudolnych i leniwych "żołnierzy", którzy "służą" wyłącznie dla szybkiej emerytury. Jedyna okazja pozbyć się kosztownych i niepotrzebnych ciur obozowych!
        • Gość: bingo Re: niedługo wybory IP: *.adsl.inetia.pl 25.05.11, 16:04
          indywidualismus rozumiem, że nosisz w sobie wielkie rozgoryczenie jak cię w końcu po tych 5 latach opier... wypier... Ale tak to patałachu jest, że prędzej czy później nieudaczników, pojebów i kryminalistów wywalają. Masz taką chłopską mentalność i nie myl chłopa z rolnikiem.
      • Gość: Gość Re: niedługo wybory IP: *.adsl.inetia.pl 25.05.11, 15:58
        Czytam i czytam te wasze wypowiedzi i zupełnie jak bym wściekłe psy widział.
        Skoro macie takie zapatrywania jak to dobrze w tych służbach to czemu sami nie wstąpicie. Co wy jesteście jakimiś debilami, paralitykami czy innymi niezgułami?
        Wstępujcie i korzystajcie.
        Ludzie wy po prostu pierd...cie jak stare baby na bazarze.
        Nawet jak tych służb jest 250 tyś to jaki to jest koszt skoro rolników w RP jest 30% społeczeństwa. Za każdego płacicie z budżetu składkę zdrowotną ~ 250 zł a ich składka emerytalna to jakieś hmm 450zł na kwartał? A panowie w czarnych sukienkach jakie płacą podatki bo na razie o żadnych nie słyszałem.
        To bardzo przykre jak ktoś już wspomniał, że macie mentalność zwykłego dzikiego bydła. Cieszycie się jak się coś komuś odbiera oczywiście byle nie wam a już broń boże jak ktoś coś dostanie a wy nie to już skandal sodoma i gomora.
        Jesteście żenujący delikatnie mówiąc oczywiście nie nazwę tego po imieniu.
        Z taką mentalnością będziecie zawsze plebsem w europie i w świecie no może poza taką Białorusią choć ich zwyczajni obywatele nie sączą takiego jadu.
        Wstyd mi, że muszę z racji urodzenia nazywać waz rodakami.
      • Gość: Semin Re: niedługo wybory IP: *.adsl.inetia.pl 25.05.11, 16:11
        trako a słyszałeś kiedyś, że mówienie półprawdy to kłamstwo? Tak samo jest z tym artykułem piszą o wcześniejszych emeryturach i wspominają o dorabianiu (w sensie i domyśle na boku)
        Ja poproszę redaktora o wymienienie tych przywilejów. Proszę też o opisanie wszystkich ograniczeń mundurowych bo o tym ani mru mru.
        Wcześniej jakaś młoda niewiasta niedojda napisała, że odbierają nadgodziny szkoda, że bidula nie ma pojęcia, iż np 400 nadgodzin nie da się odebrać bo po prosty nie ma kiedy. Proponują mondralińskiej wstąpić do służby w straży pożarnej i wrócimy do dyskusjo o zabieraniu po jej 5-ciu latach służby bo w innym przypadku to naprawdę jej wypowiedzi są bełkotem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka