ferdek_bagietka 24.12.11, 21:22 co by nie mówić - Nałęczowianka w ścisłej czołówce. cieszy, że coś z Lubelszczyzny ma dobrą markę wynikającą z jakości, a nie z nachalnej kampanii reklamowej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wicehrabia.julian Czy wiesz, co pijesz? Ranking wód mineralnych, ... 24.12.11, 21:24 siki pod etykietą Nałęczowianki na pierwszym miejscu? dobre :) Muszynianka rządzi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: caly_ja Re: Czy wiesz, co pijesz? Ranking wód mineralnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.11, 21:35 Mój ranking to: 1. Muszynianka 2. Staropolanka Reszta to kranówa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
naszpanrobert Re: Czy wiesz, co pijesz? Ranking wód mineralnych 24.12.11, 22:11 Mój ranking to: 1. Muszynianka 2. Muszynianka 3. Żywiec Zdroj ale tylko do parzenia herbaty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makaron Tylko Muszynianka i Piwniczanka.Kropka. IP: *.elartnet.pl 25.12.11, 00:02 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pn Ranking IP: *.dynamic.chello.pl 25.12.11, 08:19 1.Muszynianka 2.Muszynianka 3.Piwniczanka 4.Żywiec Zdrój Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: Ranking IP: *.rzeszow.vectranet.pl 25.12.11, 08:45 Dokładnie Muszynianka uber alles!! Dziwne że w zakończeniu artykułu nie wymieniono jej w ogóle. Jeszcze kiedyś pijałem Świteziankę jak mieszkałem w Krakowie, ale gdzieś zniknęła. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobo Ciekawe dlaczego zniknęła Słotwinka. IP: *.elartnet.pl 25.12.11, 10:26 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: un Założyłem filtr osmotyczny. Polecam o ile kranówka IP: *.elartnet.pl 25.12.11, 10:30 ma kiepski smak bo inaczej tez nie warto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elo szkoda tylko ze nie wiesz do czego taki filtr sluz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.11, 23:59 bo nie sluzy do produkcji wody pitnej. Taka woda jest pozbawiona wszelkich zanieczyszczen w tym mineralow, w zwiazku z czym wyplukuje mineraly z organizmu. To woda techniczna - czyste H20 np. do mycia samochodow lub do urzadzen technicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: un Szkoda że nie wiesz do czego słuzy mineralizator. IP: *.elartnet.pl 30.12.11, 10:05 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Szkoda że nie wiesz do czego słuzy mineraliza IP: *.ip.netia.com.pl 25.01.12, 18:26 super, że masz czystą wodę, tylko nie ma ona żadnej wartości.... nie wiem, jak działa mineralizator, ale nie chcesz chyba powiedzieć, że taka woda jest lepsza od tej, która przez 100 lat przesiąkała przez różne warstwy wodonośne i w ten sposób zyskiwała cenne minerały... Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: Ranking 29.12.11, 19:08 1. Galicjanka. W rankingu nie było bo ona nie musi się reklamowac agresywnie. Ona w ogóle nie musi się reklamować. 2. Kropla Minerałów. Też nie ma w rankingu. Może być, jak Muszynianka. Odpowiedz Link Zgłoś
megan998 Re: Tylko Muszynianka i Piwniczanka.Kropka. 29.08.13, 13:32 Ja zdecydowanie popieram Muszyniankę;-) Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_46 Nie wiem co ludziska widzą w Nałęczowiance? 24.12.11, 21:56 Dla mnie ta woda nie ma w ogóle smaku i mydłem zalatuje, może to cecha źródła z którego pochodzi, zdecydowanie wolę Muszyniankę ale tylko wtedy gdy jest świerza. Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Nie wiem co ludziska widzą w Nałęczowiance? 24.12.11, 23:40 Ja nie chcę nikogo obrażać, ale tekst jest ewidentnie sponsorowany. Na pierwszych miejscach koncern Nestle, a Nałęczowianka to jest Danone bodajże. I ściema o ilości wody którą trzeba wypić żeby sobie zapewnić dzienną dawkę wapnia też smieszna. Nie sama wodą człowiek żyje, i inne pokarmy też spożywa. Generalnie trzeba czytać etykiety, skład, i kupować to, co smakuje. i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
lia.13 Re: Nie wiem co ludziska widzą w Nałęczowiance? 25.12.11, 00:34 Dokładnie ten sam fragment artykułu mnie rozbawił. Autor nie wziął pod uwagę faktu, że wody są adresowane do różnych odbiorców. Dzieci właśnie dlatego dzieci mogą pić Żywiec Zdrój a nie mogą Muszynianki czy Pieniawy, gdyż niemowlęta nie mogą pić wody wysoko zmineralizowanej, o dużej zawartości wapnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wesoły Romek Re: Nie wiem co ludziska widzą w Nałęczowiance? IP: *.internetia.net.pl 25.12.11, 01:45 Otóż to. Dla mnie osobiście: 1. Staropolanka (od lat - cieszy, że nie schodzą z poziomem - chociaż raz kupiłem staropolankę w jakiejś dziwnej butelce w jednym z dyskontów i zdecydowanie to nie była staropolanka) 2. długo, długo nic 3. Muszynianka ostatnie miejsce: Żywiec - może się nadaje dla dzieci, jak dla mnie nie ma smaku jak przegotowana kranówa. Nie znam piwniczanki, jednak wody dużych koncernów raczej mi nie podchodzą. Właśnie po to, żeby dobrze wypadać w takich rankingach to mają proces produkcji, który pozbawia wodę wielu składników. Przez co zbliża je ponownie do destylatu... Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Nie wiem co ludziska widzą w Nałęczowiance? 25.12.11, 02:08 Do Piwniczanki ja mam osobisty sentyment. Dziadek był wicekuratorem oświaty i wychowania na dawne województwo krakowskie przed 1975 rokiem. Kilka razy byłem na wakacjach w Państwowym Domu Wczasów dziecięcych w Piwnicznej. Ta woda na miejscu, w zdroju, nie była odżelaziana i smakowała atramentem. I poza tym ja tam w 1974 roku jako prawie przedszkolak w wakacje oglądałem na kolorowym telewizorze Rubin mistrzostwa świata. Od pierwszego meczu do finału, juz bez nas, niestety :-( Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Nie wiem co ludziska widzą w Nałęczowiance? 25.12.11, 02:21 PS. Z Piwnicznej to ja jako dzieciak pamiętam jeszcze jedną rzecz. Na prawym brzegu Popradu są dwie góry, Kicarz i Cycówka. Nie wiem czy to oficjalne nazwy, tak mówili miejscowi, ale ta Cycówka rzeczywiście wyglądała jak trzeba ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Nie wiem co ludziska widzą w Nałęczowiance? IP: *.205.75.38.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 25.12.11, 08:36 Ten artykuł to błąd na błędzie! Nie wiem czy to kwestia autora czy badaczy. Przede wszystkim wymienione wody składają się na dwie kategorie: 1. wody mineralne to wody, których skład ma co najmniej 500 mg/l minerałów (np. Muszynianka, Nałęczowianka) 2. wody źródlane to wody, których skład ma mniej minerałów niż 500 mg/l (np. Żywiec zdrój) Z kolei woda "Kropla Beskidu" to produkt bodajże Coca-Coli, którą produkuje się na bazie wody destylowanej (która jest rozcieńczalnikiem syropu z colą). W tej destylowanej wodzie rozpuszcza się minerały przygotowane wcześniej - czyli woda mineralna w proszku - zapewne bardzo zdrowa. Woda mineralna musi sobie te minerały "nazbierać" poprzez przepływanie przez skały... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orient Re: Nie wiem co ludziska widzą w Nałęczowiance? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.11, 17:56 Ot znalazł się poprawiacz, co sam błędy sadzi. jaka woda destylowana? Nawet w technice, gdzie woda destylowana najlepsza, stosuje się dejonizowaną, bo znacznie taniej. A w/w koncerny stosują zwykłą wodę z wodociągu, niby to jakoś filtrowaną i dodatkowo uzdatnianą. Minerałów dodawać niekoniecznie muszą. Np w Warszawie woda wodociągowa ma naturalną zawartość wapnia ok. 280 mg/L. Porównaj z większością wód butelkowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MB Re: Nie wiem co ludziska widzą w Nałęczowiance? IP: *.ip.netia.com.pl 28.12.11, 11:14 co prawda to prawda. zgadzam się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieistotne Re: Nie wiem co ludziska widzą w Nałęczowiance? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.11, 02:58 dobry post, przede wszystkim należy czytać ze zrozumieniem. Kryteria oceny to: - prawidłowość i sposób oznakowania etykiety - jakość sensoryczna (zapach, smak, itd.) - czystość wody (zawartość związków toksycznych) Śmieszny ranking. Etykieta OK - ważne, ale to nie świadczy o jakości wody. Zapach, smak - totalnie sybiektywny czynnik. Czystość wody - zgadzam się, ważne, ale jak wynika z tekstu - żadna nie okazała się toksyczna :/ Kryterium zresztą dość czarno-białe i oczywiste. A gdzie: - zawartość ISTOTNYCH DLA ZDROWIA związków mineralnych (porównanie) - jakie stężenie tychże związków - skład mieszanki związków (dobre proporcje, złe, itd.) - jaką wodę omijać szerokim łukiem, ponieważ składem chemicznym nie różni się od wody z kranu (którą można pić w POLSCE!!!) Szkoda. Jak przedmówca rzekł - artykuł sponsorowany :( Pozdr Łukasz Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Nie wiem co ludziska widzą w Nałęczowiance? 25.12.11, 03:18 Gość portalu: nieistotne napisał(a): > - jaką wodę omijać szerokim łukiem, ponieważ składem chemicznym nie różni się o > d wody z kranu (którą można pić w POLSCE!!!) > Hehe, masz dobre samopoczucie. Z miast nad Wisłą które znam, wodę z kranu można pić i w Krakowie (z Raby) i w Trójmieście (ze źródeł na morenie). W Warszawie ostatni bohater, który próbował, zmarł w spazmach w 1969 roku podczas kręcenia filmu "Hydrozagadka". A Jan Himilsbach żył tak długo tylko dlatego, że pił wyłącznie wódkę w "Harendzie" i warszawskiej wody nie tykał. Wesołych Świąt ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pijak Ale nadal nie wiem czego nie moga pić dzieci i IP: *.ngm.net.pl 24.12.11, 21:29 kobiety w ciąży ... Lipa bo wygrały (na koniec) które nie zostały wyróżnione w treści artykułu ... :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: so0on Czy wiesz, co pijesz? Ranking wód mineralnych, ... IP: *.cust.bredband2.com 24.12.11, 21:30 Gdzieś po drodze autor zgubił Żywiec Zdrój. Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Czy wiesz, co pijesz? Ranking wód mineralnych 24.12.11, 23:43 Gość portalu: so0on napisał(a): > Gdzieś po drodze autor zgubił Żywiec Zdrój. Najjaśniejszy Pan występujący na etykiecie tego badziewia tylko dlatego dożył prawie dziewięćdziesiątki, że tego płynu do ust nie wziął. Woda z wodociągu z Dunaju była zdrowsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka Re: Czy wiesz, co pijesz? Ranking wód mineralnych IP: *.tktelekom.pl 30.12.11, 01:07 Najjaśniejszy Pan nie pił wody z Dunaju, bo kazał zbudować dwa akwedukty, które prowadzą do dziś dnia wodę do Wiednia ze źródeł w górach - jeden z Raxu, ma jakieś 130 km, drugi z Hochschwabu - koło 200. 95 procent wody w Wiedniu, to woda źródlana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Czy wiesz, co pijesz? Ranking wód mineralnych IP: *.home.aster.pl 25.12.11, 01:05 > Gdzieś po drodze autor zgubił Żywiec Zdrój. Masz na myśli tą wodę co to ma 230 mg/dm3 składników mineralnych? Dobra do wypłukiwania minerałów z organizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
tom.plamka Fajnie, a teraz zbadajmy wodę z kranu i porównajmy 24.12.11, 21:36 Będąc na studiach miałem co nie co na ten temat. Pamiętam, że ok. połowa wód na rynku nie różni się składem od zwykłej kranówy. Niektóre np. Cisowianka, są nawet gorszej jakości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lklk Re: Fajnie, a teraz zbadajmy wodę z kranu i porów IP: *.dynamic.chello.pl 24.12.11, 23:28 Znalazł się genialny ekspert. Cisowianka i Nałęczowianka to to samo. Dwie firmy czerpiące wodę z tego samego miejsca (siedziby zakładów dzieli w linii prostej tak mniej więcej 4 km). Jedyna różnica to to, że firma Nałęczów Zdrój przegrała kiedyś w sądzie z inną firmą, którą potem kupiło Nestle (bo to ono produkuje Nałęczowiankę). Zresztą jeżeli dokładnie przyjrzeć się testowi to wychodzi, że skład wód jest identyczny, różnice w ocenie wynikają z różnic między etykietą a pomiarami. Mam więc wrażenie, że autor błędnie interpretuje test. W każdym razie, odnośnie postu wyżej, pozostaje się cieszyć, że lubelszczyzna ma nie jedną a dwie mocne marki. Choć nie będę ukrywał, że wybieram Cisowiankę, nie tylko ze względu na cenę ale i fakt, że (przy identycznym składzie) daję zarobić firmie, która płaci podatki na miejscu, nie w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olek Czy wiesz, co pijesz? Ranking wód mineralnych, ... IP: *.dynamic.chello.pl 24.12.11, 21:38 W tym zestawieniu brakuje wyników badań "kranówek" z kilku miast. Bez tego cała ta akcja nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juzek z wuzek Czy wiesz, co pijesz? Ranking wód mineralnych, ... IP: *.dip.t-dialin.net 24.12.11, 21:40 no, coż. Woda mineralna, zdrojowa, to było kiedyś, coś co leciało ze źródła. A na to, co leci ze źródła, to nawet agencje ratingowe nie mają wpływu. Raz śmierdzi mniej, raz więcej. Ważne, coby leciało. A Wasze testy - to Wy sobie wsadźcie w... we źródło waszych osobistych gazów. Podoba się i smakuje to proszę - nie! to wypie...jdajta na Karlove vary, co wam zapłacą za badania. żeby ciekawsue były. A ze źródłami - zawsze - jak z pogodą. Dziś więcej siary - jutro pierdzialasów. Pijcie se sobie wasze chlore, fenole i inne syfy w Waszych miastach i róbta tam analizy. Odpowiedz Link Zgłoś
maczor Re: Czy wiesz, co pijesz? Ranking wód mineralnych 24.12.11, 21:48 nic nie kumasz, żal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juzek z wuzek [...] IP: *.dip.t-dialin.net 24.12.11, 22:02 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiony Re: Czy wiesz, co pijesz? Ranking wód mineralnych IP: *.ip.netia.com.pl 24.12.11, 22:25 @juzek "gnojku" to sobie mów do lustra. Jeśli naprawdę masz te 75 lat to czas się zawinąć, bo jako odrażający, antypatyczny i antyspołeczny typ tylko powietrze swoimi wyziewami zatruwasz. Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Czy wiesz, co pijesz? Ranking wód mineralnych 24.12.11, 23:50 Wyluzuj. Facet pisze po chamsku, to trzeba go olać, i tyle. Faktem jest, że w Warszawie na przykład herbata robiona na wodzie z Wisły nie chciała kiedyś naciagać, tyle w niej było chemii. Komuna budowała studnie głębinowe, bo wszyscy w mieście po doświadczeniach września 1939 i Powstania wiedzieli, że studnie dla ludzi muszą być na tzw. wypadek "W", i do dziś się z nich wodę bierze. Większość polskich miast nie brało wody z Wisły czy Odry, i on o tyle ma rację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Czy wiesz, co pijesz? Ranking wód mineralnych IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 24.12.11, 22:58 nie wiem jaka wodę piłeś ale na pewno mocno toksyczną mózg Ci zaatakowało i teraz stałeś się strasznie chamskim gościem "bez proszku można było prać skarpety tyle było fenolu" ten tekst natomiast udowadnia że nie masz pojęcia o czym piszesz fenole to nie mydło ani detergenty to mydła i detergentów używa się by fenole usunąć Odpowiedz Link Zgłoś
fukai Czy wiesz, co pijesz? Ranking wód mineralnych, ... 24.12.11, 21:43 Piwniczanka srednio-gazowana jest chyba najlepsza!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Henrix Re: Czy wiesz, co pijesz? Ranking wód mineralnych IP: *.dynamic.chello.pl 24.12.11, 22:33 Do doopy taki test/ranking, gdzie kilku marek wód mineralnych w ogóle nie wzięto pod uwagę, a powinny się w takim teście znaleźć, czy wody mineralne za które zapłacić trzeba 3zł i więcej za 1,5 litra testom nie podlegają ? Testy/rankingi przeważnie robione są pod czyjeś dyktando, I przeważnie, taki ranking jest niczym innym jak reklamą mało chodliwego towaru, Dla tego powtarzam: do d....y taki test czy ranking który nie bierze pod uwagę wszystkich produktów danego asortymentu, w tym wypadku konkretnie: wszystkich wód mineralnych. Wesołych Świąt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gekon Re: Czy wiesz, co pijesz? Ranking wód mineralnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.11, 21:50 Warszawska konserwa robi analyzy. :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: synalek Czy wiesz, co pijesz? Ranking wód mineralnych, ... IP: *.internetia.net.pl 24.12.11, 21:50 dla większości polskich zakupoholików-marketowców nie jakośc się liczy a CENA, tak drodzy państwo, Polak kupi i GW-no w puszce jeśli będzie w promocji. Odpowiedz Link Zgłoś
je-basia Czy wiesz, co pijesz? Ranking wód mineralnych, ... 24.12.11, 21:51 sprzedaliście, rozum, dusze, wolę - wasza sprawa. ale Produktów, które z ziemii wypływają sprzedać jeszcze nie możecie. Wam się wydaje, że możecie. Ale, kto ma prawo to sprzedawać? sprzedajcie powietrze -żebyżcie się sami podusili. Tfuj. wstyd i hańba. woda się wam nie podoba - nie pijcie. Zgroza i obrzydzenie. A podobno katolicki kraj. Straciliscie rozum, wolę, idee, wiarę, - ba- nawet instynkty" to Was upoważnią do sprzedawania wody z ziemii? Gorącej? - siarczystej z piekieł? Sam diabeł? I tak nie wierzycie. Ale nie myślcie sobie, przekleństw z mojej strony nie będzie. Ja Was podziwiam. Za okrucieństwo wobec własnej duszy. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Czy wiesz, co pijesz? Ranking wód mineralnych, ... 24.12.11, 21:56 pozarządowa organizacja konsumencka w Niemczech, która ponoc grosza nie bierze od rządu, czy innych struktur kiedyc akurat najwyzej oceniła Cisowiankę. Co do Fundacji Pro-test nie wiem czy jest wiarygodna, nie znam jej. Sprawdzając tylko teraz na ich stronie internetowej ze zdziwieniem stwierdzam że fundacja żyjąca na garnuszku zasilania unijnego zyczy sobie bym buli po ok. 8 - 11 zł jeśli chcę sie zapoznać z pojedynczym testem. ot, wsiowa inteligencja biznesmena. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Teraz czas na test piwa IP: *.adsl.inetia.pl 24.12.11, 23:35 co wy na to??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JEREMI Czy wiesz, co pijesz? Ranking wód mineralnych, ... IP: *.adsl.inetia.pl 24.12.11, 21:57 ALE ŻYWIEC MA ŁADNĄ REKLAMĘ.A TO,WIĘKSZOŚCI GŁUPOLI WYSTARCZA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FK A o najpopularniejszej wodzie mineralnej... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.11, 22:16 czyli Polaris z Biedronki ani słowa?! Jak to tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf Re: A o najpopularniejszej wodzie mineralnej... IP: *.ip.netia.com.pl 24.12.11, 22:27 "Polaris"? Pierwsze słyszę... Najpopularniejsza, mówisz? :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terefere Re: A o najpopularniejszej wodzie mineralnej... IP: *.torun.dialup.inetia.pl 25.12.11, 00:33 Bo testowano te najbardziej rozreklamowane? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot_kreskowy Czy wiesz, co pijesz? Ranking wód mineralnych, ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.11, 22:18 Zupełnie bez sensu ten test - to jakby porównywać, że ciężarówka jest lepsza niż bmw, bo ma więcej miejsca w bagażniku. Przecież to oczywiste, że wód wysokozmineralizowanych nie powinny pić małe dzieci i nie jest to żadna wada tych wód - po prostu tak jest i już. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loos Re: Czy wiesz, co pijesz? Ranking wód mineralnych IP: *.dynamic.chello.pl 24.12.11, 23:29 Źródlanych wód też nie powinny pić, a Instytut Matki i Dziecka zaleca... Odpowiedz Link Zgłoś
fackir chciałbym zobaczyć te wyniki 24.12.11, 22:28 a nie smętny artykulik. ktoś wie gdzie to można znaleźć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BenHaker Re: chciałbym zobaczyć te wyniki IP: *.radom.vectranet.pl 24.12.11, 22:46 www.pro-test.pl/download/167328,167335/Tabela+w+wersji+PDF_Test+w%C3%B3d.html Odpowiedz Link Zgłoś
symulacrum Re: chciałbym zobaczyć te wyniki 24.12.11, 22:48 www.pro-test.pl/userfile/article_picture/pix_max/test_wod_2011_tabela.jpg www.pro-test.pl/tests_article/167328,0/Test+w%C3%B3d+mineralnych+i+%C5%BAr%C3%B3dlanych_Wyb%C3%B3r+wody.html Odpowiedz Link Zgłoś
ciulzpo Czy wiesz, co pijesz? Ranking wód mineralnych, ... 24.12.11, 22:29 POmatoł jest od tego żeby pić on nie wie co ale kupuje i pije.. Najbardziej durni co piją na ż.... Z mojego gumowca PO deszczu jest lepsza ale co można od durnia z PO wymagać.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja www.hutnikkrakow2003.futbolowo.pl IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.12.11, 22:46 do poczytania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kret Re: Czy wiesz, co pijesz? Ranking wód mineralnych IP: *.klodzko.hypnet.pl 24.12.11, 23:08 dobry jesteś! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anek a Muszynianka jaką uzyskała notę? IP: *.unknown.vectranet.pl 24.12.11, 22:45 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zonkkk Muszynianka jest najlepsza! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.11, 00:03 ją ją sobie bardzo chwalę, na upały, po wysiłku muszynianka jest super Odpowiedz Link Zgłoś
megan998 Re: a Muszynianka jaką uzyskała notę? 29.08.13, 13:30 Muszynianka górą;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyskont Czy wiesz, co pijesz? Ranking wód mineralnych, ... IP: *.petrus.pl 24.12.11, 23:09 Przetestujcie wody z dyskontów 1!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loos Osobliwy test IP: *.dynamic.chello.pl 24.12.11, 23:11 Żadna z wód wymienionych w rankingu jako najlepsze nie nadaje się do codziennego picia ze względu na zbyt jałowy skład. Nie bardzo wiem, po co to badanie, skoro najważniejszym kryterium jest skład mineralny wody, a nie arcyważne zagadnienia, jak informacyjność etykiet czy po ilu dniach po otwarciu woda traci bakteriologiczną czystość. Jeśli jesteśmy w temacie etykiet, nie ma ani słowa o nieetycznych zabiegach: podawanie składu mineralnego wody na wodach źródlanych jest czystą i nagminną manipulacją, sugerującą że woda ma jakieś minerały. Tymczasem są to śladowe ilości, całkowicie pomijalne pod względem fizjologicznym. Czasem zaleca się na etykiecie picie jakiejś wody 2l dziennie (dzienne zapotrzebowanie dla człowieka). Powodzenia w tym przedsięwzięciu. Informacja nie bierze poprawki na fakt, że znaczną część wody przyswajamy codziennie z pożywieniem. Jeśli będziemy pili 2l wody źródlanej dziennie, to życzę długowieczności. Inna manipulacja to tzw. wody niskosodowe. Żadna woda mineralna nie ma tyle sodu, by miało to jakiekolwiek znaczenie dla diety. Jeden plasterek kiełbasy konserwowej ma więcej sodu niż kilka litrów Cisowianki. Nie należy sugerować się pochodzeniem wody. Przymiotnik 'naturalna' w praktyce nic nie znaczy, bo pochodzenie wody nie ma dla zdrowia żadnego znaczenia. Wszystkie wody zostały dopuszczone przez sanepid, są więc biologicznie czyste. Częstym kłamstwem jest informacja o tzw. optymalnym składzie, opatentowanej recepturze etc. Dobra woda mineralna powinna mieć proporcje magnezu i wapnia ok. 1:2, w tym przynajmniej 35-50mg/l magnezu (to 10% RDA) i 100mg/l wapnia (10% RDA). Żadna filozofia. Szczególnie dla diety ważny jest magnez, bo warunkuje sprawność mięśnia sercowego w późnym wieku. Dla osób, które mają problemy żołądkowe, warto też zwrócić uwagę na wody z większą ilością wodorowęglanów. ŻADNA z wód, które są rekomendowane, nie spełniają tych warunków. WSZYSTKIE wody, zachwalające 'optymalność' składu, jakie widziałem, są zbyt ubogie w magnez. Ani słowa o tym w wynikach testu. Do codziennego picia dobra będzie Piwniczanka albo Muszynianka. Pozostałe wymienione wody są albo zbyt ubogie albo mają niewłaściwe proporcje (znaczna przewaga jonów wapnia nad magnezu). Wody źródlane nadają się jedynie do zaparzenia herbaty albo zrobienia zupy. Mieszkam w Polsce Poł.-Wsch., więc sto razy bardziej wolę się napić kranówy, która smakuje, jak smakuje, ale jest biologicznie czysta, a ponadto bogata w wapń i żelazo, niż jakiegoś Żywca Zdroju, który wypłukuje minerały z organizmu, zamiast je uzupełniać. Woda ma pomagać, a nie szkodzić. Zamiast tzw. liderów rynku polecam chociażby zakup wody wysokomineralizowanej marki Carrefour. Zdrowie podziękuje za 30 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KArol Nałęczowianka jest NEstle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.11, 23:16 przecież, ale nie jest zła, najlepsza Muszynianka chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loos Re: Nałęczowianka jest NEstle IP: *.dynamic.chello.pl 24.12.11, 23:24 Nie jest istotne, kto ją robi. Nałęczowianka jest zbyt uboga w magnez. Będziesz go wypłukiwał, zamiast uzupełniać. Muszynianka to znacznie lepsza woda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kas Re: Osobliwy test IP: *.dynamic.chello.pl 25.12.11, 09:49 I to jest najlepszy post, ktory wlasciwie powinien byc zamiast artykulu Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Osobliwy test 29.12.11, 15:37 Dzięki za posta. Jakieś nowe spojrzenie na sprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
xtc3 Czy wiesz, co pijesz? Ranking wód mineralnych, ... 24.12.11, 23:13 nie rozumiem kryteriów tego testu. poza jednym - zgodnością etykiety z wymaganiami oceniających. tym bardziej więc nie wiem dlaczego jakaś woda czyli mama i ja, wypadła w tym teście lepiej niż dajmy na to, muszynianka. urocza notatka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiper Re: Czy wiesz, co pijesz? Ranking wód mineralnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.11, 23:28 Dokładnie Tak! Jednym z głowniejszych kryteriów jest ocena etykiety,czyli jakieś niedopatrzenia w opisie spychają wodę na dalekie pozycje,w artykule dobrze notowana jest Muszynianka ale potem gdzieś znika ,być może ze względu na kształt butelki lub kolor etykiety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wqertyhuj Poczytajcie oryginalny artykuł IP: *.multi-play.net.pl 26.12.11, 11:30 Poczytajcie zlinkowany wyżej w komentarzach oryginalny artykuł. Widać że autor po prostu uciął go w 1/3. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: auxan Czy wiesz, co pijesz? Ranking wód mineralnych, ... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 24.12.11, 23:20 Stabilność najważniejszą miarą jakości? Przepraszam, ale jeżeli w jednym miesiącu miałbym zarobić 8000 a w innym 4000, to i tak będę to wolał niż stale 2000. Podobnie z wodami - co z tego że stabilna, skoro prawie bez żadnych minerałów. Dlaczego bogata w minerały Staropolanka2000 dostała tak niską ocenę? Zwycięska Nałęczowianka praktycznie nie różni się od Cisowianki, poza ceną. Czyżby chodziło tu o reklamę tej pierwszej? Odpowiedz Link Zgłoś
krzychoh Re: Czy wiesz, co pijesz? Ranking wód mineralnych 29.12.11, 10:59 Ze względu na swoją radoczynność. Prawie wszystkie sudeckie wody są w jakimś stopniu radoczynne. Co jest, zresztą, ich wielką zaletą! Tylko Staropolanka i Muszynianka. Żywce i inne mam w kranie po 5 zyla za metr sześcienny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Czy wiesz, co pijesz? Ranking wód mineralnych IP: *.ip.netia.com.pl 25.01.12, 18:24 Chodzi raczej o to, że w tym rankingu dawano punkty np. za to czy wszystko jest na etykiecie, a na Cisowiance nie podali dokładnego adresu zakładu i dlatego obniżyli punktację. swoją drogą cisowianka to świetna woda. Odpowiedz Link Zgłoś
fikumikum Czy wiesz, co pijesz? Ranking wód mineralnych, ... 24.12.11, 23:20 muszynianka jest najlepsza! i smaczna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Czy wiesz, co pijesz? Ranking wód mineralnych IP: *.adsl.inetia.pl 25.12.11, 00:44 tylko Jaworowy Zdrój :) Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaaga Czy wiesz, co pijesz? Ranking wód mineralnych, ... 24.12.11, 23:40 No to dobrze,że ja piję Veroni...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ann Re: Czy wiesz, co pijesz? Ranking wód mineralnych IP: *.dynamic.chello.pl 26.12.11, 00:44 A ja mam gdzieś te wszystkie "wysmakowane" wody mineralne, które nie dość, że przechowywane są w plastiku zawierającym szkodliwe substancje, to jeszcze są drogie i mają jakość jak najzwyklejsza woda kranowa. Dlatego zrezygnowałam z wody butelkowanej na rzecz butelki z filtrem węglowym - bobble. Prosta, funkcjonalna rzecz: wlewam wodę kranową do butelki i piję czystą wodę za grosze. Proste. Polecam, kupiłam na www.waterbobble.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: Czy wiesz, co pijesz? Ranking wód mineralnych IP: *.play-internet.pl 29.12.11, 14:40 Syf. woda po tym filtrze smakuje jak z oczyszczalni ścieków. Nie polecam, chyba że innej, lepszej firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: john Czy wiesz, co pijesz? Ranking wód mineralnych, ... IP: *.dynamic.chello.pl 25.12.11, 00:20 picie wody z plastyku to samobójstwo Odpowiedz Link Zgłoś